«Όταν ήμουν μικρή και χωρίς τηλεόραση, Youtube και χιλιάδες κανάλια, έλεγα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός ή τραγουδίστρια, χωρίς να έχω προσλαμβάνουσες. Μεγαλώνοντας, αυτό μου φαινόταν εξωπραγματικό για ένα παιδί από την Καβάλα. Για αυτό, λέω πια να ονειρεύεστε μεγάλα πράγματα, έχετε το δικαίωμα. Τα μικρά πράγματα, σε μικραίνουν. Για τότε ήταν ανέφικτο εγώ, ένα παιδί εργατών, μεταναστών, να φανταστώ ότι θα πουλάω χιλιάδες CD».
Η Δέσποινα Βανδή είναι από τις πιο αγαπημένες και εμπορικές Ελληνίδες τραγουδίστριες της ποπ και ελαφριάς μουσικής.
Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1969 στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας, όπου είχαν πάει οι γονείς της για να εργαστούν. Το πραγματικό της όνομα είναι Δέσποινα Μαλέα. Έχει έναν μεγαλύτερο αδελφό και μία
αδελφή που ζουν στην Καβάλα. Όταν ήταν 6 ετών μετακόμισε με τους γονείς της στην Καβάλα, από όπου είναι η οικογενειακή της καταγωγή. Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η Δέσποινα Βανδή δεν είναι μόνο τραγουδίστρια, με τεράστιες επιτυχίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μας απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι ξέρει να παίζει και να χορεύει επίσης. Έχει ωριμάσει πνευματικά και καλλιτεχνικά και συνεχίζει την καριέρα της πειραματιζόμενη και σε άλλα είδη θεάματος, με μεγάλη επιτυχία. «Δεν με πειράζει αν έκλεισε κάποιος κύκλος, θα ανοίξει ένας άλλος και πάλι από την αρχή. Έχει τόσα η ζωή να μας δώσει. Σημασία έχει όταν πέσεις να προβληματιστείς γι’ αυτό και να ξανασηκωθείς». Δεν έχει πια να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν και έχει αποφασίσει να κάνει μόνο πράγματα που την εκφράζουν και την ευχαριστούν, είτε στην μουσική, είτε στο θέατρο. Της αρέσει πολύ το διάβασμα. Βρίσκει πάντα χρόνο για τους αγαπημένους της φιλοσόφους. Φροντίζει πάντα τον εαυτό της και γυμνάζεται καθημερινά.
Ήθελε από μικρή να γίνει τραγουδίστρια ή ηθοποιός. Θεωρούσε τη φωνή της μέτρια και έκανε μαθήματα τραγουδιού και φωνητικής για να γίνει καλύτερη. Η καριέρα της ξεκίνησε το 1994. Στα πρώτα της βήματα βρέθηκε δίπλα στον Βασίλη Καρρά, στη Θεσσαλονίκη, πράγμα που την βοήθησε να ανοίξουν κι άλλες πόρτες. Για αρκετά χρόνια εργαζόταν σε νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης. Σε ένα από αυτά γνώρισε και συνεργάστηκε και με τον Αντώνη Ρέμο, που έκανε κι εκείνος τότε, τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι. Αλλάζει το επίθετό της σε «Βανδή», μετά από τη συμβουλή ενός επιχειρηματία που συνεργαζόταν τότε.
Κατεβαίνει στην Αθήνα και κάνει τον πρώτο της δίσκο το 1994, που είχε τίτλο «Γέλα μου», και το πρώτο της ντουέτο, τι τύχη, είναι με τον Γιάννη Πάριο, στο τραγούδι «Αδιέξοδο», σε στίχους και μουσική του Βασίλη Καρρά και τα τραγούδια «Γέλα μου» και «Δεν υπάρχει τίποτα».
Την πρώτη φορά που άκουσα τη φωνή μου στο ράδιο κοκάλωσα, ήταν μια στιγμή πολύ περίεργη και αμήχανη. Την πρώτη φορά που με αναγνώρισε ο περιπτεράς της γειτονιάς μου, μετά από 13 εμφανίσεις στο Γαλάτσι TV, GTV λεγόταν τότε, έπαθα επίσης πλάκα».
Το 1996 η Βανδή κυκλοφόρησε τον επόμενο δίσκο της, Εσένα Περιμένω. Μεταξύ των επιτυχιών του άλμπουμ, τα «Εσένα Περιμένω», «Δεν Πεθαίνει Η Αγάπη» και «Έφυγες», τραγούδια γραμμένα από το φίλο της μουσικό παραγωγό Τόνι Κονταξάκη.
Το 1997 η Βανδή συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον συνθέτη και στιχουργό Φοίβο, ο οποίος έγραψε τα τραγούδια για το άλμπουμ Δέκα Εντολές, το οποίο έγινε διπλά πλατινένιο. Η συνεργασία τους αποδείχθηκε από τις πιο επιτυχημένες στο ελληνικό τραγούδι.
Την επόμενη χρονιά το 1998, κυκλοφόρησε σε στίχους και μουσική του Φοίβου, το CD σινγκλ Σπάνια, το οποίο περιείχε το ομώνυμο τραγούδι και το «Ούτε ένα ευχαριστώ». Ο επόμενος δίσκος της ήταν οι “Προφητείες“. Κυκλοφόρησε το 1999 και έγινε χρυσός την ίδια ημέρα της κυκλοφορίας του. Στη συνέχεια έγινε τριπλά πλατινένιος.
Το φθινόπωρο του 2001 η Βανδή και ο Φοίβος αποφάσισαν να υπογράψουν συμβόλαιο με τη Heaven Music, μία νέα δισκογραφική εταιρία, μέλος του ομίλου ANT1. Η επόμενη επιτυχία της, το «Γεια» (2001), ήταν ένα διπλό άλμπουμ με 21 νέα τραγούδια και έγινε 4πλά πλατινένιο. Πολλά από τα τραγούδια του έγιναν επιτυχίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε γείτονες χώρες, όπως η Τουρκία και ο Λίβανος.
Το τραγούδι «Gia», σε στίχους και μουσική Φοίβου, γίνεται γνωστή και στη διεθνή μουσική σκηνή, και το 2003 έφτασε στα charts των ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Billboard και Music Week), ενώ το τραγούδι «Opa opa» κυκλοφόρησε επίσης ως CD σινγκλ σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Τουρκία και Βόρεια Αφρική, καθώς επίσης έχει συμπεριληφθεί σε πάνω από 120 συλλογές παγκοσμίως.
Τα τρία πρώτα της διεθνή σινγκλ, «Gia» (2003), «Opa Opa» (2004) και «Come Along Now» (2005) μπήκαν στις λίστες όλου του κόσμου. Κυκλοφόρησε τότε και το ολοκληρωμένο άλμπουμ σε διάφορες χώρες του κόσμου με τίτλο “Gia” ή “Come Along Now”, ανάλογα από τη χώρα και συμπεριλάμβανε εκτός από τα 3 διεθνή singles και άλλες επιτυχίες από την ελληνική έκδοση του “Γεια”.
Έκανε μία εμφάνιση στη γερμανική εκπομπή “Top of the Pops“, όπου παρουσίασε το τραγούδι της «Gia», καθώς συμπεριλήφθηκε στην κατηγορία εκείνης της εβδομάδας «διάσημοι καλλιτέχνες με τις καλύτερες πωλήσεις». Η δουλειά της έχει κυκλοφορήσει σε remix από γνωστούς DJs και παραγωγούς, όπως μεταξύ άλλων οι Armand Van Helden, Milk & Sugar, Nick Skitz, Roger Sanchez, Junior Vasquez, Pete Tong, Bass Bumpers, DJ Gregory, Level K, XTM, Minimal Chic και Highpass. Τα τραγούδια της Gia και Opa-Opa μπήκαν στην λίστα «Records of the week» στις χορευτικές εκπομπές του BBC Radio 1.
Μετά τη γέννηση της κόρης της στην Ισπανία, το Φεβρουάριο του 2004, η Βανδή επέστρεψε στην Ελλάδα και κυκλοφόρησε το νέο της δίσκο με τίτλο «Στην αυλή του παραδείσου», που περιείχε 11 νέα τραγούδια και έγινε πλατινένιος από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του.
https://www.youtube.com/watch?v=yFjn9_tztX0
Ένα χρόνο αργότερα ο δίσκος επανακυκλοφόρησε με τίτλο «Στην αυλή του Παραδείσου Special Edition». Η επανέκδοση περιείχε τέσσερα νέα τραγούδια και ένα DVD με τα 18 βιντεοκλιπ. Οι πωλήσεις της πρώτης και της δεύτερης έκδοσης του άλμπουμ ξεπέρασαν τις 100,000 αντίτυπα και το «Στην Αυλή Του Παραδείσου» έγινε διπλά πλατινένιο.
Προσωπική ζωή
Το 1998 γνωρίζει τον Ντέμη Νικολαΐδη στο «Γκάζι» όπου τραγουδούσε. Ένα βράδυ, που η ΑΕΚ διασκέδαζε εκεί, η Δέσποινα βγήκε στη πίστα φορώντας τη κιτρινόμαυρη φανέλα με τον αριθμό 11, τον αριθμό του Ντέμη.
Μια από τις επόμενες μέρες, ο Ντέμης Νικολαΐδης την παίρνει τηλέφωνο χωρίς καν να έχουν γνωριστεί από κοντά, και κάπως έτσι ξεκίνησε ένας μεγάλος έρωτας. Ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης, δεν ενέκρινε τη σχέση τους και κατηγόρησε τον Ντέμη για άστατη ζωή. Ο Ντέμης αναγκάστηκε να πάει στην Ισπανία και υπογράφει συμβόλαιο με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Επιστρέφει στην Ελλάδα, μαζί με τη Δέσποινα, και αναλαμβάνει την προεδρία της ΑΕΚ.
Ο γάμος τους έγινε το καλοκαίρι του 2003 στο κτήμα Νάσιουτζικ, με μόνο 80 καλεσμένους. Ήταν ένας από τους πιο όμορφους γάμους της ελληνικής show biz.
Έχει πει για τη σχέση της με τον Ντέμη: «Ζω με έναν άνθρωπο που γεννήθηκε με ώριμη σκέψη και πάντα λειτουργούσε ως πυροσβέστης στους δικούς μου υπερβολικούς καμιά φορά ενθουσιασμούς. Ο Ντέμης είναι πολύ πιο γειωμένος και λογικός από εμένα. Ακόμη και σήμερα τον θαυμάζω και χαίρομαι πολύ που είμαστε μαζί».
Έχουν δύο παιδιά, τη Μελίνα, γεννημένη το 2004 και τον Γιώργο, γεννημένο το 2007. Η μητρότητα αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή της και περνάει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί με τα παιδιά της. Το 2004 είναι από τις πιο σημαντικές χρονιές στη ζωή της: «Είμαι στη Μαδρίτη, έτοιμη να γεννήσω και περπατάω στους δρόμους. Και έχω τον Γιώργο Λεβέντη στο τηλέφωνο που μου λέει ότι το «Γεια» πέρασε τον Ατλαντικό και είναι στο Νο1 του “Billboard”. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταξίωση για έναν τραγουδιστή από την Ελλάδα που έχει κάνει κάποιες επιτυχίες. Και εκείνη τη στιγμή δεν με ενδιέφερε! Συγγνώμη που το λέω. Ήμουν σε άλλη φάση. Με ενδιέφερε να κατέβει το μωρό να πάω να γεννήσω. Να την πιάσω στα χέρια μου, να τη δω. Αν αυτό το πράγμα μου το έλεγε ένα χρόνο νωρίτερα, θα είχαν παραλύσει τα πόδια μου και θα είχα λιποθυμήσει στους δρόμους της Μαδρίτης».
TRIVIA
Το πρώτο της φοιτητικό σπίτι στη Θεσσαλονίκη ήταν κοντά στην περιοχή Καμάρα.
Όταν ήταν φοιτήτρια –πριν ασχοληθεί με το τραγούδι- δούλεψε σε οίκο νυφικών ως πωλήτρια.
Το 1999, το δίδυμο Ρήγα -Αποστόλου της πρότεινε να υποδυθεί ένα ρόλο guest star στην τηλεοπτική σειρά «Δύο Ξένοι», και δέχτηκε με χαρά. Ήταν η Χαρούλα, η τραγουδίστρια που είχε μια σύντομη σχέση με τον Τόλη Σιδεράτο (Αλέξανδρο Ρήγα).
Το 2000 η Δέσποινα Βανδή κυκλοφόρησε το σινγκλ «Υποφέρω». Ο δίσκος έγινε 5 φορές πλατινένιος και βραβεύτηκε ως το πιο επιτυχημένο σινγκλ όλων των εποχών στην Ελλάδα, από τον Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin.
Το 1998, μέσα σε τρεις μήνες, είχε 3 σοβαρά αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Στα πρώτα δύο δεν είχε πάθει τίποτα, γιατί τη βοήθησαν οι αερόσακοι. Το κακό τρίτωσε, όμως, τον Αύγουστο του 2008, όταν ένας άλλος οδηγός τράκαρε το αυτοκίνητο της στην Κηφισίας, προκαλώντας της 7 ράμματα.
Φοβόταν για χρόνια τα αεροπλάνα, αλλά τώρα πια το έχει ξεπεράσει.
Είχε ενδιαφερθεί πριν χρόνια να αγοράσει το εξοχικό της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο Θεολόγο, αλλά η αγορά, για διάφορους λόγους, δεν έγινε τελικά.
Έχουν δημιουργηθεί διάφορα «Δέσποινα Βανδή fan clubs» σε Ελλάδα και Κύπρο.
Η Βανδή είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που έδωσε για το ελληνικό MTV Unplugged συναυλία, στο θέατρο Χώρα στην Κυψέλη, στις 9 Ιουνίου 2010.
Είναι η καλλιτέχνιδα με τα περισσότερα βραβεία σε δύο συνεχόμενες απονομές Mad Video Music Awards («Γεια» 2003, «Στην Αυλή Του Παραδείσου» 2004).
Το 2003 εμφανίστηκε με τον σύζυγο της Ντέμη Νικολαΐδη στην εκπομπή του Discovery Channel «Europe’s Richest People», αφού η περιουσία της φτάνει τα 11.000.000 ευρώ. Αποκαλούνται «οι Έλληνες Beckhams».
Είναι καταπληκτική μαγείρισσα, και της αρέσει να μοιράζεται νόστιμες συνταγές στα social media.
Έχει λανσάρει τη δική της σειρά ρούχων με την επωνυμία “Despina Vandi” η οποία είναι διαθέσιμη εδώ!
Συναυλίες – Περιοδείες
(1999) Πρώτη προσωπική συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού
(2000) Με Μαζωνάκη, Λιβιεράτο και Λεμπέση στην οδό Σταδίου, και παγκόσμια περιοδεία με τον Λάμπη Λιβιεράτο.
(2001) Αθήνα (ΣΕΦ) για τον σύλλογο «Ελπίδα», σε Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
(2002) Σε Κύπρο και Αυστραλία
(2003) Σε Ελλάδα και Γερμανία. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους είχε δώσει αποχαιρετηστήρια συναυλία στον Λυκαβηττό, λίγο πριν φύγει με τον σύζυγό της στην Ισπανία.
(2004) Συναυλία στο Beatstock Festival της Νέας Υόρκης, σε Σικάγο, Ατλάντικ Σίτι και στο Τορόντο του Καναδά, με τον Θάνο Πετρέλη και στο Beatstock Dance Festival, που διοργανώνεται από το ραδιοφωνικό σταθμό των Η.Π.Α KTU.
(2005) Μάρτιος – Συναυλία στην Θεσσαλονίκη, για τα άτομα με ειδικές ικανότητες, στο Παλαί ντε Σπορ και περιοδεία σε αρκετές πόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου. Πολύ σημαντική εκείνη τη χρονιά ήταν η συναυλία που έδωσε στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τα παιδιά του Παιδικού Αναρρωτηρίου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.
(2006) ΟΑΚΑ, για τα παιδιά του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος – Περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας
(2008 – 2009) Περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, και στο εξωτερικό (Αμερική, Καναδάς, Κύπρος, Λίβανος, Σουηδία, Αυστραλία), μς Γιώργο Λιανό, Κώστα Δόξα, Στέλιο Μάξιμο και τους Goin’ Through.
(2010 – 2011) Συναυλία στο Λονδίνο, Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και εμφάνισή της στο HMV Forum του Λονδίνου, στις 31/10/2010
(2012) Συναυλίες σε Γερμανία, Νότια Αφρική και Κύπρο.
Τηλεόραση
1999 Δύο Ξένοι MEGA
2013-2014 Eurosong 2013, Eurosong 2014 ΕΡΤ – MAD παρουσίαση του εθνικού τελικού με τον Γιώργο Καπουτζίδη
2014-2015 The Voice of Greece ΑΝΤ1 κριτική επιτροπή
2016 6ο Madwalk by AperolSpritz MAD – ALPHA παρουσίαση
2016-2017 Rising Star ΑΝΤ1 κριτική επιτροπή
2019 My Greece Open TV παρουσίαση
2019 The X Factor Open TV παρουσίαση
Θέατρο
(2016 – 2017) Πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Mamma Mia!», την ελληνική μεταφορά του διάσημου μιούζικαλ στο Ακροπόλ με τους Άκη Σακελλαρίου, Demy, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Αργύρη Αγγέλου, Μπέττυ Μαγγίρα, Μαριέλλα Σαββίδου, Άρη Μακρή κ.ά.
«Το δικό μας σινεμά», το θεατρικό μιούζικαλ, των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, στο θέατρο «Άλσος», στο Πεδίον του Άρεως, παρέα με τους Σπύρο Παπαδόπουλο, Παύλο Χαϊκάλη, Κώστα Κόκλα, Κατερίνα Λέχου, Μέμο Μπεγνή, Γιώργο Χρανιώτη κ.ά.
Συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες: Βασίλη Καρρά, Ελένη Πέτα, Καίτη Γαρμπή, Διονύση Σχοινά, Λάμπη Λιβιεράτο, Θάνο Καλλίρη και Νικολόπουλο, Διονυσίου, Γιαγκούση, Ευριδίκη, Γιώργο Μαζωνάκη, Όλγα Φαρμάκη, Νίνο, Ελένη Καρουσάκη, με Πασχάλη, Δάκη, Βόσσου, Κωνσταντοπούλου, Λευτέρη Πανταζή, Στέφανο Κορκολή, Νότη Σφακιανάκη, Γιάννη Πάριο, Πετρέλη, Καλομοίρα, Γιώργο Χρήστου, Σταμάτη Γονίδη, Αντύπα, Σάκη Ρουβά, Τόλη Βοσκόπουλο και άλλους.
Δισκογραφία
Έχει κυκλοφορήσει 9 δίσκους στην Ελλάδα από το 1994 μέχρι το 2012 που της έχουν χαρίσει συνολικές πωλήσεις άνω των 700.000. Οι πωλήσεις των ηχογραφήσεων της επίσημα είναι: το άλμπουμ Γεια με 210.000 διπλές πωλήσεις (105.000 μονές), οι Προφητείες με 150.000 πωλήσεις, οι Δέκα Εντολές με 100.000 πωλήσεις το Υποφέρω με 120.000 πωλήσεις, το Στην Αυλή του Παραδείσου με 100.000 πωλήσεις, το σινγκλ Σπάνια με 20.000 πωλήσεις, το σινγκλ Άντε Γεια με 40.000 πωλήσεις, το άλμπουμ Live με 40.000 πωλήσεις, το σινγκλ Gia με 10.000 πωλήσεις, το σινγκλ Come Along now με 20.000 πωλήσεις, το σινγκλ Κάλαντα με 30.000 πωλήσεις, το άλμπουμ 10 Χρόνια Μαζί με 36.000 και το DVD Δέσποινα Βανδή: The Video Collection ’97-’03 με 6.000 πωλήσεις.
Στούντιο άλμπουμ: Γέλα μου (1994), Εσένα περιμένω (1996), Δέκα εντολές (1997), Προφητείες (1999), Γεια & Γεια + Άντε Γεια Collector’s Edition (2002) – Live (2003), Στην αυλή του Παραδείσου (2004) & Special Edition (2005), (2006) Κυκλοφόρησε το χριστουγεννιάτικο σινγκλ «Κάλαντα» που γίνεται διπλά πλατινένιο, 10 Xρόνια Mαζί (2007) & 10 Χρόνια Μαζί: It’s Destiny (2008), C’est La Vie (2010), Άλλαξα (2012), Δε με σταμάτησες (2014), Αυτή Είναι Η Διαφορά Μας (2016), Το Δικό Μου Σινεμά (2019)
CD Singles: Σπάνια (1998), Υποφέρω (2000), Άντε Γεια (2002), Gia (2003), Opa Opa (2004), Jambi (2005), Come Along Now (2004), Κάλαντα (2006)
Digital Singles: Υπάρχει ζωή (2009), Οταν περάσει αυτή η νύχτα (2013), Χάνω Εσένα (2013), Καλημέρα (2013), Όλα Αλλάζουν (2014), Κάνε Κάτι (2014), Μια Ανάσα Μακριά Σου (2015), Το Μαξιλάρι (2016), Για Κακή Μου Τύχη (2016), Πέρασα Να Δω (2016), Αγκαλιά Μου (2018), Η κάθε νύχτα φέρνει φως (2019)
DVD: Δέσποινα Βανδή: The Video Collection ’97-’03 (2003), Δέσποινα Βανδή: Despina Vandi (1994-2000) (2004), Δέσποινα Βανδή Karaoke DVD Vol.1 (2004)
Διεθνείς κυκλοφορίες
Gia (2003, Χρυσό στην Τουρκία), Live (2003), Despina Vandi (2003), Opa Opa (2004), Come Along Now (2004), The very best of Despina Vandi (2005), Nymphea: The best (2005), The garden of Eden (2005), Jambi (2005), Play MP3 (2007), MP3 collection (2007)
Συλλογές: Δέσποινα Βανδή: The best of ( 2001), Ballads (2004), Dance (2004), Τα λαϊκά της Δέσποινας (2005), Δέσποινα Βανδή (2005), Karaoke CD + G (2005), 14 μεγάλα τραγούδια (2006), Singles (2006), Δέσποινα Βανδή: The EMI years: The complete collection (2007), Χρυσή δισκοθήκη (2007), Μοναδικές ερμηνείες (2007), Δέσποινα Βανδή: the best (2008), Greatest Hits 2001-2009 (2009)
Συμμετοχές: Αλέξης Παπαδημητρίου – Ο κύκλος του έρωτα (1993), Γιάννης Πάριος – Η μοναξιά μέσ’ απ’ τα μάτια μου (1996), Disney Μουλάν (1998), Γιώργος Λεμπέσης – Εξάρτηση (1999), Τόλης Βοσκόπουλος – Η σωστή απάντηση (2002), Schiller – Sehnsucht (2008), Schiller – Desire (2008), Schiller – Sunday (2010)
Δεύτερη φωνή στους: Βασίλη Καρρά – Δεν πάω πουθενά (1992), Γιάννη Πάριο – Πάντα ερωτευμένος (1993), Λάμπη Λιβιεράτο – Υπόθεση προσωπική (1994), Θάνο Καλλίρη – Μονάχα την ψυχή σου (1996), Νότη Σφακιανάκη – 5ο βήμα (1996), Κυριάκο Ζουμπουλάκη – Η νύχτα τη ζωή μου ταλαντεύει (1996)
Βραβεύσεις
Η πρώτη της σημαντική βράβευση έγινε το 2000 από τον διευθυντή των Virgin Megastores του Λονδίνου, για την επιτυχία του CD σινγκλ «Υποφέρω», ως το πιο εμπορικό CD σινγκλ όλων των εποχών στην Ελλάδα.
Το 2001 βραβεύτηκε με το World Best Selling Greek Artist 2001 (Έλληνας Καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον Κόσμο για το 2001), στην τελετή «World Music Awards» η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο στο Μόντε Κάρλο. Ήταν η πρώτη φορά όπου ένας Έλληνας καλλιτέχνης που ζει στην Ελλάδα βραβεύτηκε σε αυτόν τον διαγωνισμό.
Το 2003 η Βανδή κέρδισε στα βραβεία «Αρίων» το βραβείο Καλύτερης Τραγουδίστριας της χρονιάς αλλά και το βραβείο για τις περισσότερες πωλήσεις για το άλμπουμ Γεια.
Το 2003 αναδείχθηκε Best International Artist (Καλύτερη Διεθνής Τραγουδίστρια) στα βραβεία του Star Radio Awards στις Η.Π.Α ενώ το «Gia» αναδείχθηκε στην 11η θέση των Top Singles για το 2003 ενώ ήταν στην πρώτη θέση σε πολλά μέρη του πλανήτη (Γερμανία, Αυστραλία, Η.Π.Α., Τσεχία, Αυστρία, Βραζιλία, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία, Κύπρο, Σουηδία, Ρουμανία, Αγγλία).
Το 2004, το «Come Along Now» έγινε στη Ρωσία το δεύτερο πιο εμπορικό τραγούδι. Ο μεγαλύτερος σε ακροαματικότητα ραδιοφωνικός σταθμός της Ρωσίας, ο Hit Fm, της έδωσε ένα ειδικό τιμητικό βραβείο σε μια εκδήλωση-συναυλία την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 60.000 θεατές.
https://www.youtube.com/watch?v=wPGNWBxOOnc
Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πορτογαλίας Radio Nova Era την τίμησε με το βραβείο της «Καλύτερης διεθνούς τραγουδίστριας χορευτικού τραγουδιού για το 2004» στο Gala Radio Nova Era, που έλαβε χώρα στις 24 Απριλίου 2005 στο Πόρτο.
Επίσης το 2005, αναδείχθηκε νικήτρια στα βραβεία Mad, για το καλύτερο video clip στην κατηγορία Σύγχρονο Λαϊκό, με το τραγούδι «Happy End», βραβείο Καλλιτέχνιδας της Χρονιάς και βραβείο για την πιο καλοντυμένη καλλιτέχνιδα στο τραγούδι «Come Along Now». To 2006 κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο βιντεοκλίπ στην κατηγορία Σύγχρονο Λαϊκό με το τραγούδι «Στην Αυλή του Παραδείσου» και το βραβείο για το καλύτερο χορευτικό βιντεοκλίπ με το τραγούδι «Jambi», ενώ το βιντεοκλίπ για το «Στην Αυλή του Παραδείσου» κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας. Το 2007 το βιντεοκλιπ για το τραγούδι της «Κάλαντα» κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, ενώ το βραβείο για το καλύτερο video clip ντουέτο δόθηκε στο τραγούδι της «Αμανέ». Τον Δεκέμβριο του 2007, με το άλμπουμ της 10 Χρόνια Μαζί, βραβεύτηκε για την δεκαετή προσφορά της στο τραγούδι. Το 2008 η Βανδή κέρδισε το βραβείο της Καλύτερης Τραγουδίστριας της χρονιάς. Το 2010 στα Mad Video Music Awards βραβείο Καλύτερη Γυναίκα Καλλιτέχνης. To 2012 κέρδισε το βραβείο “Καλύτερος στίχος-ατάκα” για το “Γυρίσματα”, ενώ τις επόμενες 3 χρονιές κέρδισε το βραβείο “Καλλιτέχνης της χρονιάς”
Το 2017 κέρδισε το βραβείο της «Τραγουδίστριας της χρονιάς» στην εκδήλωση “Γυναίκες της Χρονιάς“, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Χρόνια πολλά Δέσποινα!!!
πηγές φωτογραφιών: Aπό το επίσημο site της Δέσποινας Βανδή – το official fanclub “Vandicted”