«Δεν έχω συνηθίσει να είμαι ευτυχισμένη, γιατί αυτό δεν ήταν κάτι που το είχα ποτέ δεδομένο. Βλέπεις, μεγάλωσα διαφορετικά από τα παιδιά στη μέση αμερικανική οικογένεια, επειδή το μέσο παιδί μεγάλωσε περιμένοντας να είναι ευτυχισμένο».
Μέριλιν Μονρόε, 1954
Ο ομορφότερος άγγελος του Χόλιγουντ και το μεγαλύτερο sex symbol όλων των εποχών, γεννήθηκε με το όνομα Norma Jeane Mortenson (τουλάχιστον αυτό έγραφε το πιστοποιητικό γέννησης), την 1η Ιουνίου του 1926. Έγινε θρύλος, γιατί ήξερε, όσο καμία άλλη, πώς να χρησιμοποιεί την ομορφιά και το μυαλό της.
- Το πατρικό όνομα της μητέρας της, Gladys Baker, ήταν Μονρόε. Άλλαξε νόμιμα το όνομά της σε Μέριλιν Μονρό το Μάρτιο του 1956, όταν ήταν ήδη αστέρι. Εκείνη την εποχή, το όνομα της ήταν τόσο άγνωστο, που την πρώτη φορά που υπέγραψε ένα αυτόγραφο ως Μέριλιν Μονρό, έπρεπε να ρωτήσει πώς γράφεται. Δεν έμαθε ποτέ ποιος ήταν ο πατέρας της. Δύο άνδρες ισχυρίστηκαν ότι τους ανήκε η πατρότητά της, ο Στάνλεϊ Γκίφορντ, ο άνθρωπος που η Μέριλιν και η μητέρα της πίστευαν ότι ήταν ο πατέρας της, αν και αρνήθηκε να συναντήσει την Μέριλιν όταν ήταν ζωντανή, και ο Μάρτιν Έντουαρντ Μόρτενσεν, ο άντρας που παντρεύτηκε τη μητέρα της όταν γεννήθηκε. Το όνομα του Έντουαρντ εμφανίζεται στο πιστοποιητικό γέννησης της Μέριλιν.
2. Όταν έγινε διάσημη και έπρεπε να κρυφτεί από τον τύπο, υπέγραφε σε ξενοδοχεία ως Ζέλντα Ζονκ και στην ψυχιατρική κλινική ως Φέι Μίλερ.
3. Η Μονρό τοποθετήθηκε με πολλούς ανάδοχους γονείς μετά την νοσηλεία της μητέρας της. Κακοποιήθηκε σεξουαλικά σε ηλικία 10 ετών, από το σύζυγο μιας φίλης της μητέρας της όταν την φιλοξένησε μια από τις αμέτρητες φορές που η μητέρα της ήταν στο ψυχιατρείο. Αυτό το φρικτό παιδικό τραύμα της προκάλεσε πολλά ψυχολογικά προβλήματα και μάλιστα ανέπτυξε κι ένα τραύλισμα στη φωνή της για καιρό. Για ένα χρόνο μπήκε σε ορφανοτροφείο του Λος Άντζελες, και προσπαθούσε για καιρό να ξεφύγει από εκεί, καταφέρνοντάς το μόνο με τον πρώτο της γάμο, στα 16 της με τον 21χρονο γείτονά της James Doherty. Ζήτησε διαζύγιο τέσσερα χρόνια αργότερα.
4. Το 1947 κέρδισε ένα διαγωνισμό ομορφιάς και έγινε η πρώτη Miss California Artichoke Queen.
5. Σύμφωνα με τους Christies, μετά το θάνατό της, βρέθηκαν στην προσωπική της βιβλιοθήκη πάνω από 400 βιβλία. Από τον «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις, το «Das Kapital» του Καρλ Μαρξ και τη «Μεταφυσική» του Αριστοτέλη.
6. Υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο στον κινηματογράφο με την Twentieth Century Fox το 1946.
7. Ο πρώτος της ρόλος ήταν στο “Don’t Bother to Knock” (1952) στην οποία έπαιξε μια ψυχωτική μπέιμπι σίτερ.
8. Ήταν γοητευμένη με τον Σίγκμουντ Φρόιντ και την ψυχανάλυση, και όταν κινηματογραφούσε τον «Πρίγκιπα και την χορεύτρια», είχε καθημερινές συνεδρίες θεραπείας με την κόρη του Φρόιντ, την Άννα.
9. Το 1951, πήρε μαθήματα για την «Τέχνη της εκτίμησης» και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
10. Ήταν η πρώτη επιλογή του Τρούμαν Καπότε για το ρόλο της Χόλι Γκολάιτλι στο Breakfast at Tiffany’s.
11. Στα γυρίσματα για τη διάσημη σκηνή με το άσπρο φόρεμα στο «The Seven Year Itch» χρειάστηκαν 14 πρόβες για να το πετύχουν. Γυρίστηκε στις 1 π.μ. στη Lexington and 52nd St., στη Νέα Υόρκη, μπροστά σε 100 άντρες φωτογράφους και 1.500 θεατές. Κάθε φορά που το φουστάνι της ανέμιζε, το πλήθος ούρλιαζε.
12. Κατά τη διάρκεια των τριών γάμων της, υπέστη δύο αποβολές και μια έκτοπη εγκυμοσύνη. Ήταν έγκυος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Some Like It Hot».
13. Ολόκληρη η γκαρνταρόμπα της Μέριλιν, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου λευκού φορέματος, αγοράστηκε το 1971 από την ηθοποιό Ντέμπι Ρέινολντς, που είχε στην κατοχή της μια τεράστια συλλογή αναμνηστικών του Χόλιγουντ. Το υψηλό κόστος αποθήκευσης ανάγκασε την Ρέινολντς να πουλήσει τη συλλογή το 1999. Το λευκό φόρεμα πουλήθηκε τότε για $4.6 εκ.
14. To 1944, όταν δούλευε σε ένα στρατιωτικό εργοστάσιο για λογαριασμό της κυβέρνησης, είχε ανατεθεί σε έναν στρατιώτη, ονόματι David Conover, υπό τη διαταγή του Ronald Reagan, του μελλοντικού Προέδρου των ΗΠΑ, να φωτογραφίσει εργαζόμενες κοπέλες. Η Μέριλιν ήταν μία από αυτές, καστανή τότε, και ακόμα σύζυγος του Ντόχερτι. Ο Coroner έχει την τιμή να ισχυρίζεται ότι είναι ο πρώτος που την φωτογράφισε.
15. Το σενάριο για την τελευταία της ταινία, «Οι απροσάρμοστοι» (1961) γράφτηκε από τον Άρθουρ Μίλερ ως δώρο του Αγίου Βαλεντίνου. Το ζευγάρι χώρισε μια εβδομάδα μετά το πρώτο γύρισμα.
16. Μετά το θάνατό της, ο Τζο ΝτιΜάτζιο, σύζυγός για 8 μήνες, άφηνε μια ντουζίνα κόκκινα τριαντάφυλλα στην κρύπτη της Μονρό, τρεις φορές την εβδομάδα για τα επόμενα 20 χρόνια.
17. Η τελευταία της φωτογραφία, που τραβήχτηκε το Σαββατοκύριακο πριν το θάνατό της, ήταν με τον Φρανκ Σινάτρα και τον πιανίστα της τζαζ Μπάντυ Γκρέκο κατά τη διάρκεια μιας παραμονής στο πανδοχείο Cal-Neva, στη Νεβάδα.
18. Έκανε 33 ταινίες στα 16 χρόνια της καριέρας της.
19. Στην κηδεία της, στις 8 Αυγούστου 1962, παρευρέθηκαν μόλις 31 στενοί συγγενείς και φίλοι.
20. Η κρύπτη της βρίσκεται στο διάδρομο των αναμνήσεων στο νεκροταφείο του πάρκου Γουέστγουντ. Δίπλα της είναι αυτή του Χιου Χέφνερ. Το παράδοξο είναι ότι, ο Χέφνερ είναι αυτός που την βοήθησε να γίνει διάσημη, με το εξώφυλλό της στο πρώτο τεύχος του «Playboy», με τη γυμνή φωτογραφία της που είχε τραβηχτεί 4 χρόνια νωρίτερα.
21. Κατά τη διάρκεια των ανακαινίσεων το 1972, η νέα ιδιοκτήτρια του σπιτιού της Μέριλιν στο Μπρέντγουντ, ηθοποιός Βερόνικα Χάμελ, ανακάλυψε ένα εξελιγμένο σύστημα υποκλοπής και τηλεφώνου που κάλυπτε κάθε δωμάτιο στο σπίτι και το οποίο κόστισε $100.000 για να αφαιρεθεί! Ο ντετέκτιβ Fred Otash αργότερα επιβεβαίωσε ότι το FBI και η ΣΙΑ είχαν βάλει κοριό στο σπίτι της Μέριλιν.
22. Την ημέρα του θανάτου της, την επισκέφτηκε στο σπίτι ο αδερφός του JFK, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι.
23. Μπορεί να έπαιζε την “χαζή ξανθιά”, αλλά στην πραγματικότητα ήταν εξαιρετικά ευφυής. Είχε IQ 168.
24. Ο ήρωας της Μέριλιν ήταν ο Αβραάμ Λίνκολν: «Συνήθιζα να διαβάζω όλα όσα μπορούσα να βρω γι’ αυτόν», έγραψε στην αυτοβιογραφία της. «Ήταν ο μόνος διάσημος Αμερικανός που έμοιαζε περισσότερο με μένα, τουλάχιστον στην παιδική του ηλικία».
25. Το 1973, ο Έλτον Τζον έγραψε ένα τραγούδι- αφιέρωμα σε εκείνη, το «Candle in the Wind». Το 1997, ηχογραφήθηκε εκ νέου με νέους στίχους στη μνήμη της πριγκίπισσας Diana, και έγινε το best-selling single του Ηνωμένου Βασιλείου.
https://www.youtube.com/watch?v=-ohT6EBhh4o
26. Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στις 5 Αυγούστου 1962. Είχε ένα τηλέφωνο σε ένα από τα χέρια της και το σώμα της ήταν εντελώς γυμνό και μπρούμυτα στο κρεβάτι της. Δεν βρήκαν ναρκωτικά στο στόμα της και επίσης δεν υπήρχε καμία αναφορά για αλκοόλ ή νερό κοντά στο κρεβάτι όπου βρέθηκε, όπως θα ήταν επίσης τυπικό τέτοιου θανάτου. Η ιατροδικαστική αναφορά δεν ανέφερε ίχνη χαπιών στο στομάχι της. Ο αναπληρωτής ιατροδικαστής Τόμας Νογκούτσι πρότεινε ότι η έλλειψη χαπιών ήταν το αποτέλεσμα της μακράς ιστορίας του Μονρό για κατάχρηση ουσιών, που της επέτρεψε να αφομοιώσει τις κάψουλες γρηγορότερα από έναν μη εθισμένο.
27. Η δημοσιογράφος του περιοδικού «Life» Leigh Wiener δωροδόκησε το προσωπικό του τοπικού νεκροτομείου με ένα μπουκάλι ουίσκι για να μπει μέσα και να φωτογραφίσει την Μονρό ώρες μετά το θάνατό της. Το σώμα της έδειξε κυάνωση, μπλε ή μωβ χρωματισμό του δέρματος, η οποία συνάδει με ένεση με βελόνα.
28. Ο Μάρλον Μπράντο ισχυριζόταν μέχρι να πεθάνει ότι η φίλη του, Μέριλιν Μονρό δεν αυτοκτόνησε, αλλά μάλλον δολοφονήθηκε. Πίστευε ότι μπορούσε να διαβάζει τους ανθρώπους σε απίστευτα υψηλό επίπεδο και ότι όσο έξυπνος κι αν ήταν ένας άνθρωπος, δεν μπορούσε να κρύψει εντελώς την κατάθλιψη. Έτσι, στα μάτια του, η Μονρό δεν μπορεί να αυτοκτόνησε, γιατί ήταν σίγουρος ότι θα μπορούσε να αισθανθεί την κατάθλιψη της πριν το θάνατό της.
29. Ήταν από τις πρώτες γυναίκες ηθοποιούς που έφτιαξε την δική της εταιρεία παραγωγής, τη «Marilyn Monroe Productions», αλλά πρόλαβε να κάνει μόνο μία ταινία, «The Prince and the Showgirl» (1957).
30. Δεν προτάθηκε ποτέ από την Ακαδημία Κινηματογράφου για ένα Όσκαρ, ούτε και μετά θάνατον. Κέρδισε όμως Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο της Sugar Kane στο «Some Like It Hot».
Χρόνια πολλά Νόρμα Τζην!!