Ο Σαρλώ όπως είναι γνωστός στην χώρα μας αποτέλεσε ένα από τα ζωντανά παραδείγματα καλλιτέχνη πολυεργαλείου. Ο Chaplin εκτός του ότι πρωταγωνιστούσε στις ταινίες του έγραφε το σενάριο,την μουσική,έκανε την σκηνοθεσία αλλά και ορισμένες φορές ακόμα και την χορογραφία!.Για να γνωρίσουμε καλύτερα τον Chaplin θα πρέπει να ξεκινήσουμε μια αναδρομή στο παρελθόν του ακόμη και από τα παιδικά του χρόνια.
Ο Charlie Chaplin γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1889 στο Λονδίνο, από πολύ μικρός έδειξε την κλίση του προς το χώρο του θεάματος όταν αντικατέστησε την μητέρα του σε ένα θεατρικό, καθώς εκείνη ήταν άρρωστη, τραγουδώντας ένα κωμικό τραγούδι της εποχής παίρνοντας ένα θερμό χειροκρότημα από το κοινό!Ο Chaplin από μικρή ηλικία έπρεπε να γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο της ζωής αφού ο πατέρας του τους εγκατέλειψε και η μητέρα του νοσηλεύτηκε σε άσυλο.Τα χρόνια πέρασαν και ο Chaplin όντας μέλος ενός αγγλικού music hall ταξίδεψε στην Αμερική όπου ο παραγωγός της Keystone Μακ Σένετ αναγνώρισε το ταλέντο του και του έκλεισε συμβόλαιο για 45 ταινίες,η περίοδος του Chaplin στην Keystone αποτελεί την πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο.
Η χαρακτηριστική φιγούρα του Chaplin ως Αλητάκου καθιερώθηκε από την ταινία του ο Αλήτης με την οποία έγινε ευρέως γνωστός αλλά όχι ακόμα αναγνωρίσιμος καθώς το πρόσωπο του κρυβόταν κάτω από την αμφίεση του Αλήτη για πολλά χρόνια ακόμα.Στην συνέχεια υπέγραψε συμβόλαιο με την Mutual πράγμα που εκτόξευσε την καριέρα του, καθώς οι ταινίες του ναι μεν βασίζονταν στο κωμικό στοιχείο,στην παντομίμα,στον χορό και στα ατελείωτα κυνηγητά του Αλητάκου και των εχθρών του αλλά αυτό που τον έκανε να διαφέρει από τους υπόλοιπους δημιουργούς της εποχής ήταν ο έντονος σχολιασμός των κοινωνικών προβλημάτων στις ΗΠΑ την δεκαετία του 20 αλλά και αργότερα,όπως η φτώχεια,η ανεργία,η μετανάστευση αλλά και η κοινωνική καταπίεση των οικονομικά ασθενέστερων και αδύναμων.
Υπογράφοντας συμβόλαιο 1.000.000 δολαρίων με την First National εισέρχεται στην ώριμη περίοδο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας με μια από τις πιο επιτυχημένες του ταινίες το Χαμίνι(Τhe Kid) στην οποία συνδυάζει την κωμωδία με την τραγωδία φανερά επηρεασμένος από την παιδική του ηλικία.Εκείνη την περίοδο τις καλύτερες ταινίες του όπως τον Χρυσοθήρα(Τhe Gold Rush),το Τσίρκο(Τhe Circus),τα Φώτα της πόλης(Τhe City Lights) και τέλος οι Μοντέρνοι Καιροί(Modern Times) όπου είναι η τελευταία βουβή ταινία που εμφανίζεται ως ο Αλητάκος.
Το 1940 γυρίζει την πρώτη του μη βουβή ταινία, τον Μεγάλο Δικτάτορα(Τhe Great Dictator) μια προφητική ταινία που προμηνύει την άνοδο του Χίτλερ και την έκρηξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σε ολόκληρο τον κόσμο.Το 1947 ο Τσάπλιν έρχεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες ότι είναι κουμουνιστής και οι Αμερικανοί ζητούν την άμεση δίκη και απέλασή του πράγμα που συνέβη λίγα χρόνια αργότερα όταν το 1952 αναγκάστηκε να φύγει από την χώρα.Ο Chaplin αντιδρώντας σε αυτές τις αποφάσεις γύρισε δυο ταινίες που σκιαγραφούν την σκληρή πραγματικότητα τον Κύριο Βερντού (Μonsieur Verdoux) και Έναν Βασιλιά στην Νέα Υόρκη (Α King in New York) δείχνοντας την βαθιά του απογοήτευση.
Η ταινία που ουσιαστικά ο Chaplin ρίχνει την αυλαία στην καριέρα του στον κινηματογράφο είναι τα Φώτα της Ράμπας(Limelight) η οποία είναι μια ωδή προς την ζωή ενός καλλιτέχνη αλλά και για την ζωή γενικά, μέσα από τα μάτια ενός βετεράνου κωμικού των αγγλικών θεάτρων και μιας νεαρής μπαλαρίνας.
Τέλος ο Chaplin πέραν από το τεράστιο του καλλιτεχνικό έργο πρέπει να μείνει στην μνήμη μας σαν έναν άνθρωπο που πάλεψε για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του χωρίς να ξεχάσει ποτέ την φτωχή καταγωγή του .Κάτι άλλο που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι το μοναδικό του ταλέντο να συνδυάζει το κωμικό και το τραγικό στοιχείο αφήνοντας τον θεατή να είναι ο κριτής του έργου του!
Ο Charlie Chaplin πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου του 1977 σε ηλικία 88 ετών στο Μontreux της Ελβετία. Η ζωή του έγινε ταινία το 1992. Η ταινία ονομάστηκε “Chaplin”. Τον Charlie Chaplin τον υποδύδηκε ο Robert Downey Jr. .
Top 5 Charlie Chaplin Movies
Filmography
- Chase Me Charlie (1918)
- The Kid (1921)
- A Woman of Paris: A Drama of Fate (1923)
- The Gold Rush (1925)
- The Circus (1928)
- City Lights (1931)
- Modern Times (1936)
- The Charlie Chaplin Festival (1941)
- The Chaplin Cavalcade (1941)
- Monsieur Verdoux (1946)
- Limelight (1952)
- A King in New York (1957)
- The Chaplin Revue (1959)
- A Countess from Hong Kong (1967)
Photo Gallery