No Result
View All Result
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
    • Κόσμος
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Νέα τραγούδια
      • Ελληνικές κυκλοφορίες
      • Ξένες κυκλοφορίες
      • Official lyric videos
      • Remixes
      • Ost
      • Ορχηστρική μουσική
      • Χριστουγεννιάτικα τραγούδια
      • Τραγούδια θεατρικών παραστάσεων
      • Τηλεοπτικά soundtracks
    • Video clip
      • Ελληνικά video clip
      • Ξένα video clip
    • Ατζέντα
      • Θεατρικές παραστάσεις
      • Μουσικοθεατρικές παραστάσεις
      • Χορός
      • Παρουσιάσεις βιβλίων
      • Εκθέσεις – Μουσεία
      • Τέχνες & εικαστικά
      • Μουσικές σκηνές
      • Φεστιβάλ
      • Συναυλίες
      • Νυχτερινά κέντρα
      • Clubs
      • Parties
      • Χορηγός επικοινωνίας
    • Θέατρο
      • Θεατρικά νέα
      • Κριτικές θεάτρου
    • Βιβλίο
      • Κριτικές βιβλίων
      • Προτάσεις βιβλίων
    • Media
      • Δηλώσεις
      • Ελληνικές σειρές
    • Σινεφίλ
      • Κινηματογραφικά νέα
      • Κινηματογραφικές κριτικές
      • Ταινίες προσεχώς!
    • Αφιερώματα
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  • ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
No Result
View All Result

Έφη Μουζουράκη: «Η γυναίκα για μένα σημαίνει μητρότητα, σημαίνει αγάπη, σημαίνει έρωτας, σημαίνει πόνος!»

Φεβ 24, 2019
in Συνεντεύξεις, Τέχνες & εικαστικά
Reading Time: 2 mins read
Μοιράσου το στο FacebookΜοιράσου το στο Twitter

Δείτε και αυτό

No Content Available
Κάντε share!
         
      

Ξεκινώντας για το πολιτιστικό κέντρο Φλοίσβου, όπου η Έφη Μουζουράκη και η Νατάσσα Βλαχάκη, διοργάνωσαν μία υπέροχη έκθεση με θέμα το Μινωικό πολιτισμό και μνημεία της Κρήτης, η οποία έκθεση καλύπτεται από διάφορα άλλα δρώμενα που προάγουν πολιτισμό, με περιβάλλουν διάφορες σκέψεις.

Πρώτον γιατί την Έφη έχω την τιμή να γνωρίζω και σαν καλλιτέχνη, που απλά τη θεωρώ κορυφαία, μιας και κάθε φορά που βλέπω τα έργα της μου δημιουργούνται πολλά και έντονα συναισθήματα, αλλά και σαν προσωπικότητα αφού όσες φορές και να συναντηθώ μαζί της με εκπλήσσει θετικά, από τη μία με τις δημιουργίες της και από την άλλη με τον υπέροχο χαρακτήρα που διαθέτει.

Ένας σπάνιος άνθρωπος με υπέροχη ψυχή, που όσες φορές και να τη συναντήσω ποτέ δεν είναι αρκετές…αφού κάθε φορά κάτι νέο έχει δημιουργήσει, κάτι νέο ετοιμάζει και ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός για να τη ρωτήσω όλα όσα θέλω.

Πριν παραθέσω τη συνέντευξη που μου παραχώρησε η Έφη Μουζουράκη, θέλω να αποτυπώσω τις εντυπώσεις μου για την έκθεση. Πέραν ότι γνωρίζεις, θυμάσαι ή μαθαίνεις την ιστορία της Μινωικής Κρήτης, μέσα από χρώματα και μοναδικές δημιουργίες των πολλών ταλαντούχων καλλιτεχνών :

Adriaens Ingrid, Αναγνωστάκη Γεωργία, Βαμβακίδη Μαρία, Vamiedaki, Karla Josephine, Βλαστού Καίτη, Βλαχάκη Νατάσα, Γαλανάκη Μαρία, Γιουμπάκη Ξηρουχάκη Άννα, Doulaveri Geta, Janowska Sylwia, Κατσούλη Πόπη, Κοκαράκη Έλενα, Καλαϊτζάκη Μαρία, Καρπουζάκη – Μανουσάκη Μαρία, Κατσαμποξάκη Σόφια, Κλαρνέτατζη Ειρήνη, Λυδάκη Κατερίνα, Μουζουράκη Έφη, Ντελλή Στεφάνια, Παπακαλιάτη Σουζάνα, Παπακωνσταντίνου Νότα, Ρουσσάκη Βαρβάρα, Stepanova Elena, Ταμπακάκη Μαρίνα, Τερζή Μαρία, Νταγάκη Άννα, Χρονάκη Νατάσα

Καθώς και των επίτιμων καλεσμένων : Αράπης Βασίλειος, Γιώργος Σπύρος, Γεωργόπουλος Κωνσταντίνος, Μιναριτζόγλου Μιχάλης

Δεν θα μπορούσα σίγουρα, να παραβλέψω την παρουσίαση του βιβλίου «Ψίθυροι» από τις εκδόσεις «Πνοή» της συγγραφέως Δέσποινας Μπλαστροπουλου, που μέσα από την υπέροχη ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου, μάγεψε όσους είχαν την τύχη να παρευρεθούν. Μέσα από τη Γαλλική φινέτσα που διαθέτει (όπως πολύ σωστά ανέφερε η κ. Έφη Μουζουράκη), σε συνδυασμό με την ζέστη χροιά της φωνής της, καθώς και την παραστατική έκφραση της, με την βοήθεια των χθεσινών συνοδοιπόρων στην ανάγνωση, την κ. Ντέπυ Στενού (δημοσιογράφος) και τον κ. Απόστολο Γκολφινοπουλο (ραδιοφωνικός παραγωγός) καθήλωσαν το κοινό.

Τέλος θεωρώ, ότι ήταν μια ολοκληρωμένη έκθεση σε όλα τα επίπεδα, αφού όλα τα δρώμενα συνοδεύονταν με μια νότα νοσταλγίας με τραγούδια που ήταν από παλαιότερες εποχές, αλλά με μια αρμονική συνέχεια έφτασαν να ενωθούν με τραγούδια του σήμερα μέσα από την υπέροχη φωνή του Νίκου Γεωργά.

Η έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα της ομοσπονδίας κρητικών πολιτιστικών Σωματείων έχει ως θέμα το μινωικό πολιτισμό και τα μνημεία της Κρήτης, της ιδιαίτερης πατρίδας σου, που αγαπάς και αναδεικνύεις κάθε φορά. Θα ήθελες να μας πεις για τη συμμετοχή σου στην έκθεση ως καλλιτέχνης, αλλά και ως προς την οργάνωση και την επιμέλεια που αναλάβατε από κοινού με την κυρία Νατάσα Βλαχάκη;

Η Κρήτη είναι γνωστό ότι είναι ένας τόπος αναφοράς της ιστορίας και του πολιτισμού. Είναι ένας ευλογημένος τόπος και σκοπός αυτής της έκθεσης, είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης. Εκεί γεννήθηκα, εκεί έκανα τα πρώτα βήματά μου και οι επιρροές μου είναι μεγάλες. Ειδικά τα Χανιά και το Ρέθυμνο, χωρίς να θέλω να ξεχωρίσω το Ηράκλειο και το Λασίθι, για μένα είναι σημεία σταθμός. Δεν μπορώ να περιγράψω ακριβώς τι νιώθω με λόγια. Μόνο όποιος έχει ζήσει στην Κρήτη, μπορεί να το καταλάβει. Ίσως και για αυτό θέλω να κάνω πράγματα πολιτιστικά, που να αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την ομορφιά του υπέροχου αυτού τόπου, της μάνας Κρήτης.

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο των εκθέσεων που επιμελείσαι, είναι πως δεν αποτελούν πόλο έλξης μόνο για τους λάτρεις των εικαστικών, λόγω που έντεχνα καταφέρνεις να δημιουργήσεις μία αρμονική πανδαισία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τι μπόρεσε να παρακολουθήσει ο κόσμος τις δυο πρώτες μέρες της έκθεσης στο πολιτιστικό κέντρο Φλοίσβου;

Μου αρέσει το συνταίριασμα των Τεχνών. Μου αρέσει να συνυπάρχουν μαζί με την τέχνη της ζωγραφικής και η μουσική και η γραφή. Αυτό νομίζω πως εξιτάρει όχι μόνο εμένα, αλλά το μεταδίδουμε και στο κοινό.

Την Παρασκευή είχαμε την τιμή στα πλαίσια της έκθεσης να φιλοξενούμε την κυρία Δέσποινα Μπλαστροπουλου που μας παρουσίασε το εξαιρετικό βιβλίο της «Ψίθυροι» από τις Εκδόσεις «Πνοή» και τη βραδιά έντυσε μουσικά η βελούδινη φωνή του Νίκου Γεωργά. Σάββατο ο Δόκτωρ Φιλοσοφίας και επιστημών καλλιτέχνης – ερευνητής Βασίλειος Αράπης, εμπλούτισε τις γνώσεις μας, με την ομιλία του, για τέχνη και επιστήμη. Την Κυριακή, η έκθεση θα κλείσει με ζωντανή μουσική με τον Ανδρέα Πουρνό και την Έφη Παλίλη.

Ποια είναι η πηγή, που αντλείς – κατά τα φαινόμενα – την αστείρευτη έμπνευση σου;

Έμπνευση! Νομίζω ότι δεν μπορούμε να την καθορίσουμε. Μπορεί να είναι ένα πρόσωπο, ένα βλέμμα, τι κατάσταση βιώνει σε συγκεκριμένη στιγμή ένας τόπος και εγώ έχω μεγάλες επιρροές από την Κρήτη. Αλλά κυρίως μου αρέσει το βλέμμα των ανθρώπων! Μου αρέσει να δημιουργώ πορτρέτα και ειδικά γυναικών. Γιατί η γυναίκα είναι για μένα, ένα άτομο το οποίο σεξιστικά την έχουν ζωγραφίσει, φεμινιστικά την έχουν απογειώσει. Η γυναίκα για μένα σημαίνει μητρότητα, σημαίνει αγάπη, σημαίνει έρωτας, σημαίνει πόνος!

Είσαι μία γυναίκα δυναμική, που ασχολείσαι με πολλές δραστηριότητες. Πώς καταφέρνεις να είσαι εξίσου καλή σε όλους τους τομείς;

Μου αρέσει να ασχολούμαι με πολλά πράγματα. Μου αρέσει να δημιουργώ βασικά και προσπαθώ να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου στον πολιτισμό! Τώρα αν είμαι καλή σ’ όλα αυτά δεν ξέρω. Προσπαθώ να είμαι καλή. Δεν ξέρω αν τα καταφέρνω. Πάντως ότι κάνω το κάνω με μεράκι και με αγάπη. Μου αρέσει να δίνω πράγματα. Μου αρέσει να προσπαθούμε όλοι, να βάλουμε ένα λιθαράκι, να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.

Θα ήθελα να μου αναφέρεις λίγα πράγματα για τον Παγκρήτιο εικαστικό σύλλογο,
«Τεχνοκύκλος», όπου γνωρίζω πώς παράγεις ένα ιδιαίτερο έργο ως γενική γραμματέας
του συλλόγου.

Ο Παγκρήτιος εικαστικός σύλλογος, είναι ένας νεοσύστατος σύλλογος. Ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2016. Έχει έδρα το Ηράκλειο και έχει σκοπό την ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας κάθε μορφής, από φορείς διαφόρων ειδών τέχνης, για τη διάδοση των εικαστικών και παραστατικών Τεχνών, όπως της ζωγραφικής, της γλυπτικής ,της λογοτεχνίας, της ποίησης, της μουσικής, του χορού, της δραματικής τέχνης, της φωτογραφίας και κάθε είδους Τέχνης και δημιουργικής εργασίας, που παράγει πολιτισμό.

Νομίζω πως δύσκολα υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, αλλά όταν βρίσκεις ελεύθερο χρόνο, με τι σου αρέσει να ασχολείσαι;

Ελεύθερος χρόνος Νομίζω ότι είναι πολυτέλεια αυτή τη χρονική στιγμή να υπάρχει.
Όμως όποτε βρω ευκαιρία, αυτό που κάνω είναι να ζωγραφίζω. Θέλω μόνο να ζωγραφίζω!

Τέλος, θα ήθελα να μιλήσουμε για τη νέα δράση, που συμμετέχεις ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος, όπου θεωρώ -μέσα από αυτά που έχω διακρίνει σε σένα- ότι όλο αυτό πηγάζει κατά κύριο λόγο,από το ενδιαφέρον σου στα «κοινά» και κατ’ επέκταση στην προσπάθεια να προσφέρεις κάτι περισσότερο στο Πέραμα με την ενεργό συμμετοχή σου.

Κατ’ αρχήν θέλω να ευχαριστήσω για την τιμή που μου έκανε ο Γιάννης Λαγουδάκος, να με συμπεριλάβει στο συνδυασμό του. Πιστεύω ότι έχω ένα Όραμα, όπως όλος ο συνδυασμός και για αυτό εργαζόμαστε. Για να γίνει το Πέραμα η πόλη που ονειρευόμαστε και της αξίζει να γίνει το στολίδι του Πειραιά. Για να γίνει μία πόλη που θα αφήσει το στίγμα της, στον πολιτισμό και η τέχνη είναι ένα ισχυρό όπλο. Γιατί το Πέραμα είναι πολιτιστικά ανενεργό, υστερεί σε πάρα πολλά πράγματα από θέμα πολιτισμού και για αυτό θα προσπαθήσουμε. Εγώ πιστεύω και είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε να γίνει το Πέραμα σημείο αναφοράς του πολιτισμού!

Δείτε φωτογραφίες από την έκθεση:

[ngg src=”galleries” ids=”257″ display=”basic_slideshow” autoplay=”0″ arrows=”1″] 

Συνέντευξη – Επιμέλεια – Φωτογραφίες: Εύα Βλάχου

*Η κεντρική φωτό της συνέντευξης που απεικονίζεται η κα. Μουζουράκη είναι του φωτογράφου Μάνου Γαμπιεράκη


Κάντε share!
         
      
Tags: Έφη ΜουζουράκηΝατάσσα Βλαχάκη
Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.
Previous Post

“Feel Something”: Ο Adam Lambert μας δείχνει την ευαίσθητη πλευρά του

Next Post

«Ζιλ και η Νύχτα» του Hugo Class στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

Εύα Βλάχου

Εύα Βλάχου

Μ'αρέσει η ενώση των "παραστάσεων" της κάθε μέρας με "μελωδίες"! Νότες που θα γίνουν σκέψεις! Σκέψεις που θα γίνουν λέξεις! Λέξεις που θα ταξιδέψουν μέσα από εμπειρίες, να μοιραστούν σε όσους αγαπούν τη μουσική, το θέατρο, τις τέχνες, αλλά και ότι όμορφο περιβάλλει τη ζωή!

Related Posts

Γιάννης Ασκάρογλου: «Η τέχνη είναι μία. Ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει άποψη»

Γιάννης Ασκάρογλου: «Η τέχνη είναι μία. Ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει άποψη»

Απρ 28, 2025
Λάζαρος Αλεξάκης: «Το να πιστεύεις στον άνθρωπο μετά από τόσα που έχουμε δει, το θεωρώ φενάκη»

Λάζαρος Αλεξάκης: «Το να πιστεύεις στον άνθρωπο μετά από τόσα που έχουμε δει, το θεωρώ φενάκη»

Απρ 2, 2025
Γιώργος Φλωράτος: «Δεν έχω απωθημένα με ρόλους»

Γιώργος Φλωράτος: «Δεν έχω απωθημένα με ρόλους»

Μαρ 10, 2025

Παυλίνα Βουλγαράκη: «Η δημιουργική διαδικασία με ευχαριστεί και με τυραννάει όσο τίποτα»

Φεβ 21, 2025
Next Post
«Ζιλ και η Νύχτα» του Hugo Class στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

«Ζιλ και η Νύχτα» του Hugo Class στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

No Result
View All Result

Categories

Facebook Twitter Youtube Instagram

Τελευταίες αναρτήσεις

  • «Καλό ταξίδι στο φως, Νικόλα»: Το συγκινητικό αντίο του Πασχάλη Τσαρούχα στον Νίκο Γαλανό
  • Josephine – «Αυτό Που Θες»: Το νέο εκρηκτικό hit με υπογραφή Παπαδόπουλου-Φιλίππου και iconic music video
  • Διάστημα, έλλειψη βαρύτητας και… σεξ: Το ανεκπλήρωτο όνειρο της Angela White!
  • Η ιστορία του Final Four της EuroLeague γράφεται στα ελληνικά με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό και θα κριθεί αποκλειστικά στο Novasports!
  • Η Άντζελα Γκερέκου «αποχαιρετά» τον Νίκο Γαλανό

Kατηγορίες

Φεβρουάριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
« Ιαν   Μαρ »

© 2017 - 2023 | Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
    • Κόσμος
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Νέα τραγούδια
      • Ελληνικές κυκλοφορίες
      • Ξένες κυκλοφορίες
      • Official lyric videos
      • Remixes
      • Ost
      • Ορχηστρική μουσική
      • Χριστουγεννιάτικα τραγούδια
      • Τραγούδια θεατρικών παραστάσεων
      • Τηλεοπτικά soundtracks
    • Video clip
      • Ελληνικά video clip
      • Ξένα video clip
    • Ατζέντα
      • Θεατρικές παραστάσεις
      • Μουσικοθεατρικές παραστάσεις
      • Χορός
      • Παρουσιάσεις βιβλίων
      • Εκθέσεις – Μουσεία
      • Τέχνες & εικαστικά
      • Μουσικές σκηνές
      • Φεστιβάλ
      • Συναυλίες
      • Νυχτερινά κέντρα
      • Clubs
      • Parties
      • Χορηγός επικοινωνίας
    • Θέατρο
      • Θεατρικά νέα
      • Κριτικές θεάτρου
    • Βιβλίο
      • Κριτικές βιβλίων
      • Προτάσεις βιβλίων
    • Media
      • Δηλώσεις
      • Ελληνικές σειρές
    • Σινεφίλ
      • Κινηματογραφικά νέα
      • Κινηματογραφικές κριτικές
      • Ταινίες προσεχώς!
    • Αφιερώματα
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  • ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

© 2017 - 2023 | Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.