Η ιστορία της Σμυρνιάς αρχόντισσας Φιλιώς Μπαλτατζή που εμπνεύστηκε η Μιμή Ντενίση στη μουσική υπεραγωγή «Σμύρνη μου αγαπημένη», η οποία παίχτηκε για τρεις συνεχόμενες σεζόν, άγγιξε χιλιάδες θεατές. Η ίδια Μιμή Ντενίση υπογράφει τη συνέχεια της ιστορίας στο νέο της έργο «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη», που πρόκειται να ανέβει και πάλι στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Το έργο της Μιμής Ντενίση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη», ανεβαίνει στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε μια υπερπαραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Το έργο είναι το πρώτο ελληνικό θεατρικό sequel και αποτελεί τη συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», που συγκλόνισε χιλιάδες θεατές και έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Βασισμένη στην ιστορική έρευνα, η Μιμή Ντενίση καταγράφει την συνέχεια της οικογένειας Μπαλτατζή μετά την εγκατάστασή της στη Θεσσαλονίκη σε ένα έργο με πλούσιο μουσικό χαρακτήρα που φιλοδοξεί να συγκινήσει εξίσου.
Η αρχόντισσα της Σμύρνης, Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιζήσουν της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά από μεγάλες περιπέτειες καταλήγουν στη Μακεδονία. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων. Μια πολυπολιτισμική πόλη που βράζει, καθώς ντόπιοι, πρόσφυγες και Εβραίοι προσπαθούν να ζήσουν αρμονικά.
Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας, αλλά και πολλών άλλων χαρακτήρων από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η άνοδος των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μεσ’ από τους χαρακτήρες.
Είναι ένα σύνθετο έργο που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για την εποχή του Μεσοπολέμου, η οποία υπήρξε μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας.
Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες. Μεγάλο ρόλο επίσης, παίζει και η μουσική της εποχής με τα διαφορετικά ρεύματα από σεφαραδίτικα, μέχρι ρεμπέτικα και Αττίκ, όπως και οι αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.
Το έργο γράφτηκε μετά από ενδελεχή έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα, Θεσσαλονικιών συγγραφέων και Εβραίων και θα ανέβει, όπως και η «Σμύρνη μου αγαπημένη», στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την ερχόμενη καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020.
Συμπρωταγωνιστές μαζί με την Μιμή Ντενίση θα είναι οι Γιάννης Τσιμιτσέλης, Κατερίνα Γερονικολού, Μιχάλης Μητρούσης, Δημήτρης Μακαλιάς, Αντιγόνη Ψυχράμη, Όλγα Πολίτου, Νικολέτα Βλαβιανού, Δήμητρα Σιγάλα, Γιώργος Αρμένης καθώς και μια πλειάδα εξαίρετων ηθοποιών, μουσικών και χορευτών.