VASSILIKOS: «Βρίσκομαι πάντα εν μέσω μιας αδηφάγου μανίας να ζήσω οκτώ ζωές σε μία»

O Vassilikos αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση τραγουδοποιού και ερμηνευτή στη χώρα μας. Σ’ αυτόν και το προσωπικό του μουσικό όχημα, τους «Raining Pleasure», μπορεί να χρεώσει κανείς την εξέλιξη και άνοδο της αγγλόφωνης alternative σκηνής στην Ελλάδα, παρ’ όλο που ο ίδιος αποποιείται τέτοιου είδους ταμπέλες. Θυμάμαι, όταν άκουσα για πρώτη φόρα το προσωπικό του cd Vintage που περιείχε αυτά τα λατρεμένα και ξένα τραγούδια, μαγεύτηκα από τις μελωδίες, από το σπάνιο ταλέντο του και την υπέροχη φωνή που υμνεί συναισθήματα.

 

Καλωσορίζω τον Vassiliko στο mikrofono.gr

Καλώς σε βρήκα, Νόρα μου.

 

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες με την μουσική και με ποια αφορμή;

Από περιγραφές ξέρω ότι 4 χρονών είχα είδη δώσει στοιχεία επαφής. Κι από νωρίς νωρίς άρχισαν τα ωδεία και το περιβάλλον μου ευτυχώς ήταν πολύ φιλικό προς τη μουσική. Η μητέρα μου θυμάται όταν ήμουν 4 να παίζω σε μια μελλοντικά Θεοδωράκη.

 

Σαν παιδί πως ήσουν; Πες μου δυο λόγια για σένα;

Ήμουν πάντα ένα παιδί χαμένο κάπου στον κόσμο του. Ακόμα είμαι. Στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο, τα ίδια. Ελάχιστες παρέες, κοινωνική ζωή μηδαμινή. Άρχισα κάπως να επικοινωνώ όταν πήρα μια κιθάρα γύρω στα 14. Κι αυτό ήταν παίζοντας, μη φανταστείς κανονική επικοινωνία. Νομίζω ήταν γραφτό να υπάρχει μια κιθάρα ανάμεσα σε μένα και τον κόσμο γύρω μου. Ήταν ο τρόπος μου να βγάζω κάποιο νόημα από ό,τι έβλεπα, άκουγα και σκεφτόμουν. Κι ακόμα είναι μάλλον.

 

Τι μουσικές επιρροές έχεις;

Νομίζω ότι κάθε τραγούδι ή μουσική που με συγκίνησε στη ζωή μου έχει αφήσει κάποιο ίχνος βαθιά μέσα μου. Από τους Boney M που ήταν τα πρώτα μου χορευτικά λικνίσματα (!) στο τέλος των 70s, μέχρι τον Bach που πάντα θα με αφήνει με ένα παράπονο μοναξιάς και ένα μειδίαμα τελειότητας.

 

Λίγα λόγια για τους «Raining Pleasure»; Μια ανάμνηση που δεν θα ξεχάσεις;

Δεν θα ξεχάσω τίποτα. Ήταν η μπάντα-παρέα με την οποία μεγάλωσα. Λίγοι άνθρωποι έχουν την τύχη να έχουν μεγαλώσει μέσα σε δημιουργικές ομάδες ανθρώπων. Και αυτοί οι λίγοι θα ξέρουν πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάω. Είναι κάτι που δυστυχώς δεν περιγράφεται. Ένας τεράστιος κύκλος αποτελούμενος από μικρότερους κύκλους σε μια διαδοχή 20 χρόνων. Είμαι πολύ τυχερός που το έζησα. Και μόνο εμείς ξέρουμε τι σημαίνει να είσαι μπάντα για 20 χρόνια στην Ελλάδα. Νομίζω καμία άλλη μπάντα δεν κράτησε τόσο.

 

[youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=S0BIMiIkqpQ” responsive=”no”]

 

Πως σε έχει επηρεάσει ως δημιουργό και ως άνθρωπο η κρίση που ζούμε;

Όχι ιδιαίτερα. Έχω μάθει από παιδί να ζω σε ένα αυτο-προστατευόμενο περιβάλλον μέσα στο κεφάλι μου. Και τα πράγματα που έχουν αξία για μένα είναι αδύνατο να επηρεαστούν από τέτοιους παράγοντες. Έφυγα από την Ελλάδα πριν 10 χρόνια, την εποχή που τώρα ονομάζουμε καλή και ευημερούσε. Τα πράγματα που με έκαναν να φύγω τότε, είναι τα ίδια που με κρατάνε ακόμα μακριά. Δυσκολίες θα είχαμε έτσι κι αλλιώς στις ζωές μας. Είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα ήταν πιο ευτυχισμένος, αν η κρίση δεν είχε συμβεί. Είμαστε όλοι αυτό που είμαστε και αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε. Ζούμε ό,τι είναι να ζήσουμε, ασχέτων συγκυριών. Και η στάση μας απέναντι στα πράγματα θα είναι πάντα η ίδια. Αυτή είναι η μόνη αληθινή επιλογή που έχουμε. Αλλά δε νομίζω ότι νοιάζεται πραγματικά κανείς για τη γνώμη μου κι αυτό είναι ΟΚ.

 

Εμπνέεσαι από κάτι συγκεκριμένο η ψυχολογία παίζει ρόλο;

Όχι, δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Η ρευστότητα των πραγμάτων είναι σημείο κλειδί για να μείνει κανείς όσο επάγρυπνος επιλέγει να μείνει. Και να ανοίγει το στόμα του μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται, ή έχει κάτι να πει.

 

Με την πολιτική ασχολείσαι καθόλου πως βλέπεις τα τελευταία γεγονότα ;

Δεν ασχολούμαι καθόλου. Είναι όλα λάθος και δεν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι. Και για να μην παρεξηγηθώ, απάντησα στην ερώτησή σου με μεγάλη ακρίβεια. Δεν ασχολούμαι με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Γιατί είναι ένα τεράστιο εμπόδιο στην εξέλιξη του είδους. Και είναι εντελώς άσχετη με την κοινωνική συνείδηση.

 

[youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=YPRF3OIaZV4″ responsive=”no”]

 

Το «Sunday Cloudy Sounday» αποτελούμενο από διασκευές τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη, πως προέκυψε αυτό; Τι ανάγκη ένιωσες να δημιουργήσεις αυτό το δίσκο;

Το να ασχοληθώ με τα τραγούδια του Τσιτσάνη ήταν μια ευτυχής και συνειδητή εμπειρία. Το να αποφασίσω να τα εκδώσω ήταν ένα άλλο θέμα, που προέκυψε ένα χρόνο μετά, ύστερα από πρόταση άλλων. Ο δίσκος αυτός υπήρξε για να καταγράψει κάτι που είχε ήδη γίνει, έτσι όπως μου αρέσει να προκύπτουν οι δίσκοι. Και ευτυχώς, έτσι έχουν προκύψει όλοι οι δίσκοι που έχω κάνει, από τους «Raining Pleasure» μέχρι και τώρα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχω εκδώσει πρωτότυπο υλικό εδώ και αρκετά χρόνια. Τώρα όμως έχω πάλι κάτι να πω και θα το πω σύντομα, αφού είμαι στην διαδικασία ηχογράφησης καινούριου ορίτζιναλ υλικού.

 

Βάζεις στόχους στην ζωή σου; Πιστεύεις τα έχεις καταφέρει σε ότι ονειρεύτηκες από παιδί;

Είμαι ένας άνθρωπος που δεν ξέρει πολύ καλά τι είναι οι στόχοι. Ή μάλλον, για να το πω καλύτερα, δεν ξέρει πολύ καλά πως να μένει πιστός σε αυτούς στο πέρασμα του χρόνου. Τα φάσμα των ενδιαφερόντων μου είναι τόσο πλατύ που βρίσκομαι πάντα εν μέσω μιας αδηφάγου μανίας να ζήσω οκτώ ζωές σε μία. Και μέχρι τώρα τα καταφέρνω μια χαρά Είμαι ένας άνθρωπος με μεγάλη ευαισθησία στον ήχο, με την καλή και την κακή έννοια ταυτόχρονα. Παράλληλα ξοδεύω ένα τεράστιο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς μου μελετώντας Κινέζικη Ιατρική. Ίσως μια μέρα αυτά τα δύο μου κομμάτια συναντηθούν.

 

Έχεις κάνει σπουδαίες συνεργασίες, τι έχεις αποκομίσει;

Αγάπη και έντονα συναισθήματα όλων των ποιοτήτων. Έχω κάνει συνεργασίες που απέδωσαν πολλά και άλλες που έμειναν κάπου στη μέση. Όλες όμως ήταν σπουδαίες εμπειρίες.

 

Που σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Στο Λονδίνο όπου κατοικώ τα τελευταία χρόνια. Με πολλή δουλειά, μουσική και μη.

 

Υπάρχει κάτι καινούργιο το οποίο ετοιμάζεις αυτή την περίοδο; Κάποιες live εμφανίσεις;

Το καλοκαίρι αυτό θα είναι πολύ ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή οι παραστάσεις που έδωσα στην Επίδαυρο 11 & 12 Ιουλίου με τα τραγούδια του Τσιτσάνη και την ευτυχή συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Στη συνέχεια κάποιες συναυλίες με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στο Ηρώδειο και αλλού. Αργότερα, Χατζιδάκις πάλι στο Ηρώδειο και μετά Θεσσαλονίκη με την Έλλη Πασπαλά.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και εύχομαι να τα πούμε πάλι σύντομα.

 

[youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=J9iuIWnLwes” responsive=”no”]

 

Συνέντευξη στη Νόρα Καραμιχάλη

Επιμέλεια: Λάζαρος Αντωνιάδης

 

Info:

New Album Out: Sunday Cloudy Sunday | Σε μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη

Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.vassilikosmusic.com/

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014
Μονή Λαζαριστών στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Με την Έλλη Πασπαλά και τη συμμετοχή
της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που διευθύνει ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

 

Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014
Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
Μάνος Χατζιδάκις Τρόποι του Φεγγαριού

Με την Έλλη Πασπαλά και τη συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ
και του Μουσικού Συνόλου Χατζιδάκις με αρχιμουσικό τον Λουκά Καρυτινό.
Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Χατζιδάκι.

 

 

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

14 − 3 =

Ads