Αλχημιστές: «Πάντα ότι κάνουμε μας εκφράζει, αλλιώς δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία.»

Οι Αλχημιστές είναι ένα συγκρότημα που δημιουργήθηκε από μια παρέα φίλων ενώ μετρά 17 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας μέχρι σήμερα. Ξεκίνησαν κάνοντας τις δικές τους «αλχημείες» σε τραγούδια που όλοι γνωρίζουμε, ενώ πολλές φορές πειραματίζονται και σε δικά τους κομμάτια.  Στη βαλίτσα τους, έχουν πολλές σημαντικές συνεργασίες που η καθεμία για κείνους είναι ξεχωριστή. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους τραγουδιού δίνουν συνέντευξη στο MIKROFWNO.GR.

Αλχημιστές, σας καλωσορίζουμε στην παρέα του MIKROFWNO.GR. Πριν σας «ανακρίνουμε» θέλουμε να συστηθείτε στον κόσμο;

Καλώς σας βρίσκουμε!!

Είμαστε οι Αλχημιστές, ένα συγκρότημα που μετράει 17 χρόνια ζωής. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουμε πειραματιστεί πολλές φορές με τραγούδια, συνεργασίες και διάφορα δισκογραφικά βήματα (από το 2008 έως τώρα), λειτουργούμε και προχωράμε χωρίς μουσικές ταμπέλες και προσπαθούμε να μπλέκουμε διάφορα αγαπημένα μας ακούσματα και επιρροές τόσο στα live μας όσο και στα τραγούδια που κυκλοφορούμε.

Έχετε νέα κυκλοφορία εδώ και λίγους μήνες που έχει τίτλο «Δώσε μου πνοή» Ένα ιδιαίτερο άκουσμα με μια ταξιδιάρικη μελωδία. Μιλήστε μας λίγο για αυτό;

Ναι είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό το τραγούδι!

Είναι σε στίχους και μουσική των Αλχημιστών και κυκλοφορεί από την Keys Records. Θέλαμε πολύ να κυκλοφορήσουμε ένα τραγούδι που όπως είπατε ακούγοντας το, μας ταξιδεύει και πιστεύουμε οτι έχει πολλά στοιχεία από τον καθένα μας ξεχωριστά και όλα μαζί δημιουργουν ένα αντιπροσωπευτικό άκουσμα μπαλάντας Αλχημιστών.

Θα σας γυρίσω πίσω και συγκεκριμένα στο 2010 όπου υλοποιήσατε μια συνεργασία με τον Βασίλη Καρρά και σε ένα τραγούδι που θεωρείται σταθμός στη μέχρι τώρα πορεία σας. Πως προέκυψε η συνεργασία αυτή και τι συμβουλές σας έδωσε ο αγαπημένος καλλιτέχνης;

Το καλοκαίρι του 2010 ο Βασίλης Καρράς ετοίμαζε την καλοκαιρινή του περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και ήθελε να έχει μαζί του κάτι όχι καθαρά λαικό. Ήρθαν έτσι οι συγκυρίες και μας άκουσε μέσω συνεργατών μας, μας είπε τι σκεφτόταν να κάνει και του είπαμε με μεγάλη μας χαρά και μεγάλη μας τιμή οτι θέλουμε κι εμείς πολύ να τον ακολουθήσουμε. Από αυτήν την συνεργασία προέκυψε το ντουέτο ‘Λόγια Φιλικά’, ένας ολόκληρος χρόνος γεμάτος ζωντανές εμφανίσεις αλλά και ένα τραγούδι που με χαρά του εμπιστευτήκαμε, το ”Σμυρνέικο”στο οποίο γράψαμε τη μουσική.
Τα λόγια του δεν ξεχνιούνται καθώς και οι συμβουλές του. Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποιες από τις συμβουλές που μας έδωσε, είναι οτι πάντα στη μουσική θα πρέπει να βάζουμε ψυχή (ψυχούλα όπως μας έλεγε) και ότι το συγκρότημα θα πρέπει να το βλέπουμε σαν τρένο, κάνει το ταξίδι του. Όποιος θέλει μπορεί να κατέβει, εκείνο θα συνεχίσει την πορεία του.

Ξεκινήσατε την καριέρα σας, δημιουργώντας «αλχημείες» σε αγαπημένα κομμάτια και ήδη μετράτε πάνω από 15 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας στα μουσικά δρώμενα. Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε από τα άλλα συγκροτήματα;

Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε να παίζουμε μουσική ως παρέα, είχαμε στη σύνθεση το μπουζούκι, οπότε οτιδήποτε θέλαμε να παίξουμε, αναγκαστικά το ενορχηστρώναμε περιλαμβάνοντας το συγκεκριμένο όργανο, είτε παίζαμε τραγούδια πιο ηλεκτρικά είτε οτιδήποτε άλλο. Το να ξεχωρίζεις δεν είναι απαραίτητα καλό αλλά ούτε και κακό. Σίγουρα δεν κάνουμε κινήσεις ή τραγούδια επίτηδες για να ξεχωρίσουμε κάπως στο χώρο. Πάντα ότι κάνουμε μας εκφράζει, αλλιώς δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία.

Photo: Konstantinos Tzemis
Το πρώτο σας άλμπουμ ονομάζεται «Καύτρα» και κυκλοφόρησε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Γιατί δεν έχετε κυκλοφορήσει ολοκληρωμένη δουλειά από τότε ή μήπως «βαδίζετε» με τη μόδα των singles που έχει υιοθετηθεί και στο εξωτερικό;

Μετά την ‘Καύτρα’ κυκλοφορήσαμε άλλη μια ολοκληρωμένη δουλειά το 2010 με τίτλο ”’Ολα Γυρίζουν” στην οποία υπήρχε και το ντουέτο με τον Β.Καρρά. Από τότε είναι αλήθεια ότι πήγαμε για πολλόυς λόγους με το ρεύμα της εποχής και κυκλοφορούμε singles. Λόγω οικονομικής κρίσης και αλλαγής πλεύσης από τις ίδιες τις δισκογραφικές εταιρίες έιναι πολύ δύσκολο να βγάλεις μια ολοκληρωμένη δουλειά χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη αλλά και γιατί υπάρχει πλέον τόση υπερπληροφόρηση που είναι αδύνατο να προωθηθούν σωστά και να ακουστούν όλα τα τραγούδια. Πάντως είναι ήδη στα σχέδια μας να κυκλοφορήσουμε πάλι ολοκληρωμένο album, το θέλουμε πολύ.

Το 2013, διασκευάσατε ένα δικό μου αγαπημένο τραγούδι, το «Πάρε με απόψε» του Νίκου Ζιώγαλα με τη Γλυκερία, δίνοντας ένα πιο φρέσκο και μπιτάτο αέρα στο κομμάτι. Τι σας είπαν οι καλλιτέχνες για αυτή τη διασκευή;

Το ”Πάρε με απόψε” είχε πάντα θέση στα τραγούδια που παίζαμε στις εμφανίσεις μας και το είχαμε λίγο ”πειραγμένο”. Θέλαμε πάρα πολύ αν κυκλοφορούσαμε μια διασκευή να ήταν το συγκεκριμένο τραγούδι. Έτσι λοιπόν πήραμε τηλέφωνο τον Νίκο Ζιώγαλα και του έιπαμε τη σκέψη μας. Μας έδωσε και τυπικά την άδεια του και έτσι μετά απο τις πινελιές του Dimension X κυκλοφόρησε. Τον Ν.Ζιώγαλα τον έχουμε πολύ ψηλά και τον ευχαριστούμε ακόμη μια φορά !

Photo: Konstantinos Tzemis
Πως βλέπετε τη σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής μουσικής σκηνής; Τι δε θα τραγουδούσατε ποτέ αν σας το πρότειναν;

Η αλήθεια είναι οτι υπάρχει τεράστιος όγκος τραγουδιών, πολλά διαμάντια, πολλά όχι. Πολύ μεγάλη προσφορά αλλά λίγη ζήτηση. Ο κόσμος, οι ακροατές θα αποφασίσουν πότε και αν θα ξεκαθαριστεί το τοπίο. Δεν μας αρέσει να λέμε μεγάλα λόγια οπότε δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο τι δεν θα κάναμε. Εξαρτάται ποιός κ γιατί θα το πρότεινε και πως θα το αντιμετωπίζαμε.

Μιας και είναι επίκαιρο το κεφάλαιο Eurovision θα σας ενδιέφερε να εκπροσωπήσετε την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ή είναι κάτι μακριά από εσάς;

Η Eurovision είναι ένα πακέτο πολλών πραγμάτων. Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα, σχεδόν δεν ξέρουμε καν ποια διαδικασία ακριβώς ακολουθείται. Δεν έχει πέσει ποτέ στο τραπέζι το συγκεκριμένο θέμα. Το σίγουρο είναι οτι θα το αντιμετωπίζαμε σαν μεγάλη πρόκληση.

Photo: Konstantinos Tzemis
Τα συγκροτήματα, καλώς ή κακώς, έχουν ημερομηνία λήξης. Ωστόσο πολλά γκρουπάκια κάνουν ένα «διάλλειμμα» και δουλεύουν σε solo projects. Έχετε φτάσει στο σημείο αυτό μιας «προσωρινής διάλυσης»;

Ευτυχώς ούτε προσωρινή ούτε μόνιμη διάλυση. Έχουμε επιλέξει να παίζουμε παρέα γιατι έτσι νιώθουμε καλύτερα, πιο όμορφα και όσα έχουμε καταφέρει όλα αυτα τα χρόνια, είτε λίγα είτε πολλά τα έχουμε κάνει συλλογικά και έχουμε ξεπεράσει αρκετές φορές μεγάλες δυσκολίες.

Το ενδεχόμενο μιας διεθνούς καριέρας σας πέρασε ποτέ από το μυαλό και γιατί;

Δεν μας έχει περάσει από το μυαλό γιατί καταρχήν δεν τραγουδάμε αγγλόφωνα, οπότε είναι αρκετά δύσκολο να κάνεις διεθνή καριέρα τραγουδώντας μόνο ελληνικά τραγούδια. Από κει και πέρα υπάρχουν τόσο πολλά που θα θέλαμε να κάνουμε ακόμα εδώ, που το άλλο φαντάζει πολύ μακρινό.

Με ποιο τραγούδι έχετε «κολλήσει» αυτή την περίοδο;

Με πολλά και διαφορετικά, ελληνικά και ξένα. Από ελληνικά το live tour album του Νίκου Βέρτη και αρκετά τραγούδια του Στέλιου Ρόκκου και κάποια μεμονωμένα αγγλόφωνα τραγούδια, πρόσφατα το Leave a light on -Tom Walker , World gone mad -Bastille και Say something-Timberlake ft Chris Stapleton.

Με ποιους έχετε συνεργαστεί μέχρι στιγμής και με ποιους θα επιθυμούσατε μια συνεργασία ακόμη και σε δισκογραφικό επίπεδο;

Έχουμε συνεργαστεί είτε δισκογραφικά είτε επι σκηνής με τον Σταμάτη Μεσημέρη, τον MC Yinka, τον Τόλη Φασόη, τον Διονύση Τσακνή, τον Βασίλη Καρρά, τη Μαρία Ιακώβου, το Θηρίο, τον Μάρκο Σεφερλή, τον Κώστα Σπυρόπουλο, την Καίτη Γαρμπή, την Ελένη Φουρέιρα, την Ήβη Αδάμου.
Στο μέλλον θα θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε με πολλόυς ακόμα ερμηνευτές και συνθέτες που θαυμάζουμε πολύ.

Photo: Konstantinos Tzemis
Κάποια συνεργασία από αυτές που θεωρείται αξιοσημείωτη;

Για τους Αλχημιστές όλες οι συνεργασίες είναι ξεχωριστές για τους λόγους της η καθεμια. Από όλους μάθαμε πράγματα, σε όλους δώσαμε ότι είχαμε, όλες τις πιστέψαμε κ δεν μετανιώνουμε για καμία απο αυτές.

Που μπορεί να σας απολαύσει ο κόσμος αυτό το διάστημα και τι σχέδια έχετε για το καλοκαίρι;
Το Σάββατο στις 19 Μαίου θα είμαστε για ακόμα μια φορά στο Cruiser στην μαρίνα Φλοίσβου. Μετά θα μπούμε σε πιο καλοκαιρινούς ρυθμούς με κάποιες εμφανίσεις στην Αθήνα αλλά και παράλληλα σε όσα περισσότερα μέρη της Ελλάδας μπορέσουμε.

Μια ευχή για το κοινό που σας ακολουθεί;

Επειδή κάθε εμπόδιο είναι για καλό(αποδεδειγμένα), να μην το βάζει κάτω ποτέ κανένας. Υπομονή, πίστη και αγάπη!!

Ακολουθήστε τους ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ στα social media: https://www.facebook.com/alhimistes/

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

twenty − 6 =