Το Φεστιβάλ Βόλου ανοίγει 4η συνεχόμενη χρονιά την αυλαία του. Θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικά, μουσική και φωτογραφία από διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες συνθέτουν το συνολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που έρχεται σαν κύμα να μας παρασύρει στους ρυθμούς της τέχνης και του πολιτισμού.
Από 6 – 25 Ιουνίου και από 31 -9 Σεπτεμβρίου στον Βόλο και στο Πήλιο.
Την πρώτη εβδομάδα το Φεστιβάλ Βόλου 2019 φιλοξενεί τις παρακάτω δράσεις:
Η Ανθρώπινη Φωνή του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιώργου Καύκα, με την Μαρία Χατζηϊωαννίδου στο θέατρο Αχίλλειο στις 6 Ιουνίου και ώρα 21:15
Η «κορωνίδα» της συνεργασίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης είναι σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Αναστασάκη η παράσταση «Ανθρώπινη Φωνή»
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το μονόπρακτο «Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καύκα, μετά τις εξαιρετικά πετυχημένες παρουσιάσεις σε επιλεγμένους χώρους της Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης, μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ και της ΚΟΘ, έγινε στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές. Την ίδια αποδοχή είχαν όλες οι παρουσιάσεις της «Ανθρώπινης Φωνής» στην Οικία Τέλλογλου, με διαδοχικές sold out παραστάσεις.
Το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το συγκλονιστικό μονόλογο μίας απελπισμένης γυναίκας μπροστά στην εγκατάλειψη, από την Μαρία Χατζηιωαννίδου σε σκηνοθεσία Γιώργου Καύκα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συγγραφέας: Ζαν Κοκτώ
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καύκας
Μουσική/Ηχητικό περιβάλλον: Πάνος Νάνος
Βίντεο: Πάνος Μπουντούρογλου
Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος
Ερμηνεύει η ηθοποιός του ΚΘΒΕ Μαρία Χατζηϊωαννίδου
Μουσική επί σκηνής: Πάνος Νάνος (Ηλεκτρική κιθάρα)
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ταμεία: 10€ Προπώληση: 8€
Η προπώληση γίνεται στα Filippou cafe classique, 4 εποχές καφέ και Μελάνι.
Παραμυφικό, ΣΜουθ σε συμπαραγωγή με την Εναλλακτική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Κώστα Λαμπρούλη, στο θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής στις 7 Ιουνίου και ώρα 21:15
Η παράσταση του ΣΜουΘ που καταχειροκροτήθηκε και γοήτευσε το κοινό των Αθηνών συνθέτει όλες τις εκφραστικές φόρμες των παραστατικών τεχνών σε ένα νέο θέατρο και προκαλεί το ελεύθερο παιχνίδι των συνειρμών του θεατή.
Με δύναμη από τη Λάρισα, το ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου) σε συμπαραγωγή με την Εναλλακτική Λυρική Σκηνή φέρνει στην αίθουσα της Παλιάς Ηλεκτρικής το Παραμυφικό, την πιο εμβληματική δημιουργία του, εναρκτήρια παράσταση του προγράμματος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Βόλου 2019.
Το έργο, σε σύλληψη, σκηνοθεσία και κείμενα του χαρισματικού Κώστα Λαμπρούλη, που πρωτοπαρουσιάστηκε με επιτυχία το 2013 στη Λάρισα, αναβιώνει πληρέστερο και ανανεωμένο σε συμπαραγωγή με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Ένα τεράστιο νυφικό και μια άφαντη, μυθική νύφη. Μια γαμήλια γιορτή που μετατρέπεται σε σαρκοφάγο καρναβάλι. Μια ονειρική τελετή που εξελίσσεται σε εφιάλτη. Με μια λέξη: Παραμυφικό!
Η παράσταση, προϊόν πολύμηνης, συλλογικής έρευνας και δημιουργίας, έχει τη μορφή σκηνικής σύνθεσης που αξιοποιεί όλα τα εκφραστικά μέσα του μουσικού θεάτρου, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο εικαστικό αποτέλεσμα, διαμορφώνοντας ένα θέατρο που προκαλεί το ελεύθερο παιχνίδι των συνειρμών.
Πίσω από τις φόρμες του παραμυθιού, του λυρισμού και της αλληγορίας, το Παραμυφικό ξεδιπλώνει μια σύγχρονη και ανελέητη κοινωνική κριτική: η πάντοτε παρούσα –αλλά ποτέ φανερή– νύφη του Παραμυφικού μπορεί να είναι άνθρωπος, μπορεί όμως να είναι και ιδέα, πίστη ή κατάσταση. Μπορεί να είναι για τον θεατή καθετί που επιπόλαια υμνείται και μετά πετιέται, μια ένοχη αλήθεια ή ένας βολικός μύθος.
Σκηνοθετικό σημείωμα
Η ιστορία του Παραμυφικού ξεκινάει το 2012, αμέσως μετά από δύο παραγωγές του ΣΜουΘ που έχουν ενδυναμώσει και ανανεώσει την ομάδα: το πολύ πολιτικό ΠΟΛΙΤΑΙ και το κοσμοπολίτικο EUtropia. Σε μια Ελλάδα που αναμασά αμήχανα τον νέο της ζόφο κι ο ένας δείχνει τον άλλο, εμείς αποφασίζουμε να στραφούμε στα μέσα μας και να βγάλουμε από το μπαούλο ένα τεράστιο, λαμπερά λευκό, μεταξωτό ύφασμα μιας παλιότερης παραγωγής. Το βαφτίζουμε νυφικό και γράφουμε την ιστορία του.
Στην αρχή, μας οδηγούν οι μουσικές και αυτοσχεδιάζουμε σκηνικές πράξεις. Δεν υπάρχουν ιδέες παρά μόνο εικόνες και ήχοι. Πολύμηνη δουλειά και έρευνα στη φόρμα. Σιγά σιγά το όνειρο, που έχει πάρει μορφή, μετατρέπεται σε εφιάλτη. Πώς να μείνουμε ανεπηρέαστοι από αυτό που συμβαίνει γύρω μας; «Οι δεκαπεντασύλλαβοι πολιτικοί μας στίχοι θέλαμε να είναι απολιτίκ και να μην κάνουν ρίμα». Μια γλυκιά «αποτυχία» που δίνει νόημα στους παλιάτσους μας και μας εξηγεί το όνειρο.
Αποφασίζουμε να μην αλλάξουμε ρότα. Εμπιστευόμαστε τη ροή της έμπνευσης. Εμπλουτίζουμε τις εικόνες και τη μουσική με λόγο, τόσο όσο να δεθούν μεταξύ τους οι συνειρμοί και το όνειρο να μείνει ανερμήνευτο. Πασχίζουμε να κρατήσουμε τους πολύπλευρους χαρακτήρες δισδιάστατους, όσο εκείνοι πασχίζουν να μας πουν τα μυστικά τους. Ταλαιπωρούμε το πανί κι αυτό μας ανταποδίδει την ταλαιπωρία του, σαν κατάρα. Δεν θα ξεμπλέξουμε ποτέ;
Για κάποιο λόγο, προφανώς, νιώθουμε οικεία πάνω του, μέσα του και κάτω από αυτό.
Και επιστρέφουμε σε αυτό, όπως ο απόδημος στη γενέτειρα.
Αναβιώνοντας το Παραμυφικό πέντε χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του στη Λάρισα, εκπληρώνουμε μια υπόσχεση επιστροφής. Και μιας πικρής επιβεβαίωσης. Όσα μπαλώματα, σημάδια και λεκέδες κι αν ανακαλύπτουμε, ήταν εκεί και πριν, ανάμεσα στα άλλα τόσα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει και η ιστορία της νύφης παραμένει ίδια. Είναι η ιστορία της συλλογικής μας δημιουργίας και της συλλογικής μας καταρράκωσης.
Κι όσο εμείς θα καταπιανόμαστε με το νυφικό, η νύφη θα συνεχίσει να μας κοιτά κατάματα. Κάτω απ’ το πέπλο, το βλέμμα της θα περιμένει να διασταυρωθεί με το δικό μας. Όσο κι αν το αποφεύγουμε, δεν θα ξεμπλέξουμε ούτε και θα γλιτώσουμε. Ίσως, αν το αντικρίσουμε, ίσως να ταυτιστούμε.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Κείμενα: Κώστας Λαμπρούλης
Μουσική: Φίλιππος Ζούκας, Λευτέρης Γάλλος, Μαρία Δεληγιάννη, Ελένη Κυπριώτη
Ερμηνευτές-συνδημιουργοί: Λευτέρης Γάλλος, Μαρία Δεληγιάννη, Φίλιππος Ζούκας, Ελένη Κυπριώτη, Αποστόλης Λύγδας, Κατερίνα Μπέκου, Δέσποινα Μπουνίτση, Θανάσης Σαλιαμπούχος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Μακρίδου
Ενδυματολογική επιμέλεια: Ελένη Ψύρρα
Χορογραφία-Κινησιολογία: Δέσποινα Μπουνίτση
Εικαστική επιμέλεια: Δήμητρα Εξάρχου
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Χατζηαντωνίου
Η Ευρυδίκη Αρκουδογιάννη σε συνεργασία με το καφέ Ελέφαντας και παρουσιάζουν στις 8 Ιουνίου 2019 την εικαστική εγκατάσταση, Με Το Χρώμα Αρχηγό.
Στον πεζόδρομο της Τ.Οικονομάκη (απέναντι απο το cafe-bar Elefantas) η εικαστική εγκατάσταση της Ευρυδίκης Αρκουδoγιάννη με βασικά υλικά τα ιστιοπλοϊκά σχοινιά και το μέταλλο.
ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑ (6μ χ 1,5μ) ΚΑΙ ΜΕ ΧΟΝΤΡΑ ΕΓΧΡΩΜΑ ΚΑΡΑΒΟΣΧΟΙΝΑ, ΥΦΑΙΝΟΥΜΕ ΡΙΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΤΙΒΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΜΑΣ.
ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ, ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.
ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥΣ, ΝΑ ”ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΟΥΜΕ” ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΦΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΌΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΦΕΔΑΚΙ Ή ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΑΝΕΜΕΛΑ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥΣ. !
ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ, ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΑΣΤΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ”ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ” !
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
”ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ” ! ”ΚΟΙΤΑΞΕ ΜΕ” ! ”ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΜΕ” !
Πληροφορίες
Η εγκατάσταση θα παραμείνει στον χώρο από τις 8 Ιουνίου -21 Ιουνίου και θα είναι επισκέψιμη καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.
Το Φεστιβάλ Βόλου 2019 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, φιλοξενούν το μουσικό σχήμα “The Pre-fabricated Quartet” υπό την επιμέλεια του Χρήστου Γούσιου στο Θερινό Σινεμά «Εξωραϊστική» στις 9 Ιουνίου και ώρα 21:00.
Οι “The Prefabricated Quartet” είναι ένα μουσικό σχήμα από την Θεσσαλονίκη που ειδικεύεται στην συνοδεία ταινιών βωβού κινηματογράφου. Στις 09 Ιουνίου 2019 έρχονται στον Βόλο για να παρουσιάσουν στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βόλου το τελευταίο τους πόνημα πάνω στην ταινία σταθμό του γερμανικού εξπρεσιονισμού “Das Cabinet des Dr. Caligari“.
Εισιτήριο: 7 ευρώ
Eπικοινωνία: tickets@volosfestival.gr , https://www.facebook.com/volosfestival/