Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Μάνου Ξυδού

Σαν ένας γνήσιος ροκάς ο Μάνος Ξυδούς έζησε έντονα και πέθανε γρήγορα. Μια ολόκληρη ζωή πέρασε υπηρετώντας την μουσική από οποιοδήποτε πόστο. Αρχικά ως DJ σε ροκ κλαμπς. Έπειτα ως υπάλληλος στην μεγαλύτερη ελληνική δισκογραφική εταιρεία, την Μίνως (μετέπειτα MINOS -EMI). Αρχικά είναι πωλητής, όμως οι μουσικές του γνώσεις και κάποιες συγκυρίες τον φέρνουν στην θέση του παραγωγού. Αυτό είναι ένα πραγματικό ευτύχημα καθώς με την δική του προτροπή προς την εταιρεία κυκλοφορούν σημαντικοί δίσκοι του Παύλου Σιδηρόπουλου, του Πάνου & Χάρη Κατσιμίχα και του Τζίμη Πανούση. Παράλληλα, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 ο Ξυδούς ξεκινά και τα δικά του πρώτα βήματα στην μουσική, δημιουργώντας με τον Νίκο Πιπινέλη, μεταξύ άλλων, το συγκρότημα The Dreamer and The Full Moon. Ένα αρκετά underground group, φανερά επηρεασμένο από τους Αμερικανούς Residents,  καθώς στις συναυλίες τους εμφανίζονται με κουκούλες και κανείς δεν ήξερε ποιοι ήταν τα μέλη του συγκροτήματος. Οι Dreamer and the Full Moon κυκλοφορούν τρεις δίσκους και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι Sandrina.

Το 1989 και ενώ πλέον το συγκρότημα δεν υφίσταται, αποφασίζει να βοηθήσει δύο νέους μουσικούς τον Μπάμπη Στόκα και τον Φίλιππο Πλιάτσικα να κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην δισκογραφία. Τελικά συμπράττει μαζί τους και δημιουργούνται οι Πυξ Λαξ, το δημοφιλέστερο ελληνικό συγκρότημα της δεκαετίας του ’90. Αρχικά ο Μάνος κρατάει τον ρόλο του παραγωγού ενώ γράφει τέσσερα τραγούδια για τον πρώτο δίσκο του γκρουπ, «Τι άλλο να πεις πιο απλά (1990)». Στον επόμενο δίσκο (Ζόρικοι Καιροί, 1991) γράφει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Πυξ Λαξ, το τραγούδι «Πούλα με». Δύο χρόνια αργότερα το συγκρότημα κυκλοφορεί τον δίσκο «Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί» στον οποίο ο Μάνος γράφει τα μισά τραγούδια! Η επιτυχία πλέον είναι γεγονός. Τα ραδιόφωνα όλης της χώρας παίζουν συνεχώς το τραγούδι «Άστη να λέει» που έγραψε ο Μάνους Ξυδούς και τραγούδησε ο Βασίλης Καρράς. Οι Πυξ Λαξ σαν τρένο συνεχίζουν στον δρόμο της επιτυχίας με αυξανόμενη ταχύτητα. Το 1994 κυκλοφορούν τον χρυσό και πλατινένιο δίσκο: «Για τους πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης» όπου ο Μάνος γράφει τα οχτώ από τα δεκαπέντε τραγούδια, μεταξύ των οποίων τα τραγούδια ορόσημο για το γκρουπ, «Λένε για μένα» και «Δεν θα δακρύσω πια για σένα». Παράλληλα, ξεδιπλώνει τις ερμηνευτικές του ικανότητες τραγουδώντας μοναδικά το κομμάτι «Χωρίς Ντροπή».

Οι Πυξ Λαξ πλέον είναι το συγκρότημα φαινόμενο που γνωρίζει μοναδική επιτυχία. Το 1996 βγάζουν έναν πραγματικά σπουδαίο δίσκο με τον παράξενο τίτλο «Ο Μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες», όπου ο Μάνος γράφει τα 8 από τα 16 τραγούδια, συμπεριλαμβανομένου του ομώνυμου, το οποίο ερμηνεύει μοναδικά ο Γιάννης Σπυρόπουλος Μπαχ. Η επιτυχία του είναι τόσο μεγάλη που ο Γιώργος Νταλάρας τους καλεί να τραγουδήσουν μαζί του στην Ιερά Οδό. Δίνουν μια σειρά εκπληκτικών συναυλιών και η συνεργασία τους ηχογραφείται και κυκλοφορεί σε cd με τον τίτλο «Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό (1997)» όπου περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη επιτυχία του Μάνου Ξυδού, το τραγούδι «Εσύ Εκεί». Πρόκειται για ένα κομμάτι του Λάκη Παπαδόπουλου με τα ψηλά ρεβέρ, που πρωτοτραγούδησε ο ίδιος το 1991 στο δίσκο του «Έγινα για σένα Τούρκος». Παρ’όλη την πολλή καλή ερμηνεία του Λάκη, το τραγούδι δεν γνώρισε επιτυχία. Το 1995 ο Λάκης Παπαδόπουλος κυκλοφορεί τον δίσκο «Δικαίωμα στο όνειρο», όπου συμμετέχει ο Μάνος ερμηνεύοντας το «Εσύ Εκεί». Η επιτυχία θα έρθει όμως δυο χρόνια αργότερα και το «Εσύ Εκεί» θα είναι το alter ego του Ξυδού μέχρι τον θάνατό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον δίσκο με τον Νταλάρα ο Ξυδούς γράφει το τραγούδι «Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν», το οποίο γίνεται μεγάλη επιτυχία.

Την ίδια χρονιά οι Πυξ Λαξ κυκλοφορούν τον δίσκο «Παίξε Παλιάτσο, τα τραγούδια σου τελειώνουν» με τέσσερα τραγούδια του Μάνου. Η επόμενη χρονιά είναι η χρονιά της «Στίλβης», με άλλα τέσσερα τραγούδια του Μάνου. Οι Πυξ Λαξ βρίσκονται πλέον στο ζενίθ της επιτυχίας τους και συνεργάζονται ακόμα και με τον Sting! To 1999 αρχίζει πλέον η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος. Το «Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;» είναι ένας εξαιρετικός δίσκος με 9 τραγούδια του Μάνου, μεταξύ των οποίων το “You get in love”. To 2001 το συγκρότημα ηχογραφεί τον άρτια καλλιτεχνικά δίσκο «Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά», με 11 τραγούδια του Μάνου, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης επιτυχίας «Μόνο για ‘κείνη μη μου λες». Το επόμενο έτος κυκλοφορεί ο δίσκος «Από δω και από εκεί», όπου συγκεντρώνονται οι συμμετοχές των Πυξ Λαξ με δέκα τραγούδια γραμμένα από τον Μάνο. Το 2003 οι Πυξ Λαξ κυκλοφορούν τον τελευταίο στούντιο δίσκο τους (Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών), μια υπερπαραγωγή με τη συμμετοχή του Eric Burdon, Steve Wynn και Marc Almond και τρία τραγούδια του Μάνου. Την επόμενη χρονιά το συγκρότημα διαλύεται επίσημα με την κυκλοφορία του δίσκου «Τέλος», μιας ζωντανής ηχογράφησης.

Μετά το τέλος των Πυξ Λαξ, ο Μάνος Ξυδούς ακολουθεί προσωπική διαδρομή και κυκλοφορεί έξι δίσκους, χωρίς όμως να γνωρίσουν αξιοσημείωτη επιτυχία. Σημαντική στιγμή στην καριέρα του είναι όταν το 2002 συνεργάζεται με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και κυκλοφορούν τον δίσκο «Προσέχω δυστυχώς», όπου ο Μάνος γράφει όλα τα τραγούδια. Επίσης, ο Ξυδούς έχει γράψει μερικά πολύ γνωστά τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει άλλοι καλλιτέχνες όπως «Άχρηστα ρολόγια – Ντομένικα», «Βρόμικα φιλιά – Λάκης Παπαδόπουλος με τα ψηλά ρεβέρ», «Θέλω τα μάτια της να τα ξεχάσω – Νίκος Νομικός», ενώ το 1996 τραγούδησε μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου μια όμορφη επανεκτέλεση του «Άσωτος Υιός». Συνεργάστηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Πάριος, Όναρ, Βασίλης Καρράς, Γιάννης Κούτρας κ.ά.

Το 2010 ξεκίνησε μια μεγάλη περιοδεία με τους αδερφούς Κατσιμίχα. Δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει, καθώς κλήθηκε να παίξει σε μια άλλη μπάντα παρέα με τους Βλάσση Μπονάτσο, Παύλο Σιδηρόπουλο, Νικόλα Άσιμο, Παντελή Δεληγιαννίδη, Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο, και σύντομα τον ακολούθησαν οι Μανώλης ΡασούληςΝίκος ΠαπάζογλουΣάκης Μπουλάς, Ντέμης Ρούσσος… Ήταν μόλις 56 ετών…

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

five × four =

Ads