H Γαλλία θα συμμετάσχει για 61η φορά στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το ποπ duo “Madame Monsieur“, που αποτελείται από την Emilie Satt και τον παραγωγό Jean-Karl Lucas. Θα ερμηνεύσουν στα γαλλικά το μελωδικό (…και μελαγχολικό) κομμάτι “Mercy” , που βασίζεται σε αληθινή ιστορία και “υπογράφουν” οι ίδιοι.
Πρόκειται για μια συμμετοχή -μήνυμα- για τη μετανάστευση και πιο στοχευμένα για τους χιλιάδες μετανάστες που έχασαν-και χάνουν- τη ζωή τους στη Μεσόγειο θάλασσα στην αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο. Κεντρικό πρόσωπο του τραγουδιού, ένα κοριτσάκι από τη Νιγηρία με το όνομα “Mercy” (=έλεος) που “γεννήθηκε στη θάλασσα ανάμεσα σε δύο χώρες” μέσα σε μια βάρκα που μετέφερε μετανάστες στη Σικελία και κατάφερε να σωθεί όπως και η μητέρα της . Το κοριτσάκι αυτό αντιπροσωπεύει όλα εκείνα τα παιδιά που “η θάλασσα πήρε μακριά” και δηλώνει την ευγνωμοσύνη της σ’αυτούς που την έσωσαν λέγοντας τους ένα μεγάλο ευχαριστώ (=merci) .
Η συμμετοχή παίζει έξυπνα με τη φωνητική ομοιότητα των λέξεων “Mercy” και “Merci” επιδιώκοντας να “ξυπνήσει” τους Ευρωπαίους να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει και που μαστίζει την πολιτισμένη Ευρώπη!
Το ντουέτο δημιουργήθηκε το 2013 και το Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο του album με τίτλο “Tandem” . Toν Ιανουάριο του 2018 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή Destination Eurovision, τη διαδικασία επιλογής της γαλλικής συμμετοχής για τη Εurovision της Πορτογαλίας . Aν και ήρθε τρίτο στην ψηφοφορία των διεθνών κριτικών επιτροπών , κέρδισε το τηλεοπτικό κοινό και θα ταξιδέψει στη Λισαβόνα ελπίζοντας σε κάτι καλό.
Η Γαλλία συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Λουγκάνο της Ελβετίας το 1956. Από τότε μετρά 60 συμμετοχές , ενώ απείχε από το διαγωνισμό δύο φορές το 1974 αν και είχε επιλεχθεί η συμμετοχή , ο κρατικός τηλεοπτικός φορέας (ORTF) απεσύρε τη συμμετοχή εξαιτίας της κηδείας του Γάλλου προέδρου Pompidou τη μέρα του διαγωνισμού , ενώ το 1982 το TF1 αρνήθηκε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό με την αιτιολογία οτι το επιπέδο ήταν χαμηλό, όμως ο βαθύτερος λόγος ήταν οι οξύτατες αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από τη νίκη των Bucks Fizz την προηγούμενη χρονιά σχετικά με την σκηνική εμφάνισή τους (φημολογείται ότι ήταν “στημένη” η νίκη τους).
Μετρά 5 νίκες στο διαγωνισμό με τελευταία αυτή του μακρινού 1977 . Δεν τα πάει καλά τα τελευταία χρόνια με αξιοσημείωτες συμμετοχές την 6η θέση του γοητευτικού Amir το 2016 και την 8η της Patricia Kaas το 2009 . Μάλιστα, το 2014 κατάφερε να βγει τελευταία (26η) με μόλις 2 βαθμούς , ενώ στις τελευταίες 14 συμμετοχές μετρά 7 bottom 5 (!) .
Η Γαλλία δεν έχει το άγχος των ημιτελικών καθώς ως μέλος των Big 5 συμμετέχει απευθείας στον τελικό της 12ης Μαϊου . Η συμμετοχή φαίνεται πως αρέσει και έχει αποκτήσει φανατικούς φαν αν λάβουμε υπόψη τα δεκάδες polls που υπάρχουν. Πάντως και στα στοιχήματα παίζει δυνατά για την τελική δεκάδα (7η για την ώρα) , ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επιθυμούν έναν διαγωνισμό στο Παρίσι…
Προσωπικά . το τραγούδι μου αρέσει περιέργως πολύ και το βλέπω πολύ ψηλά , κάτι που έχω επισημάνει από την αρχή. Είναι ένα ανάλαφρο radio friendly ποπ τραγούδι που ποντάρει στο συναίσθημα. Η μόνη μου ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι είναι στα γαλλικά και δεν ξέρω το κατά πόσο θα συνδεθούν οι μη-γαλλόφωνοι ευρωπαίοι τηλεθεατές με το μήνυμα του τραγουδιού (αλλά γιατί ανησυχώ, εδώ συνδέθηκαν με τον Πορτογάλο…κλαίω)…
Άραγε, θα καταφέρει η Emilie να συγκινήσει τις καρδιές των Ευρωπαίων με την ιστορία της μικρής “Mercy” ; Ιδωμεν…
Αllez les bleus ! Kαλή επιτυχία, Γαλλία !
ΥΣ. Τα τελευταία χρόνια η Γαλλία κάνει αξιόλογες προσπάθειες να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του γαλλικού κοινού για τη Eurovision. Αποκορύφωμα φέτος που οργάνωσε και ημιτελικούς για τη διαδικασία της επιλογής και με τον executive supervisor της EBU , Jon Ola Sand , να παρευρίσκεται στην τελική βραδιά και να δηλώνει τη συμπάθειά του στη Γαλλία και την επιθυμία του να συνεχίσει η Γαλλία αυτή την επαγγελματική προσέγγιση στο διαγωνισμό .