Ο Enterpreneur και επιχειρηματίας Bill Gates (γεννημένος στις 28 Οκτωβρίου 1955) και ο συνεργάτης του Paul Allen ίδρυσαν και δημιούργησαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση λογισμικού παγκοσμίως, τη Microsoft, μέσω τεχνολογικών καινοτομιών, έντονης επιχειρηματικής στρατηγικής και επιθετικής επιχειρηματικής τακτικής. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, ο Γκέιτς έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Τον Φεβρουάριο του 2014, ο Γκέιτς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τον πρόεδρο της Microsoft για να επικεντρωθεί σε φιλανθρωπικό έργο στο ίδρυμα του, το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates.
Πως ξεκίνησαν όλα
Ο Bill Gates μεγάλωσε σε μια μεσαίας τάξης οικογένεια με την μεγαλύτερη αδελφή του, Κριστιάν, και την μικρότερη αδελφή, Λίμπι. Ο πατέρας τους, William H. Gates Sr., ήταν ένας υποσχόμενος, αν και λίγο ντροπαλός, φοιτητής του νόμου όταν συναντήθηκε με τη μελλοντική του σύζυγο, Mary Maxwell. Ήταν ένας αθλητικός, εξέχων φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, που συμμετείχε ενεργά στις φοιτητικές υποθέσεις και την ηγεσία. Η ατμόσφαιρα της οικογένειας Gates ήταν ζεστή και στενή και τα τρία παιδιά ενθαρρύνθηκαν να είναι ανταγωνιστικά και να επιδιώκουν την αριστεία. Ο Bill παρουσίασε πρώτες ενδείξεις ανταγωνιστικότητας όταν άρχισε να συντονίζει οικογενειακά αθλητικά παιχνίδια στο καλοκαιρινό σπίτι του στο Puget Sound.
Ο Μπιλ είχε μια πολύ στενή σχέση με τη μητέρα του, τη Μαίρη, η οποία μετά από μια σύντομη καριέρα ως δάσκαλος αφιέρωσε το χρόνο της για να βοηθήσει την ανύψωση των παιδιών και την εργασία σε πολιτικά θέματα και φιλανθρωπικές οργανώσεις. Έχει επίσης υπηρετήσει σε διάφορα εταιρικά συμβούλια, όπως αυτά της First Interstate Bank στο Σιάτλ (ιδρύθηκε από τον παππού της), της United Way και των Διεθνών Επιχειρηματικών Μηχανών (IBM).
Εκπαίδευση
Ο Bill ήταν ένας αδηφάγος αναγνώστης ως παιδί, ξοδεύοντας πολλές ώρες πάνω από βιβλία αναφοράς όπως η εγκυκλοπαίδεια. Περίπου στην ηλικία των 11 ή 12, οι γονείς του Bill άρχισαν να ανησυχούν για τη συμπεριφορά του.Ενώ είχε καλές επιδόσεις στο σχολείο,κλεινόταν αρκετά στον εαυτό του.Στην ηλικία των 13 τον έγραψαν στην αποκλειστική προπαρασκευαστική σχολή Lakeside του Σιάτλ. Ως μαθητής ξεχώρισε στα μαθηματικά και την επιστήμη, ενώ είχε καλές επιδόσεις και στο δράμα και στα αγγλικά.
Ο Gates αποφοίτησε από το Lakeside το 1973. Βαθμολογήθηκε 1590 από τα 1600 στη δοκιμή SAT του κολλεγίου, ένα επίτευγμα πνευματικής επίτευξης που για πολλά χρόνια καυχήθηκε όταν εισήγαγε τον εαυτό του σε νέους ανθρώπους.
Ο Gates εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το φθινόπωρο του 1973, αρχικά σκεπτόμενος μια καριέρα στο δίκαιο. Η πολύ μεγάλη απογοήτευση των γονιών του ήρθε μετά από δύο χρόνια όταν ο Γκέιτς έφυγε από το κολλέγιο το 1975 για να συνεχίσει την επιχείρησή του, τη Microsoft, με τον συνεργάτη του Paul Allen.
Bill Gates και Paul Allen
Η συνάντηση των 2 συνεταίρων έγινε στο Lakeside School. Το ζευγάρι έγιναν φίλοι γρήγορα, δεσμεύοντας τον κοινό ενθουσιασμό τους για τους υπολογιστές, παρόλο που ήταν πολύ διαφορετικοί άνθρωποι. Ο Άλεν ήταν πιο επιφυλακτικός και ντροπαλός. Ο Bill ήταν δύσπιστος και μερικές φορές μαχητικός. Ανεξάρτητα από τις διαφορές τους, οι δυο τους πέρασαν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους, δουλεύοντας μαζί σε προγράμματα.
Το 1970, στην ηλικία των 15 ετών, ο Bill Gates και ο Paul Allen ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί, αναπτύσσοντας το “Traf-o-Data”, ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικών υπολογιστών που παρακολουθούσε μοντέλα κυκλοφορίας στο Σιάτλ. Κέρδισαν $ 20.000 για τις προσπάθειές τους. Μετά την επιτυχία τους αυτή ήθελαν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, αλλά οι γονείς του Gates ήθελαν να τελειώσει το σχολείο και να πάει στο κολέγιο, όπου ήλπιζαν να εργαστεί για να γίνει δικηγόρος.
Ο Paul Allen παρέμεινε στη Microsoft μέχρι το 1983, όταν διαγνώστηκε με ασθένεια Hodgkin. Αν και ο καρκίνος του έπεσε σε ύφεση ένα χρόνο αργότερα με εντατική θεραπεία, ο Allen παραιτήθηκε από την εταιρεία. Οι φήμες αφθονούν γιατί ο Άλεν έφυγε από τη Microsoft. Κάποιοι λένε ότι ο Bill Gates τον έσπρωξε έξω, αλλά πολλοί πιστεύουν πως είδε ότι υπάρχουν άλλες ευκαιρίες που θα μπορούσε να επενδύσει το χρόνο του.
Bill Gates και Microsoft
Το 1975, ο Bill Gates και ο Paul Allen δημιούργησαν τη Micro-Soft, ένα μείγμα “μικρο-υπολογιστών” και “λογισμικού” (έβγαλαν τη παύλα στη Microsoft μέσα σε ένα χρόνο). Παρόλο που η εταιρεία άρχισε με μικρά βήματα, το 1979 κέρδισε περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια και, στην ηλικία των 23 ετών, ο Gates τοποθετήθηκε ως επικεφαλής της εταιρείας. Με το άγχος του για την ανάπτυξη λογισμικού και την έντονη επιχειρησιακή αίσθηση, ηγήθηκε της εταιρείας και εργάστηκε ως εκπρόσωπός του. Ο Gates εξέτασε προσωπικά κάθε γραμμή κώδικα που έστειλε η εταιρεία, συχνά ξαναγράφοντας τον κώδικα ο ίδιος όταν το θεώρησε απαραίτητο.
Καθώς η βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών άρχισε να αναπτύσσεται, με εταιρείες όπως η Apple, η Intel και η IBM να αναπτύσσουν υλικό και εξαρτήματα, ο Bill βρισκόταν συνεχώς στο δρόμο για να διατυμπανίζει τα πλεονεκτήματα των εφαρμογών λογισμικού της Microsoft. Συχνά έπαιρνε μαζί του τη μητέρα του. Η Mary ήταν ιδιαίτερα σεβαστή και καλά συνδεδεμένη με την ιδιότητα μέλους της σε διάφορα εταιρικά συμβούλια, συμπεριλαμβανομένων των IBM. Χάρη στη Mary ο Bill Gates συναντήθηκε με τον CEO της IBM.
Τον Νοέμβριο του 1980, η IBM άρχισε να ψάχνει για λογισμικό που θα μπορούσε να λειτουργήσει στον επερχόμενο προσωπικό υπολογιστή τους (PC) και προσέγγισε τη Microsoft. Ο θρύλος λέει ότι σε πρώτη συνάντηση με τον Bill Gates, κάποιος στην IBM τον μπέρδεψε για βοηθό γραφείου και του ζήτησε να σερβίρει καφέ.
Ο Gates φαινόταν πολύ νέος, αλλά εντυπωσίασε γρήγορα την IBM, πείθοντας τους ότι αυτός και η εταιρεία του θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι η Microsoft δεν είχε αναπτύξει το βασικό λειτουργικό σύστημα που θα χρησιμοποιούσαν οι νέοι υπολογιστές της IBM. Παρόλες τις δυσκολίες ο Gates αγόρασε ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε για να τρέχει σε υπολογιστές παρόμοιο με τον Η / Υ της IBM. Έκανε μια συμφωνία με τον προγραμματιστή του λογισμικού, καθιστώντας την Microsoft τον αποκλειστικό πράκτορα αδειοδότησης και αργότερα πλήρη ιδιοκτήτη του λογισμικού, αλλά δεν τους ανέφερε τη συμφωνία της IBM. Η εταιρεία άσκησε δίωξη στη Microsoft και στον Gates για παρακράτηση σημαντικών πληροφοριών. Η Microsoft εγκατέλειψε εξωδικαστικά για μη δημοσιευμένο ποσό, αλλά ούτε ο Gates ούτε η Microsoft παραδέχτηκαν οποιαδήποτε παράβαση.
Ο Gates έπρεπε να προσαρμόσει το πρόσφατα αγορασμένο λογισμικό για να λειτουργήσει για το IBM PC. Το έδωσε για $ 50.000, την ίδια τιμή που είχε πληρώσει για το λογισμικό στην αρχική του μορφή. Η IBM ήθελε να αγοράσει τον πηγαίο κώδικα, ο οποίος θα τους έδινε τις πληροφορίες στο λειτουργικό σύστημα. Ο Gates αρνήθηκε να προτείνει στην IBM να καταβάλλει τέλος αδείας για αντίγραφα του λογισμικού που πωλείται με τους υπολογιστές του. Κάτι τέτοιο επέτρεψε στη Microsoft να χορηγήσει άδεια χρήσης του λογισμικού που ονόμασαν MS-DOS σε οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή PC. Η Microsoft κυκλοφόρησε επίσης λογισμικό Softcard, το οποίο επέτρεψε στη Microsoft BASIC να λειτουργεί σε μηχανές Apple II.
Μέχρι το 1983, η Microsoft λειτουργούσε σε παγκόσμιο επίπεδο με γραφεία στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιαπωνία και με το 30% των υπολογιστών στον κόσμο να τρέχουν με το λογισμικό της.
Bill Gates και Steve Jobs
Αν και η αντιπαλότητα τους είναι μυθική, η Microsoft και η Apple μοιράστηκαν πολλές από τις πρώτες καινοτομίες τους. Το 1981, η Apple, την εποχή εκείνη με επικεφαλή τον Steve Jobs, κάλεσε τη Microsoft να βοηθήσει στην ανάπτυξη λογισμικού για υπολογιστές Macintosh. Ορισμένοι προγραμματιστές συμμετείχαν τόσο στην ανάπτυξη της Microsoft όσο και στην ανάπτυξη εφαρμογών της Apple για Macintosh. Η συνεργασία μπορεί να παρατηρηθεί σε μερικά κοινά ονόματα μεταξύ των συστημάτων Microsoft και Macintosh.
Χάρη σε αυτή τη συνεργασία η Microsoft αποφάσισε να αναπτύξει τα Windows, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί το γραφικό περιβάλλον που έχουμε συνηθίσει σήμερα. Αυτό διαφέρει πολύ από το σύστημα MS-DOS που βασίζεται σε κείμενο και πληκτρολόγιο, όπου όλη η μορφοποίηση κειμένου εμφανίζεται στην οθόνη ως κώδικας και όχι ως αυτό που θα εκτυπωθεί στην πραγματικότητα. Ο Bill Gates αναγνώρισε γρήγορα την απειλή που μπορεί να δημιουργήσει αυτό το είδος λογισμικού για το MS-DOS και τη Microsoft συνολικά. Για τον απλό χρήστη – που ήταν το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου αγοραστή – η γραφική απεικόνιση του ανταγωνιστικού λογισμικού VisiCorp που χρησιμοποιείται σε ένα σύστημα Macintosh θα ήταν πολύ ευκολότερη στη χρήση.
O Gates ανακοίνωσε σε μια διαφημιστική καμπάνια ότι πρόκειται να αναπτυχθεί ένα νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft που θα χρησιμοποιούσε γραφικό περιβάλλον. Θα ονομαζόταν “Windows” και θα ήταν συμβατό με όλα τα προϊόντα λογισμικού PC που αναπτύχθηκαν στο σύστημα MS-DOS. Η ανακοίνωση ήταν μια μπλόφα, δεδομένου ότι η Microsoft δεν είχε κανένα τέτοιο πρόγραμμα υπό ανάπτυξη. Αλλά ως τακτική μάρκετινγκ ήταν ξεκάθαρη ιδιοφυία, καθώς σχεδόν το 30% της αγοράς υπολογιστών χρησιμοποιούσε το σύστημα MS-DOS και θα περίμενε το λογισμικό των Windows αντί να αλλάξει σε ένα νέο σύστημα. Χωρίς άτομα που επιθυμούν να αλλάξουν μορφές, οι προγραμματιστές λογισμικού δεν επιθυμούσαν να γράψουν προγράμματα για το σύστημα VisiCorp και το λογισμικό έχασε το momentum που είχε από τις αρχές του 1985.
Τον Νοέμβριο του 1985, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανακοίνωσή του, ο Bill Gates και η Microsoft ξεκίνησαν τα Windows. Οπτικά το σύστημα των Windows φαινόταν πολύ παρόμοιο με το σύστημα Macintosh που η Apple Computer Corporation παρουσίασε σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα. Η Apple είχε προηγουμένως δώσει στην Microsoft πλήρη πρόσβαση στην τεχνολογία της, ενώ εργάστηκε για να κάνει τα προϊόντα της Microsoft συμβατά με τους υπολογιστές της Apple. Ο Gates είχε συμβουλεύσει την Apple να αδειοδοτήσει το λογισμικό της, αλλά αγνόησε τις συμβουλές, επειδή ενδιαφέρονταν περισσότερο για την πώληση υπολογιστών.
Για άλλη μια φορά, ο Gates αξιοποίησε πλήρως την κατάσταση και δημιούργησε μια μορφή λογισμικού που ήταν εντυπωσιακά παρόμοια με αυτή του Macintosh. Η Apple απείλησε να μηνύσει και η Microsoft αντέστρεψε, λέγοντας ότι θα καθυστερούσε την αποστολή του λογισμικού της Microsoft για χρήστες Macintosh. Τελικά, η Microsoft επικράτησε στα δικαστήρια επειδή θα μπορούσε να αποδείξει ότι ενώ υπήρχαν ομοιότητες στον τρόπο λειτουργίας των δύο συστημάτων λογισμικού, κάθε μεμονωμένη λειτουργία ήταν σαφώς διαφορετική.
Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates
Το 1994, ο Bill και η Melinda Gates ίδρυσαν το Ίδρυμα William H. Gates, το οποίο αφιερώθηκε στην υποστήριξη της εκπαίδευσης, της παγκόσμιας υγείας και των επενδύσεων σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος. Με την επιρροή της Melinda, ο Bill είχε συμφέρον να γίνει πολιτικός ηγέτης στα βήματα της μητέρας του, μελετώντας το φιλανθρωπικό έργο των Αμερικανών βιομηχανικών τιτάνων Andrew Carnegie και John D. Rockefeller. Συνειδητοποίησε ότι είχε την υποχρέωση να δώσει περισσότερο από τον πλούτο του σε φιλανθρωπία. Το 2000, το ζευγάρι συνδύασε πολλά οικογενειακά ιδρύματα και συνέβαλε στη δημιουργία του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates.
Το 2000, ο Bill Gates παραιτήθηκε από τις καθημερινές εργασίες της Microsoft, αναστρέφοντας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στον φίλο του από το πανεπιστήμιο Steve Ballmer, ο οποίος ήταν με τη Microsoft από το 1980. Τα επόμενα χρόνια, η συμμετοχή του Bill στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates κατέλαβε μεγάλο μέρος του χρόνου του και ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του. Το 2006, ο Gates ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει από την εργασία πλήρους απασχόλησης στη Microsoft για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην ίδρυση. Η τελευταία μέρα του στη Microsoft ήταν στις 27 Ιουνίου 2008. Τον Φεβρουάριο του 2014, ο Gates παραιτήθηκε από την προεδρία της Microsoft για να μεταβεί σε νέα θέση ως σύμβουλος τεχνολογίας. Ο μακροπρόθεσμος CEO της Microsoft, Steve Ballmer, αντικαταστάθηκε από την 46χρονη Satya Nadella.
Ο Gates συνεχίζει να αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειας του στο έργο του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates. Η οργάνωση ασχολείται με διεθνή και εγχώρια θέματα, όπως η υγεία και η εκπαίδευση και βοηθώντας τους φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες να ετοιμαστούν για την εισαγωγή τους σε κολέγια. Ο Gates αποδείχτηκε επίσης πρωτοπόρος εργοδότης όταν, γύρω στο διάστημα αυτό, το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι θα έδινε στους υπαλλήλους της ετήσια άδεια μετ ‘αποδοχών μετά τη γέννηση ή την υιοθεσία ενός παιδιού.
Το 2017, το ίδρυμα ξεκίνησε τη πρώτη από αυτό που έμενε να γίνει η ετήσια έκθεση “Goalkeepers”, μια εξέταση της προόδου που σημειώθηκε σε διάφορους σημαντικούς τομείς που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής θνησιμότητας, του υποσιτισμού και του HIV. Εκείνη την εποχή, ο Gates αναγνώρισε μολυσματικές και χρόνιες ασθένειες ως τις δύο μεγαλύτερες ανησυχίες για τη δημόσια υγεία που έπρεπε να αντιμετωπιστούν κατά την επόμενη δεκαετία.
Τον Απρίλιο του 2018, ο Gates ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τον συνιδρυτή της Google, Larry Page, για τη χρηματοδότηση ενός παγκόσμιου εμβολίου κατά της γρίπης ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων. Είπε ότι τα κεφάλαια θα χορηγηθούν σε επιχορηγήσεις μέχρι 2 εκατομμύρια δολάρια για μεμονωμένες προσπάθειες που είναι “τολμηρές και καινοτόμες”, με στόχο την έναρξη κλινικών δοκιμών έως το 2021. Αν και κάποιοι αμφισβήτησαν αν 12 εκατομμύρια δολάρια θα ήταν αρκετά για να προκαλέσει οποιαδήποτε πραγματική ιατρική σημαντική ανακάλυψη , άλλοι επαίνεσαν τις προθέσεις πίσω από την επένδυση, ενώ ο Gates ανέφερε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα.
Βραβεία
Εκτός από το γεγονός ότι είναι ένας από τους πλουσιότερους και πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στην ιστορία του κόσμου, ο Bill Gates έχει επίσης λάβει πολλά βραβεία για φιλανθρωπικό έργο. Το περιοδικό Time ονόμασε τον Gates έναν από τους πιο σημαίνοντες ανθρώπους του 20ου αιώνα. Το περιοδικό ονόμασε επίσης τον Gates και τη σύζυγό του Melinda, μαζί με τον τραγουδιστή της ροκ μπάντας U2, τον Bono, ως το Persons of the Year για το 2015.
Το 2006, ο Gates και η σύζυγός του έλαβαν το διάταγμα του αετού των Αζτέκων από τη μεξικανική κυβέρνηση για τη φιλανθρωπική τους εργασία σε όλο τον κόσμο στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Το 2016, ο Γκέιτς και η σύζυγός του Melinda αναγνωρίστηκαν για το φιλανθρωπικό έργο τους όταν ονομάστηκαν αποδέκτες του Προεδρικού Μετάλλιου Ελευθερίας από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.