ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ (FROM SOIL TO SKY) (NEW STARγια 19/09)
Μια εμπειρία. Μια ιστορία. Μια μνήμη.
«Από τη Γη στον Ουρανό»
Σκηνοθεσία: Cemil Güngören, Ozer Inal, Ozcan Ulucan, Σενάριο: Cemil Güngören, Erdal Atas, Ozer Inal
Παραγωγή: Urfuk Demirbilek, YCKM Sinema Colectivi 2019, Γλώσσα: Τούρκικα, Υπότιτλοι: Ελληνικοι, Διάρκεια: 52’
Σύνοψη
Σε αυτό το ντοκιμαντέρ πραγματευόμαστε την αντανακλάση στο σήμερα των επαναστατικών πράξεων της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από ιστορικές πρακτικές. Αναλύσαμε τις πρακτικές των Φάτσα, Χόπα, Σαμανδά, Άμεδ, Οβάτζικ, Χόζατ, Μάζγκιρτ, Μαρινελάδα της Ισπανίας και του MST (του κινήματος των Ακτημόνων της Βραζιλίας),
από την οικονομική, βουλευτική, αρχιτεκτονική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, οικολογική πλευρά καθώς και από την πλευρά των γυναικών.
Δεν είναι εύκολο να συζητάει και να γράφει κανείς για την εναλλακτική τοπική αυτοδιοίκηση, που δεν περιορίζεται μόνο στην επαναστατική λαϊκιστική τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και σε άλλα. Συνεπάγεται στο να έχει κανείς βαθιά γνώση του ιστορικού υπόβαθρου και των επίκαιρων πρακτικών σε διεθνή κλίμακα.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οπως λέει ο Σωκράτης: «εκείνος που θέλει να ταρακουνήσει τον κόσμο, ας ταρακουνήσει πρώτα τον εαυτό του». Πρέπει να έχει κανείς μια ολιστική προοπτική τόσο για τις ιστορικές πράξεις και διεθνείς πρακτικές όσο και για την οικονομία, τα συμβούλια, την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό, την τέχνη, την οικολογία, τη θέση της γυναίκας κτλ.
Σε αυτόν τον τομέα είναι αδύνατον να προχωρήσουμε με αφηρημένες αξιώσεις λέγοντας απλά: «ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός » και να μας αρκεί αυτό.
Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε τον αγώνα για την αλλαγή του κόσμου, από τους καταπιεσμένους ανθρώπους ξεκινώντας από την τοπική βάση.
Μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε τα μέσα για να εξηγήσουμε την εναλλακτική μας λύση μπροστά στην καπιταλιστική αγριότητα.
Πώς;
Η τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι μία από τις σημαντικές στάσεις στην διαδρομή προς την εξουσία των καταπιεσμένων ανθρώπων απέναντι στον καπιταλισμό, είναι ένας σημαντικός μοχλός στο να ανήκει στις μάζες ο λόγος, η εξουσία και η λήψη των αποφάσεων.
Οπότε εκείνοι που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο σύμφωνα με την «11η θέση» είναι υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν εναλλακτικά μοντέλα από διοικητική και πολιτική άποψη, σε πόλεις που δέχονται επίθεση από το καπιταλιστικό κεφάλαιο.
Αν και κάποιοι αδιαφορούν απέναντι σε αυτή την υποχρέωση, δεν πρέπει να υποτιμώνται οι μετασχηματιστικές συνέπειες μιας σοσιαλιστικής τοπικής αυτοδιοικητικής πολιτικής. Γιατί αυτή η δυνατότητα διευρύνει την αντιπροσώπευση της βάσης και την κοινωνικοποιεί.
Kαλλιτεχνικό πρόγραμμα με ελληνικά, τούρκικα και κούρδικα τραγούδια.
ο Cihan Türkoğlu (Τζιχάν Τούρκογλου) ερμηνευει τραγουδια απο το DERSIM και δικες του δημιουργιες
οι Γιάννης Ζαχαρέλλης-κιθάρα, Αυγερινή Γάτση-τραγούδι Αργυρώ Γανωτή-φλάουτο και τραγούδι Στέφανος Γανωτής -λύρα και τραγούδι,
Παναγιώτης Γανωτής -βιολί και Νικηφόρος Γανωτής-κλαρινέτο ερμηνευουν με μοναδικο τροπο τραγουδια φιλιας και αλληλεγγυης
οι κουρδοι Μπαχτϊαρ Σαϊντ Ακοί -ουτι , Ισσα Σϊντ Ακοϊ / Τζιμμπους.Καμάλ Χουσέν Ζαλμί/νταφ και ο .Ρέμπαρ Ντιλσσάντ/ Τραγουδιστης ερμηνευουν τραγουδια της πατριδας τους
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ STUDIO του Γιασάρ Ντεμίρ
Γεννήθηκε το 1976 στην πόλη Ντέρσιμ της Τουρκίας. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο και έγινε ακτιβιστής του Κομμουνιστικού Κόμματος συνελήφθη το 2001 πέντε χρόνια έμενε στη φυλακή.
Μετά από τα 20 χρόνια δραστηριότητας του στο Κομμουνιστικο Κόμμα και μετά δυο χρόνια από την απελευθέρωσή του από την φυλακή, αναγκάστηκε να πάει στο εξωτερικό (Ελλάδα) εξαιτίας του πολιτικού προβλήματος.
Ο Ντεμίρ, που ζει στην Αθήνα από το 2010, επίσης συνεχίσει τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες του και εργάζεται στον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ “ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟ”.
“Η τέχνη είναι ένα μείγμα του επαναστατικού δυναμικού ρόλου των μαζών και είναι τόσο επαναστατική και διαλεκτική όσο εξυπηρετεί τους ανθρώπους και τις μάζες”.ΓΙΑΣΑΡ ΝΤΕΜΙΡ
ΑΠΟ 19/9/2019 ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
STUDIO new star art cinema & MICROCOSMOS