Τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν τον «Οιδίποδα Τύραννο», την αριστουργηματική τραγωδία του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, σε καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Το mikrofwno.gr βρέθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» και παρακολούθησε την συγκλονιστικότερη ίσως παράσταση του φετινού καλοκαιριού!!!
Ο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή θεωρείται η καλύτερη από τις σωζόμενες τραγωδίες. Ένα λιτό σκηνικό που ο σκοπός του είναι να στρέψει τη προσοχή του κοινού στους ηθοποιούς και μόνο, ήταν το πρώτο που αντίκριζε κανείς μπαίνοντας στο Θέατρο. Το δεύτερο και εντυπωσιακότερο – τολμώ να πώ – ήταν το πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε εκείνο το βράδυ στο θέατρο. Γνωρίζοντας καλά το θεατρικό κοινό του Βόλου, ξέρω ότι επιλέγει να γεμίζει το θέατρο σε άλλου είδους παραστάσεις. Την βραδιά εκείνη οι Βολιώτες όχι μόνο γέμισαν το θερινό θέατρο, αλλά παρακολούθησαν την παράσταση σεβόμενοι απόλυτα την ιερότητα του έργου, χωρίς να ακουστεί ψίθυρος….. εκτός από μία γλυκιά μανούλα η οποία είχε τη φαεινή ιδέα να φέρει στη παράσταση τα 5χρονα παιδάκια της και να τους εξηγεί σε κάθε σκηνή τι βλέπουνε!
Η παράσταση ξεκινάει με το Χορό, αναπόσπαστο κομμάτι της τραγωδίας, ο οποίος επιβλητικά κάνει την είσοδό του κρατώντας μουσικά όργανα -κάποιοι από αυτούς – χωρίς ωστόσο να εμποδίζει την θεατρική τους απόδοση, και αραδιάζοντας σε όλη τη σκηνή πήλινα βρέφη ολοκληρώνετε η εικόνα του σκηνικού. Με την είσοδος του Χορού στη σκηνή αρχίζει να ξετυλίγεται η ιστορία από την αρχή, με τη Σφίγγα και το αίνιγμά της σχετικά με τον άνθρωπο. Αίνιγμα που εύκολα έλυσε ο Οιδίποδας.
Η ερμηνεία του Δημήτρη Λιγνάδη – ο οποίος είχε κάνει και τη μετάφραση του έργου – στο ρόλο του Οιδίποδα ήταν καταπληκτική και κατανοητή. Χωρίς πομπώδεις και στομφώδεις ερμηνεία, αλλά με μια απλότητα δίχως να ελαφρύνει το κείμενο, ενσάρκωσε με κάθε του κίνηση, με κάθε λέξη και με τον τόνο της φωνής του, όλη την τραγική εξέλιξη του ήρωα προς την αποκάλυψη της αλήθειας. Ο λόγος του διαθέτει ρυθμό, ευφράδεια, σιγουριά και έκφραση έτσι ακριβώς όπως ταιριάζει σε ένα ηγέτη, ο οποίος είναι αποφασισμένος να σώσει το λαό της Θήβας από το λοιμό.
Η εμφάνιση της Αμαλίας Μουτούση εντυπωσιακή, με τα στήθη της υπερτονισμένα και τις βελόνες να εξέχουν από την πλούσια κόμη της, δίνει στην Ιοκάστη την επιβλητικότητα που της αξίζει, την αγέρωχη και στητή κορμοστασιά της, την ψυχραιμία και τη καίρια σωματικότητα που αρμόζει σε μία βασίλισσα, ακόμα και την στιγμή της αποκάλυψη της αλήθειας. Η ηθοποιός με τη σιγουριά και την εμπειρία που τη διακρίνει, επιβάλει την παρουσία της και χαρίζει στην Ιοκάστη την ανάλογη βασιλική αίγλη ακόμα κι όταν εμφανίζεται στο μέσον της παράστασης και για μόνο λίγα λεπτά.
Ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, ταράζει το θεατή με τη φωνή του και τη μυστηριώδη παρουσία του, καθώς εμφανίζετε στη σκηνή ως κουκουλοφόρος, ως ένας επίγειος Χάρος ο οποίος έρχεται να φανερώσει στον Οιδίποδα τη σκληρή πραγματικότητα. Ακόμα και τα καμπανάκια του σκοινιού που χρησιμοποιεί ο τυφλός μάντης Τειρεσίας ως οδηγό, βγάζουν ένα ήχο που συνάδει αρμονικά με την ατμόσφαιρα του έργου. Ο Νίκος Χατζόπουλος στο ρόλο του Κρέοντα, αποδεικνύετε άξιος αντίλογος του Οιδίποδα, άκαμπτος μεστός και καίριος
Τα κουστούμια, του Πάρη Μέξη συμπληρώνουν το σκηνικό με ξεκάθαρα παραδοσιακές αναφορές. Το ίδιο συνεπείς στην ελληνική παράδοση είναι και η μουσική του Μίνου Μάτσα, η οποία μας υπενθυμίζει τις ρίζες μας, την οικογένεια μας και συνδέει το παρελθόν με το τώρα.
Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη είναι αυτή που απογειώνει την παράσταση. Εξαιρετική, δυναμική και λιτή, πολύ σημαντικό είναι ότι δεν προσπάθησε να της δώσει μια μοντέρνα πλευρά αλλά σεβάστηκε απόλυτα το έργο του Σοφοκλή και κράτησε την κλασική του φόρμα. Στο ύψος της παράστασης στάθηκαν όχι μόνο οι ηθοποιοί αλλά και όλοι οι συντελεστές.
Συντελεστές:
Μετάφραση : Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία : Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνογραφία-Κοστούμια : Πάρις Μέξης
Μουσική : Μίνως Μάτσας
Κίνηση : Κική Μπάκα
Φωτισμοί : Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθοί σκηνοθέτη : Δήμητρα Δερμιτζάκη, Έλενα Σκουλά
Βοηθός Mουσικού Συνθέτη : Δήμητρα Αγραφιώτη
Φωτογραφίες Παράστασης : Πάτροκλος Σκαφίδας
Παραγωγή : Αθηναϊκά Θέατρα
Πρωταγωνιστούν:
Δημήτρης Λιγνάδης : Οιδίποδας
Αμαλία Μουτούση : Ιοκάστη
Νίκος Χατζόπουλος : Κρέων
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης : Τειρεσίας
Γιώργος Ζιόβας : Άγγελος
Γιώργος Ψυχογιός : Θεράπων
Νικόλας Χανακούλας : Εξάγγελος
Χορός: Μιχάλης Αφολαγιάν, Δημήτρης Γεωργαλάς, Δημήτρης Καραβιώτης, Κώστας
Κοράκης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Δημήτρης Μαύρος, Βασίλης Παπαδημητρίου,
Γιάννης Πολιτάκης, Γιωργής Τσουρής, Βαγγέλης Ψωμάς.
Τιμές εισιτηρίων: 20€ κανονικό – 15€ Φοιτητικό/ ΑΜΕΑ/ Ανέργων
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
Ώρα Έναρξης: 21:30
Επόμενες Παραστάσεις:
Δευτέρα 29/7: Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών – Πάτρα
Τετάρτη 31/7: Θέατρο Ανατολικής Τάφρου – Χανιά
Πέμπτη 1/8: Θέατρο Ανατολικής Τάφρου – Χανιά
Παρασκευή 2/8: Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης – Ηράκλειο
Σάββατο 3/8: Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης – Ηράκλειο
Κυριακή 4/8: Θέατρο “Ερωφίλη” – Ρέθυμνο
Σάββατο 17/8: Θέατρο Φλόκα – Αρχαία Ολυμπία
Κυριακή 18/8: Θέατρο Κάστρου – Καλαμάτα
Δευτέρα 19/8: Θέατρο Κάστρου – Καλαμάτα
Τρίτη 20/8: Σαϊνοπούλειο – Σπάρτη
Τετάρτη 21/8: Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης – Νικόπολη
Δευτέρα 26/8: Δημοτικό θέατρο του Άλσους (Δ. Κιντής) – Ηλιούπολη
Πέμπτη 29/8: Κατράκειο Θέατρο – Νίκαια
Τρίτη 3/9: Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη – Βύρωνας
Πέμπτη 5/9: Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη
Δευτέρα 9/9: Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου – Παπάγου
Τρίτη 10/9: Βεάκειο Θέατρο – Πειραιάς