Αφιέρωμα | MEGA τηλεπαιχνίδια (μέρος 2ο)

1.Εισοδηματίας / 2007-8, Γρηγόρης Αρναούτογλου. Ο «Εισοδηματίας» πρόσφερε στους παίκτες του τη μοναδική ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα μηνιαίο εισόδημα για το υπόλοιπο της ζωής τους! Στον «Εισοδηματία» δεν υπήρχαν ερωτήσεις γνώσεων ούτε δοκιμασίες που απαιτούσαν φυσική κατάσταση. Ήταν ένα παιχνίδι που βασιζόταν στην τύχη, τον αυτοέλεγχο, το ένστικτο και τις διαπροσωπικές σχέσεις των παικτών. Την παρουσίαση του παιχνιδιού είχε αναλάβει ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, ο οποίος στάθηκε ιδανικός συνοδοιπόρος των παικτών σε ένα αγωνιώδες «ταξίδι» με προορισμό τα..768.000 ευρώ!

2.Η εκδίκηση της ξανθιάς / 2009, Γιώργος Λιάγκας, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΑΚΗΣ. Δύο κύκλοι επεισοδίων. Η “Εκδίκηση της Ξανθιάς” ήταν ένα συναρπαστικό παιχνίδι με ανατροπές και πολλά κέρδη . Ένας άντρας έρχεται αντιμέτωπος με 50 ξανθιές, τις ίδιες κάθε φορά, και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος είναι πιο έξυπνος: ο παίκτης ή οι ξανθιές. Το παιχνίδι αποτελείται από 2 γύρους: Στον 1o γύρο, ο παίκτης χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τη στρατηγική του, απαντά σε ερωτήσεις και προσπαθεί να αποκλείσει όσες περισσότερες αντιπάλους μπορεί. Στον 2o γύρο, περνούν οι ξανθιές που έχουν απαντήσει σωστά στις ερωτήσεις του πρώτου γύρου. Ο παίκτης απαντώντας σε μία σειρά ερωτήσεων και μαντεύοντας σωστά τις απαντήσεις των αντιπάλων του, προσπαθεί να τις «βγάλει» όλες από το παιχνίδι, μέχρι και την τελευταία. Συμμετείχαν οι ξανθιές Ελευθερία Παντελιδάκη, Άρτεμις Αστεριάδη, Αφροδίτη Καπατσέλη.

https://www.youtube.com/watch?v=S1Fsj5V0omI

3.Λεφτά στα τυφλά / 2006-7, Χρήστος Σιμαρδάνης- Ελευθερία Παντελιδάκη, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΠΟΔΗΣ. Φάκελοι που έκρυβαν χρηματικά ποσά και παίκτες που έπαιζαν «στα τυφλά». Λεφτά στα Τυφλά δηλαδή! Ο Χρήστος Σιμαρδάνης παρουσίασε αυτό το ανατρεπτικό καθημερινό τηλεπαιχνίδι, που αναζητούσε θαρραλέους παίκτες, οι οποίοι θα τολμούσαν να διεκδικήσουν 400.000 ευρώ παίζοντας κατά μία έννοια «στα τυφλά»!!! Γερές δόσεις αγωνίας, πολύ ρίσκο, ακόμα περισσότεροι φάκελοι και συνεχείς ανατροπές σε ένα παιχνίδι που κατάφερε να κρατήσει αμειώτο το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού.

4.Ο πιο αδύναμος κρίκος / 2001-3, Έλενα Ακρίτα, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΤΡΙΚΟΥ. Ο πιο αδύναμος κρίκος», ένα πετυχημένο τηλεπαιχνίδι που μεταδόθηκε σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου (“The Weakest Link”), στη χώρα μας κατάφερε όχι μόνο να απογειώσει την τηλεθέαση, αλλά και να γίνει σλόγκαν που ακούγεται ακόμα και σήμερα από στόμα σε στόμα. Εννιά παίκτες ανταγωνίζονταν κόντρα στο χρόνο. Εννιά γύροι γρήγορων ερωτήσεων έθεταν σε δοκιμασία τους παίκτες. Κάθε σωστή απάντηση κέρδιζε, ενώ κάθε λάθος κόστιζε ακριβά. Συναρπαστικό, σκληρό και γρήγορο, το παιχνίδι ακροβατούσε στα όρια της πιο λεπτής ισορροπίας. Η Έλενα Ακρίτα, στο ρόλο του πιο αυστηρού κριτή, απομάκρυνε τον ηττημένο παίκτη της αλυσίδας με τη χαρακτηριστική φράση: «Λυπάμαι πολύ. Είσαι ο πιο αδύναμος κρίκος». “Ο πιο αδύναμος κρίκος” ήταν η μεταφορά στην ελληνική τηλεόραση του δημοφιλούς βρετανικού τηλεπαιχνιδιού “The Weakest Link” (2000-2012).

5.Ο πιο έξυπνος / 2003-4, Αντώνης Καφετζόπουλος. Πρόκειται για ένα παιχνίδι γνώσεων, ταχύτητας και τακτικής, ανάμεσα σε παίκτες με μόνο κοινό στοιχείο το επάγγελμά τους. Στο παιχνίδι αυτό, μέσα από την κατάρριψη στερεότυπων και μύθων, αποκαλύφθηκαν οι πιο ευφυείς άνθρωποι της χώρας. Επί 14 εβδομάδες παίκτες από διαφορετικά επαγγέλματα συναγωνίστηκαν μεταξύ τους και «Ο Πιο Έξυπνος» από κάθε επάγγελμα πήρε το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό και τη διεκδίκηση του τίτλου του «εξυπνότερου» όλων. 

6.Ποιος θέλεις να γίνει εκατομμυριούχος / 1999-2002, Σπύρος Παπαδόπουλος. Το «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα game shows των τελευταίων ετών και πλέον θεωρείται κλασικό στην κατηγορία τηλεπαιχνίδι γνώσεων. Την περίοδο, μάλιστα, προβολής του από το MEGA σημείωσε μεγάλη επιτυχία αποκτώντας φανατικό κοινό. Ο παίχτης που ερχόταν αντιμέτωπος με το «τέρας» είχε στη διάθεσή του τρεις βοήθειες προκειμένου να φτάσει το στόχο των 50.000.000 δραχμών μέχρι το 2001 και των 150.000€ από το 2002: τη βοήθεια του κοινού, το 50/50 και το τηλέφωνο. Το παιχνίδι χάρισε αφειδώς απίστευτες στιγμές αγωνίας, εμπλουτίζοντας συγχρόνως τη δεξαμενή εγκυκλοπαιδικών γνώσεων όλων μας με τον πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο. Το “Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος” ήταν η μεταφορά στην ελληνική τηλεόραση του δημοφιλούς βρετανικού τηλεπαιχνιδιού “Who Wants to Be a Millionaire?” (1998-2014). Το παιχνίδι ξεκίνησε από το MEGA (1999-2002) και συνεχίστηκε στη ΝΕΤ (2002-2004) με παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Το 2006 ξεκίνησε και πάλι, από τον ALPHA αυτή τη φορά, με παρουσιαστή τον Θοδωρή Αθερίδη.

7.Ρώσικη ρουλέτα / 2003-4, Μίλτος Μακρίδης, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΑΚΗΣ. Σε κάθε επεισόδιο τέσσερις παίκτες ίδρωναν από αγωνία. Μια λάθος απάντηση ενεργοποιούσε τη «Ρώσικη Ρουλέτα». Μια καταπακτή άνοιγε και εξαφάνιζε στη στιγμή το χαμένο παίκτη. Βασικό «όργανο» του παιχνιδιού, ο παλμογράφος, που μετρούσε διαρκώς τους χτύπους της καρδιάς των παικτών. Στον τελικό γύρο, ο παίκτης που κατόρθωνε να παραμείνει στο παιχνίδι, είχε να αντιμετωπίσει τρεις ερωτήσεις και φυσικά το φόβο της «Ρώσικης Ρουλέτας». Αν τα κατάφερνε, θα ήταν ο μεγάλος νικητής.

8.Στην κουζίνα ολοταχώς / 2001-3, Ηλίας Μαμαλάκης, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ. Όταν η μαγειρική γίνεται παιχνίδι! Για τρεις συνεχόμενες χρονιές ο Ηλίας Μαμαλάκης παρουσίασε το πρώτο τηλεοπτικό παιχνίδι μαγειρικής. Δυο ταλαντούχοι σεφ και δυο παίκτες ανά επεισόδιο συνεργάστηκαν προκειμένου οι δημιουργίες τους να κερδίσουν την εύνοια ενός πεινασμένου κοινού. Μέσα σε είκοσι λεπτά, οι δύο ομάδες ετοίμαζαν διαλεκτά πιάτα και το κοινό επιβράβευε το καλύτερο.

9.Τα τετράγωνα των αστέρων / 11-5 έως 2-11-2003, Γιώργος Μαρίνος, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΛΕΞΗΣ ΣΚΟΥΛΙΔΗΣ. Το τηλεπαιχνίδι αποτελεί remake του θρυλικού τηλεπαιχνιδιού με την Μαρία Αλιφέρη “Τα τετράγωνα των αστέρων (1980)“. Σημειώνεται ότι η μουσική των τίτλων ήταν το μουσικό θέμα από την ταινία “Rocky”. “Εννιά αστέρες, δύο παίκτες και… ο Γιώργος Μαρίνος στο ρόλο του παρουσιαστή. O Χάρης Ρώμας, η Δούκισσα, ο Σάκης Μπουλάς, η Άβα Γαλανοπούλου, ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, η Σοφία Βογιατζάκη, ο Μάνος Πανταζής και η Εβελίνα Παπαντωνίου αποτελούσαν το μόνιμο cast στα «ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ», ενώ κάθε εβδομάδα ένας guest από το χώρο του θεάματος συμπλήρωνε το θίασο των «Αστέρων». Με κέφι και μπρίο ο Γιώργος Μαρίνος έθετε τις ερωτήσεις και ένα επιτελείο γνωστών επωνύμων, απαντούσαν άλλοτε παραπλανητικά και άλλοτε με ειλικρίνεια. Οι παίκτες καλούνταν να ανακαλύψουν ποιος έλεγε την αλήθεια προκειμένου να κερδίσουν πλούσια δώρα”.

 

10.Το show των εκατομμυρίων / 2003, Φώτης Σεργουλόπουλος, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΑΚΗΣ. Στο παιχνίδι αυτό, που παρουσίασε ο Φώτης Σεργουλόπουλος, οι γνώσεις δεν ήταν απαραίτητες, καθώς για λογαριασμό των παικτών απαντούσαν πέντε επώνυμοι. Όλοι μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή, όλοι μπορούσαν να παίξουν και κανείς δεν έφευγε χωρίς να κερδίσει κάτι. Το στοιχείο, ωστόσο, που καθιστούσε “ΤΟ SHOW ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ” μοναδικό, ήταν το γεγονός ότι σε κάποιους από τους παίκτες, δόθηκε η δυνατότητα να κερδίσουν δώρα που κανένα άλλο τηλεπαιχνίδι μέχρι τότε δεν είχε προσφέρει: σπίτια, αυτοκίνητα και πολλά εκατομμύρια.

11.Exam / 2003, Αντώνης Φραγκάκης, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΑΚΗΣ. 32 επεισόδια. Το “Exam” ήταν το πρώτο τηλεπαιχνίδι αμφίδρομης τηλεόρασης, ένα γρήγορο, έξυπνο και συναρπαστικό ημίωρο παιχνίδι γνώσεων, στο οποίο, εκτός από τους παίκτες στο στούντιο που διεκδικούσαν 50.000 ευρώ, μπορούσαν να συμμετάσχουν και οι τηλεθεατές από το σπίτι μέσω γραπτών μηνυμάτων.

12.Fifty-fifty (50-50) / 2008, Γιώργος Λιάγκας. Στο «Fifty Fifty» οι παίκτες μπορούν να κερδίσουν μέχρι και 30 χιλιάδες ευρώ, καθημερινά αρκεί να επιλέξουν τη σωστή απάντηση. Το παιχνίδι απαιτεί καλό γνωστικό επίπεδο, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει το πόσο καλά ξέρει ο κάθε παίκτης τον συμπαίκτη του. Οι παίκτες έχουν 50-50 πιθανότητες να κερδίσουν αφού πρέπει να επιλέξουν μία από τις δύο απαντήσεις που τους δίνονται για κάθε ερώτηση.

13.Power of ten / 2008, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Ένας παίκτης για να διεκδικήσει 1 εκατομμύριο ευρώ, θα πρέπει να περάσει από τον προκριματικό γύρο, όπου θα πρέπει ν’ αποκλείσει κάποιον άλλο υποψήφιο παίκτη. Στον προκριματικό γύρο γίνονται οι ίδιες ερωτήσεις και στους δύο παίκτες και εκείνοι προσπαθούν με την πρόβλεψή τους να προσεγγίσουν περισσότερο το πραγματικό αποτέλεσμα της δημοσκόπησης. Όποιος πέσει πιο κοντά σ’ αυτό κερδίζει την ερώτηση. Ο πρώτος που θα πέσει πιο κοντά σε 3 ερωτήσεις είναι εκείνος που περνάει στο 2ο γύρο. Πέντε ερωτήσεις χωρίζουν τον παίκτη του τελικού γύρου από το €1.000.000. Στην πρώτη ερώτηση ο παίκτης έχει εύρος απάντησης 40 ποσοστιαίες μονάδες και αν απαντήσει σωστά κερδίζει 100 ευρώ, στην 2η ερώτηση το εύρος των ποσοστιαίων μονάδων μειώνεται στο 30% και το ποσό που κερδίζει αν απαντήσει σωστά ανεβαίνει στα €1000. Στην 3η σωστή απάντηση – με εύρος 20 ποσοστιαίων μονάδων – το ποσό φτάνει στα €10.000, στην 4η ερώτηση – με εύρος απάντησης 10 ποσοστιαίων μονάδων – κερδίζει €100.000, ενώ αν βρει το ακριβές ποσοστό της ίδιας ερώτησης κερδίζει €1.000.000. Το κοινό που βρίσκεται στο στούντιο είναι εφοδιασμένο με ένα remote control που του δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζει σε κάθε ερώτηση του τελικού γύρου. Πριν ο παίκτης δώσει την τελική του απάντηση, παρουσιάζεται σ’ ένα video wall η εκτίμηση του κοινού στο πλατό για την ίδια ερώτηση. Την εκτίμηση αυτή καθώς και οτιδήποτε άλλο σχετικό με την ερώτηση που έχει γίνει μπορεί ο παίκτης να τα σχολιάσει με τον συνοδό του και μετά να καταλήξει στην τελική του εκτίμηση για το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης.

14.Sumusu / 2007-8, Θανάσης Τσαλταμπάσης. Ένα νεανικό και αστείο τηλεπαιχνίδι που παρουσίασε ο Θανάσης Τσαλταμπάσης. Δύο ομάδες διαγωνίζονταν και έπρεπε να απαντήσουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν σε ερωτήσεις γενικού περιεχομένου. Όσο προχωρούσε το παιχνίδι, ο βαθμός δυσκολίας μεγάλωνε. Οι παίκτες, μάλιστα, έπρεπε να πληκτρολογήσουν τις απαντήσεις με τα πόδια πάνω στα δύο επιδαπέδια κινητά που βρίσκονταν στο στούντιο.

15.Taxigirl / 2006-8, Βίκυ Σταυροπούλου, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΡΙΔΗΣ. 61 επεισόδια. Ένα ταξί διαφορετικό από τα άλλα, κυκλοφορούσε ανάμεσά μας. Στο τιμόνι η Βίκυ Σταυροπούλου και αν τύχαινε να μπείτε στο ταξί της, θα έπρεπε να είστε προετοιμασμένοι για ένα από τα πιο αναπάντεχα και διασκεδαστικά παιχνίδια της τηλεόρασης. Η Βίκυ έκανε ερωτήσεις χαρίζοντας στους ανυποψίαστους επιβάτες της μετρητά για κάθε σωστή τους απάντηση. Αρωγοί στην εν κινήσει περιπέτεια των παικτών κινητά τηλέφωνα και περαστικοί. Κι όλα αυτά όχι μόνο στην Αθήνα. Το «ΤAXI GIRL» πήγε παντού… Τον Οκτώβριο του 2009 το παιχνίδι επανήλθε στα πλαίσια του εορτασμού των 20 χρόνων του MEGA με τον τίτλο Taxi girl: Τhe MEGA edition.

 

16.Money drop / 2010, Γρηγόρης Αρναούτογλου, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΥΛΗΣ. 2 κύκλοι επεισοδίων. Παιχνίδι ερωτήσεων-απαντήσεων με πολλά κέρδη, γρήγορους ρυθμούς, αγωνία και εναλλαγές συναισθημάτων. Σε κάθε live show του παιχνιδιού οι διαγωνιζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν 300.000€ απαντώντας σωστά σε μια σειρά 8 απλών ερωτήσεων. Οι παίχτες ξεκινούν το παιχνίδι έχοντας μπροστά τους 300.000€, σε αληθινά χαρτονομίσματα! Ανάλογα με το πόσο σίγουροι είναι για τις γνώσεις τους, ποντάρουν αυτά τα λεφτά στις εναλλακτικές απαντήσεις που τους δίνονται. Όσα περισσότερα τα λάθη, τόσο μεγαλύτερες οι απώλειες. Όμως, αν ποντάρουν στις σωστές απαντήσεις, κερδίζουν και φεύγουν από το παιχνίδι κατά πολλά ευρώ πλουσιότεροι. Στο τέλος του παιχνιδιού, οι παίχτες φεύγουν με τα χρήματα που έχουν καταφέρει να “διασώσουν”… ή με άδεια χέρια.

Το παιχνίδι επανέρχεται στους τηλεοπτικούς μας δεκτές τη φετινή σεζόν, 2017-2018, από τη συχνότητα του STAR, με παρουσιάστρια τη συμπαθέστατη στο κοινό Βίκυ Σταυροπούλου.

πηγή: retromaniax.gr, retrodb.gr

More Stories
Guardians Of Galaxy Vol. 3 | Ολοκληρώθηκε το σενάριο της ταινίας!
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com