• Follow us
 • Τα πάντα για τη Eurovision

  eurovisionistas_logo

 • Γίνε μέλος της συντακτικής μας ομάδας

  21427304_10210542500020534_5305682434521126079_o

 • Τα τελευταία νέα στο χάρτη της νυχτερινής διασκέδασης

  pistes2017_min

Οι Greeklish Babylon αποκλειστικά στο Mikrofwno.gr

Οι Greeklish Babylon είναι μια ξεχωριστή περίπτωση συγκροτήματος, όχι μόνο για την εναλλακτική και ιδιαίτερη μουσική τους αλλά και για τον τρόπο που δημιουργήθηκαν. Ο Παύλος Συνοδινός και ο Νίκος Ζαδές παραχώρησαν μια αποκλειστική συνέντευξη στο mikrofwno.gr.

Καταρχήν, εμείς σας γνωρίζουμε ως μπάντα, θα θέλατε να μας συστηθείτε και ξεχωριστά;

Π.Σ. Οι Greeklish Babylon είναι ο Νικός Ζαδές (keys & vocals), ο Μιχάλης Πορφύρης (τσέλλο), ο Πάνος Τόλιος (drums) και εγω Πάυλος Συνοδινός (κιθάρες & φωνές). Αυτοί είμαστε onstage γιατί υπάρχουν και άλλοι κρυφοί ήρωες που στηρίζουν και δουλεύουν για τους Greeklish Babylon κατα καιρούς.

Πώς δημιουργήθηκαν οι Greeklish Babylon; Γνωριζόσασταν από παλιά;

Π.Σ. Το καλό είναι πως δεν γνωριζόμαστε από πολύ παλιά. Δεν είναι μια μπάντα που δημιουργήθηκε επειδή ήμασταν συμμαθητές, φαντάροι ή φίλοι. Είναι μια μπάντα που δημιουργήθηκε λόγω κοινής ανάγκης για έκφραση μέσα από τη μουσική κυρίως. Το θέμα είναι πως ήδη περάσαμε και περνάμε τόσα μαζί,  με αποτέλεσμα να έχουμε γίνει κάτι σαν συμπολεμιστές.

Ν.Ζ. Μαζευτήκαμε όλοι μαζί με σκοπό το live παρουσίασης του δεύτερου δίσκου του Παύλου, “Greeklish Babylon” απλά δεν μείναμε μόνο σε αυτό! Αρχίσαμε να περνάμε καλά, να βγαίνει κάτι πραγματικά ωραίο και να αισθανόμαστε όμορφα μέσα σε όλο αυτό. Έτσι απλά και χωρίς να το συζητήσουμε αυτό άρχισε να παίρνει τη μορφή μπάντας μέχρι που βγήκε και η πρώτη αφίσα που αντί να γράφει ο “Παύλος Συνοδυνός” έγραφε οι “Greeklish Babylon”. Μία πρωτοβουλία του ίδιου του Παύλου που απλά μας βρήκε σύμφωνους.

Ξεκινώντας ως  ‘Greeklish Babylon’, θέλατε να πειραματιστείτε μουσικά ή να συνεχίσετε στη πορεία που είχε χαράξει ήδη ο Παύλος Συνοδινός;

Ν.Ζ. Θέλοντας και μη, ο καθένας βάζει το προσωπικό του ήχο, βίωμα και άκουσμα μέσα σε όλο αυτό. Αυτό αποτελεί από μόνο του ένα πείραμα αφού τέσσερεις διαφορετικοί άνθρωποι με εντελώς διαφορετικά ακούσματα και βιώματα συνεργάζονται για να βγάλουν ένα κοινό αποτέλεσμα. Υπάρχει λοιπόν μια βάση την οποία πήραμε από τον Παύλο, όπου με τον καιρό και δημιουργώντας νέο υλικό αλλάζει και κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί.

Σε ατομικό επίπεδο, πότε αρχίσατε να ασχολείστε ενεργά με τη μουσική;

Π.Σ. Για να είμαι ειλικρινής εγώ δε θυμάμαι.  Αναπτύχθηκε όπως το περπάτημα η ομιλία τα συναισθήματα. Πέρασε διακυμάνσεις και διαφορετικές φάσεις αλλά η μουσική ήταν πάντα εκεί.

Ν.Ζ. Από τα 7 μου! Ξεκίνησα να παίζω μπουζούκι για να καταλήξω να ασχολούμαι με την ηλεκτρονική μουσική!!! Χαχαχα δεν ξέρεις ποτέ πως θα τα φέρει η ζωή!!

1620502_253962684772518_1841802045_n

Το γεγονός ότι είστε 4 άτομα -και όχι ένας solo καλλιτέχνης-, κάνει πιο δύσκολη τη συνεργασία ή έχετε τόσο καλή χημεία που συμφωνείτε σε όλα;

Π.Σ. Μου αρέσει να λέω ότι οι Greeklish Babylon εκτός από μουσική μπάντα είναι και ένα μικρό κοινωνικό πείραμα. Όχι δε συμφωνούμε σε όλα. Διαφορετικά ακούσματα, διαφορετικές πεποιθησεις, διαφορετικές ηλικίες και εμπειρίες. Το πείραμα λοιπόν βάζει διαφορετικούς ανθρώπους να βρουν τι τους ενώνει και όχι τι τους χωρίζει και έπειτα να δημιουργήσουν και να εκφραστούν και όλα αυτά με τη θέληση τους και όχι με κάποιο αόρατο αφεντικό απο πάνω τους. Αυτό πιστεύω είναι ακριβώς ότι λείπει απο την Ελλάδα σήμερα καθώς όπως λέει και ο Νίκος(Ζαδες) κανείς δεν κάνει την αυτοκριτική του για όσα κακά μας περιβάλλουν.

Ν.Ζ. Ο καθένας έχει βρεί τον χώρο του και η συνεργασία είναι εύκολη λόγω αυτού!

Από τις διασκευές, κυρίως, που κάνετε, αντιλαμβανόμαστε μια ευρεία γκάμα ακουσμάτων. Ποιες είναι όμως οι μουσικές επιρροές σας;

Ν.Ζ. Δεν μπορώ να πω με ευκολία γιατί ακούω ότι μου κάνει καλά στο αυτί. Φυσικά και υπάρχουν περίοδοι που ασχολούμαι περισσότερο με ένα συγκεκριμένο είδος αλλά σε γενικές γραμμές ακούω τα πάντα! Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι αρκετά με την ηλεκτρονική προσέγγιση της μουσικής, πράγμα που σαφώς και επηρεάζει την φιλοσοφία μου τόσο παιχτικά όσο και συνθετικά!

Μ.Π.

Ποιο είναι το μυστικό του να μπορείς να συνδυάζεις Michael Jackson και Led Zeppelin;

Π.Σ. Η μουσική είναι ένα. Αυτό είναι γνωστό. Η διαφοροποίηση έρχεται  στις σκοπιμότητες που έχεις όταν κάνεις κάτι. Μας αρέσουν και Zeppelin αλλά και  Michael Jackson. Μια ένωση προσπαθούμε να πετύχουμε και μια γεφύρώση. Ίσως τελικά το μυστικό είναι να μην χρησιμοποιείς τις διασκευές σαν ένα λαικίστικο τρόπο χαιδέματος των αυτιών του κοινού.

Ν.Ζ. Είναι εύκολα αφού μας αρέσει τόσο ο Michael όσο και οι Zeppelin!!!! Γιατί όχι??!!

Η μουσική σας είναι κάπως ιδιαίτερη και εναλλακτική για τα ελληνικά δεδομένα, παρόλα αυτά ο κόσμος φαίνεται πως ανταποκρίνεται, είστε ευχαριστημένοι από αυτή την ανταπόκριση;

Π.Σ. Ο κόσμος στην Ελλάδα του σήμερα σίγουρα έχει ανάγκη να ακούσει καινούριες προτάσεις. Το επιβάλει η εποχή. Αυτό που ήταν, είναι και θα είναι πάντα δύσκολο στην Ελλάδα είναι η επικοινωνία και η ενημέρωση με το εναλλακτικό κοινό. Μοιάζει τα γρανάζια του παρελθόντας να είναι τόσο καλολαδωμένα οπου ακόμα και τώρα συνεχίζουν να εξυπηρετούν ενα ”σύστημα” το οποίο πλέον δεν υπάρχει αλλά οι μηχανισμοί του αντανακλαστικά ακόμα λειτουργούν. Η απάντηση λοιπόν είναι πως η ”ντουντουκα” μας για να ακουστούμε δεν είναι πολύ δυνατή ακόμα αλλά παρόλα αυτά υπάρχει αυτή η ανταπόκριση που κλείνει το μάτι στο μέλλον.

1961648_10203308433096098_942528741_n

Αν δεν υπήρχε αυτή η ανταπόκριση, θα δοκιμάζατε να βγείτε στο εξωτερικό για μια διεθνή καριέρα;

Ν.Ζ. Η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα. Αφορά τους πάντες και πιστεύω ότι γίνετε αντιληπτό από τους πάντες (με διαφορετικό τρόπο). Φυσικά και αν είχαμε μια πρόταση τέτοιου τύπου θα το επιχειρήσουμε!

Από την έως τώρα πορεία σας στο χώρο υπάρχουν στιγμές που σας στιγμάτισαν, είτε ατομικά, είτε ως συγκρότημα;

Π.Σ. Θα θελα να μιλήσω για κάτι πρόσφατο. Του Αι Γιάννη είχαμε live στο The Wall Music Bar στη Σητεία. Ας μην κρυβόμαστε, μικρή η πόλη, μεγάλη η γιορτή, επαρχία. Δύσκολη η βραδιά για μας. Και όμως κάναμε αυτο που αγαπούσαμε με απόλυτο συντονισμό εκείνη την ωρα να παρουσιάσουμε αυτα τα ”ιδιαίτερα” πράγματα που παίζουμε. Και στη πορεία κάτι μαγικό έκανε τη νύχτα να μοιάζει ιδανική. Ο κόσμος που άργησε αλλά γέμισε το μαγαζί, τελικά συντονίστηκε μαζί μας και στο τέλος μπάτσοι, πυροσβέστες, φοιτητές, και κρητίκαροι μπαρμπάδες που έτυχε να βρεθούν εκεί ήμασταν ενωμένοι κάτω απο μια μεγάλη δίψα για μουσική. Ούτε διαφορές, ούτε να μοιράσουμε κάτι ούτε να παλέψουν τα γούστα μας. Ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι. Να βιώσουμε και άλλα τέτοια εύχομαι.

 

Η Eurovision είναι ένας θεσμός που σας ενδιαφέρει;

Π.Σ. Μεγάλη διαφήμηση, χαμηλή αισθητική. Ακριβώς ότι είναι η τηλεόραση δηλαδή. Ελπίζω να είμαι πάντα δυνατός ωστε να απαντάω αρνητικά σε μια τέτοια ερώτηση. Αλλα μπουκιά φάε μεγάλη κουβέντα μην πεις. Ποτέ δεν ξέρεις πότε οι συνθήκες και οι όροι μπορεί να σε εκφράζουν και να σε ευνοούν.

Μ.Π.

Ν.Ζ. Είναι ένας θεσμός που δεν με αφορά καθόλου. Δεν μπορώ να με φανταστώ εκεί!!!!

Άλλα ενδιαφέροντα πέρα από τη μουσική έχετε;

Π.Σ. Ονειρεύομαι να ήμουν ένας ακτιβιστής υπερ hacker. Αλλά στα όνειρα θα μείνω.

Ν.Ζ. Μου αρέσει να διαβάζω ιστορία κάθε τύπου. Ανακαλύπτεις διαρκώς πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον; Ποιά είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Π.Σ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σύντομα θα παρουσιάσουμε καινούργιο δικό μας υλικό. Είμαστε στην αρχή και έχουμε μεγάλη ανάγκη να το κάνουμε αυτό.

Εμφανίζεστε κάπου αυτή τη στιγμή;

Κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα παίζουμε στο Ρυθμο Stage στην Ηλιούπολη.

Παίξαμε Κρήτη και Θεσσαλονίκη και σύντομα ελπίζουμε να ανακοινώσουμε και άλλες εμφανίσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σας …

Εμείς ευχαριστούμε…

Συνέντευξη / Επιμέλεια: Χριστίνα Ν.

Tags:

 • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

11 + 19 =

Ads