Αριστοτέλης Ρήγας: «Στη μουσική κωμωδία πρέπει να υπάρχει έκπληξη και σύνδεση με το κοινό.»

Ο Αριστοτέλης Ρήγας είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, κωμικός αλλά και μουσικός. Έχει γράψει μουσική για θέατρο κι έχει συμμετάσχει ως μουσικός ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις.
Η πρώτη του σόλο παράσταση με τον τίτλο “Musicomedy” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 1ο φεστιβάλ κωμωδίας του θεάτρου “Άβατον” όπου και παίχθηκε την επόμενη χρονιά στο ίδιο θέατρο με μεγάλη επιτυχία. Με αφορμή τη νέα του κωμική παράσταση ”Τουρλού” που θα παρουσιαστεί στο Σταυρό του Νότου, μας μιλά για την ενασχόληση του με το είδος του Stand Up Comedy.

Κύριε Ρήγα, αρχικά τι ήταν αυτό που σας έστρεψε στην κωμωδία; Ήταν κάτι που το είχατε από μικρός;

Η ενασχόλησή μου με την κωμωδία ήρθε μέσω της συμμετοχής μου σε μια διαγωνιστική βραδιά ανοιχτού μικροφώνου, στο 2ο φεστιβάλ κωμωδίας το 2012. Δεν είχα καμία προσδοκία σε σχέση με αυτό, αλλά φάνηκε από νωρίς ότι ήταν κάτι που μου ταίριαζε και εντελώς φυσικά συνέχισα να το κάνω. Μικρός θα έλεγα ότι ήμουν αρκετά εσωστρεφής, ήμουν αυτό το σιωπηλό συνήθως παιδί που παρατηρούσε με ένταση το περιβάλλον του. Στις παρέες μου μιλούσα μόνο αν ήταν να πω κάποιο λογοπαίγνιο που θα ήταν τόσο άσχημο που θα έβαζε πρόωρο τέλος στην όποια συζήτηση.

Γιατί επιλέξατε συγκεκριμένα το είδος του stand up comedy;

Είναι τρομερά δημιουργικό. Ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία του κωμικού. Πρέπει να λειτουργήσεις ως συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, στην περίπτωσή μου και μουσικός και είσαι απόλυτα υπεύθυνος για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Επίσης, είναι αντιστοίχως απαιτητικό, αλλά η ανταμοιβή για ένα καλό αστείο είναι ακαριαία και εθιστική.

Συνδυάζετε τη μουσική με την κωμωδία στις παραστάσεις σας. Πόσο δύσκολη είναι αυτή η διαδικασία;

Η μουσική κωμωδία είναι εξίσου δύσκολη με την κλασσική φόρμα του stand up comedy. Οι κανόνες που διέπουν και τις δυο είναι οι ίδιοι. Πρέπει να υπάρχει έκπληξη και σύνδεση με το κοινό. Το μόνο που διαφέρει είναι το υλικό. Απλά στη μουσική κωμωδία η θεματολογία είναι η μουσική.

Από που εμπνέεστε για τη δημιουργία του σεναρίου; Υπάρχουν ποτέ στιγμές αυτοσχεδιασμού στη σκηνή;

Τα κείμενα δημιουργούνται με αφορμή μια ιδέα, μια παρατήρηση που μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή. Από εκεί και μετά η ανάπτυξή της είναι αποτέλεσμα πολλής δουλειάς, οργάνωσης, δοκιμής και επανασχεδιασμού μέχρι να μπορέσει η αρχική ιδέα να επικοινωνηθεί αποτελεσματικά. Στιγμές αυτοσχεδιασμού υπάρχουν αλλά σε συγκεκριμένα πλαίσια. Δεν είναι ο σκοπός μας να φέρουμε κανένα σε αμηχανία από το κοινό, ωστόσο αν κάτι συμβεί, αναγκαστικά θα το αναγνωρίσουμε, η παράσταση είναι ένα κοινό βίωμα, του κοινού και του κωμικού.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια άνθιση του stand up comedy στην Ελλάδα. Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι συμβαίνει αυτό;

Κατ’αρχάς είναι ένα πολύ ποιοτικό θέαμα. Είναι έτσι από τον ορισμό του. Δεν μπορείς καν να λες ότι κάνεις κωμωδία αν ο κόσμος δεν γελάει. Οπότε όλοι οι ενεργοί κωμικοί είναι αστείοι, αλλιώς δεν θα πήγαινε κανένας να τους δει. Επίσης, είναι ένα πολύ οικονομικό θέαμα, από πλευράς παραγωγής. Δεν έχουμε κουστούμια, δεν έχουμε σκηνικά, πολυμελείς ορχήστρες και μπαλέτα. Μπορεί να γίνει οπουδήποτε, σε μπαρ σε ταβέρνες, σε πεζοδρόμια, πάνω σε τραπέζια, σε παλέτες, κυριολεκτικά παντού. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα φως και ένα μικρόφωνο. Και ένας κωμικός. Είναι ένα πολύ ποιοτικό και προσιτό θέαμα το οποίο θεωρώ ότι ήρθε για να μείνει.

“Τουρλού” ονομάζεται η νέα σας παράσταση που θα παρουσιαστεί στο Σταυρό του Νότου σύντομα. Με τι θέματα καταπιάνεστε στη συγκεκριμένη κωμωδία;

Ο τίτλος είναι αρκετά περιγραφικός. Η παράσταση είναι ένα αμάλγαμα αστείων διαφόρων ειδών, από διαφορετικές «σχολές» κωμωδίας, από σύντομα αστεία και λογοπαίγνια μέχρι πιο αφηγηματικά αστεία και μουσική κωμωδία.

Το κοινό πώς αντιδρά με τα αστεία σας;

Θέλω να πιστεύω ότι τους αρέσουν, αν κρίνω από το ότι γελάνε. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που γελώντας εκφράζουν υφέρπουσα επιθετικότητα αλλά δεν θα διαμαρτυρηθώ, όντας κωμικός, για κανένα είδος γέλιου.

Κατά τη γνώμη σας, ποιο αστείο μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένο κι εσάς τι σας κάνει να γελάτε;

Είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς αν ένα αστείο είναι πετυχημένο. Είναι αυτό το αστείο που προκαλεί το γέλιο. Όσο δυνατότερο και μαζικότερο το γέλιο, τόσο καλύτερο το αστείο. Προσωπικά μου αρέσουν πολύ τα λογοπαίγνια και τα σύντομα αστεία αλλά γελάω γενικά με όλα τα ωραία αστεία.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Θα βρίσκομαι τα Σάββατα από 15/12 έως 5/1 στο club του Σταυρού του Νότου με τη νέα μου παράσταση και θα με ακολουθεί στη σκηνή η House Band του Σταυρού του Νότου. Μετά από αυτό σχεδιάζω μια ευρωπαϊκή περιοδεία, ένα κωμικό τραγούδι, ένα βιντεοκλιπ, πολλά…

Σας ευχαριστώ πολύ!


 

Ακολουθήστε τον στα social media:

instagram: https://www.instagram.com/aristotelis_rigas/
Facebook: https://www.facebook.com/rigasaristotelis
Twitter: https://twitter.com/aris_rigas

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

one + eight =