O Ziggy Stardust μέσα από 30 υπέροχα τραγούδια του

Ο David Bowie ήταν ένα από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, απ’ αυτούς που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε ότι οι σπουδαίοι καλλιτέχνες και η σπουδαία μουσική δεν πεθαίνουν ποτέ!!
Ο David Bowie κατάφερε μέσα σε μια επαγγελματική μουσική σταδιοδρομία και καριέρα να ενσωματώσει πολλά διαφορετικά πρόσωπα, πολλά διαφορετικά τραγούδια και μουσικά ακούσματα. Ήταν μια πολύπλευρη και πολυτάλαντη προσωπικότητα, που έχει επηρεάσει τα μουσικά δεδομένα και άφησε τη δική του ιστορία στα μουσικά πράγματα.
Κάνοντας ένα μουσικό ταξίδι μέσω των τραγουδιών του, που εκτείνονται μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, ξεκινώντας από το “Space Oddity” του 1969 και φθάνοντας στο “Lazarus” της προηγούμενης βδομάδας, διαπιστώνουμε την μουσική του ευφυΐα και το μοναδικό του ταλέντο.

“Space Oddity” (1969)

Ο David Bowie εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1969 με το τραγούδι “Space Oddity”, που έφτασε στο top 10 των charts στο Ηνωμένο Βασίλειο. To ομώνυμο album κινούνταν σε ρυθμούς folk, με αναφορές στην αγάπη και την ηθική. Η κυκλοφορία του τραγουδιού έτυχε να συμπέσει με την προσγείωση του Apollo 11 και το BBC έπαιξε το τραγούδι κατά τη κάλυψη της εκδήλωσης. Ωστόσο ενώ υπήρχε η εντύπωση στην Βρετανία ότι το τραγούδι γράφτηκε για την προσγείωση του Apollo 11, ο τραγουδιστής υποστήριξε ότι, στην πραγματικότητα το τραγούδι γράφτηκε με αφορμή την ταινία “2001: A Space Odyssey” η οποία του φάνηκε εκπληκτική και τον ενέπνευσε. Πριν απ’ αυτό το τραγούδι ο καλλιτέχνης έκανε αρκετές προσπάθειες να γίνει γνωστός, δημιουργώντας και συμμετέχοντας σε διάφορες μπάντες και κυκλοφορώντας διάφορα τραγούδια, χωρίς όμως καμία ιδιαίτερη επιτυχία.

“The Man Who Sold the World” (1970)

Το Νοέμβριο του 1970 κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ και το 1971 στο Ηνωμένο Βασίλειο το album “The Man Who Sold the World”, το οποίο ήταν το τρίτο για τον Bowie και το πρώτο με την μουσική του μπάντα “Spiders from Mars”. Το τραγούδι έγινε ευρέως γνωστό από τους Nirvana. Ο ίδιος o Bowie είπε για το συγκεκριμένο τραγούδι: «Αυτό το τραγούδι για μένα εκφράζει αυτό που αισθάνεσαι όταν είσαι νέος, όταν ξέρεις ότι υπάρχει ένα κομμάτι του εαυτού σου που δεν έχεις πραγματικά βάλει μέσα ακόμα» «κάνεις αυτή τη μεγάλη έρευνα, για να ανακαλύψεις ποιος πραγματικά είσαι».

“Changes” (1971)

Το “Changes” είναι ένα τραγούδι που αρχικά κυκλοφόρησε το 1971 στο album “Hunky Dorry” και μετέπειτα ως single το 1972. Έγινε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Bowie. Οι στίχοι στην ουσία αναφέρονται στην χαμαιλεοντική προσωπικότητά του τραγουδιστή, στις συχνές ανακαλύψεις του μουσικό ύφους του καθ ‘όλη της δεκαετίας του 1970. Ο Bowie δήλωσε ότι το “Changes” ξεκίνησε ως παρωδία ενός τραγουδιού νυχτερινού κέντρου διασκέδασης», αλλά κατέληξε σε ένα ροκ ύμνο.

“Life on Mars?” (1971)

Το “Life on Mars”, είναι ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1971. Το BBC Radio 2 χαρακτήρισε το τραγούδι ως «μια διασταύρωση ανάμεσα σε ένα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ και τη ζωγραφική του Σαλβαδόρ Νταλί ». Όταν κυκλοφόρησε ως single το 1973, έγινε μεγάλη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο και έμεινε στα charts για δεκατρία εβδομάδες.

“Five Years” (1972)

Το “Five Years” κυκλοφόρησε το 1972 με το album “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”. Στην σκηνή, ο Bowie τραγούδησε το τραγούδι αυτό με απόγνωση και σε μια συνέντευξη που έδωσε το 1974 δήλωσε ότι «Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και τα παιδιά αφήνονται στην τύχη τους να λεηλατήσουν τα πάντα.” Φημολογείται ότι, o Bowie έχει επιλέξει το χρονικό διάστημα, πέντε χρόνια, ως αποτέλεσμα ενός ονείρου στο οποίο o θανών πατέρας του, του είπε ότι ποτέ δεν πρέπει να πετάξει και ότι θα πεθάνει μέσα σε πέντε χρόνια.

“All the Young Dudes” (1972)

Το “All the Young Dudes” κυκλοφόρησε το 1972 με το album “ Mott the Hoople”. Το 2004, το Rolling Stone κατέταξε το τραγούδι στο νούμερο 253 στον κατάλογο των 500 μέγιστων τραγουδιών όλων των εποχών και το 2010 κατετάγη στον αριθμό 256. Είναι επίσης ένα από τα The Rock and Roll Hall of Fame 500 τραγούδια που διαμόρφωσαν το Rock and Roll.

“Ziggy Stardust” (1972)

Το “Ziggy Stardust” είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1972 για το άλμπουμ “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”. Το όνομα Stardust είναι εμπνευσμένο από το θρυλικό Stardust Cowboy. Το τραγούδι κατετάγη στο νούμερο 277 στη λίστα των «500 μέγιστων τραγουδιών όλων των εποχών”. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το τραγούδι είναι για τον Jimi Hendrix αλλά ο Bowie είπε ότι σκέφτηκε περισσότερο τον Vince Taylor, έναν Βρετανό τραγουδιστή σχεδόν άγνωστο στην Αμερική.

“Starman” (1972)

Το τραγούδι αυτό συμπεριλαμβάνεται στο album “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”, ένα από τα μεγαλύτερα album της ροκ μουσικής, το οποίο ουσιαστικά συνέβαλε στην καθιέρωση της περσόνας Ziggy στο ευρύ κοινό. Το τραγούδι αναφέρεται σε ένα εξωγήινο που έρχεται στην γη και παίρνει το σώμα ενός ανθρώπου, θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους που διανύουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

“Moonage Daydream” (1972)

Το “Moonage Daydream” είναι ένα τραγούδι γραμμένο από τον David Bowie, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1971 από το συγκρότημα Αrnold Corns. Ενώ, το 1972 κυκλοφορεί με το album “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”

“Suffragette City” (1972)

Αποτελεί ένα ακόμη τραγούδι που κυκλοφορεί το 1972 με το album “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”, το οποίο αποδεικνύει ότι ο David Browie είναι το μεγαλύτερο αστέρι της ροκ.

“John, I’m Only Dancing” (1972)

Το τραγούδι αυτό αποτελεί μια από τις μεγάλες επιτυχίες του Bowie, που κυκλοφόρησε to 1972. Αναφέρεται σε κάποιον John, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ζηλιάρης. Ενώ το τραγούδι έκανε μεγάλη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν σημειώθηκε το ίδιο και στην Αμερική, μάλλον γιατί δεν είχαν καταλάβει ακόμα ότι η σεξουαλική αμφισημία θα έκανε ακόμη
μεγαλύτερο τον Browie.

“Rebel Rebel” (1974)

Το “Rebel Rebel” που κυκλοφόρησε το 1974 προέρχεται από το album Diamond Dogs. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι ιδιαίτεροι καθώς αναφέρονται στη δυσκολία διάκρισης του φύλου (“You got your mother in a whirl / She’s not sure if you’re a boy or a girl”) ενώ ο Bowie δήλωσε για το τραγούδι “Είναι ένα υπέροχο riff,”. «Όταν έπεσα πάνω σ ‘αυτό, είπα« Ω, σας ευχαριστώ!»

“Fame” (1975)

Το τραγούδι “Fame” κυκλοφόρησε το 1975 και έφθασε στο νούμερο 1 του Billboard 100 και συμπεριλήφθηκε στο κατάλογο των τραγουδιών που έχουν επηρεάσει την rock- and -roll μουσική.

“Young Americans” (1975)

Με το τραγούδι αυτό που κυκλοφόρησε το 1975, ο Bowie είχε καταστήσει γνωστό ότ,ι ο Ziggy Stardust είχε πεθάνει και παρουσίαζε πλέον ένα καινούργιο μουσικό ήχο, με περισσότερα φωνητικά και σαξόφωνο. Αν και κάποιοι πιστοί της ροκ «τρομοκρατήθηκαν», ωστόσο το τραγούδι σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

“Station to Station” (1976)

Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο ομώνυμο album, το οποίο είναι το δέκατο στη σειρά για τον David Bowie και κυκλοφόρησε το 1976. Με το τραγούδι αυτό εμφανίζεται ο Thin White Duke, ένα από τα πρόσωπα που υποδύθηκε ο τραγουδιστής.

“TVC15” (1976)

Το “TVC 15” είναι ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1976.
Το κομμάτι είναι εμπνευσμένο από ένα επεισόδιο στο οποίο ο Iggy Pop, έχοντας παραισθήσεις λόγω των φαρμάκων, θεωρεί ότι η τηλεόραση κατάπιε την φίλη του. Στο τραγούδι, η φίλη του αφηγητή σέρνεται στην τηλεόραση και στη συνέχεια, ο αφηγητής επιθυμεί να τη βρει.
Το τραγούδι αυτό είναι το πιο αισιόδοξο απ’ όλο το άλμπουμ και επιλέχθηκε ως το δεύτερο single που έφτασε στο νούμερο 33.

“Sound and Vision” (1977)

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1977 συμπεριλαμβανόμενο στο album “Low”. Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε από τo BBC σε ρυμουλκούμενα, παίρνοντας μ’ αυτό τον τρόπο μεγάλη έκθεση, χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάτι παραπάνω ο Bowie για την προώθηση του.

“Warszawa” (1977)

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι μυστηριώδεις και το κομμάτι της μελωδίας στο μεσαίο τμήμα του τραγουδιού βασίζεται σε μια καταγραφή μιας πολωνικής λαϊκής χορωδίας. Όλα τα φωνητικά γράφτηκαν και εκτελούνται εξ ολοκλήρου από τον Bowie. Το τραγούδι περιλαμβάνεται στο album “Low” και κυκλοφορεί το 1977.

“Heroes” (1977)

Η φήμη του τραγουδιού αυξήθηκε σιγά-σιγά με τα χρόνια, και από τη δεκαετία του ενενήντα απέκτησε πολλούς οπαδούς και δικαίως αναγνωρίζεται ως ένα από τα καλύτερα κομμάτια από τον τεράστιο κατάλογο τραγουδιών του Bowie. Το τραγούδι γράφτηκε με τον Brian Eno.

“Fantastic Voyage” (1979)

Το τραγούδι γράφτηκε με την συνεργασία του Brian Eno και αποτελεί το καλύτερο κομμάτι του άλμπουμ “Lodger”, το οποίο δυστυχώς δεν σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, παρά το γεγονός ότι ο Dowie εργάστηκε σαν μανιακός. Το τραγούδι έχει αναφορές στον Ψυχρό Πόλεμο.

“Ashes to Ashes” (1980)

To “Ashes to Ashes” έγινε μια τεράστια διεθνής επιτυχία, μια απόδειξη της τεράστιας μουσικής ιδιοφυΐας του. Έντεκα χρόνια μετά από το “Space Oddity” επανεμφανίζει τον Major Tom.

“Under Pressure” (1981)

Το “Under Pressure” είναι ένα τραγούδι του 1981 και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ Hot Space. Το τραγούδι έφτασε στο νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν επίσης στον αριθμό 31 στο VH1 στα «100 μέγιστα τραγούδια s της δεκαετίας του ’80»

“Let’s Dance” (1983)

Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του “Scary Monster” to 1980, o Bowie David επανέρχεται με μια μεγάλη επιτυχία το album “Let’s Dance”. To ομώνυμο τραγούδι θα σημειώσει πολύ μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και θα φτάσει στην κορυφή του Billboard 100. Το τραγούδι στο τέλος του επενδύεται μουσικά με την κιθάρα του Stevie Ray Vaughan.

“China Girl” (1983)

Το “China Girl” είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε από τον Bowie David και τον Iggy Pop, το οποίο αρχικά περιλήφθηκε στο album “ The Idiot”, που κυκλοφόρησε το 1977. Η μεγάλη όμως επιτυχία του τραγουδιού σημειώθηκε το 1983, όταν επανακυκλοφόρησε στο album του Bowie “Let’s Dance”, φθάνοντας στο νούμερο 10 του Billboard Hot 100.

“Modern Love” (1983)

Το “Modern Love” κυκλοφόρησε το 1983αποκαλύπτοντας μια άλλη μουσική πλευρά του τραγουδιστή. Στο ρεφρέν του τραγουδιού αντανακλά τις σκέψεις του για την παράδοση, τη θρησκεία και φυσικά, την αγάπη και έρχεται απότομα στην μαντική λειτουργία του ρομαντισμού στη σύγχρονη εποχή. Μέχρι το τέλος του τραγουδιού παραμένει πιστός στον ήχο του κλασικού rock-and-roll της δεκαετίας του 50, το οποίο είναι υπέροχο ακουστικά.

“As the World Falls Down” (1986)

Το τραγούδι γράφτηκε για την ταινία που σκηνοθέτησε ο Jim Henson “Labryinth”, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Bowie ενσαρκώνοντας το ρόλο του Jareth. Το “As the world falls down” επενδύει μουσικά την σκηνή που η πρωταγωνίστρια Sarah τρώει ένα μαγεμένο ροδάκινο και τελικά αποκτά την ελευθερία της.

“I’m Afraid of Americans” (1997)

Το τραγούδι ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Bowie με τον παλιό του φίλο Brian Eno, το οποίο κυκλοφόρησε το 1997. Ο τραγουδιστής δήλωσε ότι το τραγούδι αυτό δεν είναι στην πραγματικότητα εχθρικό απέναΝτι στους Αμερικάνους, αλλά περισσότερο σαρκαστικό.

“Sunday” (2002)

Το τραγούδι “Sunday” περιλαμβάνεται στο album του Heathen, το αποτελεί μια δημιουργική ανανέωση του Bowie. Σημειώθηκε πολύ μεγάλη επιτυχία και παρά το γεγονός ότι η παραγωγή του album είχε γίνει πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, το album είχε τελειώσει μετά την ημερομηνία αυτή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την συνδιαμόρφωση της έννοιας του.

“Where Are We Now?” (2013)

Ο Bowie το 2013 κάνει comeback με το τραγούδι “Where are you now?”. Για πρώτη φορά στην καριέρα του άρχισε να αναφέρεται σε δικές του παλαιές εποχές. Συγκεκριμένα το τραγούδι περιέχει επιρροές από την περίοδο που έζησε στο Βερολίνο. Η φωνή του φέρει το βάρος της ζωής και των αναμνήσεων και στο τέλος του τραγουδιού τραγουδάει με στωικότητα “As long as there is me/ As long there is you”.

“Lazarus” (2016)

Αποτελεί το τελευταίο album του τραγουδιστή, ηχογραφημένο κατά τη διάρκεια των συνεδριών που ξεκινάει το 2014. Το τραγούδι “Lazarus” φαίνεται ότι έχει γραφτεί για ένα μοναχικό άντρα, που ζεί στην Νέα Υόρκη, που κάποτε υπήρξε πλούσιος. Ο τραγουδιστής ενσαρκώνει με μεγάλη πειστικότητα το ρόλο, όπως έκανε και με αυτό της περσόνας Ziggy και του «Λεπτού Λευκού Δούκα», μέσα σ’ ένα τρομαχτικό και υπνωτικό ρυθμό. Μετά τον θάνατο του Bowie οι στίχοι αποκτούν ένα βαθύτερο νόημα:

Look up here, I’m in heaven
I’ve got scars that can’t be seen
I’ve got drama
Can’t be stolen
Everybody knows me now
Oh, I’ll be free
Just like that bluebird
Oh, I’ll be free
Ain’t that just like me?

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

two × 2 =

Ads