No Result
View All Result
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
    • Κόσμος
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Νέα τραγούδια
      • Ελληνικές κυκλοφορίες
      • Ξένες κυκλοφορίες
      • Official lyric videos
      • Remixes
      • Ost
      • Ορχηστρική μουσική
      • Χριστουγεννιάτικα τραγούδια
      • Τραγούδια θεατρικών παραστάσεων
      • Τηλεοπτικά soundtracks
    • Video clip
      • Ελληνικά video clip
      • Ξένα video clip
    • Ατζέντα
      • Θεατρικές παραστάσεις
      • Μουσικοθεατρικές παραστάσεις
      • Χορός
      • Παρουσιάσεις βιβλίων
      • Εκθέσεις – Μουσεία
      • Τέχνες & εικαστικά
      • Μουσικές σκηνές
      • Φεστιβάλ
      • Συναυλίες
      • Νυχτερινά κέντρα
      • Clubs
      • Parties
      • Χορηγός επικοινωνίας
    • Θέατρο
      • Θεατρικά νέα
      • Κριτικές θεάτρου
    • Βιβλίο
      • Κριτικές βιβλίων
      • Προτάσεις βιβλίων
    • Media
      • Δηλώσεις
      • Ελληνικές σειρές
    • Σινεφίλ
      • Κινηματογραφικά νέα
      • Κινηματογραφικές κριτικές
      • Ταινίες προσεχώς!
    • Αφιερώματα
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  • ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
No Result
View All Result

Συγκίνησε ο «Καζαντζάκης» στο Hellenic Centre στο Λονδίνο

by Χρήστος Τσαρδάκης
Μάι 30, 2017
in Κινηματογραφικά νέα, Σινεφίλ
Reading Time: 1 min read
Μοιράσου το στο FacebookΜοιράσου το στο Twitter

Δείτε και αυτό

Ο Γιάννης Σμαραγδής o πρώτος Έλληνας – μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών

Ο Γιάννης Σμαραγδής o πρώτος Έλληνας – μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών

Οκτ 30, 2024
Νίκος Καζαντζάκης: Γκράφιτι με την προσωπογραφία του στο Ηράκλειο

Νίκος Καζαντζάκης: Γκράφιτι με την προσωπογραφία του στο Ηράκλειο

Αυγ 4, 2023
Διαγωνισμός: Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Ζορμπάς» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο «Θέατρον» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Διαγωνισμός: Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Ζορμπάς» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο «Θέατρον» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Ιαν 16, 2023
Κάντε share!
         
      

…Mέσα από την πρώτη παγκόσμια προβολή σκηνών από την ομώνυμη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Εκδήλωση με τίτλο Το Ελληνικό Φως στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Hellenic Centre στο Λονδίνο την Δευτέρα 22 Μαΐου, επ’ ευκαιρία του έτους 2017, το οποίο έχει ανακηρυχθεί από το ΥΠΠΟ ως Έτος Καζαντζάκη για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.

Το κοινό παρακολούθησε με βαθιά συγκίνηση και αίσθημα κατάνυξης την ομιλία του σκηνοθέτη καθώς και την προβολή σκηνών από την νέα του ταινία, χειροκροτώντας στο φινάλε παρατεταμένα και με ενθουσιασμό.

Ο Γιάννης Σμαραγδής, συντοπίτης του μεγάλου συγγραφέα, με τον επιβλητικό λόγο του αναφέρθηκε στην προσπάθειά του να εγκλωβίσει στις εικόνες της ταινίας του το φως της Κρήτης, το Αττικό φως καθώς και το φως του Αιγαίου.

Για το ελληνικό φως στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη μίλησε η Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος των έργων του…«Σε όλη μου τη ζωή, απελπισμένα μάχομαι να μετουσιώσω τα σκοτάδια και να τα κάμω φως, μια στάλα φως. Ένιωθα πως αυτό ήταν το χρέος μου. Αυτή δεν είναι η μέθοδος του Θεού; Αυτή δεν έχουμε κι εμείς χρέος να εφαρμόζουμε ακολουθώντας τ’ αχνάρια του; Μικρή αστραπή η ζωή μας, μα προφταίνουμε.»
Η διοργάνωση της εκδήλωσης τελούσε υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας του Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ελληνικής Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αγγλία και του Υπουργείου Προεδρίας της Κύπρου καθώς και της Ύπατης Αρμοστείας της Κύπρου στην Αγγλία. Ο Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, Πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, άνοιξε την βραδιά με ένα χαιρετισμό για τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, κύριος Ευριπίδης Ευρυβιάδης χαιρέτισε ο ίδιος την εκδήλωση και ακολούθως εκφώνησε χαιρετισμό του Επιτρόπου για Ανθρωπιστικά Θέματα και θέματα Αποδήμων Κυπρίων του Υπουργείου Προεδρίας της Κυπριακής Κυβέρνησης, κυρίου Φώτη Φωτίου.

Ο Γενικός της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ κύριος Δημήτριος Πλευράκης αναφέρθηκε στον μεγάλο Κρήτα συγγραφέα και τόνισε «ότι είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα καλλιτέχνη τον οποίο το ελληνικό κράτος κυνήγησε όσο ζούσε, όχι μόνον για την ιδεολογία του αλλά κυρίως για το ελεύθερο πνεύμα του και το φετινό έτος Νίκου Καζαντζάκη σηματοδοτεί την πνευματική κατεύθυνση που χρειάζεται για να βγούμε από την Ελλάδα της κρίσης και της μιζέριας. Η κυβέρνηση ευχαριστεί τόσο τις εκδόσεις Καζαντζάκη όσο και τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, οι οποίοι διέθεσαν την καλλιτεχνική δημιουργία την δική τους αλλά και του συγγραφέα στην διάθεση των αποδήμων Ελλήνων δεδομένου ότι ο Καζαντζάκης δεν ήταν μόνον λογοτέχνης αλλά και διπλωμάτης στην UNESCO, και διοργάνωσε εκ μέρους του ΥΠΕΞ και συμμετείχε μαζί με τον Γιώργη Ζορμπά σε αποστολές προστασίας των Ελλήνων μετά την ποντιακή γενοκτονία».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο κύριος Ιωάννης Τζήρος, αρχιτέκτονας, επίτιμος πρόξενος της Κύπρου στο Μιλάνο ο οποίος ασχολείται με την πολιτιστική διπλωματία και προσωπικός φίλος του σκηνοθέτη, που παρακολούθησε τα γυρίσματα στην Κρήτη και την Αθήνα και εξέφρασε την εκπληκτική του εμπειρία, καθώς και τον θαυμασμό του για την 7η τέχνη.

Στην συνέχεια και πριν πάρουν τον λόγο οι κύριοι ομιλητές, η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαρίνα Καλογήρου, με μικρό χαιρετισμό εξέφρασε την θετική εμπειρία της από την συμμετοχή της στην ταινία και στην συνέχεια ανέγνωσε τον χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Λυδίας Κονιόρδου για την αφιερωμένη βραδιά στον μεγάλο οικουμενικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, τον οποίο και παραθέτουμε: «Η φετινή χρονιά έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως Έτος Νίκου Καζαντζάκη, µε αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου συγγραφέα και στοχαστή. Ο Νίκος Καζαντζάκης, πνεύμα ελεύθερο, με ανατρεπτική σκέψη και έργο πολυδιάστατο, συγκρούστηκε με τα στερεότυπα και τις πεποιθήσεις της εποχής του, και ως ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους και μεταφρασμένους συγγραφείς, πλούτισε το παγκόσμιο στερέωμα με το μοναδικό λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό του έργο. Τη φετινή χρονιά, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής υπογράφει την ταινία για τη ζωή του Καζαντζάκη, βασισμένη στην αυτοβιογραφία του μεγάλου Έλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικού συγγραφέα, βλέποντας αυτήν του την παραγωγή ως ένα χρέος του απέναντι στον ίδιο τον Καζαντζάκη, με τον οποίον έτυχε να έχουν γεννηθεί και στην ίδια πόλη. Αγαπητέ Γιάννη καλοτάξιδη η ταινία σου, άλλος ένας φόρος τιμής στον μεγάλο άνθρωπο Νίκο Καζαντζάκη. Κλείνω με τα λόγια του από την Ασκητική:«Συντηρώ την καρδιά μου φλεγόμενη, γενναία, ανήσυχη. Νιώθω στην καρδιά μου όλες τίς ταραχές και τις αντινομίες, τις χαρές και τις πίκρες της ζωής. Μα αγωνίζουμαι να τις υποτάξω σ’ ένα ρυθμό ανώτερο από το νου, σκληρότερο από την καρδιά μου. Στο ρυθμό του Σύμπαντου που ανηφορίζει.»

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Δρ. Νίκος Μαθιουδάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος των Εκδόσεων Καζαντζάκη.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, υπέρτιμος και έξαρχος Δυτικής Ευρώπης και Ιρλανδίας, κύριος Γρηγόριος, η κυρία Μέμα Λεβέντη, ο καθηγητής κύριος Ευάγγελος Μαρκόπουλος, η παραγωγός της ταινίας Ελένη Σμαραγδή κ.ά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της AEGEAN, του ΕΟΤ, καθώς και την υπέροχη φροντίδα και φιλοξενία της κυρίας Αγάθης Καλησπέρα, Διευθύντριας του Hellenic Centre του Λονδίνου, σημαντικού πολιτισμικού κόμβου για τον ελληνισμό του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

1 of 3
- +

1.

2.

3.


Κάντε share!
         
      
Tags: Γιάννης ΣμαραγδήςΝίκος Καζαντζάκης
Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.
Previous Post

Παρουσίαση δίσκου του Νίκου Καρακαλπάκη στο Black Duck Garden

Next Post

«Στα Σύννεφα»…ο Σταύρος Σιόλας μαζί με τους Ετερονήμισυ

Χρήστος Τσαρδάκης

Χρήστος Τσαρδάκης

Με λένε Χρήστο και είμαι καλά. (ενίοτε…). Είμαι τελειομανής Υδροχόος (καταλαβαίνετε!) και είμαι ένας άνθρωπος που κάποια πράγματα προσπαθεί να τα αντιμετωπίζει με χιούμορ. Δεν μπορώ τη δηθενιά, το ψέμα και τους τοξικούς ανθρώπους γύρω μου. Μου αρέσουν τα μακαρόνια σε διάφορες παραλλαγές. Τα μουσικά μου ακούσματα είναι πολλά. Παρακολουθώ ανελλιπώς ελληνικές κωμικές σειρές των 90s και early00s.

Related Posts

Το πρώτο trailer για το «Wicked: For Good» που βγαίνει στις σκοτεινές αίθουσες τον Νοέμβριο του 2025

Το πρώτο trailer για το «Wicked: For Good» που βγαίνει στις σκοτεινές αίθουσες τον Νοέμβριο του 2025

Ιούν 8, 2025
“Freakier Friday” : Jamie Lee Curtis και Lindsay Lohan επιστρέφουν με το σίκουελ της Disney (Trailer)

“Freakier Friday” : Jamie Lee Curtis και Lindsay Lohan επιστρέφουν με το σίκουελ της Disney (Trailer)

Ιούν 6, 2025
“The Man in My Basement”: Η νέα ταινία τρόμου με τον Willem Dafoe έρχεται στο Hulu το φθινόπωρο του 2025

“The Man in My Basement”: Η νέα ταινία τρόμου με τον Willem Dafoe έρχεται στο Hulu το φθινόπωρο του 2025

Ιούν 6, 2025

“Kiss of the Spider Woman” : Η Jennifer Lopez σε νέο μιούζικαλ-έκπληξη που βγαίνει στις αίθουσες τον Οκτώβριο του 2025

Ιούν 5, 2025
Next Post
«Στα Σύννεφα»…ο Σταύρος Σιόλας μαζί με τους Ετερονήμισυ

«Στα Σύννεφα»…ο Σταύρος Σιόλας μαζί με τους Ετερονήμισυ

No Result
View All Result

Categories

Facebook Twitter Youtube Instagram

Τελευταίες αναρτήσεις

  • Ολυμπιακός: Πρωταθλητής Ελλάδας για 15η φορά – Θρίαμβος επί του Παναθηναϊκού και ιστορικό δώρο στα 100ά γενέθλια (vids)
  • Απώλεια για τη μουσική σκηνή: Πέθανε ο Χρήστος Κλάρος, μπασίστας των Μπλε
  • Σάλος στο Χόλιγουντ: Εννέα γυναίκες “καίνε” τον Jared Leto με σοκαριστικές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση!
  • Σύλληψη Κάμπι Λάμε στις ΗΠΑ λόγω ληγμένης βίζας – Κίνδυνος απέλασης για τον σταρ του TikTok
  • «Big Brother» : To… «Χάος» κάνει comeback! Δημήτρης Πυργίδης και Γιάννης Λορένζο Κύρτσης στο αποψινό live (Trailer)

Kατηγορίες

Μάιος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
« Απρ   Ιούν »

© 2017 - 2023 | Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
    • Κόσμος
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Νέα τραγούδια
      • Ελληνικές κυκλοφορίες
      • Ξένες κυκλοφορίες
      • Official lyric videos
      • Remixes
      • Ost
      • Ορχηστρική μουσική
      • Χριστουγεννιάτικα τραγούδια
      • Τραγούδια θεατρικών παραστάσεων
      • Τηλεοπτικά soundtracks
    • Video clip
      • Ελληνικά video clip
      • Ξένα video clip
    • Ατζέντα
      • Θεατρικές παραστάσεις
      • Μουσικοθεατρικές παραστάσεις
      • Χορός
      • Παρουσιάσεις βιβλίων
      • Εκθέσεις – Μουσεία
      • Τέχνες & εικαστικά
      • Μουσικές σκηνές
      • Φεστιβάλ
      • Συναυλίες
      • Νυχτερινά κέντρα
      • Clubs
      • Parties
      • Χορηγός επικοινωνίας
    • Θέατρο
      • Θεατρικά νέα
      • Κριτικές θεάτρου
    • Βιβλίο
      • Κριτικές βιβλίων
      • Προτάσεις βιβλίων
    • Media
      • Δηλώσεις
      • Ελληνικές σειρές
    • Σινεφίλ
      • Κινηματογραφικά νέα
      • Κινηματογραφικές κριτικές
      • Ταινίες προσεχώς!
    • Αφιερώματα
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  • ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

© 2017 - 2023 | Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.