Η Απόφαση (Krigen, 2015) | Πάμε πόλεμο;

Ένα δυνατό πολεμικό δράμα βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες αυτή την εβδομάδα. Το υποψήφιο για το φετινό Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, Krigen του Tobias Lindholm.

Κάπου, σε μια επαρχία του Αφγανιστάν, έχει στρατοπεδεύσει μία δανική στρατιωτική μονάδα με διοικητή τον Κλάους Πίτερσεν. Ο Κλάους (Pilou Asbæk) δεν έχει μόνο να μεριμνήσει για στρατιωτικά θέματα αλλά καλείται σχεδόν καθημερινά να αντιμετωπίζει και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των στρατιωτών του. Πίσω στη Δανία, η σύζυγος του Κλάους, Μαρία (Tuva Novotny) προσπαθεί να διατηρήσει μία φυσιολογική ζωή για τα τρία παιδιά τους που η απουσία του πατέρα φαίνεται να τα επηρεάζει έντονα στην καθημερινότητά τους. Όταν σε μία τυπική περιπολία ρουτίνας η μονάδα θα βρεθεί ξαφνικά εν μέσω πυρών, ο Κλάους θα βρεθεί μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα. Η δύσκολη απόφαση που πρέπει να πάρει θα επηρεάσει το μέλλον όχι μόνο το δικό του αλλά και της οικογένειάς του.

Krigen - foto Per Arnesen

Όταν μία ταινία ανοίγει με το διαμελισμό ενός ανθρώπου σε κοντινά πλάνα, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να φας. Ο κόμπος στο στομάχι σε ακολουθεί σε όλο το πρώτο μέρος και τα κοντινά ντοκουμενταρίστικα πλάνα (η κάμερα είναι πάντα στο χέρι και σε μόνιμη κίνηση) σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι ζεις τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες από κοντά.

Μίλησα για πρώτο μέρος γιατί ουσιαστικά η ταινία φαίνεται να χωρίζεται σε δύο μεγάλα κεφάλαια.Στο πρώτο, όπου παρακολουθούμε την καθημερινότητα της στρατιωτικής μονάδας στο Αφγανιστάν, αλλά και τη ζωή της Μαρίας στο δυτικό πολιτισμό και στο δεύτερο που αρχίζει με τη δύσκολη απόφαση του Κλάους, πώς αυτή επηρεάζει τους γύρω του και πώς αντιδρούν.

maxresdefault

Είναι μία καθαρά αντιπολεμική ταινία που δεν ψάχνει να βρει τους φταίχτες ενός πολέμου αλλά πώς ένας πόλεμος επιδρά στην ψυχοσύνθεση ενός στρατιώτη και πώς αποφάσεις που μπορεί να φαίνονται αναγκαίες να παρθούν εν ώρα διασταυρούμενων πυρών, μπορεί να ξενίσουν και να αποτροπιάσουν εάν τις εξετάσεις έξω από το πλαίσιο στο οποίο λήφθηκαν.

Ο Tobias Lindholm, συνεργάτης του άλλου φοβερού παιδιού του δανικού κινηματογράφου, Thomas Vinterberg – έχουν γράψει μαζί τα καταπληκτικά σενάρια του Submarino, The Hunt και του πολυαναμενόμενου La commune του τελευταίου – επιλέγει για ακόμα μία φορά τον Pilou Asbæk (A Hijacking, R) ως πρωταγωνιστή, που δίνει μία εσωτερικά δυνατή ερμηνεία στο ρόλο του διοικητή Κλάους και τον πλαισιώνει με πραγματικούς στρατιώτες για να κάνει το εγχείρημα ακόμα πιο αληθινό.

Από Πέμπτη 17/3 στους κινηματογράφους.

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Tobias Lindholm

Παίζουν: Pilou Asbæk, Tuva Novotny, Dar Salim

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

fourteen + eight =