Βρεθήκαμε στην ταράτσα του θερινού θεάτρου Λαμπέτη και παρακολουθήσαμε την τελευταία προγραμματισμένη παράσταση της με τον Χρήστο Φερεντίνο στο ρόλο του αφηγητή, όπως μας ανακοίνωσε και ο ίδιος με την εμφάνισή του επί σκηνής.
Ο ίδιος αναλαμβάνει να μας κάνει και μία μικρή εισαγωγή στο θεατρικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα Thornton Niven Wilder για το οποίο κέρδισε το δεύτερο βραβείο Pulitzer της καριέρας του, το 1938. Το πρώτο ήταν με το μυθιστόρημα «Το γεφύρι του Σαν Λούις Ρέι» το 1926 και το τρίτο για το θεατρικό έργο «Με τα δόντια» το 1942.
Ο θίασος της Κατερίνας Ανδρεάδη ανεβάζει την «Μικρή μας πόλη» πρώτη φορά το 1945. Ο Κάρολος Κουν την παρουσιάζει το 1954. Από τότε, ανεβαίνει στις ελληνικές σκηνές από καταξιωμένους σκηνοθέτες, όπως Βολανάκη (1991), Φασουλή (2003), Βούρο (ΚΘΒΕ, 2014). Την σημερινή παράσταση υπογράφει ο Γιάννης Κακλέας.
Στο θεατρικό έργο τριών πράξεων παρακολουθούμε πως βιώνουν την καθημερινότητα οι οικογένειες των Gibbs και Webbs στην κωμόπολη Grover’s Corners της Μασαχουσέτης κατά τη δωδεκαετία 1901-1913. Θα μπορούσε να είναι ένα οποιαδήποτε μικρό χωριουδάκι όχι μόνο της ελληνικής υπαίθρου, αλλά και οποιασδήποτε ευρωπαϊκής, αμερικανικής χώρας.
Απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που παλεύουν να υπάρχει φαγητό στο τραπέζι, που χαίρονται να ασχολούνται με τα ζώα και τη γη, που απολαμβάνουν το ολόγιομο φεγγάρι και ακολουθούν τον κύκλο της ζωής με υπομονή και επιμονή. Οι σχέσεις δοκιμάζονται και τα όνειρα είναι πηγή δύναμης.
Όλοι είναι πρωταγωνιστές σε αυτό το θεατρικό έργο, το οποίο αποτελεί μικρογραφία μίας χαμένης αθωότητας: η οικογένεια, το σχολείο, η εκκλησία. Υπάρχουν όλα τα σημαίνοντα πρόσωπα, όπως ο γιατρός και τα παιδιά που μοιράζουν το γάλα και τις εφημερίδες. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας αναφέρει ότι ο συγγραφέας δημιουργεί «ένα σύμπαν μνήμης».
Το συγκεκριμένο έργο έχει πλέον περάσει στα όρια του κλασικού καθώς καταφέρνει να αναπαραστήσει την καθημερινότητα μίας μικρής επαρχιακής πόλης εμβαθύνοντας στα συναισθήματα, τις καθημερινές συνήθειες χωρίς να παραβλέπει τον όποιο πουριτανισμό ή και συντηρητισμό χαρακτηρίζει τους ήρωες του και την εποχή τους. Ας μην ξεχνάμε πως είμαστε στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο ρόλος του αφηγητή – διευθυντή σκηνής είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ παράστασης και θεατών. Συνδιαλέγεται και με τους ηθοποιούς και με το κοινό. Φροντίζει να καλύψει τα όποια κενά μεταξύ των σκηνών, να λύσει απορίες, να ενισχύσει την εξέλιξη της δράσης. Στην πρώτη πράξη παρακολουθούμε χωρίς βιάση την καθημερινότητα των κατοίκων της «Μικρής μας πόλης», στη δεύτερη ο έρωτας και ο γάμος έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ στην τελευταία, παρά τη μελαγχολία που την χαρακτηρίζει, έρχονται στην επιφάνεια ερωτήματα για το θάνατο, για το μετά, για τη δεύτερη ευκαιρία
Ο Γιάννης Κακλέας προσεγγίζει το έργο του Wilder με τρυφερότητα, καταφέρνει να αποδώσει επί σκηνής «έναν ύμνο στη ζωή, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Η μοναδικότητα της κάθε στιγμής, ακόμα και μέσα από την ασημαντότητα της, βοηθά τον άνθρωπο να υπακούσει τον κύκλο της ζωής. Ο θίασος του στηρίζεται τόσο σε έμπειρους επαγγελματίες ηθοποιούς όσο και σε απόφοιτους δραματικής σχολής, οι οποίοι καταφέρνουν με τα νιάτα και τη φρεσκάδα τους να κλέψουν τις εντυπώσεις.
Ο Χρήστος Φερεντίνος έχει αναλάβει το ρόλο του αφηγητή – διευθυντή σκηνής. Έχει εμπειρία στις παρουσιάσεις και καταφέρνει με φυσικότητα να συνομιλεί και με τους ηθοποιούς και με το κοινό. Αν και η παρουσία του κάποιες φορές διαλύει τη μαγεία, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι όλα θέατρο.
Οι Γιώργος Γιαννούτσος, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Δημήτρης Δεγαϊτης και Φαίη Κοκκινοπούλου είναι οι γονείς-προστάτες των δύο ερωτευμένων που κάνουν ότι μπορούν να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους και να προετοιμάσουν για τη ζωή. Οι Γιώργος Αμούτζας και Αλεξάνδρα Ταβουλάρη είναι οι ερωτευμένοι, γεμάτα όνειρα νέοι, που επιθυμούν ένα καλύτερο αύριο. Όλοι μαζί καταφέρνουν να μας μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή. Έχουν δουλέψει τόσο τη σκηνική τους κίνηση όσο και την άρθρωσή τους, παρά τα μικροπροβλήματα που προέκυψαν λόγω του αέρα. Μαζί με τους υπόλοιπους ηθοποιούς, επαγγελματίες και μη, μας ταξιδεύουν στο χρόνο, τότε που όλα ήταν ήρεμα, υπήρχε ευγένεια, καλοσύνη, αγάπη.
Αυτή η ηρεμία και η γαλήνη έρχονται σε αντίθεση με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Επίσης, αυτή η νωθρότητα ακολουθεί τους ήρωες και στην τρίτη πράξη. Ο θάνατος είναι αμείλικτος και οι άνθρωποι αδύναμοι να προβάλουν την όποια αντίσταση. Η Εμιλυ Γουέμπ επιθυμεί να επιστρέψει στον Πάνω Κόσμο, γυρίζει πίσω, τότε που ήταν δώδεκα χρονών. Συνειδητοποιεί πόσο μάταια είναι όλα. Η στιγμή περνά και χάνεται. Δεν εκτιμούμε το δώρο της ζωής, όταν το απολαμβάνουμε. Η απώλεια μας κάνει να αναθεωρήσουμε αλλά είναι πλέον αργά. Ίσως αυτό να επιθυμούν συγγραφέας και σκηνοθέτης, να μας προβληματίσουν σχετικά με τη ματαιότητα αυτού του κόσμου.
Ο Μανόλης Παντελιδάκης (σκηνογραφία) και ο Νίκος Χαρλαύτης (κοστούμια) καταφέρνουν να αποδώσουν το κλίμα της εποχής, αρχές του 20ου αιώνα, τόσο με το άφθονο χρώμα στα σκηνικά όσο και με τα κοστούμια εποχής. Έκαναν εξαιρετική δουλειά και οι δυο τους. Αρωγός τους υπήρξαν και οι βιντεοπροβολές του Στάθη Αθανασίου, ήταν πολύ καλό εκείνο με τον Buster Keaton. Η μουσική επένδυση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα αναδεικνύει τόσο την ευαισθησία όσο και τη συναισθηματική φόρτιση του έργου. Ο Χρήστος Τζιόγκας προσέφερε πολύτιμη βοήθεια στην πραγματοποίηση της παράστασης με τους φωτισμούς του.
Η «Μικρή μας πόλη» μας ταξιδεύει σε μία άλλη εποχή, όχι ξεχασμένη, και μας προκαλεί να αναθεωρήσουμε την καθημερινότητα μας. Μπορεί να μας άφησε κάποια μελαγχολική διάθεση αλλά δεν παύει η ζωή να είναι ωραία.
Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον κύριο Δημήτρη Κουρούμπαλη που αναλαμβάνει το το ρόλο του αφηγητή – διευθυντή σκηνής για τις επόμενες παραστάσεις.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Σκηνογραφία: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
σχεδιασμός φωτισμού: Χρήστος Τζιόγκας
επεξεργασία εικόνας/βίντεο: Στάθης Αθανασίου
κίνηση/βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Μιχαήλ
Παίζουν: οι ηθοποιοί Φαίη Κοκκινοπούλου , Ιφιγένεια Αστεριάδη, Δημήτρης Δεγαΐτης, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Γιώργος Γιαννούτσος, Ροζαμαλία Κυρίου, Γιώργος Αμούτζας και στο ρόλο του αφηγητή ο Χρήστος Φερεντίνος
Συμμετέχουν: Τζένη κόρνου, Σπύρος Κατσιανός, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Διονύσης Λάνης, Φώτης Μαντζοράκης, Ήρα Παπακωνσταντίνου, Αναστασία Πάσια , Δανάη Σταματοπούλου, Αναστασία Τζελέπη
παραγωγή: «Ίασμος» θεατρικά δρώμενα
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:15
Τιμές εισιτηρίων:
VIP ζώνη, κάθισμα με τραπεζάκι 25 ευρώ
Γενική είσοδος: 18 ευρώ
Μειωμένο (Φοιτητικό – Παιδικό – Αμεα) 12 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 120’ με διάλειμμα
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
και στο ταμείο του θεάτρου Λαμπέτη τηλ 2106435706,
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 106