Θανάσης Χειμωνάς: «Ο Έλληνας δεν έχει στην κουλτούρα του το διάβασμα.»

Παραφροσύνη και … καλή ανάγνωση!

Ο Θανάσης Χειμωνάς γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Η πορεία του στα γράμματα ξεκίνησε με δύο διηγήματα στην εφημερίδα “Τα Νέα” -το πρώτο κυκλοφορεί στη συλλογή διηγημάτων “Έρωτας σε πρώτο πρόσωπο” (Κέδρος). Είναι πτυχιούχος φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, σπούδασε κινηματογράφο στο ίδιο πανεπιστήμιο και δημοσιογραφία στο Λονδίνο. Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο “Ραμόν” κυκλοφόρησε το 1998 και στο τέλος του 2017 εκδόθηκε το συγγραφικό έργο “Παραφροσύνη”. 

Με αφορμή το πιο πρόσφατο βιβλιό του, απαφασίσαμε να κάνουμε μια συνέντευξη με τον κύριο θανάση Χειμωνά.

Κατ’ αρχάς, καλοτάξιδο το καινούργιο βιβλίο, «Παραφροσύνη», αλλά τι θέλει να πει ο συγγραφέας; Για ποιά ή ποιανού παραφροσύνη μιλάει;

Ο τίτλος έχει διπλή σημασία. Καταρχήν περιγράφει την αλλόκοτη ψυχοσύνθεση και ψυχολογική κατάσταση ορισμένων ηρώων. Έχει όμως να κάνει και με την απόλυτη παραφροσύνη που βιώνει ο κεντρικός ήρωας, Ανδρέας Θανόπουλος, κατά την διάρκεια της ενασχόλησής του με την Πολιτική.

Γιατί γράφετε; Για κάποιους (π.χ. για τον Kafka ) η συγγραφή είναι ένας προσωπικός ψυχολόγος. Ισχύει αυτό και για σας;

Ξεκίνησε ως μία ανάγκη. Συνεχίζεται ως μια διέξοδος αλλά και όμορφη συνήθεια.

Στο προηγούμενο βιβλίο, εκτίμησα πολύ ότι ήταν ένα βιβλίο αληθινό που καταγράφει την ιδιάζουσα ζωή. Σε αυτό, τί θα μου αρέσει άραγε;

Δεν ξέρω αν θα σας αρέσει. Ίσως βρείτε ενδιαφέρον τον τρόπο που αναφέρομαι (μυθιστορηματικά πάντα) στις εμπειρίες μου στην Πολιτική και το ΠΑΣΟΚ.

Τί κάνει ένα βιβλίο …«αγοράσιμο»; Τί πρέπει να έχει για να το αγοράσει ο κόσμος;

Δεν το γνωρίζω. Αν το ήξερα θα ήμουν εκατομμυριούχος.

Εσείς τί είδους αναγνώστη είσαστε; Πώς διαλέγετε ποιό βιβλίο θα διαβάστε;

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας. Θα διαβάσω σίγουρα κάποιο βιβλίο καλού φίλου συγγραφέα. Θα διαβάσω βιβλία συγγραφέων των οποίων εκτιμώ το έργο. Κάποια στιγμή μπορεί απλώς να μου κάνει κλικ το θέμα ή ο τίτλος του βιβλίου.

Είναι ακόμη cool / trendy / της μόδας η ανάγνωση βιβλίων στην Ελλάδα;

Όχι. Ποτέ δεν ήταν. Ο Έλληνας δεν έχει στην κουλτούρα του το διάβασμα.

Σας προτείνει ο εκδοτικός σας οίκος να γίνει ένας διαγωνισμός και όποιος/ όποια κερδίζει θα έχει την ευκαιρία να βγει μαζί σας. Θέλω να μου πείτε αν θα δεχτείτε και που θα πάτε τον νικητή;

Έχει γίνει! Είχαμε πάει στο ρεστοράν του Μουσείου της Ακρόπολης.

Με ποιόν συγγραφέα θα θέλατε να κάνετε παρέα και γιατί ; (Είτε κάποιος που δεν ζει, είτε ξένο τον οποίο δεν έτυχε ποτέ να υπάρχει συνάντηση)

«Θα ήθελα να γνωρίσω τον Στίβεν Κινγκ. Πέρα από το ότι λατρεύω τα βιβλία του φαίνεται και φοβερός τύπος».

Ένα ελληνικό βιβλίο και ένα ξένο βιβλίο με το οποίο θα μπορούσαμε να ταυτίσουμε την σημερινή Ελλάδα ;

Ελπίζω το δικό μου. Αυτός ήταν ένας από τους στόχους μου όταν το έγραφα. Φυσικά δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν το πέτυχα.

Εξηγήσατε πολλές φορές γιατί φύγατε από το ΠΑΣΟΚ. Μα, καλά ,δεν ξέρατε τί είναι η πολιτική; Δεν ξέρατε ούτε για τα παραμύθια που θέλει να ακούσει ο λαός, ούτε για τις κομματικές τρικλοποδιές; Επιτρέπεται να μην τα ξέρατε όλα αυτά;

Ήλπιζα πως δεν ίσχυαν. Ή, στην χειρότερη, πως θα μπορούσα να αλλάξω τα πράγματα. Τελικά, έγραψα ένα βιβλίο γι αυτό. Οπότε κάτι κέρδισα.

Με ποιό επάγγελμα θα θέλατε να σας ταυτίσει ο κόσμος; Ο θανάσης Χειμωνάς, ο …

Συγγραφέας. Αυτή είναι η βασική απασχόλησή μου.Αν είμαι καλός σε κάτι αυτό είναι ως συγγραφέας.

Γιατί δίνετε συνέντευξη σε κάποιον/ κάποια που δεν έχει διαβάσει (ακόμη )το βιβλίο;

Μα για να πάει να το αγοράσει!

Και το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς. Το βιβλίο διατίθεται σίγουρα στα μεγάλα βιβλιοπωλεία, είναι γενικά εύκολο να το βρείτε. Όσο για το περιεχόμενο, δεν είναι απλά η ιστορία ενός κόμματος, με άλλα λόγια και άλλα ονόματα. Είναι μία ιστορία που σε κάνει να θές να διαβάσεις παραπάνω, να μάθεις τί θα γίνει επιτέλους με τον ήρωα. Επίσης, η δομή του βιβλίου το κάνει τέλειο για ανάγνωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς διότη τα κεφάλαια είναι μικρά, άρα μέχρι τον επόμενο σταθμό , σίγουρα θα έχεις διαβάσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Αλλά, άλλο να σας το λέω, και άλλο να το δοκιμάζετε !

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

2 × one =