Το mikrofwno εξασφάλισε για εσάς ΔΙΠΛΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ για την «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στο Δημοτικό θέατρο του Άλσους (Δ. Κιντής) – Ηλιούπολη [Τρίτη 9 Ιουλίου / ώρα: 21:30]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: https://bit.ly/2NKDDw0
Για να μπείτε στην κλήρωση κάντε τα εξής βήματα:
-
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook -> http://bit.ly/2dVQYEf
-
Εγγραφή στις ειδοποιήσεις μας για να λαμβάνετε πρώτοι το τι συμβαίνει, είτε πατώντας το κουδουνάκι στα αριστερά κάτω που εμφανίζεται στην οθόνη σας (όσοι έχετε υπολογιστή) είτε πατώντας στο “Θέλετε να λαμβάνετε πρώτοι ενημερώσεις για ό,τι συμβαίνει στο Mikrofwno” (όσοι είστε από κινητό)
-
Κάντε Public Share το αντίστοιχο Post που θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook
-
Κάντε Comment με Tag το άτομο που θέλετε να πάρετε μαζί σας κάτω από το συγκεκριμένο post
-
Στείλτε μας στο Inbox της σελίδας γράφοντας τη λέξη ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.
Ο διαγωνισμός λήγει το Σάββατο 6 Ιουλίου στις 17:30 και τα ονόματα των νικητών θα σταλούν προσωπικά με μήνυμα στους ίδιους τους νικητές
Ακολουθεί το δελτίο τύπου
Την εμβληματική κωμωδία του Μποστ «Μαρία Πενταγιώτισσα», παρουσιάζει σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων η 5η ΕΠΟΧΗ σε πανελλαδική περιοδεία το καλοκαίρι του 2019. Στο ρόλο της «Μαρίας», ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης. Στα 1982 ο Μποστ γράφει τη «Μαρία Πενταγιώτισσα». Ένα από πιο αστεία, σχεδόν σπαρταριστά έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο στον προσφιλή του 15σύλαβο. Μια ξεκαρδιστική παρωδία ηθών βασισμένη σε ένα από τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά. Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, κατά κόσμον Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της – Πενταγιοί Φωκίδας – για τις ερωτικές της περιπέτειες. Εραστές και αγαπητικοί δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα. Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα: «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια / και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παληκάρια.. Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, / εσύ τα ’καμες ούλα!».
Με όχημα την ιστορία της θρυλικής Μαρίας του τόπου μας ο Μποστ και πάντα «σε ζωντανή σύνδεση» σαρκάζει τους θεσμούς και αμφιβάλλει για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα. Αυτό το «Μποστάνι» τα έχει όλα Πάνε εξήντα χρόνια ακριβώς από τότε που ο Μποστ παρουσίασε στη στήλη του με τον τίτλο «Το μποστάνι του Μποστ», τους τρεις χαρακτηριστικότερους ήρωες του: Μαμά Ελλάς, Πειναλέων και Ανεργίτσα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διατρέχουν το σύνολο του έργου του μέχρι και το 1995 που γράφει και το τελευταίο του θεατρικό έργο. Διαβάζοντας ξανά σήμερα το έργο του Μέντη Μποσταντζόγλου αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως τι είναι αυτό που κινητοποίησε τη νεαρή τότε Λούλα Αναγνωστάκη – που σφράγισε τη μετέπειτα νεοελληνική δραματουργία- να γράψει το πρώτο της ουσιαστικά δημοσιευμένο κείμενο, στην Επιθεώρηση Τέχνης του 1962, αναφορικά με το πρώτο του σχεδόν θεατρικό έργο Όμορφη Πόλη υπερισπιζόμενη την ποιητικότητα και το σουρεαλισμό της θεατρικής γραφής του Κωνσταντινοπολίτη καλλιτέχνη.
Μοναδική μορφή στην ελληνική τέχνη και τα γράμματα ο Χρύσανθος Μέντης Μποσταντζόγλου, κατά συντομογραφία Μποστ – σκιτσογράφος, εικονογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σατυρικός αρθρογράφος – κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος και μια βαθιά προσωπική σχέση με τις λέξεις που αποκτούσαν αυτονομία ως σχόλια αυθύπαρκτα η κάθε μια, χρησιμοποιώντας την καθαρεύουσα σε ακραία σύνταξη για να υπογραμμίσει την ημιμάθεια της εποχής του. Το έργο του Μποστ τα έχει όλα: χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό, αγάπη για τους ανθρώπους, μα κυρίως δυο στοιχεία συχνά αντικρουόμενα στη νεοελληνική συνείδηση: τη λαϊκότητα και τη λογιοσύνη. Μπορεί να πει με λίγα πολλά και να θίξει με τη φαινομενική αλαφράδα του βαθιά ζητήματα του καιρού μας.
Την παράσταση σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης.
Παίζουν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Μελέτης Ηλίας, Αργύρης Αγγέλου, Χάρης Γρηγορόπουλος, Δανάη Μπάρκα, Γιώργος Δεπάστας, Αχιλλές Σκευής.
Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Μάνος Καρατζογιάννης.
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης.
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα.
Μουσική: Θύμιος Παπαδόπουλος.
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος.
Χορογραφίες – Κινησιολογία: Βρισηίς Σολωμού.
Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Θέατρο Παπάγου στις 27 Ιουνίου.