Παρά την πεποίθηση ότι το καρπούζι περιέχει μόνο νερό και ζάχαρη, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα θρεπτικό είδος διατροφής. Παρέχει στον οργανισμό μας πληθώρα βιταμινών, ανόργανων συστατικών, αντιοξειδωτικών και καροτενοειδών, ενώ οι θερμίδες είναι ελάχιστες. Τα θρεπτικά του συστατικά ανά φλιτζάνι (περίπου 154 γραμμάρια) είναι:
Θερμίδες: 46 Kcal
Πρωτεΐνη: 0,9 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 12 γραμμάρια
Λίπος: 0,3 γραμμάρια
Ζάχαρη: 9,5 γραμμάρια
Φυτικές Ίνες: 0,6 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 21% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
Βιταμίνη Α: 18%
Κάλιο: 5%
Μαγνήσιο: 4%
Βιταμίνες Β1, Β5 και Β6: 3%
Συμβάλλει θετικά στην υγεία μας μειώνοντας την πίεση του αίματος, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, δρα προληπτικά στον καρκίνο, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και την πέψη, ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους και κάνει καλό στα μαλλιά και στο δέρμα.
Επειδή το καρπούζι είναι τόσο ευπροσάρμοστο, μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε μια δίαιτα. Μερικοί τρόποι για να το εντάσσουμε στην καθημερινή μας διατροφή είναι:
Οι σπόροι: μπορούμε να πάρουμε τους σπόρους του καρπουζιού και να τους ψήσουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά κι έτσι έχουμε ένα νόστιμο σνακ. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι για τη γεύση.
Χυμός: βάζουμε το κομμένο σε κύβους καρπούζι και μερικά παγάκια σ’ ένα μπλέντερ για ένα δροσερό, αναζωογονητικό ποτό – ηλεκτρολύτη που είναι ιδανικό για αναζωογόνηση μετά από άσκηση ή μια μέρα στον ήλιο.
Σαλάτα: σ’ ένα μπολ βάζουμε καρπούζι, μέντα, μοτσαρέλα και φύλλα σπανακιού. Στο τέλος προσθέτουμε βαλσάμικο.
Παρά την πεποίθηση ότι το καρπούζι περιέχει μόνο νερό και ζάχαρη, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα θρεπτικό είδος διατροφής. Παρέχει στον οργανισμό μας πληθώρα βιταμινών, ανόργανων συστατικών, αντιοξειδωτικών και καροτενοειδών, ενώ οι θερμίδες είναι ελάχιστες. Τα θρεπτικά του συστατικά ανά φλιτζάνι (περίπου 154 γραμμάρια) είναι:
Θερμίδες: 46 Kcal
Πρωτεΐνη: 0,9 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 12 γραμμάρια
Λίπος: 0,3 γραμμάρια
Ζάχαρη: 9,5 γραμμάρια
Φυτικές Ίνες: 0,6 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 21% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
Βιταμίνη Α: 18%
Κάλιο: 5%
Μαγνήσιο: 4%
Βιταμίνες Β1, Β5 και Β6: 3%
Συμβάλλει θετικά στην υγεία μας μειώνοντας την πίεση του αίματος, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, δρα προληπτικά στον καρκίνο, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και την πέψη, ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους και κάνει καλό στα μαλλιά και στο δέρμα.
Επειδή το καρπούζι είναι τόσο ευπροσάρμοστο, μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε μια δίαιτα. Μερικοί τρόποι για να το εντάσσουμε στην καθημερινή μας διατροφή είναι:
Οι σπόροι: μπορούμε να πάρουμε τους σπόρους του καρπουζιού και να τους ψήσουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά κι έτσι έχουμε ένα νόστιμο σνακ. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι για τη γεύση.
Χυμός: βάζουμε το κομμένο σε κύβους καρπούζι και μερικά παγάκια σ’ ένα μπλέντερ για ένα δροσερό, αναζωογονητικό ποτό – ηλεκτρολύτη που είναι ιδανικό για αναζωογόνηση μετά από άσκηση ή μια μέρα στον ήλιο.
Σαλάτα: σ’ ένα μπολ βάζουμε καρπούζι, μέντα, μοτσαρέλα και φύλλα σπανακιού. Στο τέλος προσθέτουμε βαλσάμικο.