Echo Train: «Το όνειρο είναι να ενοποιηθεί αρκετά η μουσική σκηνή και όλοι οι αξιόλογοι άνθρωποι που την εκπροσωπούν, να κάνουν αρκετό “θόρυβο”»

Οι Echo Train είναι μια φολκ ροκ μπάντα που σχηματίστηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2013 από τον Greggy K και την Ren (Eιρήνη Δούκα). Το όνομα προέκυψε από τους ήχους του τρένου που ακούγονταν από το σιδηροδρομικό σταθμό που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι όπου ο Greggy και η Ren πρόβαραν τα κομμάτια τους. Ο Greggy λέει: «Ήταν σαν drum loop για μένα τα διάφορα beats, καθώς έπαιζα κιθάρα.»

Ηχογράφησαν κάποια πρώτα demos στο White Studio στην αγαπημένη τους γειτονιά, την Κυψέλη, μαζί με φίλους και άλλους μουσικούς, και το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο τους ΕΡ με τίτλο το όνομά τους. Τον Μάρτιο του 2014 η μπάντα υπέγραψε με την Τhe Sound Of Everything και κυκλοφόρησε το single “Fire”. Το πρώτο τους άλμπουμ βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας και θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2014.

Echo Train καλώς ήρθατε στο Mikrofwno gr.

H χαρά είναι δική μας Νόρα.

Μιλήστε μου λίγο για το συγκρότημα. Τι σας ώθησε στη δημιουργία τον Εcho Train;

Το να βαφτίζεις τη μουσική σου με ένα όνομα είναι σαν της δίνεις ένα σκοπό, μία πορεία, τη δυνατότητα να διαγράψει μια ιστορία από την αρχή. Echo train, η ηχώ και το τραίνο, έτσι ονομάζεται το τραινάκι στις ράγες που παίζουν τα παιδιά, επίσης σε παραπέμπει στην ηχώ των αναμνήσεων, αλλά και στο χαρακτηριστικό ήχο που αφήνει στο πέρασμά του, ο οποίος μας έχει δώσει πολλές φορές την αφορμή να γράψουμε τραγούδια στον ρυθμό του.

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τη μουσική;

Αν κάποια στιγμή η μουσική ασχοληθεί μαζί σου, σε φλερτάρει μεταφορικά μιλώντας, νομίζω ότι απλά ερωτεύεσαι για πάντα, και μοιραία δεν έχεις άλλη επιλογή από το να την υπηρετείς.

[youtube_advanced url=»http://youtu.be/xohffvV3VQE» responsive=»no»]

Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνθιση συγκροτημάτων με ξένο στίχο, που η ποιότητα του ήχου τους ανταγωνίζεται άνετα τα ξένα συγκροτήματα. Ένα σχόλιο;

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ ταλαντούχοι ανθρωποι. Επειδή ακριβώς αυτή η χώρα δεν φημίζεται για τις ευκαιρίες που σου δίνει, οι μουσικοί εκτός από το ταλέντο τους καλλιεργούν το πείσμα και την υπομονή τους. Επίσης, οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν είναι πολύ δύσκολες, διότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος σεβασμός και φυσικά ούτε λόγος να επιβιώσει κανείς παίζοντας μουσική. Θα έλεγε κανείς, λοιπόν, ότι είναι περίεργο που υπάρχει τόση άνθιση σε αυτόν τον τομέα. Αντιθέτως, όμως υπάρχει μεγάλη ανάγκη έκφρασης. Είμαστε μία χώρα που έχει επηρεαστεί από ανατολή και δύση και βορρά και νότο και η μουσική για μας είναι μέσα στη ζωή μας και το αίμα μας από τους παππούδες μας. Ασχετα απο τα ακούσματα του καθενός ή τις φθηνές εκδοχές της μουσικής που μπορεί να επικρατούν στα μέσα, η μουσικότητα και το πάθος υπάρχει στο αίμα μας.

Τι χαρακτηρίζει τη μουσική σας και από ποιους καλλιτέχνες θα λέγατε ότι επηρεάζεστε;

Σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας του υλικού μας πέρα από τις ατελείωτες ώρες στο studio, αφιερώσαμε πολύ χρόνο σε ακροάσεις καλλιτεχνών που αγαπάμε. Εκεί έξω υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ήχων και συναισθημάτων που μπορούν να δώσουν γερές βάσεις στη μουσική σου, αν τις αφομοιώσεις με αυθεντικό τρόπο. Εμείς ,τα τελευταία χρόνια, έχουμε ξεκινήσει ένα ταξίδι μέσα στα μονοπάτια της ψυχεδέλειας της δεκαετίας του 60 και του 70 και προσπαθούμε να αντλούμε φόρμες και ήχους μέσα από τις ατελείωτες πήγες της. Μπάντες, όπως οι Fever Tree, Love Sculpture, Aphrodite’s Child αλλά και καλλιτέχνες όπως η Baez , η Julie Driscoll και ο Ennio Moriconne είναι από τους καλύτερους «δασκάλους» τέρψης των αυτιών και των μουσικών μας διαθέσεων.

10256808_613809318704557_2304038180212219532_n

Οι πειραματισμοί στον ήχο σας είναι κάτι που σας ενδιαφέρει;

Το όνειρο κάθε μουσικού είναι να μπορεί να εξελίσσει τον ήχο του και να αυτο-βελτιώνεται και υπό αυτή την έννοια το καλύτερο όπλο που έχει είναι ο πειραματισμός. Ήδη στο Ε.Ρ μας έχουμε πειραματιστεί με πολλούς ήχους και διαθέσεις και στα live μας είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πόσο μας αρέσει να πειράζουμε τον ήχο μας. Ένας από τους λόγους που αποφασίσαμε να γράψουμε το δίσκο μας στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα σε ένα κτήμα είναι γιατί θέλουμε να πειραματιστούμε με τους ήχους που θα μας χαρίσει η φύση.Το αποτέλεσμα ελπίζουμε να μας αποζημιώσει!

[youtube_advanced url=»http://youtu.be/sAIHSZvTxxg» responsive=»no»]

Με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε ή ακόμα και να μοιραστείτε το ίδιο stage;

Η εγχώρια αγγλόφωνη σκηνή έχει πια πληθώρα καλλιτεχνών τους οποίους θαυμάζουμε και θα θέλαμε να συνεργαστούμε. Με τους περισσότερους από αυτούς είμαστε πολύ φίλοι και μάλιστα στο δίσκο μας θα υπάρξουν και συνεργασίες με αρκετούς από αυτούς. Για να μην αδικήσουμε κανέναν από αυτούς μιας και σύντομα θα δείτε τους τους καρπούς αυτής της προσπάθειας θα αναφέρουμε ένα όνομα που πραγματικά θα ήταν όνειρό μας να μοιραστούμε το ίδιο stage… τη μαγική Αnoushka Sankar! Μια ακρόαση θα σας πείσει…

Μία φράση που λέγεται εδώ και χρόνια για μπάντες που έχουν τα φόντα να βγουν έξω είναι ότι «αυτοί γεννήθηκαν σε λάθος χώρα». Το νιώθετε και το συμμερίζεστε αυτό ή το απορρίπτετε;

Ειναι αλήθεια οτι την ακούμε και εμεις αυτή τη φράση, θα το χαρακτήριζα ενα όμορφο κλισε παρηγοριάς! Υπάρχουν άλλωστε λαμπρά παραδείγματα καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που μόνο όταν ξενιτεύτηκαν αναγνωρίστηκε η αξία τους. Η θέση μας απέναντι σε αυτό είναι να το αλλάξουμε, και πιστεύω ότι ήδη υπάρχει ένα δυνατό ρεύμα προς αυτή τη κατεύθυνση. Το όνειρο είναι να ενοποιηθεί αρκετά η σκηνή και όλοι οι αξιόλογοι ανθρώπου που την εκπροσωπούν, να κάνουν αρκετό “θόρυβο” , ώστε όλη η συνήθεια της απογοήτευσης και της μουρμούρας, να ακούγεται σαν ένας μακρινός ψίθυρος.

Δισκογραφικά τι να περιμένουμε,ετοιμάζετε κάποιο album;

Το άλμπουμ μας θα είναι έτοιμο κάποια στιγμή τον Οκτώβριο, ήδη ταξιδεύει στο white studio στην Κυψέλη, θα μεταφερθεί στην Μεσσηνία για περισσότερη έμπνευση και θα γυρίσει το Σεπτέμβριο για τις τελικές πινελιές. Τα τραγούδια έχουν πάρει τον δρόμο τους και απλά χρειάζονται περισσότερα χρώματα εικόνες και ήχους που ακόμα φανταζόμαστε και είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε.

Live θα σας δούμε κάπου;

Στο τέλος του Αυγούστου θα παίξουμε κάποια live στην Κρήτη. Τον υπόλοιπο καιρό, όπως είπα και πριν θα ετοιμάζουμε το άλμπουμ μας στη φύση.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις κινήσεις μας εδώ:

https://www.facebook.com/EchoTrainTheBand

https://www.facebook.com/RenDuka

https://www.facebook.com/iriniduka

https://www.facebook.com/greggyk1?fref=ts

https://twitter.com/EchoTrainBand

http://instagram.com/echotraintheband

https://soundcloud.com/echo-train

 

Συνέντευξη στη Νόρα Καραμιχάλη

Επιμέλεια: Λάζαρος Αντωνιάδης

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads