Βρισκόμαστε μόλις 11 ώρες πριν ακούσουμε το Te Deum, τον ύμνο της EBU, που θα σηματοδοτήσει επισήμως την έναρξη του 61ου Διαγωνισμού της Eurovision. Όλη η Ευρώπη και φαν από όλο τον κόσμο, ξεχνούν για λίγες μέρες τα προβλήματά τους και χορεύουν στους ρυθμούς του μεγαλύτερου Μουσικού και Τηλεοπτικού Θεάματος στον κόσμο. Φέτος η καρδιά της Eurovision, πάλλεται δυνατά στη Σουηδία και μας στέλνει τα vibes της από την πανέμορφη Στοκχόλμη και την εντυπωσιακότατη Ericsson Globe Arena.
Ώρα λοιπόν να σας δώσω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, σε ένα συγκεντρωτικό άρθρο, προκειμένου, να μην πιαστείτε αδιάβαστοι από τους φίλους σας στις 3 βραδιές του Διαγωνισμού.
Η πόλη και ο χώρος Διεξαγωγής.
Σας τα πρόδωσα πιο πάνω. Σε πιο γνωστά μέρη πήγε φέτος η Eurovision. Mετά το 2013 και το Malmo, σειρά πήρε φυσικά η πρωτεύουσα. Η Στοκχόλμη λοιπόν κέρδισε την επιτροπή εύρεσης της πόλης διεξαγωγής, ενώ αποφασίστηκε ότι η προσφάτως ανακαινισμένη Ericsson Globe Arena, χωρητικότητας 16.000 (και κάτι ψιλά) κόσμου, είναι ο καταλληλότερος χώρος για να διεξαχθούν οι 3 μεγάλες βραδιές.
Η Φετινή Σκηνή και οι λαμπεροί παρουσιαστές.
“H καλύτερη σκηνή στην ιστορία της Eurovision“. Έτσι χαρακτηρίζουν τη φετινή σκηνή οι ιθύνοντες και σχεδιαστές αυτής Frida Arvidsson και Victor Brattstrom , οι οποίοι σχεδίασαν και την σκηνή στο Malmo και δεν έχουν καθόλου άδικο. Η “γενναία” όπως την αποκαλούν σκηνή, είναι γεμάτη φώτα, τα οποία σπάνε τα σύνορα του ρεαλισμού. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, η πρωτοπορία που κάνει τη σκηνή αριστουργηματική, είναι η LED οθόνη, που δίνει μεγαλύτερο βάθος, ενώ επιτρέπει και στους καλλιτέχνες να μπαίνουν σε αυτήν.
“Συνήθως, η Led οθόνη, είναι ένα επίπεδος τοίχος στο τέλος της σκηνής. Εμείς σπάσαμε τον τοίχο, και κάναμε εφικτό το να μπορούν οι καλλιτέχνες να κινούνται μέσα της”,
είπαν οι σχεδιαστές με τη Frida να προσθέτει:
“Τότε(το 2013), εστιάσαμε σε μιά απαλότερη αίσθηση χωρίς pixels και προβολές. Φέτος προσπαθούμε να παίξουμε με το χώρο και να δημιουργήσουμε οπτικές παραισθήσεις.”
Δείτε τη σκηνή εν δράση.
Όσον αφορά τους παρουσιαστές των τριών βραδιών, δεν είναι άλλοι από τον περσινό νικητή Mans Zermelow και την πολυαγαπημένη μας και θεάρα Petra Mede, η οποία είχε παρουσιάσει μοναδικά τη Eurovision στο Malmo (2013).
Τα φαβορί.
Προσωπικά να σας πω την αλήθεια μου, δεν με έχουν ενθουσιάσει οι φετινές συμμετοχές. Ενώ πέρυσι είχα τουλάχιστον 24 αγαπημένα από τα 43 τραγούδια, φέτος μου αρέσουν μόνο 10. Ευτυχώς όμως μερικά από αυτά τα 10 αποτελούν και τα φαβορί. Τα φαβορί λοιπόν είναι:
Γαλλία– Amir- J’ai Cherche
Ρωσία– Sergey Lazarev- You Are The Only One
Αρμενία– Iveta Mukuchyan- LOveWave
Κύπρος– Minus One- Alter Ego
Αζερμπαϊτζάν– Samra- Μiracle
Ισπανία– Barei- Say Yay
Αυστραλία– Dami Im- The Sound Of Silence
Ουκρανία– Jamala- 1944
Ισραήλ– Hovi Star- Made of Stars
Σουηδία– Frans- If I were Sorry
Ουγγαρία– Freddie- Pionner
Η Συμμετοχή της Ελλάδας.
Και πάνω που συνηθίζαμε στην ιδέα της Ελλάδας εκτός του φετινού διαγωνισμού, τσουπ ο κος Τσακνής, έριξε τη βόμβα και τα ισοπέδωσε κυριολεκτικά όλα. Απευθείας Ανάθεση…και μάλιστα και τραγουδιστής/τρια και τραγούδι.
Έκανε λοιπόν μία έρευνα ώστε να βρει το καταλληλότερο άτομο…και εκεί που λες “οκ…κάποια/κάποιος γνωστή/γνωστός θα είναι”, μένεις κάγκελο (μη το πω αλλιώς), με την ανακοίνωση ενός συγκροτήματος…παντελώς άγνωστου (εκτός αν κατάγεσαι από τον Πόντο, οπότε θα τους ξέρεις…αλλά και πάλι…ΑΓΝΩΣΤΟΙ), με την ονομασία Europond.
Αφού ανακοινώνεται αυτό λοιπόν…έρχεται την αμέσως επόμενη μέρα καινούργια ανακοίνωση ότι θα μας εκπροσωπήσουν τελικά οι Argo….επίσης άγνωστοι. Προσωπικά σκέφτηκα “οκ τα σπάσαν με τους άλλους και πήραν αυτούς….αλλά γιατί άγνωστους ΠΑΛΙ ???” Τελικά όμως, αποδείχθηκε ότι οι Argo είναι οι πρώην Europond και με τα πολλά το αποδεχθήκαμε. Το αποδεχθήκαμε…αλλά μέχρι τη στιγμή που παρουσιάστηκε η επτασφράγιστη δια χειρός της ομάδας του κου Τσακνή ελληνική συμμετοχή. Το Utopian Land, έχει βαλκανικό και κυρίως ποντιακό ήχο. Θα μου πεις “μάλιστα…αυτό θα πάει καλά”. Ναι θα πήγαινε καλά στο μυαλό μας αν ήταν ένα απλό τραγούδι με ποντιακό ήχο. Το συγκεκριμένο κομμάτι όμως, από το παραδοσιακό το ρίχνει στο ρυθμικο-ποπ-παραδοσιακό με lame αγγλικό ρεφρέν
(Join with us—-λάθος|| Join Us—-σωστό) και με ποντιακό ραπάρισμα. Ναι..για όσους δεν το έχετε ακούσει..έχει ποντιακό ραπ μέσα. Το χαρακτηρίζω προσωπικά καλό τραγούδι. Αλλά όχι για eurovision.
Όσον αφορά το videoclip, ένας ημίγυμνος άντρας τρέχει σε ψηφιακά βουνά λαγκάδια, ποτάμια και γκρεμούς, κοιτάει και λίγο πίσω, του ‘ρχονται και στο κεφάλι κανά δυο ψηφιακές κοτρόνες αλλά τις αποφεύγει, και γενικά τρέχει…Κάτι σαν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ένα πράγμα αλλά με τρεχαλητό. Και όλο αυτό ασπρόμαυρο. Και φυσικά κλεμμένο από ξένο videoclip.
Και πάνω που το καταπίνεις όλο αυτό με δυσκολία και λες “οκ, είναι κάτι διαφορετικό, καλή επιτυχία”, σου σκάει η ΕΡΤ να λέει ότι δεν θέλει κάμερες κατά την παρουσίαση του κομματιού, και να μην γίνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις και έτσι γίνεται ο κακός χαμός στην παρουσίαση. Φυσικά να πούμε ότι η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας, είναι γνωστή στους Ευρωπαίους χάρη στο YouTube Channel της Eurovision (να ναι καλά τα παιδιά που ανεβάζουν τα τραγούδια των χωρών), αλλιώς θα αναρωτιόνταν μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι αν τελικά έχουμε στείλει κάποιο κομμάτι, καθώς δεν έχει γίνει ούτε ένα ελάχιστο promo από πλευράς ΕΡΤ το τραγουδιού μας στα έξω. Και να μην αναφερθώ ότι όλα μα όλα τα στοιχηματικά γραφεία μας έχουν εκτός τελικού.
Το κλίμα πάντως έφτιαξε με τις πρόβες των Argo, στη eurovision, αλλά μην περιμένετε πολλά. Απλά ανεβήκαμε θέση στην εκτός τελικού δεκάδα. Και οι δηλώσεις όμως των παιδιών δεν είναι και οι καλύτερες καθώς αρθρώνουν με δυσκολία τα μηδαμινά αγγλικά που ξέρουν και ο χορευτής της αποστολής, ο οποίος ευτυχώς ζει στο εξωτερικό και ξέρει άπταιστα αγγλικά, τους ξελασπώνει. Αν είστε καθηγητής/τρια αγγλικών και διαβάζετε τώρα το άρθρο, απομακρυνθείτε από την οθόνη όσο παίζει η συνέντευξη τύπου των παιδιών..τον θέλετε τον υπολογιστή σας TRUST ME. Και το αποκορύφωμα είναι ότι εμφανιζόμαστε 2οι που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Με όλα σχεδόν τα φαβορί να βρίσκονται στον πρώτο ημιτελικό, θα περάσουμε στη λήθη κατευθείαν.
Δείτε το video clip, τη δεύτερη πρόβα των Argo και τη συνέντευξη τύπου μετά την πρόβα…
Και ο Θεός Βοηθός.
Και Ξέχασα…12 points a France.
Η ριζική αλλαγή στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Μετά το περσινό φιάσκο του νικητή της Eurovision, καθώς το κοινό έβγαλε πρώτη την Ιταλία και τους Il Volo και τρίτη τη Σουηδία και τον Mans, αλλά εξαιτίας των επιτροπών συνέβη το ακριβώς ανάστροφο, η EBU, αποφάσισε να επενδύσει στο Melodifestivalen. Τι εννοώ. Ο τρόπος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Σουηδικού τελικού, υιοθετείται- για φέτος τουλάχιστον- και στη Eurovision, και είναι σαφώς πιο fair.
Φέτος λοιπόν, στο μεγάλο τελικό θα δούμε τον εκπρόσωπο από κάθε χώρα, να λέει τις βαθμολογίες 1-12 της κριτικής επιτροπής της χώρας του για τις χώρες που έχουν ψηφιστεί. Και οι βαθμοί όπως τα ξέρουμε θα μπαίνουν στις χώρες. Μετά όμως, οι παρουσιαστές της βραδιάς, θα ανακοινώνουν όλες τις χώρες με τη συνολική βαθμολογία του κοινού…αλλά με την τελική τους κατάταξη. Με άλλα λόγια, μετά τους spokepersons, θα ανακοινώνονται οι χώρες από την τελευταία μέχρι και την πρώτη με τη συνολική βαθμολογία που τους δόθηκε από το κοινό που θα προστίθεται στην υπάρχουσα βαθμολογία των επιτροπών.
Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στου δύο ημιτελικούς.
Αυτό θα κάνει την ανακοίνωση ακόμα πιο αγχώδη, καθώς μέχρι και τη δεύτερη χώρα δεν θα ξέρουμε ποιος είναι ο μεγάλος νικητής (όπως μέχρι πέρυσι ξέραμε από το πρώτο περίπου μισάωρο). Και φυσικά αυτό σημαίνει ότι δίνεται μεγαλύτερος λόγος στον κόσμο.
Οι εκπλήξεις της φετινής ESC.
Όλο αυτόν τον καιρό, έχουμε καταιγισμό εκπλήξεων για τη φετινή ESC.
Πρώτα μάθαμε ότι δόθηκε και φέτος άδεια στην Αυστραλία να συμμετάσχει, απλά αυτή τη φορά η χώρα θα περάσει από τη διαδικασία των ημιτελικών.
Δεύτερη μεγάλη έκπληξη ήταν όπως είπα παραπάνω η διεξαγωγή των αποτελεσμάτων στον τελικό.
Επίσης για πρώτη φορά, η Eurovision θα αναμεταδοθεί στην Αμερική ΕΠΙΣΗΜΩΣ. To LGBT κανάλι LOGO, αποφάσισε να πάρει την άδεια της EBU, κι έτσι ο Μεγάλος Τελικός θα μεταδοθεί και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για πρώτη φορά στη ιστορία του Θεσμού.
GRANDE όμως έκπληξη, αποτελεί η είδηση που βγήκε πριν μερικές ώρες και μας ανατρίχιασε ευχάριστα όλους. Ο Justin o Timberlake, ο mr cry me a river, o mr dance like there’s no tomorrow, o mr αγέραστος, θα εμφανιστεί στη σκηνή της Eurovision, ξεσηκώνοντας το στάδιο.
“Είμαστε υπερήφανοι που καλωσορίζουμε έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του κόσμου” δήλωσε ο Martin Osterdahl παραγωγός της ESC , και συνέχισε: “Αποτελεί μεγάλη Τιμή και Έμπνευση για όλους μας”.
O μεγάλος τραγουδιστής θα εμφανιστεί ως Interval Act, το Σάββατο στο Μεγάλο Τελικό…οπότε κοριτσόπουλα ξέρετε…το Σάββατο έχει Eurovision night.
Αυτά λοιπόν εν ολίγοις ήταν αυτά που ήθελα να σας πω. Είναι τα βασικά. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε από live στις οθόνες μας.
Οπότε ξέρετε… Αύριο στις 22:00, όλοι βάζουμε ΕΡΤ, για το μεγαλύτερο οπτικοακουστικό θέαμα του Πλανήτη. Και ας στηρίξουμε και λίγο την Ελλάδα. Έστω ένα Καλή Επιτυχία. Τα παιδιά το προσπάθησαν όσο μπόρεσαν. Και ας ελπίσουμε του χρόνου να στείλουμε κάτι που θα αποφασίσει ο κόσμος…και όχι η ΕΡΤ.
Βρισκόμαστε μόλις 11 ώρες πριν ακούσουμε το Te Deum, τον ύμνο της EBU, που θα σηματοδοτήσει επισήμως την έναρξη του 61ου Διαγωνισμού της Eurovision. Όλη η Ευρώπη και φαν από όλο τον κόσμο, ξεχνούν για λίγες μέρες τα προβλήματά τους και χορεύουν στους ρυθμούς του μεγαλύτερου Μουσικού και Τηλεοπτικού Θεάματος στον κόσμο. Φέτος η καρδιά της Eurovision, πάλλεται δυνατά στη Σουηδία και μας στέλνει τα vibes της από την πανέμορφη Στοκχόλμη και την εντυπωσιακότατη Ericsson Globe Arena.
Ώρα λοιπόν να σας δώσω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, σε ένα συγκεντρωτικό άρθρο, προκειμένου, να μην πιαστείτε αδιάβαστοι από τους φίλους σας στις 3 βραδιές του Διαγωνισμού.
Η πόλη και ο χώρος Διεξαγωγής.
Σας τα πρόδωσα πιο πάνω. Σε πιο γνωστά μέρη πήγε φέτος η Eurovision. Mετά το 2013 και το Malmo, σειρά πήρε φυσικά η πρωτεύουσα. Η Στοκχόλμη λοιπόν κέρδισε την επιτροπή εύρεσης της πόλης διεξαγωγής, ενώ αποφασίστηκε ότι η προσφάτως ανακαινισμένη Ericsson Globe Arena, χωρητικότητας 16.000 (και κάτι ψιλά) κόσμου, είναι ο καταλληλότερος χώρος για να διεξαχθούν οι 3 μεγάλες βραδιές.
Η Φετινή Σκηνή και οι λαμπεροί παρουσιαστές.
“H καλύτερη σκηνή στην ιστορία της Eurovision“. Έτσι χαρακτηρίζουν τη φετινή σκηνή οι ιθύνοντες και σχεδιαστές αυτής Frida Arvidsson και Victor Brattstrom , οι οποίοι σχεδίασαν και την σκηνή στο Malmo και δεν έχουν καθόλου άδικο. Η “γενναία” όπως την αποκαλούν σκηνή, είναι γεμάτη φώτα, τα οποία σπάνε τα σύνορα του ρεαλισμού. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, η πρωτοπορία που κάνει τη σκηνή αριστουργηματική, είναι η LED οθόνη, που δίνει μεγαλύτερο βάθος, ενώ επιτρέπει και στους καλλιτέχνες να μπαίνουν σε αυτήν.
“Συνήθως, η Led οθόνη, είναι ένα επίπεδος τοίχος στο τέλος της σκηνής. Εμείς σπάσαμε τον τοίχο, και κάναμε εφικτό το να μπορούν οι καλλιτέχνες να κινούνται μέσα της”,
είπαν οι σχεδιαστές με τη Frida να προσθέτει:
“Τότε(το 2013), εστιάσαμε σε μιά απαλότερη αίσθηση χωρίς pixels και προβολές. Φέτος προσπαθούμε να παίξουμε με το χώρο και να δημιουργήσουμε οπτικές παραισθήσεις.”
Δείτε τη σκηνή εν δράση.
Όσον αφορά τους παρουσιαστές των τριών βραδιών, δεν είναι άλλοι από τον περσινό νικητή Mans Zermelow και την πολυαγαπημένη μας και θεάρα Petra Mede, η οποία είχε παρουσιάσει μοναδικά τη Eurovision στο Malmo (2013).
Τα φαβορί.
Προσωπικά να σας πω την αλήθεια μου, δεν με έχουν ενθουσιάσει οι φετινές συμμετοχές. Ενώ πέρυσι είχα τουλάχιστον 24 αγαπημένα από τα 43 τραγούδια, φέτος μου αρέσουν μόνο 10. Ευτυχώς όμως μερικά από αυτά τα 10 αποτελούν και τα φαβορί. Τα φαβορί λοιπόν είναι:
Γαλλία– Amir- J’ai Cherche
Ρωσία– Sergey Lazarev- You Are The Only One
Αρμενία– Iveta Mukuchyan- LOveWave
Κύπρος– Minus One- Alter Ego
Αζερμπαϊτζάν– Samra- Μiracle
Ισπανία– Barei- Say Yay
Αυστραλία– Dami Im- The Sound Of Silence
Ουκρανία– Jamala- 1944
Ισραήλ– Hovi Star- Made of Stars
Σουηδία– Frans- If I were Sorry
Ουγγαρία– Freddie- Pionner
Η Συμμετοχή της Ελλάδας.
Και πάνω που συνηθίζαμε στην ιδέα της Ελλάδας εκτός του φετινού διαγωνισμού, τσουπ ο κος Τσακνής, έριξε τη βόμβα και τα ισοπέδωσε κυριολεκτικά όλα. Απευθείας Ανάθεση…και μάλιστα και τραγουδιστής/τρια και τραγούδι.
Έκανε λοιπόν μία έρευνα ώστε να βρει το καταλληλότερο άτομο…και εκεί που λες “οκ…κάποια/κάποιος γνωστή/γνωστός θα είναι”, μένεις κάγκελο (μη το πω αλλιώς), με την ανακοίνωση ενός συγκροτήματος…παντελώς άγνωστου (εκτός αν κατάγεσαι από τον Πόντο, οπότε θα τους ξέρεις…αλλά και πάλι…ΑΓΝΩΣΤΟΙ), με την ονομασία Europond.
Αφού ανακοινώνεται αυτό λοιπόν…έρχεται την αμέσως επόμενη μέρα καινούργια ανακοίνωση ότι θα μας εκπροσωπήσουν τελικά οι Argo….επίσης άγνωστοι. Προσωπικά σκέφτηκα “οκ τα σπάσαν με τους άλλους και πήραν αυτούς….αλλά γιατί άγνωστους ΠΑΛΙ ???” Τελικά όμως, αποδείχθηκε ότι οι Argo είναι οι πρώην Europond και με τα πολλά το αποδεχθήκαμε. Το αποδεχθήκαμε…αλλά μέχρι τη στιγμή που παρουσιάστηκε η επτασφράγιστη δια χειρός της ομάδας του κου Τσακνή ελληνική συμμετοχή. Το Utopian Land, έχει βαλκανικό και κυρίως ποντιακό ήχο. Θα μου πεις “μάλιστα…αυτό θα πάει καλά”. Ναι θα πήγαινε καλά στο μυαλό μας αν ήταν ένα απλό τραγούδι με ποντιακό ήχο. Το συγκεκριμένο κομμάτι όμως, από το παραδοσιακό το ρίχνει στο ρυθμικο-ποπ-παραδοσιακό με lame αγγλικό ρεφρέν
(Join with us—-λάθος|| Join Us—-σωστό) και με ποντιακό ραπάρισμα. Ναι..για όσους δεν το έχετε ακούσει..έχει ποντιακό ραπ μέσα. Το χαρακτηρίζω προσωπικά καλό τραγούδι. Αλλά όχι για eurovision.
Όσον αφορά το videoclip, ένας ημίγυμνος άντρας τρέχει σε ψηφιακά βουνά λαγκάδια, ποτάμια και γκρεμούς, κοιτάει και λίγο πίσω, του ‘ρχονται και στο κεφάλι κανά δυο ψηφιακές κοτρόνες αλλά τις αποφεύγει, και γενικά τρέχει…Κάτι σαν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ένα πράγμα αλλά με τρεχαλητό. Και όλο αυτό ασπρόμαυρο. Και φυσικά κλεμμένο από ξένο videoclip.
Και πάνω που το καταπίνεις όλο αυτό με δυσκολία και λες “οκ, είναι κάτι διαφορετικό, καλή επιτυχία”, σου σκάει η ΕΡΤ να λέει ότι δεν θέλει κάμερες κατά την παρουσίαση του κομματιού, και να μην γίνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις και έτσι γίνεται ο κακός χαμός στην παρουσίαση. Φυσικά να πούμε ότι η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας, είναι γνωστή στους Ευρωπαίους χάρη στο YouTube Channel της Eurovision (να ναι καλά τα παιδιά που ανεβάζουν τα τραγούδια των χωρών), αλλιώς θα αναρωτιόνταν μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι αν τελικά έχουμε στείλει κάποιο κομμάτι, καθώς δεν έχει γίνει ούτε ένα ελάχιστο promo από πλευράς ΕΡΤ το τραγουδιού μας στα έξω. Και να μην αναφερθώ ότι όλα μα όλα τα στοιχηματικά γραφεία μας έχουν εκτός τελικού.
Το κλίμα πάντως έφτιαξε με τις πρόβες των Argo, στη eurovision, αλλά μην περιμένετε πολλά. Απλά ανεβήκαμε θέση στην εκτός τελικού δεκάδα. Και οι δηλώσεις όμως των παιδιών δεν είναι και οι καλύτερες καθώς αρθρώνουν με δυσκολία τα μηδαμινά αγγλικά που ξέρουν και ο χορευτής της αποστολής, ο οποίος ευτυχώς ζει στο εξωτερικό και ξέρει άπταιστα αγγλικά, τους ξελασπώνει. Αν είστε καθηγητής/τρια αγγλικών και διαβάζετε τώρα το άρθρο, απομακρυνθείτε από την οθόνη όσο παίζει η συνέντευξη τύπου των παιδιών..τον θέλετε τον υπολογιστή σας TRUST ME. Και το αποκορύφωμα είναι ότι εμφανιζόμαστε 2οι που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Με όλα σχεδόν τα φαβορί να βρίσκονται στον πρώτο ημιτελικό, θα περάσουμε στη λήθη κατευθείαν.
Δείτε το video clip, τη δεύτερη πρόβα των Argo και τη συνέντευξη τύπου μετά την πρόβα…
Και ο Θεός Βοηθός.
Και Ξέχασα…12 points a France.
Η ριζική αλλαγή στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Μετά το περσινό φιάσκο του νικητή της Eurovision, καθώς το κοινό έβγαλε πρώτη την Ιταλία και τους Il Volo και τρίτη τη Σουηδία και τον Mans, αλλά εξαιτίας των επιτροπών συνέβη το ακριβώς ανάστροφο, η EBU, αποφάσισε να επενδύσει στο Melodifestivalen. Τι εννοώ. Ο τρόπος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Σουηδικού τελικού, υιοθετείται- για φέτος τουλάχιστον- και στη Eurovision, και είναι σαφώς πιο fair.
Φέτος λοιπόν, στο μεγάλο τελικό θα δούμε τον εκπρόσωπο από κάθε χώρα, να λέει τις βαθμολογίες 1-12 της κριτικής επιτροπής της χώρας του για τις χώρες που έχουν ψηφιστεί. Και οι βαθμοί όπως τα ξέρουμε θα μπαίνουν στις χώρες. Μετά όμως, οι παρουσιαστές της βραδιάς, θα ανακοινώνουν όλες τις χώρες με τη συνολική βαθμολογία του κοινού…αλλά με την τελική τους κατάταξη. Με άλλα λόγια, μετά τους spokepersons, θα ανακοινώνονται οι χώρες από την τελευταία μέχρι και την πρώτη με τη συνολική βαθμολογία που τους δόθηκε από το κοινό που θα προστίθεται στην υπάρχουσα βαθμολογία των επιτροπών.
Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στου δύο ημιτελικούς.
Αυτό θα κάνει την ανακοίνωση ακόμα πιο αγχώδη, καθώς μέχρι και τη δεύτερη χώρα δεν θα ξέρουμε ποιος είναι ο μεγάλος νικητής (όπως μέχρι πέρυσι ξέραμε από το πρώτο περίπου μισάωρο). Και φυσικά αυτό σημαίνει ότι δίνεται μεγαλύτερος λόγος στον κόσμο.
Οι εκπλήξεις της φετινής ESC.
Όλο αυτόν τον καιρό, έχουμε καταιγισμό εκπλήξεων για τη φετινή ESC.
Πρώτα μάθαμε ότι δόθηκε και φέτος άδεια στην Αυστραλία να συμμετάσχει, απλά αυτή τη φορά η χώρα θα περάσει από τη διαδικασία των ημιτελικών.
Δεύτερη μεγάλη έκπληξη ήταν όπως είπα παραπάνω η διεξαγωγή των αποτελεσμάτων στον τελικό.
Επίσης για πρώτη φορά, η Eurovision θα αναμεταδοθεί στην Αμερική ΕΠΙΣΗΜΩΣ. To LGBT κανάλι LOGO, αποφάσισε να πάρει την άδεια της EBU, κι έτσι ο Μεγάλος Τελικός θα μεταδοθεί και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για πρώτη φορά στη ιστορία του Θεσμού.
GRANDE όμως έκπληξη, αποτελεί η είδηση που βγήκε πριν μερικές ώρες και μας ανατρίχιασε ευχάριστα όλους. Ο Justin o Timberlake, ο mr cry me a river, o mr dance like there’s no tomorrow, o mr αγέραστος, θα εμφανιστεί στη σκηνή της Eurovision, ξεσηκώνοντας το στάδιο.
“Είμαστε υπερήφανοι που καλωσορίζουμε έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του κόσμου” δήλωσε ο Martin Osterdahl παραγωγός της ESC , και συνέχισε: “Αποτελεί μεγάλη Τιμή και Έμπνευση για όλους μας”.
O μεγάλος τραγουδιστής θα εμφανιστεί ως Interval Act, το Σάββατο στο Μεγάλο Τελικό…οπότε κοριτσόπουλα ξέρετε…το Σάββατο έχει Eurovision night.
Αυτά λοιπόν εν ολίγοις ήταν αυτά που ήθελα να σας πω. Είναι τα βασικά. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε από live στις οθόνες μας.
Οπότε ξέρετε… Αύριο στις 22:00, όλοι βάζουμε ΕΡΤ, για το μεγαλύτερο οπτικοακουστικό θέαμα του Πλανήτη. Και ας στηρίξουμε και λίγο την Ελλάδα. Έστω ένα Καλή Επιτυχία. Τα παιδιά το προσπάθησαν όσο μπόρεσαν. Και ας ελπίσουμε του χρόνου να στείλουμε κάτι που θα αποφασίσει ο κόσμος…και όχι η ΕΡΤ.