Το Facebook ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πραγματοποίησε επιτυχώς δεύτερη δοκιμαστική πτήση του Aquila– του μη επανδρωμένου αεροσκάφους του (drone) που προορίζεται να παρέχει ασύρματη πρόσβαση στο Ίντερνετ από τον ουρανό- το οποίο, εν αντιθέσει με την πρώτη δοκιμή, αυτή τη φορά δεν συνετρίβη.
Υπενθυμίζεται πως το Facebook σχεδιάζει να αναπτύξει έναν στόλο από drones, τα οποία θα παίρνουν ενέργεια από τον ήλιο και θα μπορούν να πετούν για μήνες την κάθε φορά, επικοινωνώντας μεταξύ τους μέσω λέιζερ και παρέχοντας πρόσβαση στο Ίντερνετ στις περιοχές πάνω από τις οποίες ίπτανται, όσο απομακρυσμένες και αν είναι.
Μετά την πρώτη αποτυχημένη πτήση έγιναν διάφορες σχεδιαστικές αλλαγές και πολλές προσθήκες αισθητήρων. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη δεύτερη πτήση θα βελτιώσουν αεροδυναμικά τα επόμενα μοντέλα, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας. Η πτήση ήταν διάρκειας μίας ώρας και 46 λεπτών, ανέβηκε σε υψόμετρο 900 μέτρων, διπλάσια πιο γρήγορα από την πρώτη δοκιμή.
O Μάρτιν Λούις Γκόμεζ, διευθυντής αεροναυτικών πλατφορμών της εταιρείας κάνει λόγο για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο στο πρόγραμμα, ενώ, όπως σημείωσε, για τους σκοπούς της δοκιμής έγιναν μια σειρά από βελτιώσεις, όπως αλλαγές στα φτερά για καλύτερες προσγειώσεις, αυξημένος αριθμός από αισθητήρες, τροποποιήσεις στο λογισμικό του αυτόματου πιλότου, μηχανισμός σταματήματος έλικα επίσης για καλύτερες προσγειώσεις κ.α.
Σημειώνεται πως το Aquila δεν έχει κλασικό εξοπλισμό προσγείωσης, καθώς προσγειώνεται σε τμήματα Κέβλαρ που είναι τοποθετημένα στο κάτω μέρος των ατρακτιδίων των κινητήρων.
Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι ταχύτητα δεν είναι αυτοσκοπός του drone, το οποίο αρκείται να πετά με 15-25 χιλιόμετρα την ώρα. Η μικρή ταχύτητά του ουσιαστικά είναι πλεονέκτημα, αφού πρέπει να μένει πάνω από ορισμένες περιοχές για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η κατανάλωση ενέργειάς του αντιστοιχεί σε τρία σεσουάρ για τα μαλλιά, ενέργεια την οποία παίρνει αποκλειστικά από τα ηλιακά του πάνελ.