Ο νεαρός επαρχιώτης από το Τούπελο του Μισσισιπή, είχε πετύχει στα 42 χρόνια της ζωής του να ζήσει το αμερικανικό όνειρο, να γίνει ένας από τα μεγαλύτερα -ίσως και το μεγαλύτερο- είδωλο της ποπ κουλτούρας του 20ού αιώνα, και να ονομαστεί «Βασιλιάς του Rock ‘n’ Roll».
Ο Έλβις και η μουσική του ήταν οι καταλύτες της κοινωνικής αυτής επανάστασης των δεκαετιών 1950 και 1960, ενώ παράλληλα βοήθησε στην ευρύτερη αποδοχή του πολιτισμού των μαύρων Αμερικανών, στην οποία μουσική το ροκ εν ρολ έχει τις ρίζες του, αλλάζοντας έτσι για πάντα την αμερικανική κουλτούρα.
Κανείς άλλος καλλιτέχνης δεν κινήθηκε ανάμεσα στα είδη της μουσικής τόσο φυσικά (Rockabilly, Country, Gospel, και R&B). Ήταν ο πρώτος που τραγούδησε rhythm & blues. Βαρύτονος με φωνή που άλυπτε 2,3 οκτάβες, μπορούσε να τραγουδήσει τα πάντα. Έγινε είδωλο όταν τα συνδύασε και τα μετέτρεψε σε μία νέα μορφή, το Rock ‘n’ Roll και ο μεγαλύτερος διασκεδαστής. Επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους καλλιτέχνες που προσπάθησαν να τον μιμηθούν. «Πριν από τον Έλβις δεν υπήρχε τίποτα. Τίποτα δεν είχε επίδραση σε μένα μέχρι που τον άκουσα. Αν δεν υπήρχε ο Έλβις, δεν θα είχαν υπάρξει και οι Beatles», (John Lennon).
O Elvis Aron Presley, γιος του Vernon και της Gladys Presley, γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1935. Ο δίδυμος αδελφός του, Jesse Garon, δεν τα κατάφερε και πέθανε την ίδια μέρα. Μεγάλωσε φτωχικά αλλά με πολλή αγάπη από τους γονείς του· είχε μάλιστα ιδιαίτερη αδυναμία στη θρήσκα μητέρα του, που τον έπαιρνε μαζί της στην εκκλησία, όπου η γκόσπελ μουσική και τα μπλουζ είχαν μεγάλη επιρροή στον μικρό Έλβις. Ήταν απίστευτες οι γνώσεις του πάνω σ’ αυτό το είδος της μουσικής. Η οικογένεια μετακομίζει στο Memphis, Tennessee το 1948 κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή. Στα 11α του γενέθλια παίρνει για δώρο την πρώτη του κιθάρα και μ’ αυτήν κερδίζει σε talent show στο λύκειο. Όταν το τελειώνει, κάνει διάφορες δουλειές χωρίς να αφήνει το όνειρό του να γίνει μουσικός και τραγουδιστής.
Ο δρόμος προς την κορυφή
Το 1953 φτιάχνει ένα demo με 3 δολάρια στη «Sun Studios» και το δωρίζει στη μητέρα του για τα γενέθλιά της. Την επόμενη χρονιά ηχογραφεί έναν δεύτερο δίσκο, και τότε τον προσέχει ο Sam Philips, o ιδιοκτήτης του studio, που έψαχνε για έναν λευκό με νέγρικη φωνή και ψυχή, για να τραγουδήσει μουσική rockabilly και αποφασίζει να τον πάρει υπό την προστασία του. Ηχογραφεί το πρώτο του single «That’s All Right» το 1954. Γίνεται επιτυχία και αμέσως αρχίζει νέες ηχογραφήσεις και περιοδείες.
Καθοριστική στιγμή, όμως, για τη ζωή και την καριέρα του, ήταν η γνωριμία του με τον «συνταγματάρχη» Tom Parker, το 1955, που εξαγοράζει το συμβόλαιό του από τη «Sun Studios» και υπογράφει συμβόλαιο με την RCA Records. Το πρώτο του Νο 1 single «Ηeartbreak Hotel», όπως επίσης και το πρώτο του άλμπουμ με το όνομά του «Εlvis Presley», καθώς επίσης και το επταετές συμβόλαιο με την Paramount Pictures, είναι γεγονός το 1956. Στις 5 Ιουνίου 1956 γίνεται ο «Εlvis the Pelvis», με την live εμφάνιση στην τηλεόραση σε εθνικό δίκτυο στο σόου του Milton Berle. Οι τολμηρές κινήσεις του προκαλούν τη συντηρητική κοινωνία, κυρίως του αμερικανικού Νότου, και γίνεται το πρώτο sex symbol της μουσικής βιομηχανίας, σε μια εποχή όπου το σεξ ήταν απαγορευμένο. Οι λήψεις της κάμερας εστίαζαν στον Έλβις από τη μέση και πάνω για να «μη μολυνθεί το μυαλό των νεαρών τηλεθεατών» από το σέξι κούνημα των γοφών του τραγουδιστή. Ακόμα 4 τραγούδια του φτάνουν στο Νο 1 και γυρίζει την πρώτη ταινία, το «Love me Tender». Σ’ αυτό το στάδιο της καριέρας του τίποτα δεν ήταν αναμενόμενο. Προτού γίνει παγκόσμια γνωστός δεν είχε καταφέρει ακόμα να πείσει τους πάντες για το ταλέντο του. Στην Μ. Βρετανία, μάλιστα, υπήρξε και μια εχθρικότητα από τον τύπο απέναντι στο νεαρό Αμερικανό σταρ. Τον έβρισκαν ιδιαίτερα προκλητικό και υπεύθυνο για την υστερία των νεαρών θαυμαστριών του κατά τις εμφανίσεις του και ότι «βοηθούσε στην μετάδοση της ασθένειας του Rock ‘n’ Roll». Κατηγορήθηκε ακόμα και για τον εφηβικό χουλιγκανισμό και την αντικοινωνική συμπεριφορά της νεολαίας εκείνης της εποχής. Πάντως, είτε τους άρεσε είτε όχι η «ασθένεια του Rock ‘n’ Roll» εξαπλωνόταν με γρήγορους ρυθμούς. Το φθινόπωρο του 1956 ο Elvis εμφανίστηκε στο «The Ed Sullivan Show» και τον είδαν πάνω από 60.000.000 τηλεθεατές, ρεκόρ έως τότε για την τηλεόραση.
Έλβις και γυναίκες
Ο Έλβις ήταν εξαιρετικά όμορφος. Oι γυναίκες τον λάτρευαν και ήταν πάντα περιτρiγυρισμένος από καλλονές. Natalie Wood, Conie Stephens, Anne Margret, Candece Bergen, Cybill Shepherd οι πιο γνωστές.
Έξι μήνες μετά το χωρισμό με την Πρισίλα, ο Έλβις γνώρισε τη Linda Thomson. Τελευταία σύντροφος του Πρίσλεϊ ήταν η Ginger Alden, η οποία έμελλε να είναι και αυτή που θα τον έβρισκε να έχει αφήσει την τελευταία του πνοή το 1977.
Στρατιωτική θητεία και η επιστροφή
Ο Presley το 1957 λαμβάνει από τον αμερικανικό στρατό φύλλο πορείας. Υπηρέτησε στη Γερμανία για ενάμισι χρόνο. Λίγο πριν τελειώσει η θητεία του, η αγαπημένη του μητέρα πεθαίνει. Επιστρέφει για την κηδεία της και γυρίζει πάλι πίσω στη Γερμανία. Τότε γνωρίζει την 14χρονη Priscilla Beaulieu. Παντρεύονται το 1967 και κάνουν μια κόρη to 1968, τη Lisa Marie.
Το 1960 είναι και πάλι στην κορυφή των charts με τα «It’s Now or Never», «Surrender» και «Good Luck Charm» και γυρίζει αμέτρητες, κακές ή μέτριες, ταινίες. Ηχογραφεί μόνο τα σάουντρακ των ταινιών του και κάνει διασκευές τα τραγούδια του της περασμένης δεκαετίας. Η δημοτικότητά του αρχίζει να πέφτει το 1968, νέα μουσική και νέοι σταρ βγαίνουν στο προσκήνιο κι εκείνος νιώθει ανήσυχος για το μέλλον του στη μουσική. Αποφασίζει να ξανακάνει περιοδεία ξεκινώντας από το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του ABC.
Η πτώση
To 1972 ηχογραφεί το τελευταίο του single με τίτλο «Burning Love» και το 1973 χωρίζει με την Priscilla. Τα ατέλειωτα χρόνια στην κορυφή άρχισαν να βαραίνουν πάνω του κι εκείνος σταδιακά αποσύρεται από τα φώτα της δημοσιότητας. Παίρνει ναρκωτικά και χάπια, πίνει πολύ και εθίζεται στο junk food, το σώμα του βαραίνει, μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο. Αυτός που κάποτε επισκέφτηκε τον πρόεδρο Νixon για να πρωτοστατήσει σε καμπάνια ενάντια στα ναρκωτικά, αργοπεθαίνει από αυτά. Καταφέρνει να κάνει ακόμα εμφανίσεις στο Las Vegas και σε περιοδείες. Το τελευταίο του κοντσέρτο ήταν τον Ιούνιο του 1977, στην Ινδιανάπολη. Όταν τελειώνει μ’ αυτό, επιστρέφει στο σπίτι του, στην έπαυλη Graceland, στο Μέμφις, για να οργανώσει την επόμενη περιοδεία. Στις 16 Αυγούστου 1977 βρίσκεται νεκρός στο μπάνιο, από τη φιλενάδα του, Ginger Alden. Παθαίνει καρδιακή αρρυθμία. H επίσημη ανακοίνωση λέει ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Η κηδεία του γίνεται στην Graceland και θάβεται δίπλα στους γονείς του. Έγινε εθνικό γεγονός, ενώ την παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι του, θαυμαστές και δημοσιογράφοι. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο Elvis είναι ζωντανός και ζει ανάμεσά μας.
Λόγια διάσημων θαυμαστών του
«Ο Έλβις είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική δύναμη του 20ού αιώνα. Γνώρισε στον κόσμο τον ρυθμό σε όλα (μουσική, γλώσσα, ντύσιμο), είναι μια ολόκληρη κοινωνική επανάσταση – τα ‘60ς ορίζονται από αυτόν. (Leonard Bernstein)
«Έχουν υπάρξει πολλοί σκληροί άντρες. Υπήρξαν διεκδικητές. Όπως επίσης υπήρξαν και υποψήφιοι μνηστήρες. Αλλά υπάρχει μόνο ένας βασιλιάς» (Bruce Springsteen)
Έχει τα περισσότερα hits στα charts και τα περισσότερα πλατινένια και χρυσά όλων των εποχών. Οι πωλήσεις των δίσκων του ξεπερνούν τα 600.000.000. Κέρδισε 3 Grammys, και στην ηλικία των 36 ετών κέρδισε το Grammy Lifetime Achievement Award. Πέρα από τα υπόλοιπα επιτεύγματα του Πρίσλεϊ, είναι και ένας από τους τέσσερις καλλιτέχνες (οι υπόλοιποι τρεις είναι οι Ρόι Όρμπινσον, Guns N’ Roses και Nelly) που κατάφερε να έχει ανάμεσα στα πέντε καλύτερα δύο άλμπουμ του στο ίδιο τσαρτ. Έχει μπει στα Rock and Roll Hall of Fame, Country Music Hall of Fame και Gospel Music Hall of Fame. Το 1993 το πρόσωπό του μπήκε σε γραμματόσημο των Αμερικανικών ταχυδρομείων ενώ το σπίτι του στο Μέμφις έχει χαρακτηριστεί εθνικό μνημείο από τις αρχές. Στην Αμερική έγιναν θεσμός οι σωσίες του, κυρίως στο Las Vegas.
Μουσική κληρονομιά
Ο Έλβις Πρίσλεϊ κυκλοφόρησε συνολικά 75 άλμπουμ από το 1956 ως το 1977: Elvis Presley (1956), Elvis (1956), Elvis’ Christmas (1957), Elvis Is Back! (1960), His Hand Is Mine (1960), Something for Everyone (1961), Pot Luck (1962), How Great Thou Art (1967), From Elvis In Memphis (1969), From Memphis to Vegas/From Vegas to Memphis (1969), Back in Memphis (1970), Elvis Country (I’m 10,000 Years Old), Love Letters from Elvis, Elvis Sings the Wonderful World of Christmas (1971), Elvis Now (1972), He Touched Me (1972), Elvis (“Fool” Album) (1973), Raised on Rock/For Ol’ Times Sake (1973), Good Times (1974), Promised Land (1975), Today (1975), From Elvis Presley Boulevard, Memphis, Tennessee (1976), Moody Blue (1977)
Soundtracks: Loving You (1957), King Creole (1958), G.I. Blues (1960), Blue Hawaii (1961), Girls! Girls! Girls! (1962), It Happened at the World’s Fair (1963), Fun in Acapulko (1963), Kissin’ Cousins (1964), Roustabout (1964), Girl Happy (1965), Harum Scarum (1965), Frankie and Johnny (1966), Paradise, Hawaiian Style, Spinout (1966), Double Trouble (1967), Chambake (1967), Speedway, Elvis (1968), That’s the Way It Is (1970)
Τα 40 καλύτερα τραγούδια του
«That’s All Right», «Mystery Train», «Hound Dog», «Don’t Be Cruel», «Heartbreak Hotel», «Suspicious Minds», «Good Rockin’ Tonight», «Blue Moon of Kentucky», «Blue Moon», «Stranger in My Own Hometown», «One Night», «Baby Let’s Play House», «All Shook Up», «Milkcow Blues Boogie», «Jailhouse Rock», «Trying to Get to You», «Wearin’ That Loved On Look», «Reconsider Baby», «Love Me Tender», «Little Sister», «Power of My Love», «A Mess of Blues», «Long Black Limousine», «Like a Baby», «Burning Love», «Only the Strong Survive», «Lawdy Miss Clawdy», «I’m Left, You’re Right», «She’s Gone, (Marie’s the Name)», «His Latest Flam, Kentucky Rain», «Love Me, Guitar Man», «Tomorrow is a Long Time», «Blue Christmas», «My Baby Left Me», «Baby What You Want Me to Do», «A Little Less Conversation», «An American Trilogy», «True Love Travels on a Gravel Road», «Are You Lonesome Tonight?».
Ταινίες:
Change of Habit (1969), The Trouble with Girls (1969), Charro! (1969), Live a Little, Love a Little (1968), Speedway (1968), Stay Away, Joe (1968), Clambake (1967), Double Trouble (1967), Easy Come, Easy Go (1967), Spinout (1966), Paradise, Hawaiian Style (1966), Frankie and Johnny (1966), Harum Scarum (1965), Tickle Me (1965), Girl Happy (1965), Roustabout (1964), Viva Las Vegas (1964), Kissin’ Cousins (1964), Fun in Acapulco (1963), It Happened at the World’s Fair (1963), Girls! Girls! Girls! (1962), Kid Galahad (1962), Follow That Dream (1962), Blue Hawaii (1961), Wild in the Country (1961), Flaming Star (1960), G.I. Blues (1960), King Creole (1958), Jailhouse Rock (1957), Loving You (1957), Love Me Tender (1956)
«Ο Έλβις έχει αφήσει το κτίριο» εδώ και χρόνια, αλλά αυτοί που μένουν ακόμα μέσα έχουν αποφασίσει να τον έχουν στην καρδιά και στο μυαλό τους για πάντα, και δεν αφήνουν τη μνήμη του να σβήσει.