• Follow us
 • papaRinoλογίες

  20938899_10155611246003850_2100266917_n

 • Τα πάντα για τη Eurovision

  eurovisionistas_logo

 • Γίνε μέλος της συντακτικής μας ομάδας

  21427304_10210542500020534_5305682434521126079_o

 • Τα τελευταία νέα στο χάρτη της νυχτερινής διασκέδασης

  pistes2017_min

Ελένη Πέτα: «Από τη μια υπάρχει η ελευθερία να κάνει ο καλλιτέχνης αυτό που πραγματικά θέλει αλλά από την άλλη δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν και να επικοινωνούν τη νέα τους δουλειά»

Ξεχωριστή ερμηνεύτρια, εξαιρετική φωνή και ταλαντούχα μουσικός η Ελένη Πέτα αποτελεί μια ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη παρουσία στον χώρο της ελληνικής μουσικής από τα πρώτα της κιόλας βήματα. Με καλλιτεχνικές συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας ως τραγουδίστρια και μουσικός η πολύ γλυκιά και συμπαθής Ελένη Πέτα μας μιλά για τις φιλοδοξίες της, τι έχει άλλαξει από το ξέκινημά της μέχρι και τώρα, για τις ζωντανές τις εμφανίσεις αλλά και για το δισκογραφικό «Δώρο» που της έφερε ο νέος χρόνος…

Ελένη Πέτα, σε καλωσορίζουμε στην παρέα του Μικροφώνου. Νέο έτος, νέα πράγματα. Τι είναι εκείνο που θέλεις να σου φέρει η νέα χρονιά και τι δεν θέλεις να σου πάρει από εκείνη που έφυγε;

Ε.Π.: Σας ευχαριστώ πολύ. Ακριβώς, ένα νέο έτος, ένα ακόμη νέο ξεκίνημα για όλους μας. Αυτό που θα ήθελα να μου φέρει η νέα χρονιά είναι ένα αγαθό που πολλές φορές το θεωρούμε ως κάτι το δεδομένο, την υγεία σε εμένα και στους ανθρώπους που έχω γύρω μου. Διότι, έχοντας υγεία μπορείς να προσπαθήσεις να επιτύχεις ό,τι έχεις ονειρευτεί.

Πώς σε βρήκε η αλλαγή του χρόνου;

Ε.Π.: Η αλλαγή του χρόνου με βρήκε με την οικογένεια μου και με πολύ στενούς οικογενειακούς φίλους.

Εκπληκτική ερμηνεύτρια αλλά και εξαιρετική μουσικός. Πόσο επηρέασε και επηρεάζει αυτό τις επιλογές σου δισκογραφικά αλλά και σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων;

Ε.Π.: Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια προσπαθώ να έχω τον απόλυτο έλεγχο σε αυτά που παρουσιάζω σε εσάς τόσο σε επίπεδο δισκογραφικό όσο και σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων. Έχω μάθει να εμπιστεύομαι τις μουσικές μου γνώσεις, το ένστικτό μου έτσι ώστε αναλόγως των δεδομένων που υπάρχουν να κάνω την καλύτερη δυνατή επαγγελματική επιλογή.

Πώς άρχισαν όλα για την Ελένη Πέτα;

Ε.Π.: Έχοντας τελειώσει τις σπουδές μου στο βιολοντσέλο, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, κάνω τα πρώτα μου βήματα ως μουσικός συμμετέχοντας στην καλοκαιρινή περιοδεία του αείμνηστου Νίκου Παπάζογλου. Ως τραγουδίστρια ξεκίνησα αρχικά σε μικρές μουσικές σκηνές στη Θεσσαλονίκη. Ερχόμενη στην Αθήνα, δισκογραφικά έκανα δυο δίσκους τα «Μπλε ταξίδια» το 1993 και το «Αμάν και Γιαλέλι» το 1996. Ενώ προηγήθηκαν αυτοί οι δυο δίσκοι μου, θεωρώ ότι το ο δίσκος που με αντιπροσωπεύει ήταν ο «Ίδια μάτια άλλο βλέμμα» γ’ αυτό και τον θεωρώ ως το ξεκίνημα μου.

Από την είσοδό σου στη δισκογραφία με τα «Μπλε ταξίδια», το 1993, μέχρι και σήμερα ποιο είναι εκείνο που παρατηρείς να έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική μουσική και σε ενοχλεί κατά κάποιο τρόπο;

Ε.Π.: Όταν ξεκίνησα εγώ, την δεκαετία του 1990, υπήρχαν μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες που χρηματοδοτούσαν νέους καλλιτέχνες και τους στήριζαν επικοινωνιακά. Από εκεί και πέρα, όταν γκρεμίστηκε αυτό το σύστημα και συρρικνώθηκαν οι δισκογραφικές εταιρίες, οι καλλιτέχνες καλέστηκαν και καλούνται να στηρίξουν μόνοι τους οικονομικά τις δουλειές τους. Αυτό είναι για εμένα το ενοχλητικό, διότι από τη μια υπάρχει η ελευθερία να κάνει ο καλλιτέχνης αυτό που πραγματικά θέλει αλλά από την άλλη δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν και να επικοινωνούν τη νέα τους δουλειά.

Η νύχτα έχει χάσει τις παλιές της δόξες. Βλέπουμε πως τα περισσότερα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης έχουν περιοριστεί στις δυο και τρεις βραδιές παραστάσεων. Αν και οι χώροι που επιλέγεις για τις live εμφανίσεις σου είναι πολύ διαφορετικοί, πώς το κρίνεις;

Ε.Π.: Η οικονομική κρίση στην χώρα μας έχει πλήξει πολλούς κλάδους και τυγχάνει ένας από αυτούς να είναι και ο κλάδος της μουσικής. Ο κόσμος έχει βάλει τις προτεραιότητές του βάση των οικονομικών του δεδομένων και πλέον επιλέγει πολύ καλά που θα ξοδέψει τα χρήματά του. Άρχισε να γίνεται από όλους μας μια ιεράρχηση των αναγκών μας κάτι που οδήγησε στο να επιλέγουμε πλέον πιο ουσιαστικά από το πώς τρεφόμαστε μέχρι το πώς ψυχαγωγούμαστε.

«Ο κόσμος σε δυο φωνές», έτσι τιτλοφορείται η νέα σειρά παραστάσεών σου προσεχώς στο Ρυθμός Stage με την Fide Koksal. Πες μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα.

Ε.Π.: Όντως, ξεκινάμε με μια νέα συνεργασία με την Fidel Koksal όπου θα κάνουμε αρχικά δυο εμφανίσεις στις 15 και 22 Ιανουαρίου στον Ρυθμό Stage στην Ηλιούπολη. Θα σας παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα με τραγούδια του κόσμου από Ελλάδα, Ευρώπη, Μικρά Ασία, Αμερική και φυσικά τραγούδια από τη δική μας δισκογραφία. Θα είναι ένα καθαρά ψυχαγωγικό, «πολυπολιτισμικό» θα έλεγα πρόγραμμα.

Καλωσορίζεις το 2016 και με ολοκαίνουριο digital single «Το Δώρο» δια χειρός Θέμη Καραμουρατίδη και Γερασίμου Ευαγγελάτου. Μίλησέ μας για αυτή τη μοναδική μουσική συνάντηση.

Ε.Π.: «Το Δώρο» είναι ένα τραγούδι που μου δώρισαν απλόχερα δυο εξαιρετικοί δημιουργοί ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Η μουσική αυτή συνάντηση με τον Θέμη και τον Γεράσιμο προέκυψε μέσω του τότε παραγωγού μου ο οποίος προσέγγισε τον Θέμη και τον Γεράσιμο και τους ζήτησε να συμμετέχω στη νέα συλλογή που ετοίμαζε ο Θανάσης Τσιπινάκης με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του δήμου Πατρέων.

Ποιες θεωρείς ως τις σημαντικότερες στιγμές στην μέχρι τώρα καριέρα σου;

Ε.Π.: Εάν θα έπρεπε να επιλέξω τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας μου θα έλεγα τη συμμετοχή μου στο soundtrack του ντοκιμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη «Λόγια της Σιωπής» το 2002, οι κοινές εμφανίσεις μου με ξένους καλλιτέχνες όπως ο Youssou N’ Dour και η Χιλιανή τραγουδίστρια Isabel Parra, η συνεργασία μου με το quinteto Tangarto και βεβαίως μια συνεργασία που κρατάει μέχρι σήμερα με τον εξαιρετικό σολίστα Παναγιώτη Μάργαρη και τη δισκογραφική μας δουλειά «Duende».

Αν ξεκινούσες τώρα, θα έκανες διαφορετικές μουσικές επιλογές;

Ε.Π.: Ίσως να έκανα διαφορετικές μουσικές επιλογές τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου. Αν και ποτέ δεν μετανιώνω για το ό,τι έχω κάνει διότι όποια επιλογή κι αν είχα κάνει με βοήθησε να φτάσω εδώ που είμαι τώρα και να κάνω τις παρούσες επιλογές.

Ως καλλιτέχνης, ποια είναι η μεγαλύτερή σου φιλοδοξία;

Ε.Π.: Να ψυχαγωγώ και να ταξιδεύω τον κόσμο με τα τραγούδια και τις ερμηνείες μου διότι για εμένα το να το επιτύχεις αυτό διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο για την επαγγελματική μου ζωή.

Αισιοδοξείς, ελπίζεις σε ένα καλύτερο αύριο; Πώς διατηρείς την θετική σου σκέψη;

Ε.Π.: Πάντα είμαι αισιόδοξη και ελπίζω για το αύριο. Όταν δε, έχεις και ένα παιδί, μόνο αισιόδοξη πρέπει να είσαι.

Πώς θα ήθελες να κλείσει αυτή τη συνέντευξη;

Ε.Π.: Θα ήθελα να κλείσει αυτή η συνέντευξη υπενθυμίζοντας σας για τις δυο επερχόμενες εμφανίσεις μας τις Παρασκευές 15 και 22 Ιανουαρίου στον Ρυθμό Stage στην Ηλιούπολη μαζί με την εξαιρετική Fide Koksal και ένα πραγματικά ωραίο μουσικό πρόγραμμα.

 

info

Το νέο single της Ελένης Πέτα “Δώρο” με την υπογραφή του Γεράσιμου Ευαγγελάτου σε στίχους και σε σύνθεση του Θέμη Καραμουρατίδη

Κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group

Διαβάστε περισσότερα εδώ για την εμφάνιση της Ελένης Πέτα και της Fide Koksal στο “Ρυθμός Stage”

Tags:

 • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

eleven − one =

Ads