Tv Classics | SPARTACUS. Η μεγαλειώδης σειρά, που καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατών παγκοσμίως

Πολλές είναι οι σειρές που βγαίνουν κατά καιρούς και αναφέρονται στην αρχαία αλλά και πιο σύγχρονη ιστορία του κόσμου. Από την Αρχαία Ελλάδα (Ζήνα, Ηρακλής) μέχρι τους θρυλικούς Βικινγκ (Vikings), οι σειρές αυτές μας εκστασιάζουν και μας κάνουν να θέλουμε να τις δούμε και να τις ξαναδούμε. Δύο σειρές για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ξεχώρισαν και η μία από αυτές δημιούργησε έναν απίστευτο πανζουρλισμό, με τους τηλεθεατές να παρατάνε κυριολεκτικά τα πάντα για να τη δούν: η σειρά Spartacus. Πάθος, ωμή βία, άγριο έως και ενοχλητικό για κάποιους σεξ, προδοσία, αγωνία, η αίγλη των Ρωμαίων, η άμμος της αρένας, ο ιδρώτας των Μονομάχων, η ΙΣΌΤΗΤΑ…και ο Αγώνας για Ελευθερία είναι τα χαρακτηριστικά της ίσως πιο μεγαλειώδους ιστορικής σειράς της αμερικανικής τηλεόρασης.

Πλοκή.
Η σειρά χωρίζεται σε 4 σεζόν. Blood and Sand (1η), Gods Of The Arena (prequel), Vengeance (2η) και War of the Damned (3η).

Blood and Sand(2010).
Ο Θράκας αρχηγός των μισθοφόρων στρατιωτών της Θράκης, χωρίζεται βίαια από τη γυναίκα του και πιάνεται αιχμάλωτος του Ρωμαίου Διοικητή Claudius Glabber, που τον μεταφερει αλυσοδεμένο στη πόλη της Capua, στο ρωμαϊκό έδαφος. Εκεί, θα πολεμήσει στην αρένα και θα σκοτώσει όλους τους μονομάχους, και αυτό θα του εξασφαλίσει μία θέση στο σχολή μονομάχων του Διάσημου Εκπαιδευτή Μονομάχων Quintus Lendulus Batiatus. Ο Batiatus θα του δώσει το όνομα Spartacus, από ένα Θράκα Βασιλιά που κάποτε ήξερε κιέτσι θα αρχίσει και η περιπέτεια της ζωής του. Οι συγκρούσεις με τους υπόλοιπους μονομάχους της Σχολής είναι πολλές ειδικά με τον Γαλάτη Πρωταθλητή Crixus, με κύριο θέμα την καταγωγή του Σπάρτακου. Όλα όμως αλλάζουν όταν ο Σπάρτακος καλείται να αντιμετωπίσει την θρυλική Σκιά, δηλαδή τον Αιμοδιψή μονομάχο Theocoles, που αποτελεί τον τρόμο της κάθε Αρένας. Απλά να αναφέρουμε ότι ο μόνος που έζησε μετά την επίθεση αυτού του Τέρατος, ήταν ο εκπαιδευτής των Μονομάχων Oenomaus. Αφού λοιπόν ο Σπάρτακος με τη βοήθεια του ετοιμοθάνατου Crixus, καταφέρνει να αποτελειώσει τη Σκιά, οι πρώτες σταγόνες βροχής μετά από μήνες ξηρασίας, πέφτουν και έτσι ο Σπάρτακος ανακηρύσσεται όχι μόνο Πρωταθλητής της Capua αλλά και ο Bringer of Rain (αυτός που έφερε τη βροχή). Και ενώ όλα πάνε να κυλήσουν ήρεμα, η γυναίκα του βρίσκεται νεκρή από το χέρι ανθρώπου του Batiatus. Ο Σπάρτακος θρηνεί και ανακαλύπτει μέρες μετά ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της γυναίκας του και αποφασίζει μαζί με πολλούς από τους Μονομάχους να δώσουν το τελικό χτύπημα στον Batiatus. Την ίδια στιγμή γίνεται γνωστό ότι η σκλάβα Naevia έχει σχέση με τον Crixus, και η πρώτη πωλείται από σπίτι σε σπίτι ενώ ο δεύτερος μαστιγώνεται. Όλο αυτό συνέβη όχι τόσο γιατί ένας μονομάχος και μία σκλάβα είχαν σχέση, όσο εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Crixus διατηρούσε σεξουαλική σχέση και με την γυναίκα του Batiatus Lucretia. Έτσι την ημέρα της επίδειξης των Μονομάχων σε ευυπόληπτους Ρωμαίους Πολίτες, οι μονομάχοι μετατρέπουν την “εκδήλωση”, σε ένα λουτρό αίματος, και μετά φεύγουν όλοι προς τα βουνά. Κατά τη διάρκεια της σφαγής, ο crixus μαχαιρώνει στην κοιλιά την έγκυο (από αυτόν) Lucretia. Η Μάχη για την Ελευθερία έχει μόλις ξεκινήσει.

Gods of the Arena(2011).
Η σεζόν αυτή είναι η μηδενική της σειράς ή αλλιώς το Prequel. Η σειρά έγινε εκτάκτως λόγω του γεγονότος ότι  ο ηθοποιός Andy Whitfield που “έφυγε” λίγους μήνες μετά από τη ζωή από καρκίνο, δεν μπορούσε να συμμετέχει στη δεύτερη σεζόν της σειράς.
Η σεζόν, μας δείχνει πως έφτασε ο Crixus στη σχολή του Batiatus και μας λύνει τις απορίες για πρόσωπα που είδαμε αλλά και τα καινούργια πρόσωπα που συναντάμε στην 2η σεζόν.

Vengeance(2012).
Ο Σπαρτακος με τον Crixus και τους υπόλοιπους μονομάχους και υπηρέτες βρίσκονται στους υπονόμους της Capua σκοτώνοντας τους στρατιώτες και πληρωμένους δολοφόνους που στέλνονται στο κατόπι του. Ο Glabber, στέλνεται στην Capua, ώστε να βάλει τέλος στον εφιάλτη που λέγεται Spartacus. Έτσι λοιπόν η μάχη μεταφέρεται μεταξύ Capua και Βεζουβίου με ένα ανελέητο κυνηγητό που όμως βασίζεται στη στρατηγική.

War of the Damned (2013).
Δύο χρόνια μετά τα γεγονότα της 2ης σεζόν, όλες οι ρωμαϊκές δυνάμεις, έχουν εξαπολυθεί ενάντια του Σπάρτακου και του στρατού ανταρτών που έχει πλέον. Μεγαλύτερος αντίπαλος του θα αποδειχτεί ο Marcus Licinius Crassus, που είναι στρατιωτικός με πάρα πολλές νίκες στο ενεργητικό του αλλά και συγκλητικός, και η Ρώμη τρέφει μεγάλο σεβασμό στο πρόσωπό του. Έτσι λοιπόν ο Σπάρτακος έχει να κάνει πλέον με την ίδια τη Ρώμη. Λίγο μετά στην ιστορία μπαίνει και ο επιστήθιος φίλος του Crassus, ο Gaius Julius Ceasar. Ο συγκεκριμένος θα αλλάξει όλο το σκηνικό κάνοντας τη ζωή των ανταρτών, του Σπάρτακου και όχι μόνο πολύ πιο δύσκολη.


Cast.

Αντάρτες.
Andy Whitfield-Spartacus: Ο άνθρωπος που όρισε τη φιγούρα του ηρωικού Σπάρτακου και έμεινε στη ιστορία με την ερμηνεία του. Ο η θοποιός έφυγε από τη ζωή το 2010, νικημένος από τον καρκίνο από τον οποίο διαγνώστηκε κοντά στο τέλος των γυρισμάτων του πρώτου κύκλου. Έδωσε ένα σημαντικό αγώνα για ένα ολόκληρο χρόνο, και αυτό έγινε ντοκιμαντέρ μετά απο βούληση του ίδιου και της γυναίκας του, προκειμένου να δώσει δύναμη και μάθημα ζωής σε όσους περνούν αυτόν το Γολγοθά. Το ντοκιμαντέρ λέγεται Be Here Now, και έγινε σκοπός με το ίδιο αποτέλεσμα…την ενημέρωση. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε φέτος το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ του Los Angeles, και από τότε, τυγχάνει αναγνώρισης και διθυραμβικών κριτικών. Το Be Here Now, είναι πλέον καμπάνια στην οποία πολύς κόσμος συνδράμει οικονομικά.

Liam McIntyreSpartacus
Manu BennettCrixus– Πρωταθλητής Μονομάχος.
Lesley-Ann BrandtNaevia(s01)
Cynthia Addai RobinsonNaevia (s02-03)-Σκλαβα στο σπίτι του Batiatus. Αγαπημένη του Crixus
Peter MensahOenomaus– Εκπαιδευτής των Μονομάχων
Nick E. TarabayAshur– Σύριος, πρώην μονομάχος, λογιστής του Batiatus.
Jai CourtneyVarro– Μονομάχος, εγκάρδιος φίλος του Σπάρτακου.
Erin CummingsSura– Γυναίκα του Σπάρτακου
Katrina LawMira– Αγαπημένη του Σπάρτακου μετά το θάνατο της Sura.
Dan FeuerriegelAgron– Γερμανός Μονομάχος- Πιστός φίλος του Σπάρτακου. Η Ομοφυλοφιλική σχέση του με τον Nasir, έδωσε στη σειρά επίσης το νόημα της ΙΣΟΤΗΤΑΣ ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας των ανταρτών, πράγμα που τον έκανε αρκετά σεβαστό στους υπόλοιπους αντάρτες.
Pana Hema TaylorNasir– Σκλάβος Ρωμαίου, ο αγαπημένος του Agron.
Dustin ClareGannicus– Παλιός φίλος του Oenomaus. Ο πρώτος μονομάχος που κέρδισε την ελευθερία του.
Ellen HollmanSaxa-Γερμανίδα σκλάβα που ελευθερώθηκε μαζί με τους υπόλοιπους σκλάβους από τον Σπάρτακο.
Heath JonesDonar– Δυνατός και σκληρός μονομάχος. Κάρφωσε ένα μαχαίρι στο κεφάλι του, προκειμένου να μην πεθάνει από ρωμαϊκό σπαθί, κάτι που θεωρείται τιμητικό.

Ρωμαίοι.
John Hannah
Batiatus– Ιδιοκτήτης Σχολής Μονομάχων.
Lucy LawlessLucretia– Γυναίκα του Batiatus.
Craig ParkerGaius Claudius Glabber– Λεγάτος και Ορκισμένος εχθρός του Σπάρτακου.
Viva BiancaIlithyia– Γυναίκα του Glabber.
Simon MerrellsMarcus Licinius Crassus– Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρώμης, Συγκλητικός και Στρατιωτικός με πολλές νίκες στο ενεργητικό του.
Christian AntidormiTiberious Licinius Crassus– Γιος του Crassus
Todd LasanceGaius Julius Caesar- Φίλος του Crassus. Ο άνθρωπος που εισχώρησε στους αντάρτες. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που θα γίνει χρόνια μετά τύραννος της Ρώμης και θα δολοφονηθεί από τους Συγκλητικούς.

SPARTACUS-spartacus-blood-and-sand-10535717-1600-1200Info.
– O Andy Whitfield, ο άνθρωπος που καθόρισε τον Σπάρτακο και έμεινε στην ιστορία, “έφυγε” από τον καρκίνο στα 39 του χρόνια. Το σύμπαν θέλει, κάπου στα 37 με 40 του χρόνια να “έφυγε” και ο Σπάρτακος.

-Ο λόγος, που η φιλία μεταξύ Varro και Σπάρτακου, φαινόταν ρεαλιστική ήταν γιατί όντως ήταν. Μετά το τέλος της πρώτης σεζόν, οι δύο ηθοποιοί τους έμειναν πιστοί φίλοι, και ο Jai, πριν αλλά και μετά τον θάνατο του Andy, στήριξε τον ίδιο, την οικογένειά του και την καμπάνια του Be Here Now.

-Αν και υπήρξε μίσος μεταξύ των Σπάρτακου και Crixus, οι ηθοποιοί ήταν οι καλύτεροι φίλοι, και ο Manu στήριξε τον andy στον αγώνα του όπως έκανε και με το Be Here Now.

– Οι Σπάρτακος, Crixus, Gannicus, Oenomaus, Batiatus, η σχολή του Batiatus όπως και η σφαγή, και οι μάχες μεταξύ Ρώμης και Ανταρτών(s03), είναι ιστορικά καταγεγραμμένα.

Όπως και στην πραγματικότητα, έτσι και στη σειρά, δεν αναφέρεται κανένα όνομα, ως το αληθινό όνομα του Σπάρτακου. Ακόμα και στην τελευταία του σκηνή, λέει ξεψυχώντας “αυτό δεν είναι το όνομά μου” και δεν το λέει.

– Η Viva και ο Andy, δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν την σκηνή σεξ μεταξύ τους, γιατί δεν σταματούσαν να γελάνε.

– Η 1η σεζόν, αναφέρει τα 2 χρόνια που έζησε ο Σπάρτακος στη σχολή. Η 2η σεζόν τοποθετείται βδομάδες μετά τη σφαγή στη σχολή. Η 3η σεζόν όμως κάνει ένα άλμα 2 χρόνων μετά το θάνατο του Glabber. Αυτό έγινε, προκειμένου να πάμε άμεσα στην ανάμειξη του Crassus στην υπόθεση του Σπάρτακου.

– Τα ξύλινα σπαθιά για την εκπαίδευση των μονομάχων, δείχνουν ελαφρύτερα από τα κανονικά σπαθιά μέσα στη σειρά. Ιστορικά όμως, τα ξύλινα σπαθιά ήταν πολύ πιο βαριά από τα αληθινά, προκειμένου οι μονομάχοι να εξασκούνται σε αυτό το βάρος.

-Η σειρά περιέχει πάρα πολύ γυμνό και πολύ ωμή βία, πράγμα που την έκανε επίσης δημοφιλή, και αποτελεί βασικό στοιχείο του όλου concept. Όταν λοιπόν, υπήρξε η ιδέα, μιας ταινίας μεταξύ της 2ης και της 3ης σεζόν, η ιδέα εγκαταλείφτηκε αμέσως, καθώς σκηνές τέτοιες θα έπρεπε να κοπούν.

-Τα ανδρικά μόρια καθώς και τα γυναικεία τριχωτά που βλέπουμε στη σειρά, είναι ψεύτικα, και ειδικά τα δεύτερα μπήκαν για ευνόητους λόγους.

-Οι σκηνές μάχης και γενικά οι σφαγές που γίνονται στη σειρά, είναι στο στυλ των 300, καθώς αυτή ήταν η επιθυμία του σκηνοθέτη Steven De Knight.

– Οι Manu Bennett και Katrina Law, εμφανίζονται και στη σειρά Arrow.

Manu Bennett, ξανασυνεργάστηκε με τρία άτομα από τη σειρά, και στη φετινή εντυπωσιακή σειρά The Shannara Chronicles.

– O Stephen Amell, πρωταγωνιστής του Arrow, ήταν επίσης στα σχέδια για να αντικαταστήσει τον Andy Whitfield στη 2η σεζόν.

Όλο το cast ανεξαιρέτως, ακόμα και οι κομπάρσοι, πριν τα γυρίσματα για αρκετούς μήνες, πέρασαν από το Gladiator Boot Camp, όπου γυμνάστηκαν εξαντλητικά και έκαναν αυστηρή διατροφή για μύες, προκειμένου να γίνουν και να δείχνουν στη σειρά μυώδεις. Όλα αυτά φυσικά κάτω από αυστηρές οδηγίες και με φυσικούς τρόπους. Επίσης εκπαιδεύτηκαν αυστηρά στις πολεμικές τέχνες.

-H Lucy Lawless, κανονικά δεν θα επέστρεφε για τη δεύτερη σεζόν, όμως ήταν αρκετά δημοφιλής στους φανς, αλλά και στο set, και η χημεία με το cast ήταν τόσο καλή, που ο ρόλος της Lucretia επαναλήφθηκε.

– To κανάλι ολοκλήρωσε τη σειρά στην τρίτη σεζόν, παρότι ο Steven De Knight, είχε πολλά ακόμα να πει στη σειρά.

H σχέση Agron Nasir, έγινε αμέσως αποδεκτή και αγαπητή από το κοινό, και γιαυτό λίγους μήνες μετά δημιουργήθηκε ο όρος Nagron.

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

thirteen − thirteen =