Κώστας Μακεδόνας: «Δεν είναι μόνο τα ναι που διαμορφώνουν την πορεία μας αλλά και τα όχι.»

Με σπουδαίες δισκογραφικές συνεργασίες και καλιτεχνικές συνευρέσεις επί σκηνής ο Κώστας Μακεδόνας σχεδόν τριάντα χρόνια μετά συνεχίζει την ανοδική του πορεία στο μουσικό στερέωμα με βήματα προσεκτικά χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα κάθε νέας του δουλειάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καλλιτέχνη που συνδυάζει ποιότητα και εμπορικότητα, φωνή που το ραδιόφωνο αγαπά να παίζει και το ακροατήριο να ακούει. Ο αγαπημένος ερμηνευτής απαντά στις ερωτήσεις του Μικροφώνου λίγο πριν τη μεγάλη του συναυλία στο θέατρο Πέτρας, σε μια μοναδική καλοκαιρινή μουσική βραδιά παρέα με εκλεκτούς καλεσμένους από την οποία δεν πρέπει να λείψει κανείς!

Κ. Μακεδόνα, μιλήστε μας για την προγραμματισμένη συναυλία στο θέατρο Πέτρας, στις 19 Ιουλίου. Τι θα παρουσιάσετε;

Κ.Μ.: Θα παρουσιάσουμε ωραία και διαχρονικά τραγούδια, θα υπάρξουν πολλές πινελιές χιούμορ. Θα μας συνοδεύει μία δυνατή και δεμένη ορχήστρα σε έναν από τους πιο όμορφους χώρους της Αθήνας και φυσικά θα έχουμε παρέα έξι υπέροχους φίλους – καλεσμένους όπως η μεγάλη φωνή του λαϊκού μας τραγουδιού Πίτσα Παπαδοπούλου, η φωνή που έχει ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια με πολλές επιτυχίες Μελίνα Ασλανίδου, ο απίστευτος κιθαρίστας και μοναδικός ατακαδόρος Δημήτρης Σταρόβας, μία νέα λαϊκή φωνή που έχει πολύ δρόμο μπροστά της, η Ζωή Παπαδοπούλου, ο ορισμός του κεφιού και των ανατροπών Κρατερός Κατσούλης και ο αδερφικός μου φίλος και συνθέτης μεγάλων τραγουδιών Γιώργος Θεοφάνους!  Μαζί μας και δυο νέα κορίτσια με εξαιρετικό ταλέντο, η Βασιλική Στεφάνου κι η Σουσάνα Τρυφιάτη.

Διαφέρει το κοινό των συναυλιών από εκείνο των νυχτερινών μαγαζιών; Εσείς, σε τι χώρους προτιμάτε να τραγουδάτε;

Κ.Μ.: Σε αρκετά μεγάλο βαθμό το κοινό είναι το ίδιο. Διαφέρει όμως η συμπεριφορά του. Λόγω του ανοιχτού χώρου και λόγω του καλοκαιριού ο κόσμος είναι πιο απελευθερωμένος και συμμετέχει πιο πολύ. Προσωπικά απολαμβάνω να τραγουδώ και σε συναυλίες και σε μουσικές σκηνές. Στη συναυλία νιώθω κι εγώ πιο χαλαρός και ευδιάθετος, με επηρεάζει φαίνεται και το κλίμα του καλοκαιριού, ενώ στις μουσικές σκηνές μπορώ να ασχοληθώ περισσότερο με τις λεπτομέρειες του ήχου και του καλλιτεχνικού αποτελέσματος αφού οι συνθήκες είναι πιο κατάλληλες.

Σχεδόν σε κάθε σας συνέντευξη δεν παραλείπετε να αναφέρεστε στην καθοριστικής σημασίας γνωριμία με τον Σταμάτη Κραουνάκη. Πότε και πού βρεθήκατε πρώτη φορά; Τι ακολούθησε έπειτα από αυτήν τη συνάντηση;

Κ.Μ.: Ο Σταμάτης Κραουνάκης ήταν ο άνθρωπος που με ανακάλυψε και ουσιαστικά καθόρισε την καλλιτεχνική μου πορεία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη όπου τραγουδούσα και σχεδόν αμέσως ακολούθησε η κάθοδός μου στην Αθήνα. Τα υπόλοιπα είναι καταγεγραμμένα στα cd που κυκλοφόρησαν στα επόμενα χρόνια!

Κώστας Μακεδόνας[1]

Είναι πιο δύσκολο στις μέρες μας για ένα νέο παιδί που θέλει να κάνει καριέρα στο τραγούδι να τα καταφέρει και να ‘χει διάρκεια στο χρόνο; Τα talent show για αυτόν τον σκοπό πόσο σύμφωνο σας βρίσκουν;

Κ.Μ.: Τα talent show είναι κυρίως τηλεοπτικά προϊόντα. Βοηθούν να αποκτήσει ένας νέος τραγουδιστής γρήγορα αναγνωρισιμότητα αλλά χωρίς την κατάλληλη συνέχεια, που συνήθως αυτό συμβαίνει, αυτό χάνεται και δεν έχει πια καμία αξία. Ήταν, είναι και θα είναι δύσκολο να κάνει κάποιος καριέρα και να έχει διάρκεια στο χρόνο σε οποιοδήποτε τομέα.

Σε όλα αυτά τα χρόνια της μουσικής σας σταδιοδρομίας έχετε κυκλοφορήσει πολλούς δίσκους. Έχετε πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε σπουδαίους χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχετε συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές. Υπάρχει κάποια μουσική φιλοδοξία που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα και θα θέλατε πολύ;

Κ.Μ.: Κάτι συγκεκριμένο δεν έχω να σας πω αλλά η φιλοδοξία μου να συνεχίσω να τραγουδώ τραγούδια που με εκφράζουν, να συνεργάζομαι με ταλαντούχους συναδέλφους και να εμφανίζομαι σε ωραίους χώρους δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει.

Δισκογραφικά, τι καινούριο έχουμε να περιμένουμε από τον Κώστα Μακεδόνα το επόμενο διάστημα;

Κ.Μ.: Τώρα βρισκόμαστε στην περίοδο δημιουργίας και ανεύρεσης νέων τραγουδιών. Μόλις θα έχουμε κάτι καινούριο θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε.

Πόσο εύκολο είναι, κατά τη γνώμη σας, τη σημερινή εποχή να ξεχωρίσει ένα τραγούδι και να ακουστεί στα ραδιόφωνα;

Κ.Μ.: Από τη μία η ύπαρξη της τεχνολογίας (social media, youtube κλπ) βοηθούν όλους τους καλλιτέχνες να προβάλλουν τη δουλειά τους αλλά από την άλλη αυτή η πληθώρα προτάσεων ουσιαστικά συσσωρεύει τόση πληροφορία που είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάτι. Υπάρχουν ακόμα αξιόλογοι άνθρωποι στα ραδιόφωνα που στηρίζουν το είδος του τραγουδιού μας που πιστεύω πως ένα καλό τραγούδι δύσκολα θα χαθεί.

Χρησιμοποιείτε τα social media; Συμφωνείτε πως είναι αναποσπάστο πλέον κομμάτι για όποιον θέλει να προωθήσει εύκολα και άμεσα τη δουλειά του;

Κ.Μ.: Ναι, τα χρησιμοποιώ. Είναι ένα κομμάτι της δουλειάς μας αλλά κυρίως συμπληρωματικό. Η βασική δουλειά μας συνεχίζει να συντελείται πάνω στη σκηνή όπως και στα studio ηχογράφησης.

Έχετε αρνηθεί να ερμηνεύσετε κάποιο τραγούδι που θεωρούσατε ότι δεν ταιριάζει στο ύφος σας; Ποια στοιχεία πιστεύετε πως «πρέπει» να έχει ένα «καλό» τραγούδι;

Κ.Μ.: Φυσικά. Δεν είναι μόνο τα ναι που διαμορφώνουν την πορεία μας αλλά και τα όχι. Μη σας πω πως κυρίως τα όχι είναι που τη διαμορφώνουν. Ένα καλό τραγούδι πρέπει να συνδυάζει με ταιριαστό τρόπο μία στρωτή μελωδία με ένα στίχο που έχει λόγο ύπαρξης σε ένα κατάλληλο περιβάλλον (ενορχήστρωση). Και με μία σωστή φωνή φυσικά.

Ποιο αγαπημένο σας τραγούδι δεν λείπει από κανένα πρόγραμμά σας;

Κ.Μ.: Γίνεται να λείπει το “Μόνο μια φορά”; Ή τα “Μαργαριτάρια”;

Είναι γνωστό πως εκτός από το τραγούδι, ασχολείστε επαγγελματικά και ως πιλότος. Πώς καταφέρνετε και συνδυάζεται αυτά τα δύο εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους επαγγελμάτα; Σκέφτηκατε ποτέ να αφοσιώθειτε αποκλειστικά σε ένα από τα δύο;

Κ.Μ.: Με πολλή αγάπη, με αρκετό κόπο, με σοβαρό προγραμματισμό και φυσικά με την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειάς μου και των συναδέρφων μου και στου δύο τομείς. Όχι, δεν έχω σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο και ούτε θέλω να το σκεφτώ. Ίσως κάποια διαλείμματα κατά καιρούς αλλά μέχρι εκεί.

Ζώντας στο σήμερα, βλέπετε να εξελίσσονται θετικά τα πράγματα γύρω μας; Ευελπιστείτε;

Κ.Μ.: Η κατάσταση συνεχώς δυσκολεύει αλλά αλίμονο αν χάσουμε την αισιοδοξία μας.

Βλέποντας τον κόσμο και «από ψηλά» τι θα συμβουλεύατε αυτούς που θα σας διαβάσουν στο Μικρόφωνο, και ιδιαίτερα τους νέους;

Να συνεχίσουν να ονειρεύονται, να παλεύουν και να ζουν την κάθε μέρα τους!

Ευχαριστούμε θερμά!

 

Από το τελευταίο ομώνυμο άλμπουμ του Κώστα Μακεδόνα “Δεν Σου Ανήκω” που κυκλοφορεί από την MLK

Μη χάσετε τη μεγάλη συναυλία του Κώστα Μακεδόνα στο Θέατρο Πέτρας με την συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών και όχι μόνο. Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

domainmarket.gr web hosting

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

two × 4 =

Ads