Kids Xmas at Cycladic: Γνωρίστε τα playmobil με παραδοσιακές φορεσιές στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, μικροί μεγάλοι στο Μουσείο, για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή Kids’ Xmas at Cycladic!

Την Κυριακή 16/12 από τις 11.00 μέχρι τις 14.30, γονείς και παιδιά θα περιηγηθείτε στις συλλογές και σε όλους τους χώρους του Μουσείου. Θα…επιβιβαστείτε στο «μουσικό αερόστατο» της Ορχήστρας των Ανέμων και θα ζωντανέψετε ιστορίες από την αρχαία Ελλάδα μέσα από παιχνίδια θεάτρου και αυτοσχεδιασμού με την Ομάδα Seveneleven! Στη συνέχεια, μια έκπληξη σας περιμένει: θα γνωρίσετε από κοντά τα Playmogreek του Πέτρου Καμινιώτη και θα δημιουργήσετε τα δικά σας «κυκλαδικά» Playmogreek ενώ, πριν φύγετε, θα φτιάξετε τα δικά σας λυχνάρια για να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το δωμάτιό σας!

 ​Ζωντανεύοντας σκηνές από την καθημερινή ζωή των αρχαίων

Τι παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα; Πήγαιναν οι αρχαίοι Έλληνες στο γυμναστήριο; Στα συμπόσια έπαιρναν μέρος οι γυναίκες; Πώς θα ήταν μια μέρα στην αρχαία Αθήνα; Η ομάδα θεάτρου Seveneleven με την  Κωνσταντίνα Μαλτέζου και τον Νότη Παρασκευόπουλο, θα ζωντανέψει διάφορες ιστορίες από την αρχαία Ελλάδα ανάμεσα στα εκθέματα της έκθεσης Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Αρχαιότητα. Τα παιδιά θα συμμετέχουν σε πρωτότυπες δράσεις και μέσα από παιχνίδια αυτοσχεδιασμού, ρόλων και σωματικού θεάτρου, θα αποκτήσουν μια βιωματική εμπειρία της έκθεσης!

Η εταιρεία θεάτρου Seveneleven ιδρύθηκε το 2013 από τους ηθοποιούς Νότη Παρασκευόπουλο και Κωνσταντίνα Μαλτέζου. Κύριος σκοπός της εταιρείας είναι η παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και η προσπάθεια βελτίωσης της κοινωνικής και πνευματικής κατάστασης των ηλικιωμένων που ζουν σε γηροκομεία, μέσα από ένα πρότυπο μοντέλο ψυχαγωγίας που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται από τα μέλη της.

Παράλληλα, η εταιρεία θεάτρου δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς πραγματοποιώντας εργαστήρια Δημόσιας Ομιλίας (Public Speaking), σεμινάρια υποκριτικής θεάτρου για εφήβους και ενήλικες και δράσεις θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Xώρος | Νεοφύτου Δούκα, 4ος όροφος {Έκθεση: Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Αρχαιότητα}
Ώρα: 11.15, 12.15 και 13.15 | Διάρκεια: 20-30΄


Μουσικό ταξίδι για όλους, με την Ορχήστρα των Ανέμων

Τι συμβαίνει όταν ο λόγος συνδυάζεται με την κίνηση και η μουσική με το τραγούδι; Με ποιους τρόπους το σώμα μετατρέπεται σε μουσικό όργανο; Τι είναι η μουσική Orff; Η Ορχήστρα των Ανέμων, με την υπεύθυνη μουσικό Βιβή Ρουμιάν, θα παίξει μουσική για παιδιά και ενήλικες με το σώμα και τη φωνή, με αυτοσχέδια μουσικά όργανα και κυρίως με όργανα Orff. Φλογέρες, ξυλόφωνα, σαξόφωνα, κιθάρες και μεταλλόφωνα, θα γεμίσουν μουσική όλους τους χώρους του μουσείου! Μικροί και μεγάλοι θα επιβιβαστούμε στο… «μουσικό αερόστατο» της ορχήστρας και θα συμμετέχουμε κι εμείς ακούγοντας διάφορες μουσικές, χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κάλαντα από την Κύπρο και συνθέσεις εμπνευσμένες από τη θάλασσα και τα αρχαία χρόνια.

Η Ορχήστρα των Ανέμων είναι η πρώτη μουσική ορχήστρα Orff της χώρας. Ιδρύθηκε την άνοιξη του 2011 από κοινού με τα παιδιά και την μουσικό – μουσικοπαιδαγωγό συστήματος C. Orff Βιβή Ρουμιάν στον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη. Πρόκειται για ένα μουσικό σύνολο που το 2011 απαρτιζόταν μόνο από παιδιά δημοτικού. Στη συνέχεια τα μέλη αυτά δημιούργησαν το εφηβικό τμήμα και αφού ενηλικιώθηκαν σχημάτισαν και το τμήμα ενηλίκων. Η Ορχήστρα των Ανέμων εκφράζεται μουσικά χρησιμοποιώντας κυρίως μεταλλόφωνα, ξυλόφωνα  φλογέρες, τύμπανα, ethnic κρουστά, αυτοσχέδια όργανα, τη φωνή και το σώμα.

Αυτή η μουσική οικογένεια ταξιδεύει μουσικά στον χρόνο και στο χώρο μέσα στο «μουσικό αερόστατό» της παίζοντας διαφορετικά είδη μουσικής, κλασική, μουσική κινηματογράφου, jazz , παραδοσιακή, ethnic, έντεχνη, μουσική γραμμένη για όργανα Orff.

Xώρος Α | Μέγαρο Σταθάτου
Ώρα: 11.15 και 13.00 | Διάρκεια: 20-25′

Χώρος Β | Νεοφύτου Δούκα, 3ος όροφος {Έκθεση: Κύπρος – Αρχαία Τέχνη και Πολιτισμός}
Ώρα: 12.00 και 12.45 | Διάρκεια: 10′

Χώρος Γ | Νεοφύτου Δούκα {Έκθεση: Κυκλαδική Τέχνη}
Ώρα: 11.45 | Διάρκεια: 10′

 


Γνωρίζουμε τα Playmogreek

Τα  Playmogreek, τα γνωστά σε όλους μας playmobil ντυμένα με ελληνικές φορεσιές, έρχονται στο μουσείο. Ο δημιουργός τους, Πέτρος Καμινιώτης, θα μας εξηγήσει πως με απλά υλικά και  πολλή προσοχή στη λεπτομέρεια, μεταμορφώνει τις φιγούρες. Με αφορμή τα playmogreek θα μεταμορφώσουμε τα κυκλαδικά ειδώλια με πολλή φαντασία και απλά υλικά. Αν τα ειδώλια είχαν ρούχα, τι θα φορούσαν; Πώς θα ήταν το πρόσωπό τους; Πώς να ένιωθαν άραγε;
Με χρωματιστά χαρτιά, κόλλες, χρώματα και χριστουγεννιάτικη διάθεση, θα διακοσμήσουμε τις δικές μας φιγούρες.

Ο Πέτρος Καμινιώτης είναι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Παράλληλα, ασχολείται με την παράδοση και το παραδοσιακό ρούχο. Συμμετέχοντας από παιδί σε χορευτικές ομάδες και συνδυάζοντας το παιχνίδι με την παράδοση, άρχισε να ντύνει τις γνωστές σε όλους μας φιγούρες playmobil με πιστά αντίγραφα των παραδοσιακών ελληνικών φορεσιών και έτσι γεννήθηκαν τα Playmogreek. Οι φιγούρες του έχουν ταξιδέψει και έχουν πάρει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σήμερα μπορεί να τις δει κανείς και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας.Χώρος | Μέγαρο Σταθάτου, 1ος όροφος
Συνεχής ροή | 11.30 – 14.30


Φαντάσου τι κρύβει το λυχνάρι

Έλα να γνωρίσεις τον πρωταγωνιστή του παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής του Μουσείου με τίτλο Φαντάσου τι κρύβει το λυχνάρι: ένα πήλινο λυχνάρι, αντικείμενο φωτισμού του 1ου αιώνα μ.Χ. που εκτίθεται στον 2ο όροφο του Μουσείου στο πλαίσιο της έκθεσης Αρχαία Ελληνική Τέχνη-Μια ιστορία με εικόνες.

Φτιάξε το δικό σου λυχνάρι ή στολίδι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σου και άφησέ μας την ευχή σου για το 2019.

Υπεύθυνες | Αγγελική Βλαχάκη, Κατερίνα Αμπατζή
Χώροι | Νεοφύτου Δούκα, 2ος όροφος {Έκθεση: Αρχαία Ελληνική Τέχνη – Μια ιστορία με εικόνες} &
Μέγαρο Σταθάτου, 1ος όροφος, αίθριο.  Συνεχής ροή | 11.30 – 14.30

 

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, 11.00-14.30
Είσοδος: 5€ (συνοδοί δωρεάν)
Είσοδος ελεύθερη με το εισιτήριο στις Μόνιμες Συλλογές
Δεν απαιτείται κράτηση.

| Πληροφορίες: 210.7294.220, 10.00-13.00

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

7 − six =

You May Also Like

Πρεμιέρα για τον Διονύση Σχοινά στον 4711 (Φωτογραφίες + video)

Ο Διονύσης Σχοινάς επέστρεψε με πολλά κέφια στη νυχτερινή διασκέδαση της Αθήνας, το βράδυ ...

H Aννα Μπουρμά στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Παλαιού Φαλήρου

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις ΤΑ 5 ΣΤΟΙΧΕΙΑ Mια μουσικοθεματική παράσταση με την Άννα ...

Η Ματούλα Ζαμάνη τον Μάρτιο στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου

ΜΑΤΟΥΛΑ ΖΑΜΑΝΗ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ...

Η Γιώτα Νέγκα και ο Θέμης Καραμουρατίδης δίνουν ραντεβού στο «PASSPORT

Κυριακή 30/11 & 7/12 ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ – ΘΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ “Καινούριο Φιλί”   Οι πόρτες ...