Trumbo (2015) – Φόρος τιμής σε έναν επαναστάτη δημιουργό

Ο Bryan – Breaking Bad – Cranston φαίνεται να επιλέγει προσεχτικά τα επόμενα βήματά του μετά το τέλος της πολυβραβευμένης σειράς. Απόδειξη, το Trumbo που του χαρίζει και την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου.

trumbo-600x338

Τι είναι όμως το Trumbo;

Είναι η άνοδος και η πτώση και η άνοδος ξανά ενός από τους πλέον ακριβοπληρωμένους σεναριογράφους του Χόλυγουντ, του Dalton Trumbo.

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ‘40, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο όπου έχει αρχίσει ένα κυνήγι μαγισσών στην Αμερική. Εάν είσαι κομμουνιστής ή αν υπάρχει υποψία ότι τρέφεις φιλικά αισθήματα προς το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης, μπορεί να χάσεις τα πάντα. Δουλειά, οικογένεια, να οδηγηθείς σε κοινωνική απομόνωση ή ακόμα και να φυλακιστείς.

Ο Dalton Trumbo, ήδη πολύ επιτυχημένος σεναριογράφος, μαζί με άλλους σεναριογράφους και σκηνοθέτες που αρνούνται να καταθέσουν στην Eπιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών, μπαίνουν στη μαύρη λίστα, βρίσκουν τις πόρτες των μεγάλων στούντιο κλειστές  και φυλακίζονται εξαιτίας των πολιτικών τους φρονημάτων.

Ο δαιμόνιος Trumbo, αφού αποφυλακίζεται, αρχίζει να γράφει σενάρια με διάφορα ψευδώνυμα και κατορθώνει να κερδίσει 2 χρυσά αγαλματίδια με διαφορετικό όνομα. Το πρώτο το 1954 για το σενάριο του Roman Holiday (Διακοπές στη Ρώμη) και το δεύτερο για το The Brave One (Ματωμένος Στίβος) το 1957.

Κι ενώ η Επιτροπή συνεχίζει το ανελέητο κυνήγι, το κλίμα για τον Trumbo φαίνεται να αλλάζει όταν ο Kirk Douglas (Dean O’Gorman) και ο Otto Preminger (Christian Berkel) τον αναφέρουν ως σεναριογράφο με το αληθινό του όνομα στο Spartacus και στο Exodus αντίστοιχα. Σε αυτό βεβαίως συμβάλλει και η εξαιρετική μαεστρία του ίδιου του Trumbo που ξέρει να χειρίζεται πολύ καλά καταστάσεις…

BryanCranstonHelenMirrenTrumbo

Ο Bryan Cranston δίνει μία εξαιρετική ερμηνεία ως Dalton Trumbo με λεπτές πινελιές ειρωνείας, ευαισθησίας αλλά και ξεροκεφαλιάς και αποφασιστικότητας. Έπειτα από άπειρους δεύτερους κινηματογραφικούς ρόλους έρχεται να αποδείξει την αξία του ως μεγάλου ηθοποιού και η υποψηφιότητά του στα φετινά Όσκαρ το σφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο. Κατορθώνει να μη χάνεται μέσα στις σκηνές αλλά να δίνει τον ρυθμό και τον τόνο, πλαισιωμένος από ένα υπέροχο καστ ηθοποιών – προσωπικοτήτων της εποχής.

Η φοβερή Helen Mirren ως Hedda Hopper που έχει βάλει ως στόχο ζωής να αφανίσει όποιο κομμουνιστικό στοιχείο βρεθεί μπροστά της, γεννάει τέτοια συναισθήματα αντιπάθειας και είναι τόσο καλή στο ρόλο της που θέλεις να τη στραγγαλίσεις. Ο John Goodman ως ο παραγωγός Frank King που παρά τις απειλές δε φοβάται να συνεργαστεί με τον Trumbo δίνει μία πληθωρική και απολαυστική ερμηνεία, ενώ η Diane Lane στο ρόλο της συζύγου του Dalton χαρίζει μία διακριτική αλλά εσωτερικά δυνατή ερμηνεία.

Κάθε εμφάνιση ενός γνωστού ηθοποιού ή δημιουργού της εποχής είναι και μία ευχάριστη έκπληξη τόσο ερμηνευτική όσο και ιστορική. Βλέπουμε ουσιαστικά πώς το Χόλιγουντ είχε χωριστεί σε δύο στρατόπεδα κυνηγών και κυνηγημένων.

trumbo-bryan-cranston-and-ensemble-shine-in-an-uneven-film-692543

Αν και η σκηνοθεσία του Jay Roach (Meet the Parents, Meet The Fockers, Austin Powers) καθώς και το σενάριο του John McNamara το οποίο είναι βασισμένο στο βιβλίο του Bruce Cook , Dalton Trumbo μοιάζουν σε κάποια σημεία αδύναμα, με αρκετές επίπεδες οπτικά σκηνές, το θέμα της ταινίας είναι τόσο ισχυρό που σε κάνει να παραβλέπεις τα όποια τρωτά σημεία και να χάνεσαι μέσα στη συναρπαστικά δυνατή ιστορία. Μία ιστορία που παραμένει πηγή έμπνευσης και στη σημερινή εποχή των διακρίσεων και της ανελευθερίας…

Από Πέμπτη 11/2 στους κινηματογράφους.

Σκηνοθεσία: Jay Roach

Σενάριο: John McNamara

Παίζουν: Bryan Cranston, Helen Mirren, Diane Lane, John Goodman, Louis C.K, Michael Stuhlbarg

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

5 + 2 =

Ads