Τον περασμένο μήνα, αποκαλύφθηκε ότι ο πίνακας του Leonardo da Vinci “Salvator Mundi” που θεωρούνταν κατεστραμμένος για πάντα, θα έβγαινε σε δημοπρασία.
Χθες, ο πίνακας δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη, για το αστρονομικό ποσό – ρεκόρ των 450.312.500 σε μόλις 19 λεπτά από την έναρξη της δημοπρασίας. Ο πίνακας αναμένετο να πωληθεί για περίπου 100.000.000 δολλάρια που ήταν και η τιμή εκκίνησης, κάνοντας τον, το πιο πολύτιμο έργο τέχνης που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία, μετά τον πίνακα του Jean-Michel Basquiat’s “Untitled,” ο οποίος είχε πιάσει 110,5 εκατομμύρια δολλάρια σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s τον περασμένο χρόνο. Ξεπέρασε ακόμα και τον πίνακα του Πικάσο “Women of Algiers”, που είχε έως τώρα το ρεκόρ, στα μόλις 179.000.000 δολάρια.
Αυτό που κάνει τον “Salvator Mundi”, “The Last da Vinci” όπως λέγεται στους κύκλους των καλλιτεχνών, τόσο ξεχωριστό, δεν είναι μόνο η εξωπραγματική τιμή που πωλήθηκε, ούτε το γεγονός ότι βρέθηκε τυχαία την στιγμή που όλοι νόμιζαν ότι δεν θα βρισκόταν ποτέ. Είναι ο λιγότερο γνωστός πίνακας του Leonardo da Vinci. Επιπροσθέτως, θεωρείται ο “βασιλικότερος” των δημιουργιών του μυθικού καλλιτέχνη, μιας και είναι ο τελευταίος πίνακας του και πιθανολογείται ότι τον ζωγράφισε στο διάστημα μεταξύ του 1490 και του 1519.
Ο “Σωτήρας του κόσμου” ανήκε στην ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης του Καρόλου A’ της Αγγλίας έως το 1649, του δούκα του Μπάκιγχαμ το 1763 και τελευταία εμφανίστηκε το 1900, στην συλλογή του Βρετανού Francis Coo, υποκόμη του Μονσεράτε. Είχε πωληθεί για 45 λίρες το 1958 από τους κληρονόμους του υποκόμη.
Αν και αμφισβητήθηκε η πατρότητά του, οι ειδικοί κατέληξαν ότι όντως είναι έργο του da Vinci. Οι σκεπτικιστές της τέχνης δεν πίστευαν ότι ο da Vinci θα μπορούσε να είχε φτιάξει έναν τόσο βαρετό πίνακα. Πάντως, βαρετός ή όχι, η σημερινή του αξία κάθε άλλο παρά βαρετή μπορεί να την πει κανείς.
Και σίγουρα, ένας σύγχρονος και διάσημος Leonardo, ο Leonardo di Caprio, βοηθά να αποκτήσει ο πίνακας ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Την ημέρα των γενεθλίων του, βρέθηκε ανάμεσα στο κοινό να κοιτάζει κι αυτός τον πίνακα. Ίσως, ακολουθεί το στυλ του Daniel Day-Lewis, που προσπαθούσε να μπαίνει στο πετσί του ρόλου σε κάθε ταινία του. Ο di Caprio είναι στην λίστα υποψήφιων να υποδυθούν τον da Vinci στην βιογραφική ταινία του Walter Isaacson.