Το MEGA CHANNEL είναι, χρονολογικά, ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας με έδρα την Αθήνα και έχει μεταδώσει πληθώρα εκπομπών και σειρών. Άρχισε να εκπέμπει στις 20 Νοεμβρίου 1989 επενδύοντας πολλά στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά δίκτυα. Κωμωδίες, δραματικά σίριαλ, ξένες σειρές, talk shows, ενημερωτικές και ειδησεογραφικές εκπομπές, τηλεοπτικά παιχνίδια που αγαπήθηκαν από το τηλεοπτικό κοινό και χάρισαν υψηλές θεαματικότητες στο Mega-λο κανάλι. Τα τηλεπαιχνίδια του μεγάλου καναλιού έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον τηλεοπτικό χάρτη. Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην παλαί ποτέ ένδοξη εκεινή εποχή, που οι μετρήσεις της AGB χτυπούσαν κόκκινο στο άκουσμα των φράσεων:
“Φοβερόοοο!”, “Τρομερόοοο!”, “Πάααααρα πολύ ωραίοoooooo!”
“Καλησπέρα, πέρα για πέρα”
”Την κουρτίνα ένα ή το κουτί δύο;”
1. Βzzz (Έλα στο bizz) / 1998-99 Μαρίνα Τσιντικίδου, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΑΚΗΣ. Εβδομαδιαίο, νεανικό, τηλεπαιχνίδι γνωριμιών, που παρουσίαζε η Μαρίνα Τσιντικίδου. Σε κάθε παιχνίδι δέκα παίκτες (5 άντρες, 5 γυναίκες ηλικίας 18-30 ετών) είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να φλερτάρουν και ν’ αναδείξουν τα προτερήματά τους, προκειμένου να επιλεγούν ως ζευγάρια ή να επιλέξουν παρτενέρ. Στο παιχνίδι αυτό δεν υπήρχαν νικητές ή ηττημένοι. Ήρθαν κοντά άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα και τους δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουν μαζί εξωτικά ταξίδια και πλούσια δώρα. Το “Bzzz” ήταν η μεταφορά στην ελληνική τηλεόραση του αμερικανικού τηλεπαιχνιδιού “Bzzz!” (1996-1997).
2.Βρες τη φράση / 1998-2001 Μίλτος Μακρίδης, Τζόυς Ευείδη, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΑΚΗΣ. Τρεις κύκλοι επεισοδίων. Παρουσιαστής του παιχνιδιού αρχικά ήταν ο Μίλτος Μακρίδης (1998-2000) ενώ στη συνέχεια (2001) η Τζόυς Ευείδη. «Βρες τη φράση», που κρύβεται πίσω από τα σκίτσα!!! Ένα κεφάτο παιχνίδι αντίληψης και ευστροφίας που δεν απαιτούσε ιδιαίτερες γνώσεις. Έγχρωμα κινούμενα σχέδια αντιστοιχούσαν σε καθημερινές εκφράσεις, παροιμίες, τίτλους τραγουδιών, ταινίες και γνωμικά. Οι παίκτες καλούνταν κάθε φορά να βρουν την κρυμμένη φράση πίσω από κάθε εικόνα. Το “Βρες τη φράση” ήταν η μεταφορά στην ελληνική τηλεόραση του αμερικανικού τηλεπαιχνιδιού “Catchphrase” (1985-1986).
3.Γράμματα και αριθμοί / 1989-90 Κώστας Παπαντωνόπουλος. Ένας κύκλος επεισοδίων – 15 επεισόδια. Το παιχνίδι “Γράμματα και αριθμοί” είναι το 1ο τηλεπαιχνίδι που έκανε πρεμιέρα στο MEGA και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 1989 (1η μέρα λειτουργίας του σταθμού) στις 20:00. Το “Γράμματα και Αριθμοί” ήταν ένα τηλεπαιχνίδι για πολύ δυνατούς λύτες. Οι κανόνες του απλοί. Δύο αντίπαλοι παίχτες, έχοντας στη διάθεσή τους λίγα μόνο δευτερόλεπτα, έπρεπε να ανακαλύψουν τις μαθηματικές σχέσεις που βρίσκονταν πίσω από έναν τριψήφιο αριθμό ή να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη λέξη από μια σειρά γραμμάτων. Είκοσι πέντε λεπτά, λοιπόν, γεμάτα εντατικούς υπολογισμούς με παρουσιαστή τον Κώστα Παπαντωνόπουλο. Το τηλεπαιχνίδι αποτελεί remake του παλιού τηλεπαιχνιδιού με τον Χρήστο Οικονόμου “Γράμματα και αριθμοί (1976)“.4.Η αγορά του αιώνα / 1997-98 Μαίρη Μηλιαρέση, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ. Ένας κύκλος επεισοδίων – 200 επεισόδια. Ταξίδια, κοσμήματα, έπιπλα και στερεοφωνικά συγκροτήματα! Η Μαίρη Μηλιαρέση παρουσίασε το παιχνίδι του αιώνα. Ένα κεφάτο, γρήγορο τηλεπαιχνίδι γνώσεων με τρεις παίκτες, ένα τρελό βοηθό παρουσιαστή και πλούσια δώρα. “Η αγορά του αιώνα” ήταν η μεταφορά στην ελληνική τηλεόραση του δημοφιλούς αμερικανικού τηλεπαιχνιδιού “Sale of the Century” (1969-1974). 5.Η ώρα η καλή (Pourlavie) / 1997-98 Βάσια Τριφύλλη, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ. 35 επεισόδια. Όταν η ώρα η καλή έφτανε, η Βάσια Τριφύλλη αναλάμβανε να προικίσει τους μελλόνυμφους! Στο δίωρο αυτό φαντασμαγορικό show, δύο ερωτευμένα ζευγάρια έκαναν σχεδόν τα πάντα προκειμένου να αποδείξουν τον έρωτά τους και να κερδίσουν πλούσια δώρα: μεταμφιέζονταν, τραγουδούσαν, αυτοσχεδίαζαν, χόρευαν και σκαρφίζονταν τους πιο ευφάνταστους και πρωτότυπους τρόπους ερωτικής εξομολόγησης στο έτερόν τους ήμισυ. Η εκπομπή αποτέλεσε μια από τις πρώτες και εντυπωσιακότερες της ιδιωτικής τηλεόρασης στο συγκεκριμένο είδος game show.
https://www.youtube.com/watch?v=wph6dnzgv3o&t=18s
6.Θέλεις ή δε θέλεις / 1999 Θάνος Καλλίρης – Πέπη Παπασημακοπούλου. Μοναχικές καρδιές, ντροπαλοί ερωτοχτυπημένοι, μετανιωμένοι σύντροφοι ή παρεξηγημένα φιλαράκια; Το «θέλεις ή δε θέλεις» και ο Θάνος Καλλίρης δίνοντας την υπόσχεση ότι όλα μπορούν να συμβούν… παρότρυναν όλους όσοι το επιθυμούσαν να βιντεοσκοπήσουν μηνύματα αγάπης και φιλίας και να τα αποστείλουν στην εκπομπή. Ευφάνταστες εξομολογήσεις, ανατρεπτικές εκδηλώσεις αγάπης και εκμυστηρεύσεις γεμάτες συναίσθημα, αποτέλεσαν τον πυρήνα της εκπομπής που είχε βάλει ως σκοπό να γίνει τελικά… αυτό που όλοι θέλουμε.7.Θησαυρόλεξο / 1989-90 Νίκος Πιλάβιος. Ένας κύκλος επεισοδίων – 15 επεισόδια. Παιχνίδι, γνώση και πολλά δώρα σε ένα από τα πρώτα τηλεπαιχνίδια της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ο Νίκος Πιλάβιος εξέταζε τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις παικτών και τηλεθεατών μέσα από ένα παιχνίδι για δυνατούς λύτες. Πέντε χιλιάδες δραχμές αντιστοιχούσαν σε κάθε σωστή απάντηση, ενώ τηλεφωνικές συσκευές, ηλεκτρονικές ατζέντες αλλά και ένα… wind surf περίμεναν τους μεγάλους νικητές. Στο παιχνίδι συμμετείχε και η Ένη Κούκουλα, φιλόλογος-σχολική σύμβουλος.
8.Κόντρα πλακέ / 1995-99 Σπύρος Παπαδόπουλος, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΡΙΔΗΣ. Τέσσερις κύκλοι επεισοδίων. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος σε ένα κεφάτο, καθημερινό τηλεπαιχνίδι γεμάτο ανατρεπτικές ερωτήσεις, κουίζ και ξεκαρδιστικά σκετσάκια. Παίκτες, με όπλα την καλή τους αντίληψη αλλά και την τύχη, απαντούσαν σε ερωτήσεις, ενώ το κοινό συμμετείχε από το σπίτι. Δώρα για όλους και ανεξάντλητο κέφι για τέσσερα χρόνια. Το τηλεπαιχνίδι αποτελεί remake του δημοφιλούς τηλεπαιχνιδιού “Κόντρες” με τον Βλάση Μπονάτσο.
9.Κόντρες / 1992-93 Βλάσης Μπονάτσος, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ. “Πάααααρα πολύ ωραίοoooooo!”. Ο Βλάσης έριχνε το σύνθημα και οι “Κόντρες” ξεκινούσαν. Ο μοναδικός Βλάσης Μπονάτσος παρουσίασε στο MEGA ένα από τα πιο διαχρονικά και επιτυχημένα παιχνίδια παγκοσμίως. Στις “Κόντρες” δύο ομάδες έπρεπε να μαντέψουν δημοφιλείς απαντήσεις του κόσμου στις πιο ευφάνταστες ερωτήσεις. Γέλιο, αναπάντεχες αντιδράσεις, δώρα, ένας αμίμητος Βλάσης και, φυσικά, ατάκες που έμειναν στην τηλεοπτική ιστορία.Οι “Κόντρες” ήταν η μεταφορά στην Ελληνική τηλεόραση του δημοφιλούς Αμερικανικού τηλεπαιχνιδιού “Family Feud” (1976-1985). Το παιχνίδι γυριζόταν στα Στούντιο ΑΤΑ. Χαρακτηριστικές ατάκες του Βλάση Μπονάτσου: “Φοβερόοοο!”, “Τρομερόοοο!”, “Τώρα!!” και “Πάααααρα πολύ ωραίοoooooo!”. Στην 156η εκπομπή (24/12/1992) η οποία είχε εορταστικό χαρακτήρα, οι ομάδες που έπαιξαν ήταν οι συντελεστές της τηλεοπτικής σειράς του Mega “Χάι Ροκ” εναντίον των συντελεστών της τηλεοπτικής σειράς του Mega “Αχ Ελένη“. Επίσης, στην επόμενη 157η εκπομπή (25/12/1992) επίσης εορταστική, έπαιξαν το σχήμα του “Show Center” ενάντια στο σχήμα του “Αχ Μαρία”. Το τηλεπαιχνίδι “αναβίωσε” το 1996 στο MEGA με την ονομασία “Κόντρα πλακέ” και με παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο αλλά δεν είχε την επιτυχία του πρωτότυπου.
https://www.youtube.com/watch?v=SxVBEUyeolA
10.Λαβύρινθος / 1989 Μαρία Αλιφέρη, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ. Ένας κύκλος επεισοδίων. “Μέχρι την άλλη Κυριακή, όχι ζαβολιές!”, πρότεινε η Μαρία Αλιφέρη κάθε εβδομάδα. Ο Λαβύρινθος είναι από τα πρώτα τηλεπαιχνίδια του MEGA και μάλιστα η προβολή του ξεκίνησε τη δεύτερη μέρα λειτουργίας του σταθμού. Ένας τεράστιος υπολογιστής στο στούντιο παρουσίαζε τις ερωτήσεις. Κάθε σωστή απάντηση και ένα δώρο. Μια κλασική συνταγή ενός παιχνιδιού γνώσεων και τύχης που ξεχώρισε χάρη στην φιλόξενη και λαμπερή οικοδέσποινα. Ο “Λαβύρινθος” είναι τo τηλεπαιχνίδι με το οποίο έκανε το (πολυαναμενόμενο) comeback η Μαρία Αλιφέρη στην ιδιωτική τηλεόραση το 1989.Ο “Λαβύρινθος” είναι το 2ο τηλεπαιχνίδι που έκανε πρεμιέρα στο MEGA (το πρώτο ήταν το “Γράμματα και αριθμοί (1989)“) και συγκεκριμένα την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 1989 (2η μέρα λειτουργίας του σταθμού) στις 20:00. Το παιχνίδι ήταν βασισμένο σε μία ιδέα του Ολλανδού Marc Nelissen. “Κυρίαρχη” θέση κατείχε ένας computerized λαβύρινθος μέσα από τον οποίο έβγαιναν και οι ερωτήσεις. Χαρακτηριστικό “κλείσιμο” του παιχνιδιού από την Μαρία Αλιφέρη: “Μέχρι την άλλη Κυριακή, όχι ζαβολιές!”. Συμμετείχε η Λαρίσα.
11.Ο τροχός της τύχης / 1997-98 Γιάννης Κουτράκης, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΜΕΓΑΚΛΗΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ. Ένας κύκλος επεισοδίων. Συμμετείχε η Νίκη Κάρτσωνα. Είχε προηγηθεί το τηλεπαιχνίδι στον Ant1 με τον ίδιο τίτλο, την ίδια δεκαετία. Το 1990-1992 παρουσιαστής ήταν ο Γιώργος Πολυχρονίου, το 1992-1994 ο Παύλος Χαϊκάλης, το 1994-1995 ο Δάνης Κατρανίδης. Συμμετείχαν η Στέλλα Μανωλά (1990) και από το 1991 έως το 1995 η πανέμορφη Κρίστα.
12.Όσα ξέρει το παιδί / 1998-99 Γιάννης Ζουγανέλης, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ. 10 επεισόδια. Ένα πρωτότυπο, καθημερινό, τηλεπαιχνίδι που έδινε βήμα έκφρασης στα παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας (6-9 ετών) και το οποίο παρουσίασε με χιούμορ και ευαισθησία ο μοναδικός Γιάννης Ζουγανέλης. Πυρήνα αυτού του τρυφερού παιχνιδιού αποτελούσαν οι απόψεις των παιδιών σχετικά με πρόσωπα, θεσμούς και καταστάσεις της κοινωνίας μας. Σε κάθε επεισόδιο, τρεις ενήλικες προσπαθούσαν να κατανοήσουν τον κόσμο των παιδιών διεισδύοντας στις σκέψεις τους. 13.Ραντεβού στα τυφλά / 1991-1998 Βάσια Τριφύλλη (1991-94), Ισαβέλλα Βλασσιάδου (1994-98), ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ. Τέσσερις κύκλοι επεισοδίων. Παιχνίδι γνωριμιών που αποτέλεσε για δεκαετίες μέρος της pop κουλτούρας διεθνώς. «Ραντεβού στα τυφλά», παιχνιδιάρικο φλερτ, έξυπνες ερωτήσεις, πικάντικες απαντήσεις και ένας τοίχος έτοιμος να πέσει…προκειμένου να αποκαλύψει ένα εν δυνάμει ερωτοχτυπημένο ζευγάρι. Οι δύο νικητές είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε ένα μαγευτικό μέρος του κόσμου και ό,τι ήθελε προκύψει. Η μοναδική Βάσια Τριφύλλη (1991-1994) ήταν η αρχική παρουσιάστρια του παιχνιδιού, το οποίο επί των ημερών της γνώρισε μεγάλες δόξες και στη χώρα μας. Στη συνέχεια τη σκυτάλη της παρουσίασης πήρε η Ισαβέλλα Βλασιάδου (1994-1998) που σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να προσδώσει στο αγαπημένο dating show στοιχεία του προσωπικού της στυλ. Το “Ραντεβού στα τυφλά” ήταν η μεταφορά στην Ελληνική τηλεόραση του δημοφιλούς Βρετανικού τηλεπαιχνιδιού “Blind Date” (1985-2003).
14.Ρίσκο / 1995-97 Γιώργος Πολυχρονίου. Ένα συναρπαστικό παιχνίδι για ανθρώπους με τόλμη, ευστροφία και γερά νεύρα. Ο Γιώργος Πολυχρονίου παρουσίαζε και οι παίκτες ρίσκαραν. Γρήγορες ερωτήσεις, ένα τεράστιο video wall, ρυθμός, χιούμορ και ανατροπές αποτελούσαν τα συστατικά ενός παιχνιδιού στο οποίο για να κερδίσεις έπρεπε αναγκαστικά να ρισκάρεις.
https://www.youtube.com/watch?v=1vs1DjoCkLs
15.Rouk Zouk / 1994-97 Μαίρη Μηλιαρέση, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ. Τρεις κύκλοι επεισοδίων. Πώς να περιγράψεις μια λέξη στον επόμενο χωρίς να χρησιμοποιήσεις τις λέξεις του προηγούμενου; Ένα παιχνίδι που έγινε μόδα στις παρέες της εποχής και τηλεοπτική μανία σε όποια χώρα και αν προβλήθηκε. Αστείες αντιδράσεις, γρήγορες απαντήσεις, πολλά χτυπήματα στην πλάτη και, φυσικά, πλούσια δώρα. Η Μαίρη Μηλιαρέση στο τιμόνι της παρουσίασης ενός τηλεπαιχνιδιού από τα πιο επιτυχημένα της τηλεόρασης των 90’s και με πιστούς fans που ακόμα το νοσταλγούν. Το “Rouk Zouk” ήταν η μεταφορά στην Ελληνική τηλεόραση του Αμερικανικού τηλεπαιχνιδιού “Hot Streak”/”Bruce Forsyth’s Hot Streak” (’86). “Καλησπέρα, πέρα για πέρα”, συνήθιζε να λέει η Μαίρη Μηλιαρέση. Το παιχνίδι γυριζόταν στα Στούντιο Καραμάνου. Εκφωνητής ήταν ο Αλέξανδρος Μυριώτης.
https://www.youtube.com/watch?v=fUe621yUbtQ
16.Τηλεμπλόφες / 1989 Βασίλης Τσιβιλίκας.Ένας κύκλος επεισοδίων. Στο παιχνίδι αυτό, εννέα διάσημοι καλεσμένοι απαντούσαν ανά ζεύγη σε ερωτήσεις, άλλοτε ειλικρινά και άλλοτε μπλοφάροντας. Οι παίκτες που συμμετείχαν καλούνταν, προκειμένου να κερδίσουν, να διαλέξουν ποιος από τους δύο guests έδωσε τη σωστή απάντηση. Ανάμεσα στους «μπλοφατζήδες» ήταν ο Πάνος Σκουρολιάκος, η Μαρία Καβογιάννη, η Δήμητρα Παπαδοπούλου, η Σοφία Φιλιππίδου και ο Παύλος Κοντογιαννίδης”. Το τηλεπαιχνίδι αποτελεί remake του παλιού τηλεπαιχνιδιού με τον Κώστα Ρηγόπουλο “Εσείς τι λέτε;“. Μάλιστα, ακόμα και η μουσική των τίτλων παρέμεινε η ίδια.17.Το μεγάλο παζάρι / 1991-95 Ανδρέας Μικρούτσικος. ”Την κουρτίνα ένα ή το κουτί δύο;”, Κι αν πετύχεις τον Ζονκ; Ο Ανδρέας Μικρούτσικος προσκάλεσε παίκτες και τηλεθεατές σε ένα πραγματικά Μεγάλο Παζάρι επί της μικρής οθόνης, στο οποίο η τύχη και το ρίσκο αποτελούσαν συνήθως τις μόνες «εγγυήσεις» μιας επιτυχημένης αγοράς. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παιχνίδια των πρώτων χρόνων της ιδιωτικής τηλεόρασης, που μεταδόθηκε με μεγάλη επιτυχία από το MEGA για τέσσερα χρόνια, χαρίζοντας αναρίθμητα δώρα στους εκατοντάδες παίκτες που έλαβαν μέρος σε αυτό. “Το μεγάλο παζάρι” ήταν η μεταφορά στην Ελληνική τηλεόραση του δημοφιλούς Αμερικανικού τηλεπαιχνιδιού “Let’s Make a Deal” (1963-1976). Συμμετείχαν: Ίζυ Κουτιέλ (εκφωνητής), Μπάμπης Τεκέλογλου (Μίστερ Ζονκ).
18.Dum Spiro Sport / 1992 Χρήστος Σωτηρακόπουλος (αθλητικό τηλεπαιχνίδι)
19.Foto finish / 1997-1998 Πόπη Χατζηδημητρίου.Τρεις παίκτες, τρία εντυπωσιακά video walls, τρεις καταιγιστικοί γύροι, ένας τυχερός νικητής που κρινόταν πάντα στο FOTO FINISH. Η Πόπη Χατζηδημητρίου παρουσίασε το μοντέρνο και συναρπαστικό αυτό παιχνίδι γνώσεων, το μεγάλο έπαθλο του οποίου ήταν ένα αυτοκίνητο.
https://www.youtube.com/watch?v=iu5CrzKn8m8
20.Mega Banca / 1992-1994 Γιώργος Πολυχρονίου – Ελένη Μενεγάκη, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΑΚΗΣ. Δύο κύκλοι επεισοδίων. Στην αρχή ήταν το “Mega Banca”. Ένα καθημερινό τηλεπαιχνίδι γνώσεων για ενημερωμένους παίκτες με γρήγορα αντανακλαστικά που κέρδισε τους τηλεθεατές από την πρώτη στιγμή σημειώνοντας υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Γι’ αυτό και το “Mega Banca” μεγάλωσε και έγινε “Mega banca show“, σε ένα φαντασμαγορικό πλατό με μπαλέτο που χόρευε στους ρυθμούς ζωντανής ορχήστρας και επώνυμους καλεσμένους, που προσέφεραν τα κέρδη τους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Δώρα για παίκτες και “αμέτρητα μετρητά” για τους τηλεθεατές σε ένα απίθανο show. “Εκατομμύρια!!” φώναζε ο Γιώργος Πολυχρονίου και είχε πολύ δίκιο… Συμπαρουσιάστρια ήταν η Ελένη Μενεγάκη.
πηγή: retromaniax.gr, retrodb.gr