Ο Γιάννης Πάριος θεωρείται από όλους πλέον, ο σημαντικότερος ερωτικός τραγουδιστής, με κυρίως «ελαφροερωτικό» ρεπερτόριο. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της Ελλάδας, αλλά και από τους μεγαλύτερους συνθέτες. Ο Γιάννης Πάριος εμφανίστηκε πρώτη φορά στο τραγούδι το 1969. Η φωνή του, ρομαντική και ευαίσθητη, εκφράζει τον έρωτα και την αγάπη όσο καμία άλλη. Λέγεται πως ο Δημήτρης Χορν σύστηνε στους μαθητές του να ακούνε τους δίσκους του Γιάννη Πάριου ως το καλύτερο μάθημα ορθοφωνίας και δραματουργικής απόδοσης των στίχων. Και ένα συμβάν από τη ζωή του την εποχή που έκανε τα «Νησιώτικα», όπως αφηγείται ο ίδιος, σε συνέντευξή του: «Είμαι στο αεροδρόμιο και βλέπω τον Χατζιδάκι να ‘ρχεται προς το μέρος μου. Τα χάνω. Έρχεται μπροστά μου και μου λέει: «Κύριε Πάριε, θέλω να σας πω κάτι. Είστε ο μοναδικός καλλιτέχνης που δεν με έχει ενοχλήσει. Και να ξέρατε πόσο θα ‘θελα». Δύο τεράστιοι Έλληνες να λένε τέτοια πράγματα για κείνον!!
Ο Γιάννης Πάριος γεννήθηκε 8 Μαρτίου 1946 στην Πάρο. Ο Γιάννης ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας του Χαράλαμπου Βαρθακούρη και της Μαρουσώς. Τα αδέλφια του είναι οι Γεωργία, Ελένη, Άννα και Νίκος. Πέρασε δύσκολα, φτωχικά, παιδικά χρόνια. Αλλά η αγάπη των γονιών του για τα παιδιά τους και ο έρωτάς τους, όλα τα ξεπερνούσε.
Όταν τελείωσε το Γυμνάσιο αποφασίζει να εγκαταλείψει την Πάρο, το νησί που τόσο λάτρεψε και λατρεύει, και να εγκατασταθεί στην Αθήνα για σπουδές στην Ιατρική. Πάντα λέει ότι το «πιο αγαπημένο μου μέρος στον κόσμο» είναι η Πάρος. Το τραγούδι, όμως, είναι η ζωή του.
Για να επιβιώσει, ο Γιάννης Πάριος πιάνει δουλειά στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου «Σαρωνίς», απέναντι από το νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα», που εκείνη τη χρονιά έτυχε να τραγουδούν δύο μεγάλα ονόματα, ο Γιάννης Βογιατζής και η Τζένη Βάνου. Ο μαέστρος του μαγαζιού, ο Κώστας Κλάββας, τύχαινε να μένει απέναντι, στο ξενοδοχείο που έμενε ο Γιάννης Βαρθακούρης. Γνωρίστηκαν και τον επόμενο χειμώνα ο ξεκινά μαθήματα στη μουσική σχολή του. Καθηγητής στην ίδια σχολή ήταν και ο Γιώργος Κατσαρός. Μια μέρα άκουσε τον Γιάννη Πάριο και του είπε να πάει από το σπίτι του να κουβεντιάσουν. Στο σπίτι του Γιώργου Κατσαρού συναντήθηκε με τον Πυθαγόρα και τον Απόστολο Καλδάρα. Αυτοί τον βοήθησαν να κάνει τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι.
Για καλλιτεχνικούς λόγους «βαφτίστηκε» Πάριος κάποιο πρωί σ’ ένα μικρό στούντιο της «MINOS» από τον Μάκη Μάτσα και τον Γιώργο Κατσαρό. Οι πρώτες εμφανίσεις του Γιάννη Πάριου έγιναν στην Πλάκα, την εποχή που οι μπουάτ ήταν στις μεγάλες τους δόξες. Η πρώτη του επαφή με τη δισκογραφία ήταν ένα σεκόντο στον Γιάννη Καλατζή, στο τραγούδι των Μάνου Λοΐζου και Λευτέρη Παπαδόπουλου «Στην απάνω γειτονίτσα». Την εποχή εκείνη ο Γιάννης Πάριος ηχογραφεί τα πρώτα δισκάκια 45 στροφών (1969) με τραγούδια του Καλδάρα, του Κουγιουμτζή κ.ά. Υπογράφει συμβόλαιο με την εταιρεία το «MINOS» το 1969 αφού είχε ήδη είχε ηχογραφήσει τα πρώτα τραγούδια του στις 45 στροφές, ενώ συμμετείχε και σε δύο «μεγάλους» δίσκους συνθετών («Η συνάντηση» του Άγγελου Σέμπου και «Θαλασσογραφίες» του Μάνου Λοΐζου). Πολύ σύντομα γνωρίζει και τον Γιώργο Μητσάκη. Η επιτυχία δεν αργεί να έλθει για τον νεαρό Πάριο. Στην ταινία «Μια νταντά και τέζα όλοι», «Η θάλασσα του Πειραιά» του Γιώργου Μητσάκη – γίνεται ο «ύμνος» των φίλων του Ολυμπιακού τραγουδισμένος από έναν …Παναθηναϊκό. Μέχρι και σήμερα συνοδεύει τον Ολυμπιακό στις μεγάλες του επιτυχίες. Την άνοιξη του 1971 η MINOS αποφασίζει να κυκλοφορήσει τον πρώτο δίσκο 33 στροφών του Γιάννη Πάριου, ο οποίος φυσικά περιλαμβάνει τις παραπάνω δύο μεγάλες επιτυχίες.
Το τραγούδι που ξεχωρίζει είναι το «Πετροβολούσα τη ζωή» του Καλδάρα, στο οποίο κάνει δεύτερη φωνή η Λίτσα Διαμάντη, τραγούδι που «σημάδεψε» τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ερμηνευτή.
Ακολουθούν το 1972 και το 1974 οι δίσκοι «Τι θέλεις να κάνω» και «Πού θα πάει πού». Το 1975 με τον δίσκο «Έρχονται στιγμές» γνωρίζει τεράστια επιτυχία με το «Ποτέ δεν σε ξεχνώ», και ο Γιάννης Πάριος γίνεται εξαιρετικά αγαπημένος και δημοφιλής.
Το 1976 κάνει την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, το «Τώρα πια», μια διασκευή ενός γαλλικού τραγουδιού του Alain Barriere, το “Tu t’en vas”. Ένας δίσκος με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 240.000. Είναι και το πρώτο «ξένο» τραγούδι που αγαπιέται από τους Έλληνες, για να ακολουθήσουν κι άλλες διασκευές ξένων τραγουδιών με ελληνικούς στίχους. 1977: «Μη φεύγεις μη», 1978: «Να γιατί σ’ αγάπησα». 1979: «Θα με θυμηθείς» (ίσως ο καλύτερος δίσκος του τη δεκαετία του ’70),
Έχει εμφανιστεί και στον κινηματογράφο, τραγουδώντας τον «Σαραντάρη» στην ομώνυμη ταινία το 1971, «Μία νταντά και τέζα όλοι» το 1971, με την «Θάλασσα του Πειραιά», στην ταινία «Πρόκληση» το 1972 με το «Μάνα δε φυτέψαμε», και στην ταινία «Ζητείται επειγόντως γαμπρός» του Αλέκου Σακελλάριου, όπου εμφανίζεται ο Βασίλης Τσιβιλίκας ως κανταδόρος να «τραγουδά» το «Άνθρωπε φιλοσόφησε» του Γιώργου Κατσαρού σε στίχους Σακελλάριου, αλλά στην πραγματικότητα η φωνή ήταν του Γιάννη Πάριου. 20 χρόνια αργότερα ξανακούστηκε η φωνή του Γιάννη Πάριου σε κινηματογραφική ταινία, ωστόσο χωρίς να εμφανίζεται ο ίδιος, με δύο τραγούδια του Σταμάτη Σπανουδάκη, γραμμένα ειδικά για το φιλμ «Άντε γεια», σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσεμπερόπουλου, που προβλήθηκε το 1991. Το «Σήμερα» και το «Φεύγουν οι ώρες». Εμφανίστηκε και στο θέατρο, τρεις φορές, τον Ιούνιο του 1973 στο θέατρο «Βέμπο», στη μουσική σάτιρα του Γιάννη Δαλιανίδη «Ένας δημοκράτης χορεύει». Στις 7 Αυγούστου του ίδιου έτους, ο ίδιος θίασος με την προσθήκη της Μάρθας Καραγιάννη ανέβασε πάλι στο «Βέμπο» το έργο «Ίδια γεύση, ίδια γεύση», και ερμηνευτής των τραγουδιών ήταν ο Πάριος.
Τη σεζόν 1976-77, εμφανίζεται ξανά επί θεατρικής σκηνής. Είναι και πάλι αυτή του «Βέμπο», με την επιθεώρηση «Ευτυχέστα κι ασ’ τα», των Κώστα Νικολαΐδη-Πυθαγόρα με πρωταγωνιστές τη Ρένα Βλαχοπούλου και το Χρόνη Εξαρχάκο. Ο Πάριος παρουσιάζει ένα «προσωπικό» πρόγραμμα στο δεύτερο μέρος της παράστασης, με τη συμμετοχή και της Βλαχοπούλου.
Τα «Νησιώτικα»
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Γιάννης Πάριος είναι ο τραγουδιστής με τις υψηλότερες πωλήσεις στη χώρα. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του γίνονται τα «Νησιώτικα», ένα διπλό άλμπουμ με 24 τραγούδια, που κυκλοφόρησε το 1982. Ένας δίσκο που συνέδεσε τον Έλληνα με τις κομμένες ρίζες του. Ερμήνευσε αυθεντικά νησιώτικα τραγούδια, με τον δικό του, μοναδικό, τρόπο. Ο κόσμος κάνει ουρές έξω από τα δισκοπωλεία για να τον αγοράσει. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις 800.000 διπλών άλμπουμ, δημιουργώντας ένα αξεπέραστο μέχρι και σήμερα ρεκόρ στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας! Όλοι τραγουδούσαν τα «Ντάρι, ντάρι», «Θα πάρω μια ψαρόβαρκα», «Ποιος μωρό μου, ποιος», «Ικαριώτικο», «Έρι, έρι», κ.ά. Και κάτι που δεν ξέρει πολύς κόσμος, είναι ότι τα χρήματα από τα ποσοστά του τα χάρισε στην Πάρο, για να γίνει γήπεδο και να γυμνάζονται οι μικροί αθλητές.
Ίσως δεν θα γινόταν τόσο μεγάλη επιτυχία αν δεν είχε στο βιολί τον Γιώργο Κονιτόπουλο, λαούτο τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο), σαντούρι τον Τάκη Σούκα, κιθάρα τον Γιώργο Ευστρατιάδη και μπάσο τον Νίκο Τσεσμελή. Δεύτερες φωνές, έκαναν η Χάρις Αλεξίου (στα «Περβολαριά» και «Παραπονιάρικό μου»), η Αγγελική Κονιτοπούλου και η Στέλλα Κλουβάτου-Κονιτοπούλου. Αν δεν υπήρχε ο Γιάννης Πάριος, δε θ’ αποκτούσαν την τόσο μεγάλη απήχηση που γνώρισαν από τότε στη χώρα μας. Έχει δηλώσει ότι εξαιτίας τους αποφάσισε να γίνει τραγουδιστής.
Έρχεται κατόπιν η συνεργασία του με τον Μάριο Τόκα στους δίσκους «Σαν τρελό φορτηγό» (1989) και «Κι εγώ μαζί σου» (1990), και ακολουθούν συνεργασίες με τους Σταμάτη Σπανουδάκη στον δίσκο «Επαφή» (1992), Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί τα «Νησιώτικα 2». Το 1994 κυκλοφορεί ο «Βίος Ερωτικός» που περιλαμβάνει τραγούδια γραμμένα από τον ίδιο τον Γιάννη Πάριο, τα οποία είχαν ερμηνευθεί στο παρελθόν από άλλους σπουδαίες τραγουδιστές.
Το 1995 συνευρίσκεται δισκογραφικά με τον γιο του, Χάρη Βαρθακούρη, που σε ηλικία 11 ετών του γράφει τη μουσική για το «Πιο καλή η μοναξιά». Το 1995 οι δυο τους συνεργάστηκαν ξανά στο «Έρωτας είναι θαρρώ».
«Το πιο μεγάλο φως η οικογένειά μου»
Ο Γιάννης Πάριος έχει κάνει δύο γάμους. Το 1972 γνωρίζει την Ντίνα Μαρκοπούλου, με την οποία απέκτησε 2 γιους, το Χάρη και το Θανάση. Ο Χάρης Βαρθακούρης είναι επίσης τραγουδιστής και συνθέτης με αρκετές δικές του, προσωπικές, επιτυχίες που έχει γράψει για τον ίδιο, για τον πατέρα του αλλά και για πολλούς άλλους γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες. Η Σοφία Αλιμπέρτη ήταν επίσης ένας μεγάλος έρωτας για τον Γιάννη Πάριο. Γνωρίστηκαν το 1986. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν τον Μιχαήλ-Άγγελο και τον Νικόλα.
Λατρεύει τις γυναίκες και τον έρωτα. Το πρώτο τραγούδι που έγραψε ήταν για έναν ξάδελφό του που ήταν ερωτευμένος με μια κοπέλα. «Ήταν ένας έρωτας χωρίς ανταπόκριση κι αυτό άγγιξε κάτι μέσα μου και ξύπνησε η μουσική. Οι νότες βγήκαν αβίαστα».
Ο Γιάννης Πάριος δεν είναι μόνο τραγουδιστής. Έγραψε τραγούδια (μουσική και στίχους) που υπήρξαν σταθμοί στις καριέρες άλλων κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως: Το δικό σου αμάρτημα – Στέλιος Καζαντζίδης Στίχοι – μουσική: Γιάννης Πάριος Β’ φωνή Γιάννης Πάριος, Γιατί Θεέ μου η ζωή – Στράτος Διονυσίου Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης, «Εφήμερες αγάπες» – Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Τα μάζεψα τα πράγματα – Στράτος Διονυσίου Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης, Βραδιάζει – Στράτος Διονυσίου, Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης, Απορώ με την καρδιά μου – Μάκης Χριστοδουλόπουλος Στίχοι και μουσική Γιάννης Πάριος, Τώρα και γω θα ζήσω – Χάρις Αλεξίου, Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος, «Θέλω να πω στον εαυτό μου (Λάθη που κάνει η ζωή)» – Στράτος Διονυσίου, στίχοι: Γιάννης Πάριος, Παράπονό μου – Άγγελος Διονυσίου, Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης, Άιντε στην υγειά της – Τόλης Βοσκόπουλος, Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης, «Καρδιά μου μόνη» – Τόλης Βοσκόπουλος, μουσική: Γιάννης Πάριος, Τελειώσαμε λοιπόν, Χριστιάνα 1977. Τα σφάλματά σου πέλαγα – Στέλλα Κονιτοπούλου, Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Βασίλης Κλουβάτος, Μη μιλάς (Δεν είναι απαραίτητο) – Πίτσα Παπαδοπούλου, Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Αντώνης Βαρδής, «Να ’μουν το κόκκινο» – Χάρις Αλεξίου – Στίχοι: Γιάννη Πάριου,μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος Επιστροφές καταστροφές – Πασχάλης Τερζής, Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης, Πρέπει να φύγω – Μαρινέλλα, Στίχοι και μουσική: Γιάννης Πάριος
Έχει τραγουδήσει Άσιμο, Κουγιουμτζή, Καλδάρα, Μητσάκη, Σπανό, Χατζηνάσιο, Τόκα, Πολυκανδριώτη, Νικολόπουλο, Βαρδή, Άκη Πάνου, Παπαβασιλείου, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Κατσαρό, Φοίβο, Κ. Μουντάκη, Ιγνατιάδη, Μανώλη Χιώτη, Δήμο Μούτση, Ν. Λαβράνο, Μαχαιρίτσα, Ξαρχάκο, Καρβέλα, Χρυσοβέρη, Αλέξη Παπαδημητρίου, Μουκίδη, Σαββόπουλο, Σπανουδάκη, Λοΐζο, Β. Κονιτόπουλο, Γ. Θεοφάνους, Μ. Κουινέλη, Μίμη Πλέσσα, Βασίλη Καρρά, Σοφία Βόσσου, Ηλ. Ανδριόπουλο, Π. Θαλασσινό, Χάρη Βαρθακούρη κ.ά.
Δισκογραφία
Θαλασσογραφίες (1970), Ομώνυμο (1971), Τι θέλεις να κάνω (1972), Πού θα πάει πού (1974), Έρχονται στιγμές (1975), Τώρα πια (1976), Μη φεύγεις μη (1977), Να γιατί σ’ αγάπησα (1978)
Θα με θυμηθείς (1979), Σε χρειάζομαι (1980), Ένα γράμμα (1981), Τα νησιώτικα (1982), Όταν βραδιάζει (1983), Πιο καλή η μοναξιά (1984), Εγώ κι εσύ (1985), Ξαρχάκος-Πάριος (1986)
Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του (1987), Όλα για τον έρωτα (1987), Τα ερωτικά του ’50 (1988), Πιστός (1988), Η παράσταση αρχίζει (1989), Σαν τρελό φορτηγό (1989), Κι εγώ μαζί σου (1990), Επίθεση αγάπης (1991), Επαφή (1992), Τα νησιώτικα 2 (1992), Άντε γεια (1993), Πάντα ερωτευμένος (1993)
Βίος ερωτικός (1994), Παρέα με τον Χάρη (1995), Η μοναξιά μες απ’ τα μάτια μου (1996), Τύψεις (1997)
Τόσα γράμματα (1998), Δώσε μου λιγάκι ουρανό (1999), Πάριος Έρωτας (2000)
O Ερωτικός Θεοδωράκης (2001), Άλλη μια φορά (2001), Για τον Γρηγόρη (Ζωντανή Ηχογράφηση στο Σ.Ε.Φ (2CD) (2002), Μια βάρκα να πας απέναντι (2002), Οδοιπόρος αισθημάτων (2002), Το καλό που σου θέλω (2003), Μια συνηθισμένη μέρα (2003), Δε γυρίζω πίσω (2005), Μόνος κι ερωτευμένος (2005)
Τα Ντουέτα Του Έρωτα (2006), Το ρεσιτάλ μιας φωνής (2007), Που πάμε μετά (2008), Συμπέρασμα ένα (2009), Όλα τα σ’ αγαπώ που είπα (2009), Τα κομμάτια της ψυχής μου (2010)
Βαμμένος ήλιος (Μάριος Τόκας) (2011) (Συμμετοχή με 3 τραγούδια)
Ο Κύκλος Του Έρωτα (Live στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2CD) (2012)
Ο δικός μου Βασίλης Τσιτσάνης (Ζωντανή Ηχογράφηση στο μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2CD) (2013)
Όνειρα κάνω (2014), Έλα μου χαμογέλα μου (2016), Έχω εσένα (2018)
Τραγούδια του έχουν μεταφραστεί και ερμηνευτεί σε διάφορες χώρες του κόσμου. Τραγούδησε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και πήρε μέρος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με πολλή μεγάλη ακροαματικότητα.
Ποιος είναι ερωτευμένος και δεν έχει ακούσει Πάριο; Τον ευχαριστούμε που όλα αυτά τα χρόνια μας συντροφεύει στις πιο τρυφερές στιγμές μας. Χρόνια σας πολλά κ. Πάριο!!
Ο Γιάννης Πάριος θεωρείται από όλους πλέον, ο σημαντικότερος ερωτικός τραγουδιστής, με κυρίως «ελαφροερωτικό» ρεπερτόριο. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της Ελλάδας, αλλά και από τους μεγαλύτερους συνθέτες. Ο Γιάννης Πάριος εμφανίστηκε πρώτη φορά στο τραγούδι το 1969. Η φωνή του, ρομαντική και ευαίσθητη, εκφράζει τον έρωτα και την αγάπη όσο καμία άλλη. Λέγεται πως ο Δημήτρης Χορν σύστηνε στους μαθητές του να ακούνε τους δίσκους του Γιάννη Πάριου ως το καλύτερο μάθημα ορθοφωνίας και δραματουργικής απόδοσης των στίχων. Και ένα συμβάν από τη ζωή του την εποχή που έκανε τα «Νησιώτικα», όπως αφηγείται ο ίδιος, σε συνέντευξή του: «Είμαι στο αεροδρόμιο και βλέπω τον Χατζιδάκι να ‘ρχεται προς το μέρος μου. Τα χάνω. Έρχεται μπροστά μου και μου λέει: «Κύριε Πάριε, θέλω να σας πω κάτι. Είστε ο μοναδικός καλλιτέχνης που δεν με έχει ενοχλήσει. Και να ξέρατε πόσο θα ‘θελα». Δύο τεράστιοι Έλληνες να λένε τέτοια πράγματα για κείνον!!
Ο Γιάννης Πάριος γεννήθηκε 8 Μαρτίου 1946 στην Πάρο. Ο Γιάννης ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας του Χαράλαμπου Βαρθακούρη και της Μαρουσώς. Τα αδέλφια του είναι οι Γεωργία, Ελένη, Άννα και Νίκος. Πέρασε δύσκολα, φτωχικά, παιδικά χρόνια. Αλλά η αγάπη των γονιών του για τα παιδιά τους και ο έρωτάς τους, όλα τα ξεπερνούσε.
Όταν τελείωσε το Γυμνάσιο αποφασίζει να εγκαταλείψει την Πάρο, το νησί που τόσο λάτρεψε και λατρεύει, και να εγκατασταθεί στην Αθήνα για σπουδές στην Ιατρική. Πάντα λέει ότι το «πιο αγαπημένο μου μέρος στον κόσμο» είναι η Πάρος. Το τραγούδι, όμως, είναι η ζωή του.
Για να επιβιώσει, ο Γιάννης Πάριος πιάνει δουλειά στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου «Σαρωνίς», απέναντι από το νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα», που εκείνη τη χρονιά έτυχε να τραγουδούν δύο μεγάλα ονόματα, ο Γιάννης Βογιατζής και η Τζένη Βάνου. Ο μαέστρος του μαγαζιού, ο Κώστας Κλάββας, τύχαινε να μένει απέναντι, στο ξενοδοχείο που έμενε ο Γιάννης Βαρθακούρης. Γνωρίστηκαν και τον επόμενο χειμώνα ο ξεκινά μαθήματα στη μουσική σχολή του. Καθηγητής στην ίδια σχολή ήταν και ο Γιώργος Κατσαρός. Μια μέρα άκουσε τον Γιάννη Πάριο και του είπε να πάει από το σπίτι του να κουβεντιάσουν. Στο σπίτι του Γιώργου Κατσαρού συναντήθηκε με τον Πυθαγόρα και τον Απόστολο Καλδάρα. Αυτοί τον βοήθησαν να κάνει τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι.
Για καλλιτεχνικούς λόγους «βαφτίστηκε» Πάριος κάποιο πρωί σ’ ένα μικρό στούντιο της «MINOS» από τον Μάκη Μάτσα και τον Γιώργο Κατσαρό. Οι πρώτες εμφανίσεις του Γιάννη Πάριου έγιναν στην Πλάκα, την εποχή που οι μπουάτ ήταν στις μεγάλες τους δόξες. Η πρώτη του επαφή με τη δισκογραφία ήταν ένα σεκόντο στον Γιάννη Καλατζή, στο τραγούδι των Μάνου Λοΐζου και Λευτέρη Παπαδόπουλου «Στην απάνω γειτονίτσα». Την εποχή εκείνη ο Γιάννης Πάριος ηχογραφεί τα πρώτα δισκάκια 45 στροφών (1969) με τραγούδια του Καλδάρα, του Κουγιουμτζή κ.ά. Υπογράφει συμβόλαιο με την εταιρεία το «MINOS» το 1969 αφού είχε ήδη είχε ηχογραφήσει τα πρώτα τραγούδια του στις 45 στροφές, ενώ συμμετείχε και σε δύο «μεγάλους» δίσκους συνθετών («Η συνάντηση» του Άγγελου Σέμπου και «Θαλασσογραφίες» του Μάνου Λοΐζου). Πολύ σύντομα γνωρίζει και τον Γιώργο Μητσάκη. Η επιτυχία δεν αργεί να έλθει για τον νεαρό Πάριο. Στην ταινία «Μια νταντά και τέζα όλοι», «Η θάλασσα του Πειραιά» του Γιώργου Μητσάκη – γίνεται ο «ύμνος» των φίλων του Ολυμπιακού τραγουδισμένος από έναν …Παναθηναϊκό. Μέχρι και σήμερα συνοδεύει τον Ολυμπιακό στις μεγάλες του επιτυχίες. Την άνοιξη του 1971 η MINOS αποφασίζει να κυκλοφορήσει τον πρώτο δίσκο 33 στροφών του Γιάννη Πάριου, ο οποίος φυσικά περιλαμβάνει τις παραπάνω δύο μεγάλες επιτυχίες.
Το τραγούδι που ξεχωρίζει είναι το «Πετροβολούσα τη ζωή» του Καλδάρα, στο οποίο κάνει δεύτερη φωνή η Λίτσα Διαμάντη, τραγούδι που «σημάδεψε» τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ερμηνευτή.
Ακολουθούν το 1972 και το 1974 οι δίσκοι «Τι θέλεις να κάνω» και «Πού θα πάει πού». Το 1975 με τον δίσκο «Έρχονται στιγμές» γνωρίζει τεράστια επιτυχία με το «Ποτέ δεν σε ξεχνώ», και ο Γιάννης Πάριος γίνεται εξαιρετικά αγαπημένος και δημοφιλής.
Το 1976 κάνει την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, το «Τώρα πια», μια διασκευή ενός γαλλικού τραγουδιού του Alain Barriere, το “Tu t’en vas”. Ένας δίσκος με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 240.000. Είναι και το πρώτο «ξένο» τραγούδι που αγαπιέται από τους Έλληνες, για να ακολουθήσουν κι άλλες διασκευές ξένων τραγουδιών με ελληνικούς στίχους. 1977: «Μη φεύγεις μη», 1978: «Να γιατί σ’ αγάπησα». 1979: «Θα με θυμηθείς» (ίσως ο καλύτερος δίσκος του τη δεκαετία του ’70),
Έχει εμφανιστεί και στον κινηματογράφο, τραγουδώντας τον «Σαραντάρη» στην ομώνυμη ταινία το 1971, «Μία νταντά και τέζα όλοι» το 1971, με την «Θάλασσα του Πειραιά», στην ταινία «Πρόκληση» το 1972 με το «Μάνα δε φυτέψαμε», και στην ταινία «Ζητείται επειγόντως γαμπρός» του Αλέκου Σακελλάριου, όπου εμφανίζεται ο Βασίλης Τσιβιλίκας ως κανταδόρος να «τραγουδά» το «Άνθρωπε φιλοσόφησε» του Γιώργου Κατσαρού σε στίχους Σακελλάριου, αλλά στην πραγματικότητα η φωνή ήταν του Γιάννη Πάριου. 20 χρόνια αργότερα ξανακούστηκε η φωνή του Γιάννη Πάριου σε κινηματογραφική ταινία, ωστόσο χωρίς να εμφανίζεται ο ίδιος, με δύο τραγούδια του Σταμάτη Σπανουδάκη, γραμμένα ειδικά για το φιλμ «Άντε γεια», σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσεμπερόπουλου, που προβλήθηκε το 1991. Το «Σήμερα» και το «Φεύγουν οι ώρες». Εμφανίστηκε και στο θέατρο, τρεις φορές, τον Ιούνιο του 1973 στο θέατρο «Βέμπο», στη μουσική σάτιρα του Γιάννη Δαλιανίδη «Ένας δημοκράτης χορεύει». Στις 7 Αυγούστου του ίδιου έτους, ο ίδιος θίασος με την προσθήκη της Μάρθας Καραγιάννη ανέβασε πάλι στο «Βέμπο» το έργο «Ίδια γεύση, ίδια γεύση», και ερμηνευτής των τραγουδιών ήταν ο Πάριος.
Τη σεζόν 1976-77, εμφανίζεται ξανά επί θεατρικής σκηνής. Είναι και πάλι αυτή του «Βέμπο», με την επιθεώρηση «Ευτυχέστα κι ασ’ τα», των Κώστα Νικολαΐδη-Πυθαγόρα με πρωταγωνιστές τη Ρένα Βλαχοπούλου και το Χρόνη Εξαρχάκο. Ο Πάριος παρουσιάζει ένα «προσωπικό» πρόγραμμα στο δεύτερο μέρος της παράστασης, με τη συμμετοχή και της Βλαχοπούλου.
Τα «Νησιώτικα»
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Γιάννης Πάριος είναι ο τραγουδιστής με τις υψηλότερες πωλήσεις στη χώρα. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του γίνονται τα «Νησιώτικα», ένα διπλό άλμπουμ με 24 τραγούδια, που κυκλοφόρησε το 1982. Ένας δίσκο που συνέδεσε τον Έλληνα με τις κομμένες ρίζες του. Ερμήνευσε αυθεντικά νησιώτικα τραγούδια, με τον δικό του, μοναδικό, τρόπο. Ο κόσμος κάνει ουρές έξω από τα δισκοπωλεία για να τον αγοράσει. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις 800.000 διπλών άλμπουμ, δημιουργώντας ένα αξεπέραστο μέχρι και σήμερα ρεκόρ στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας! Όλοι τραγουδούσαν τα «Ντάρι, ντάρι», «Θα πάρω μια ψαρόβαρκα», «Ποιος μωρό μου, ποιος», «Ικαριώτικο», «Έρι, έρι», κ.ά. Και κάτι που δεν ξέρει πολύς κόσμος, είναι ότι τα χρήματα από τα ποσοστά του τα χάρισε στην Πάρο, για να γίνει γήπεδο και να γυμνάζονται οι μικροί αθλητές.
Ίσως δεν θα γινόταν τόσο μεγάλη επιτυχία αν δεν είχε στο βιολί τον Γιώργο Κονιτόπουλο, λαούτο τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο), σαντούρι τον Τάκη Σούκα, κιθάρα τον Γιώργο Ευστρατιάδη και μπάσο τον Νίκο Τσεσμελή. Δεύτερες φωνές, έκαναν η Χάρις Αλεξίου (στα «Περβολαριά» και «Παραπονιάρικό μου»), η Αγγελική Κονιτοπούλου και η Στέλλα Κλουβάτου-Κονιτοπούλου. Αν δεν υπήρχε ο Γιάννης Πάριος, δε θ’ αποκτούσαν την τόσο μεγάλη απήχηση που γνώρισαν από τότε στη χώρα μας. Έχει δηλώσει ότι εξαιτίας τους αποφάσισε να γίνει τραγουδιστής.
Έρχεται κατόπιν η συνεργασία του με τον Μάριο Τόκα στους δίσκους «Σαν τρελό φορτηγό» (1989) και «Κι εγώ μαζί σου» (1990), και ακολουθούν συνεργασίες με τους Σταμάτη Σπανουδάκη στον δίσκο «Επαφή» (1992), Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί τα «Νησιώτικα 2». Το 1994 κυκλοφορεί ο «Βίος Ερωτικός» που περιλαμβάνει τραγούδια γραμμένα από τον ίδιο τον Γιάννη Πάριο, τα οποία είχαν ερμηνευθεί στο παρελθόν από άλλους σπουδαίες τραγουδιστές.
Το 1995 συνευρίσκεται δισκογραφικά με τον γιο του, Χάρη Βαρθακούρη, που σε ηλικία 11 ετών του γράφει τη μουσική για το «Πιο καλή η μοναξιά». Το 1995 οι δυο τους συνεργάστηκαν ξανά στο «Έρωτας είναι θαρρώ».
«Το πιο μεγάλο φως η οικογένειά μου»
Ο Γιάννης Πάριος έχει κάνει δύο γάμους. Το 1972 γνωρίζει την Ντίνα Μαρκοπούλου, με την οποία απέκτησε 2 γιους, το Χάρη και το Θανάση. Ο Χάρης Βαρθακούρης είναι επίσης τραγουδιστής και συνθέτης με αρκετές δικές του, προσωπικές, επιτυχίες που έχει γράψει για τον ίδιο, για τον πατέρα του αλλά και για πολλούς άλλους γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες. Η Σοφία Αλιμπέρτη ήταν επίσης ένας μεγάλος έρωτας για τον Γιάννη Πάριο. Γνωρίστηκαν το 1986. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν τον Μιχαήλ-Άγγελο και τον Νικόλα.
Λατρεύει τις γυναίκες και τον έρωτα. Το πρώτο τραγούδι που έγραψε ήταν για έναν ξάδελφό του που ήταν ερωτευμένος με μια κοπέλα. «Ήταν ένας έρωτας χωρίς ανταπόκριση κι αυτό άγγιξε κάτι μέσα μου και ξύπνησε η μουσική. Οι νότες βγήκαν αβίαστα».
Ο Γιάννης Πάριος δεν είναι μόνο τραγουδιστής. Έγραψε τραγούδια (μουσική και στίχους) που υπήρξαν σταθμοί στις καριέρες άλλων κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως: Το δικό σου αμάρτημα – Στέλιος Καζαντζίδης Στίχοι – μουσική: Γιάννης Πάριος Β’ φωνή Γιάννης Πάριος, Γιατί Θεέ μου η ζωή – Στράτος Διονυσίου Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης, «Εφήμερες αγάπες» – Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Τα μάζεψα τα πράγματα – Στράτος Διονυσίου Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης, Βραδιάζει – Στράτος Διονυσίου, Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης, Απορώ με την καρδιά μου – Μάκης Χριστοδουλόπουλος Στίχοι και μουσική Γιάννης Πάριος, Τώρα και γω θα ζήσω – Χάρις Αλεξίου, Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος, «Θέλω να πω στον εαυτό μου (Λάθη που κάνει η ζωή)» – Στράτος Διονυσίου, στίχοι: Γιάννης Πάριος, Παράπονό μου – Άγγελος Διονυσίου, Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης, Άιντε στην υγειά της – Τόλης Βοσκόπουλος, Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης, «Καρδιά μου μόνη» – Τόλης Βοσκόπουλος, μουσική: Γιάννης Πάριος, Τελειώσαμε λοιπόν, Χριστιάνα 1977. Τα σφάλματά σου πέλαγα – Στέλλα Κονιτοπούλου, Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Βασίλης Κλουβάτος, Μη μιλάς (Δεν είναι απαραίτητο) – Πίτσα Παπαδοπούλου, Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Αντώνης Βαρδής, «Να ’μουν το κόκκινο» – Χάρις Αλεξίου – Στίχοι: Γιάννη Πάριου,μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος Επιστροφές καταστροφές – Πασχάλης Τερζής, Στίχοι: Γιάννης Πάριος, Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης, Πρέπει να φύγω – Μαρινέλλα, Στίχοι και μουσική: Γιάννης Πάριος
Έχει τραγουδήσει Άσιμο, Κουγιουμτζή, Καλδάρα, Μητσάκη, Σπανό, Χατζηνάσιο, Τόκα, Πολυκανδριώτη, Νικολόπουλο, Βαρδή, Άκη Πάνου, Παπαβασιλείου, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Κατσαρό, Φοίβο, Κ. Μουντάκη, Ιγνατιάδη, Μανώλη Χιώτη, Δήμο Μούτση, Ν. Λαβράνο, Μαχαιρίτσα, Ξαρχάκο, Καρβέλα, Χρυσοβέρη, Αλέξη Παπαδημητρίου, Μουκίδη, Σαββόπουλο, Σπανουδάκη, Λοΐζο, Β. Κονιτόπουλο, Γ. Θεοφάνους, Μ. Κουινέλη, Μίμη Πλέσσα, Βασίλη Καρρά, Σοφία Βόσσου, Ηλ. Ανδριόπουλο, Π. Θαλασσινό, Χάρη Βαρθακούρη κ.ά.
Δισκογραφία
Θαλασσογραφίες (1970), Ομώνυμο (1971), Τι θέλεις να κάνω (1972), Πού θα πάει πού (1974), Έρχονται στιγμές (1975), Τώρα πια (1976), Μη φεύγεις μη (1977), Να γιατί σ’ αγάπησα (1978)
Θα με θυμηθείς (1979), Σε χρειάζομαι (1980), Ένα γράμμα (1981), Τα νησιώτικα (1982), Όταν βραδιάζει (1983), Πιο καλή η μοναξιά (1984), Εγώ κι εσύ (1985), Ξαρχάκος-Πάριος (1986)
Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του (1987), Όλα για τον έρωτα (1987), Τα ερωτικά του ’50 (1988), Πιστός (1988), Η παράσταση αρχίζει (1989), Σαν τρελό φορτηγό (1989), Κι εγώ μαζί σου (1990), Επίθεση αγάπης (1991), Επαφή (1992), Τα νησιώτικα 2 (1992), Άντε γεια (1993), Πάντα ερωτευμένος (1993)
Βίος ερωτικός (1994), Παρέα με τον Χάρη (1995), Η μοναξιά μες απ’ τα μάτια μου (1996), Τύψεις (1997)
Τόσα γράμματα (1998), Δώσε μου λιγάκι ουρανό (1999), Πάριος Έρωτας (2000)
O Ερωτικός Θεοδωράκης (2001), Άλλη μια φορά (2001), Για τον Γρηγόρη (Ζωντανή Ηχογράφηση στο Σ.Ε.Φ (2CD) (2002), Μια βάρκα να πας απέναντι (2002), Οδοιπόρος αισθημάτων (2002), Το καλό που σου θέλω (2003), Μια συνηθισμένη μέρα (2003), Δε γυρίζω πίσω (2005), Μόνος κι ερωτευμένος (2005)
Τα Ντουέτα Του Έρωτα (2006), Το ρεσιτάλ μιας φωνής (2007), Που πάμε μετά (2008), Συμπέρασμα ένα (2009), Όλα τα σ’ αγαπώ που είπα (2009), Τα κομμάτια της ψυχής μου (2010)
Βαμμένος ήλιος (Μάριος Τόκας) (2011) (Συμμετοχή με 3 τραγούδια)
Ο Κύκλος Του Έρωτα (Live στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2CD) (2012)
Ο δικός μου Βασίλης Τσιτσάνης (Ζωντανή Ηχογράφηση στο μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2CD) (2013)
Όνειρα κάνω (2014), Έλα μου χαμογέλα μου (2016), Έχω εσένα (2018)
Τραγούδια του έχουν μεταφραστεί και ερμηνευτεί σε διάφορες χώρες του κόσμου. Τραγούδησε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και πήρε μέρος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με πολλή μεγάλη ακροαματικότητα.
Ποιος είναι ερωτευμένος και δεν έχει ακούσει Πάριο; Τον ευχαριστούμε που όλα αυτά τα χρόνια μας συντροφεύει στις πιο τρυφερές στιγμές μας. Χρόνια σας πολλά κ. Πάριο!!