Σαν σήμερα το (μακρινό) 1992 κυκλοφόρησε το video clip του “Under the Bridge” (εναλλακτικός τίτλος “City of Angels”)σε σκηνοθεσία Gus Van Sant και σημάδεψε την μετέπειτα πορεία του συγκροτήματος και της ροκ μουσικής. Έχουν λεχθεί πολλά για το νόημα των στίχων και υπάρχουν πολλές υποθέσεις για την ιστορία που ενέπνευσε τον Anthony Kiedis, με επικρατέστερη την παρακάτω: Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του Blood Sugar Sex Magik, ο Kiedis συμπλήρωνε 3 χρόνια αποχής από τις ουσίες. Ωστόσο, ένιωθε κενός συναισθηματικά και παραγκωνισμένος, αφού ο Frusciante και ο Flea είχαν κολλήσει σαν παρέα λόγω της χρήσης μαριχουάνας. Η συναισθηματική του κατάσταση ολοένα και χειροτέρευε, με αποκορύφωμα ένα βράδυ τον Απρίλιο του 1991, ενώ επέστρεφε οδηγώντας από την πρόβα. Τότε χάθηκε στις σκέψεις του και ένιωσε μία έντονη και δυσάρεστη αίσθηση απώλειας των καλύτερων του φίλων. Πάνω σε ένα ντελίριο μελαγχολικών σκέψεων και αναμνήσεων ένιωσε όπως όταν ήταν δέσμιος του εθισμού του στην κοκαϊνη και την ηρωίνη κατα τη διάρκεια της σχέσης του με την Ione Skye.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μοναξιά που ένιωσε εκείνη τη νύχτα του θύμισε την σχέση αυτή, όπου είχε την Skye, έτοιμη να του προσφέρει όλη της την αγάπη και φροντίδα, αλλά ο ίδιος προτιμούσε να κάνει παρέα με αλήτες και να χτυπάει πρέζες κάτω από γέφυρες. Μάλιστα, μία μέρα προσπάθησε να μπεί σε ένα γκέτο για να προμηθευτεί ναρκωτικά, όμως δεν του επέτρεπαν την είσοδο. Τότε χρησιμοποίησε μία κοπέλα ως μνηστή του για να μπορέσει να εξασφαλίσει την δόση του. Αυτή τη στιγμή την έχει χαρακτηρίσει ως μία από τις χειρότερες της ζωής του, αφού ένιωθε πως βούλιαζε όλο και περισσότερο στο βούρκο για να ταίσει τον αδηφάγο εθισμό του. Η τοποθεσία αυτή λέγεται πως ήταν δίπλα σε μία γέφυρα, όμως ο Kiedis δεν την υπέδειξε ξεκάθαρα, για τους ευκόλως εννοούμενους λόγους. Εξ’ ου και ο τίτλος. “Under the Bridge”.
Την περίοδο της απομόνωσης του ο Anthony απομακρύνθηκε από πολλούς ανθρώπους και έκανε ατελείωτες βόλτες στους δρόμους του Λος Άντζελες, πεζοπορία στα γύρω βουνά και επισκέφτηκε κάθε εκατοστό της πόλης των Αγγέλων. Θα μπορούσαμε να πούμε πως έκανε ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης και επαναπροσδιορισμού. Έτσι δέθηκε συναισθηματικά και θεώρησε την πόλη “his only friend”, υμνώντας την μέσα από το κομμάτι, κάνοντας όλους εμάς τους θνητούς ακροατές να μαζεύουμε λεφτά- με την ελπίδα πως κάποτε θα μπορέσουμε να βιώσουμε και εμείς την ιαματική συντροφιά της. Βέβαια, σε συνεντεύξεις του στο Rolling Stone επιβεβαίωσε πως αν και ήταν ράκος, δε θα γύριζε ποτέ ξανά στα ναρκωτικά, γι αυτό άλλωστε και καταλήγει με το αισιόδοξο ρεφραίν (“I don’t ever want to feel…).
Το τραγούδι έφτασε σε πολύ καλές θέσεις στα τσαρτς ενώ το video clip παιζόταν σε λούπα στο MTV, γαλουχώντας τους νεαρούς Αμερικάνους της Generation X.
Ακούστε το κλασικό πλέον τραγούδι, που ακόμα και σήμερα, μετά απο 23 χρόνια, παίζει ανελλιπώς στο ράδιο και χαθείτε στη μαγευτική, ταξιδιάρικη μελωδία του.