Μιχάλης Εμιρλής: «Ακούγοντας τα τραγούδια μου μαθαίνεις περισσότερα πράγματα για μένα»

Άλλος ένας αγαπημένος τραγουδοποιός έρχεται να προστεθεί στη μουσική συντροφιά του Μικροφώνου για το 2016! Ο Μιχάλης Εμιρλής, που αυτό το διάστημα βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της νέας δισκογραφικής του δουλειάς «ΕΙΠΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ», μας ανοίγει την καρδιά του μέσα από μια κουβέντα με αφορμή τη μουσική. Μια σύντομη αναδρομή στο ξεκίνημα, ενθυμήσεις από τον καιρό των πρώτων ηχογραφήσεων και της πρώτης μεγάλης επιτυχίας, μια «αποτίμηση» της μέχρι τώρα πορείας του στο χώρο της μουσικής, τα μελλοντικά σχέδια…  Ο Μιχάλης Εμιρλής σε μια αποκλειστική συνέντευξη για τους αναγνώστες του Μικροφώνου!

Από την πρώτη σου δισκογραφική δουλειά «Ζω περιμένοντας να ζήσω», που κυκλοφόρησε το 2005, μέχρι την πιο πρόσφατη «Είπα μια μέρα στην καρδιά» αισθάνθηκες, ίσως, κάποια στιγμή Μιχάλη ότι μπορεί να βρίσκεσαι σε λάθος δρόμο;

M.E.: Η αλήθεια είναι ότι σε αυτόν τον τέταρτο δίσκο το αισθάνθηκα αυτό που λες, ότι δηλαδή κάπου έχω χάσει τον δρόμο μου. Αρχικά η επιθυμία μου ήταν να κάνω κάτι διαφορετικό -σαν ύφος- από ό,τι είχα κάνει μέχρι τώρα, στις προηγούμενες μου δουλειές. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα και ΔΕΝ μου ταίριαζε, γι’ αυτό και ενώ είχα σχεδόν έτοιμο το υλικό του δίσκου, πήρα την απόφαση να ξεκινήσω από την αρχή την δημιουργία του, ενορχηστρώνοντας ξανά ορισμένα από τα τραγούδια μου, λαμβάνοντας όμως υπόψη και την ανάγκη μου να μην πέσω στην παγίδα της επανάληψης. Αν τα κατάφερα, θα φανεί στα μέσα του 2016, οπού και θα κυκλοφορήσει η καινούργια μου δισκογραφική δουλειά «ΕΙΠΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ».

Η απόφαση να ασχοληθείς με τη μουσική προέκυψε τυχαία; Πότε, πού και πώς έγιναν τα πρώτα βήματα στο χώρο;

M.E.: ΟΧΙ, πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τη μουσική. Από μικρός έγραφα τραγούδια και κάποια στιγμή πήγα σε ένα ωδείο και έκανα κάποια μαθήματα κιθάρας για να να αποκτήσω περισσότερες γνώσεις πάνω στη μουσική. Σε αυτό γνώρισα τον καθηγητή μου τον κ. Οικονομάκη με τον οποίο έκανα το πρώτο μου demo με δικά μου τραγούδια, το έστειλα ταχυδρομικά σε όλες τις δισκογραφικές εταιρίες και μετά από κάποιους μήνες με πήραν τηλέφωνο από την legend και μου είπαν ότι τους ενδιαφέρει και θα ήθελαν να ακούσουν και άλλο υλικό. Τελικά, αφού έγιναν αρκετά ραντεβού, υπέγραψα το πρώτο μου συμβόλαιο και κάπως έτσι άρχισα τα πρώτα μου βήματα στο χώρο της μουσικής.

Μιχάλης ΕμιρλήςΠρώτη ηχογράφηση, πρώτη μέρα στο studio.. Τι θυμάσαι από τότε;

M.E.: Θυμάμαι ότι ήμουν πολύ ενθουσιασμένος την πρώτη φορά που μπήκα στο studio, αλλά από την άλλη είχα μεγάλη αγωνία για το πώς θα ακούγεται η φωνή μου ή πώς θα ενορχηστρωθούν τα τραγούδια μου. Τελικά χρειάστηκαν κάποιες μέρες για να «ξεψαρώσω» αλλά στην πορεία όλα πήγαν όπως ήθελα.

«Η πίπα της ειρήνης» ήταν το τραγούδι που σε έκανε ευρύτερα γνωστό στο κοινό και έκανε και πολύ μεγάλη επιτυχία -οφείλω να ομολογήσω! Οι στίχοι ήταν κάτι περισσότερο από μια έμπνευση της στιγμής;

M.E.: Οι στίχοι είναι του Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη. Θυμάμαι ότι μου τους έδωσε σε ένα χαρτί και μου είπε μόλις βρω χρόνο να τους μελοποιήσω. Στο συγκεκριμένο κομμάτι εγώ έγραψα την μουσική την οποία την εμπνεύστηκα όταν ήμουν μια μέρα στο γήπεδο και παρακολουθούσα έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Μου είχε καρφωθεί μια μελωδία και την σιγοτραγουδούσα ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ κατά την διάρκεια του αγώνα. Στην επιστροφή για το σπίτι, στο αυτοκίνητο μου ήρθε η ιδέα να συνδυάσω τη μουσική μου με τους στίχους του Χριστόφορου ….ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ… ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ Η ΠΙΠΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.

Τι είναι εκείνο που, γενικότερα, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για σένα;

M.E.: Συνήθως η πηγή έμπνευσης είναι τα βιώματα μου, κάθε τραγούδι κρύβει και μια μικρή ιστορία από πίσω. Ουσιαστικά ακούγοντας τα τραγούδια μου μαθαίνεις περισσότερα πράγματα για μένα.

«Σε θέση άμυνας», ένα ιδιαίτερα ρομαντικό τραγούδι από τον τρίτο προσωπικό σου δίσκο «Φωτιά στα παραμύθια». Ως άνθρωπος, επιλέγεις την άμυνα ή την επίθεση στην προσωπική σου ζωή;

M.E.: Αν μου επιτρέπεται να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους για την προσωπική μου ζωή, θα σας έλεγα ότι εγώ σαν άνθρωπος είμαι πιο πολύ της άποψης «ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Αυτό βέβαια κάποιες φορές μπορεί να σου βγει σε κακό γιατί όταν ξανοίγεσαι και τα δίνεις όλα, μπορεί στο τέλος να φας το γκολ στην αντεπίθεση!

EMIRLIS 1Για ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σου θεωρείς πως θα σε επέλεγε κάποιος για φίλο αλλά και συνεργάτη, που χαρακτηρίζει και γενικότερα τον Μιχάλη Εμιρλή σαν προσωπικότητα;

M.E.: Ίσως ακουστεί λίγο κλισέ αλλά νομίζω πως το στοιχείο που με χαρακτηρίζει είναι η ειλικρίνεια μου. Το ίδιο θέλω και από τους φίλους και συνεργάτες μου!

Eurovision παρακολουθείς, σε ενδιαφέρει σαν μουσικό γεγονός; Πώς κρίνεις την φετινή συμμετοχή της Ελλάδας;

M.E.: Δεν με συγκινεί σαν μουσικό γεγονός, αν και κάποιες χρονιές δεν σου κρύβω ότι την έχω παρακολουθήσει. Γενικά όμως δεν πολύ ασχολούμαι για αυτό και δεν μπορώ να κρίνω την φετινή ελληνική συμμετοχή γιατί το τραγούδι δεν το έχω ακούσει.

Το γεγονός πως είσαι παράλληλα και δημιουργός σε πολλά τραγούδια σου, πώς σε κάνει να βλέπεις το μέλλον της ελληνικής μουσικής; Η γενικότερη κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε έχει κάνει να νιώσεις ενιότε πως «πετάς με κομμένα φτερά»; Θα μπορούσες να επιβιώσεις δεδομένων των πραγμάτων μόνο μέσα από τη μουσική;

M.E.: Θεωρώ ότι αυτή την περίοδο η μουσική περνά μια βαθιά κρίση στην Ελλάδα και είναι λογικό γιατί και η μουσική είναι προέκταση της κοινωνίας μας. ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΥΝΑΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ. Η μουσική ήταν και είναι για μένα, πρώτα από όλα, τρόπος έκφρασης παράλληλα όμως ασχολούμαι και με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που μου δίνουν την δυνατότητα να βλέπω την μουσική όχι σαν βιοπορισμό αλλά σαν απόλαυση και δημιουργία.

Ποια είναι τα άμεσα μουσικά σου σχέδια;

M.E.: Τα μελλοντικά μου σχεδία είναι να τελειώσω τις ηχογραφήσεις και τις μίξεις στο στούντιο για το «ΕΙΠΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ» και ύστερα να πάω από γωνία σε γωνία στην Ελλάδα και να παρουσιάσω τα καινούργια μου κομμάτια στον κόσμο.

Αν έπρεπε να κλείσουμε την κουβέντα μας αυτή με στίχους από ένα δικό σου τραγούδι, πώς θα έκλεινε;

…Μα είναι στιγμές που σε έχω ανάγκη κι άλλες στιγμές που σε μισώ
Πώς με κατάντησε η αγάπη μόνος τα βράδια να περνώ….

 

Το νέο single του Μιχάλη Εμιρλή “Αντίθετα στο Ρεύμα” κυκλοφορεί από τη MLK

Μουσική: Μιχάλης Εμιρλής – Στίχοι: Τέρπανδρος

domainmarket.gr web hosting

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

one × 1 =

Ads