Οι Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά παρουσίασαν το «Συλλεκτικό λεύκωμα-ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018», μία πολυτελή έκδοση γεμάτη από τις φωτογραφίες και τις θρυλικές ατάκες της διαχρονικής ηρωίδας του Δημήτρη Ψαθά που κυκλοφόρησε με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από την συγγραφική της «γέννηση» σε μία εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ υπό την αιγίδα του Μορφωτικού της Ιδρύματος όπου έλαβε μέρος μία πληθώρα πρωταγωνιστών, σκηνοθετών, μουσικών που μίλησαν για τις αναμνήσεις και τα βιώματά τους παίζοντας, σκηνοθετώντας και συνθέτοντας για την Σουσού.
Την όμορφη βραδιά άνοιξε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος Μαρία Αντωνιάδου η οποία αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του κορυφαίου Έλληνα δημοσιογράφου, λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα με τον οποίο όπως είπε την συνδέει η ίδια ποντιακή του καταγωγή για την οποία ήταν πολύ περήφανος.
Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν όλες οι Σουσούδες: Η Δήμητρα Παπαδοπούλου η φετινή Μαντάμ Σουσού, πρωταγωνίστρια της απόλυτης sold-out παράστασης του «Παλλάς», η μοναδική Άννα Παναγιωτοπούλου,η θρυλική Μαντάμ Σουσού που άφησε εποχή στην τηλεόραση στο ανεπανάληπτο σήριαλ σε σενάριο Δημήτρη Ψαθά (1986) αλλά και στο θέατρο Βρετάνια με τον Νίκο Γαλανό και τον Σταύρο Παράβα (1998) και τέλος η Φωτεινή Μπαξεβάνη, Σουσούστην ποιητική, γεμάτη ευαισθησία παράσταση του Γιώργου Αρμένη στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (2011).
Η Άννα Παναγιωτοπούλου μίλησε στους δημοσιογράφους για την ηρωίδα που την έκανε διάσημη: «Η Μαντάμ Σουσού ήταν ένα πλάσμα βαθύτατα ανθρώπινο, μια ύπαρξη με ευαισθησίες που ζούσε στον δικό της κόσμο». Η Δήμητρα Παπαδοπούλου τόνισε πως ο ρόλος της Σουσούς αποτέλεσε τον ωραιότερο ρόλο που της δόθηκε ποτέ και αναφέρθηκε με θαυμασμό για την αθάνατη πένα του Δημήτρη Ψαθά. Στην συνέχεια τρεις γενιέςΚαντακουζηνών μίλησαν για τους ρόλους τους. Πρώτος ο Δημήτρης Καλλιβωκάς που πρωταγωνίστησε στο πρώτο ασπρόμαυρο σήριαλ της Σουσούς (που δυστυχώς δεν σώζεται στις μέρες μας, σε σενάριο Δημήτρης Ψαθά, με πρωταγωνίστρια την Άννα Παϊταζή). Το σήριαλ αυτό θυμήθηκε ο Δημήτρης Καλλιβωκάς σημείωσε εκείνη την εποχή ρεκόρ τηλεθέασης. Θυμήθηκε μάλιστα τις έντονες διαμαρτυρίες του τηλεοπτικού κοινού όταν ανακοινώθηκε πως το σήριαλ έφτανε στο τέλος του, που με επιστολές τους απαιτούσαν από την κρατική τηλεόραση να παραταθεί. Στη συνέχεια μίλησαν δύο ακόμη Καντακουζηνοί: ο Νίκος Γαλανός, που ερμήνευσε τον αριβίστα Καντακουζηνό στο πλευρό της Άννας Παναγιωτοπούλου στο θέατρο Βρετάνια το 1998 καιο Άλκις Κούρκουλος, Καντακουζηνός στην φετινή παράσταση στο Παλλάς. Και οι δύο τουςμίλησαν για μια ηρωίδα που ξεπέρασε τον δημιουργό της αντέχοντας στον χρόνο.
Ο διευθυντής των «Θεατρικών Σκηνών» Πάνος Κατσαρίδης αποκάλυψε πως το ανέβασμα της Μαντάμ Σουσούςαποτελούσε όνειρό του. Τόνισε μάλιστα πως όταν μαζί με τον Γιάννη Κεντ πήραν το θέατρο «Παλλάς» για δέκα χρόνια ήταν το πρώτο έργο που θέλησε να ανεβάσει γιατί το θεωρεί ένα έργο κλασικό και διαχρονικό που έχει μεγαλώσει πολλές γενιές και που θα παραμείνει για πάντα επίκαιρο. Ο Γιώργος Αρμένης, που σκηνοθέτησε την Σουσού στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 2011 και ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής που έγραψε τη μουσική για την παράσταση του θεάτρου «Βρετάνια» το 1998, μίλησαν με θαυμασμό για τηνΣουσού «μια κωμωδία γραμμένη από την σπουδαία πένα του Δημήτρη Ψαθά που αντέχει στο χρόνο και ακουμπά στις παρυφές του Αριστοφάνη».
Τέλος η Μαρία Ψαθά μιλώντας για την ηρωίδα του πατέρα της τόνισε πως «όπου κι αν παίχτηκε η Σουσού, ο κόσμος την αγκάλιασε γιατί ο πατέρας μου την προίκισε με δύο αρετές, με περηφάνια και αξιοπρέπεια…».
Η παρουσίαση του ημερολογίου της Σουσούςπεριλάμβανε και ζωντανή μουσική: η ταλαντούχα ηθοποιός και τραγουδίστρια Χριστίνα Μαξούρη ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια από την παράσταση της Μαντάμ Σουσούς στο «Παλλάς» συνοδεία του πιανίστα Κώστα Γιαξόγλου, αλλά και παλαιότερα του Διονύση Τσακνή (1998) και του ΛεόΡαπίτη (1940).
Το Συλλεκτικό λεύκωμα-ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018 που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά» σε σχεδιασμό και επιμέλεια της εγγονής του Δ. Ψαθά Λένας Νίτσου σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, απαρτίζεται από 53 έγχρωμες φωτογραφίες των πρωταγωνιστριών που ενσάρκωσαν την ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά στο θέατρο και την τηλεόραση μαζί με τις θρυλικές ατάκες της Σουσούς που άφησαν εποχή. … Δήμητρα Παπαδοπούλου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Φωτεινή Μπαξεβάνη καθώς και η πρώτη διδάξασα τηλεοπτική Σουσού, Άννα Παϊταζή εμφανίζονται σε σπαρταριστές σκηνές του έργου μαζί με τους συμπρωταγωνιστές τους, Άλκι Κούρκουλο, Κώστα Κόκλα, Θανάση Παπαγεωργίου, Νίκο Γαλανό, Σταύρο Παράβα, Δημήτρη Καλλιβωκά κ.ά., χαρίζοντάς μας απίστευτο γέλιο για την καινούργια χρονιά… Το λεύκωμα συνοδεύουν προλογικό σημείωμα του Δημήτρη Ψαθά καθώς και ένα πλήρες ιστορικό της πορείας του έργου μέσα στον χρόνο με τίτλο «Το φαινόμενο Μαντάμ Σουσού».
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΤΑΚΕΣ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥΣ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ:
Η Σουσού δίνει δεξίωση στα μέγαρά της στο Κολωνάκι:
Σουσού: Το σημερινόν σουαρέ δίδεται προς τιμήν του Πλάτωνος και θα λάβει μορφήν αρχαίου συμποσίου, μολονότι εις τους μπουφέδες μου υπάρχει ποικιλία ποτών και φαγητών, που ούτε στον ύπνο τους δεν είδαν οι αρχαίοι…
Κυρία Σμίγλερ: Μα, μαντάμ, οι αρχαίοι ήσαν λιτοδίαιτοι…
Σουσού: Εξ ου και απέθαναν όλοι!!!
Ο καθηγητής των Γαλλικών καταφθάνει στα ανάκτορα της Σουσούς για το μάθημα:
-Κάθησε, πτωχέ άνθρωπε! Παρλέβουφρανσαί, μουσιού;
-Παρντόν;
-Παρλέ! Μην εντρέπεσθε κύριε καθηγητή! Δεν ημπορώ να σας παραλάβω και να πλερώνω τα ωραία μου λεπτά και να είσθε κουμπούρας!!! Παρλέ εν πε! Πουρκουά θέλω να ελέγξω τα γαλλικούλια σας αν είναι εκ Παρισίων ή μήπως είναι τίποτιςγαλλικούλια που εξεμάθατε από τα γκαρσόνια του Τζι-Μπι και του Ζόναρς… Αλόρ! Κουράζ, πώβρχομ!
-«Ομ», μαντάμ, γιατί το «ας» δεν προφέρεται…
-Είσθε και αναιδής βλέπω! Σιλάνς! Ορίστε μας! Ψωμί δεν έχει να φάει και έχει την αξίωσις να έχει προφορά καλύτερη από μένα που έχω εκατομμύρια!!!
Η Μαντάμ Σουσού στο δικαστήριο:
Τον εμπατάρισα εγώ καλά τον κύριο Πρόεδρο που δεν ήξευρε να ομιλήσει εις τους πληθυντικούς εις μίαν κυρίαν καθώς πρέπει…
-Σαβουάρβιρ (!), του λέω, κύριε Πρόεδρε. Ένας κύριος καθώς πρέπει δεν ερωτά ηλικίας κυριών… Γι αυτό και εγώ του έριξα κατακεφαλιά τη μεγάλη φιλία μου με τον …κύριο Άρειο Πάγο (!) και κόντεψε να ξεραθεί!!!
Ο γιατρός επισκέπτεται τη Μαντάμ Σουσού στα ανάκτορά της στο Κολωνάκι. Αφού την εξετάζει:
-Ακούστε, μαντάμ, έχετε κοιλιακά.
-Κοιλιακά εγώ; Φαίνεται πως είσθε μαθημένος από τίποτις γυναικούλες του λαού που έχετε πελάτισσες και που έχουν ασθένειες λαϊκές! Εγώ δεν σας πλερώνω τόσα λεπτά για να μου πείτε πως έχω κοιλιακά, ανόητε!
-Ηρεμήστε, μαντάμ. Μήπως τις τελευταίες μέρες ήπιατε πουθενά νερό μολυσμένο;
-Μολυσμένο και βρόμικο νερό πίνεις εσύ και η οικογένειά σου, βλάξ! Εγώ πίνω νερό μόνο στο Τζι-Μπι!!! Ακούς εκεί να λέει στη βασίλισσα του Κολωνακίου ότι έχει κοιλιακά ωσάν να επρόκειτο περί περί καμιά πλύστρα!!!
Φωτογραφικό Υλικό :