Παρουσίαση CD | Μάριος Κώστογλου | Ταξιδιώτης του Ονείρου | Εκδόσεις δίσκων «Καθρέφτης»
Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στις 20:30 οι εκδόσεις δίσκων «Καθρέφτης» παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ της Αθήνας τον δίσκο του ερμηνευτή και κιθαρίστα Μάριου Κώστογλου, «Ταξιδιώτης του Ονείρου». Η παρουσίαση, περιλαμβάνει αρχικά την εκτέλεση τεσσάρων γνωστών τραγουδιών, αφιέρωμα του Μάριου Κώστογλου στους δημιουργούς τους, που θα αποδώσει ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η παρουσίαση των πέντε ανέκδοτων τραγουδιών του ιδίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS Cafe (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00
Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO
Για τον δίσκο θα μιλήσουν οι:
Κώστας Γεωργουσόπουλος, συγγραφέας-κριτικός θεάτρου
Άννα Μπιθικώτση, λογοτέχνης- χρονογράφος
Μωυσής Ασέρ, εκδότης-μουσικός παραγωγός της εταιρίας «Καθρέφτης»
Την παρουσίαση, τα κείμενα και τον συντονισμό της βραδιάς επιμελείται ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Γρηγόρης Χαλιακόπουλος.
Λίγα παραπάνω λόγια για τον δίσκο και την παρουσίαση
«Ταξιδιώτης του Ονείρου» του κορυφαίου ερμηνευτή και κιθαρίστα του ελληνικού τραγουδιού, Μάριου Κώστογλου.
Πρόκειται για ένα σύνολο πέντε τραγουδιών των οποίων τους στίχους υπογράφει ο Γιώργος Κρέπης.
Τη μουσική των τεσσάρων τραγουδιών έχει γράψει ο συνθέτης Κώστας Π. Νικολόπουλος σε ενορχήστρωση και επιμέλεια Κώστα Παπαγερίδη, και του ενός οι Γιώργος Κρέπης και Θοδωρής Τζινέλλης σε ενορχήστρωση και επιμέλεια Κώστα Συντρίδη. Το mastering και τις ηχογραφήσεις οι Κώστας Παπαγερίδης και Αντώνης Τζώρτζης στα Black Sea Studios και Studio Mastering Excepτional και οι Τάκης Αργυρίου και Κώστας Σαββίδης στο Studio Argiriou Recording.
Η φωτογραφία εξωφύλλου ανήκει στην Μαίρη Σαμαρτζή.
Συζήτηση | Εκδόσεις Νεφέλη | Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από έγγραφα του Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών
Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στις 20:30 οι εκδόσεις Νεφέλη και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS διοργανώνουν συζήτηση, με αφορμή τη σχολιασμένη έκδοση αρχειακού υλικού με τίτλο «Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από έγγραφα του Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών», σε επιλογή-επιμέλεια-σχολιασμό του Άρη Ραδιόπουλου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Θα μιλήσουν οι:
Σία Αναγνωστοπούλου, καθ. Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου-βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Αχαΐας-πρ. αν. υπουργός Εξωτερικών και αν. υπουργός Παιδείας
Στέλιος Περράκης, ομ. καθ. του Παντείου Πανεπιστημίου-πρ. πρέσβυς-μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης-διευθυντής Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης, Έδρα Unesco «Δημοκρατία, Δικαιώματα του Ανθρώπου και Ειρήνη»
Άρης Ραδιόπουλος, διπλωματικός-συγγραφέας του βιβλίου
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Ψαρόπουλος δημοσιογράφος-γεν. γραμματέας της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η πορεία της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών από το 1945 μέχρι σήμερα.
Ντοκουμέντα που αφορούν τη μηχανορραφία του Κατοχικού Δανείου, ενός προμελετημένου, συνειδητού εγκλήματος σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων. Από 100.000 σελίδες αρχειακού υλικού επελέγησαν 450 ιδιαίτερα σημαντικές, οι περισσότερες από τις οποίες δίνονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Η έρευνα αυτή μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων, στον βαθμό που θα βοηθήσει και τη γερμανική πλευρά να κατανοήσει το μέγεθος της αδικίας που προκάλεσε ο συνδυασμός των εγκλημάτων της γερμανικής Κατοχής με την άρνηση της μεταπολεμικής Γερμανίας να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την ευθύνη της για την οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή που επέφερε στην Ελλάδα. Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία από το 1945 έως σήμερα υπάρχει ένα μόνο ζήτημα στο οποίο συνέπεσαν και συμπίπτουν επί της αρχής οι θέσεις όλων των πολιτικών κομμάτων: Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών συνεπεία των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Η εμπειρία της γερμανικής Κατοχής υπήρξε τόσο συγκλονιστική για την ελληνική κοινωνία, ώστε επί 75 χρόνια καμία ελληνική Κυβέρνηση, από την ημέρα της απελευθέρωσης έως τις μέρες μας, δεν έχει παραιτηθεί από καμία παράμετρο των ελληνικών αξιώσεων. Στο παρελθόν, ελληνικές Κυβερνήσεις διεκδίκησαν και έλαβαν ένα –πολύ περιορισμένο– τμήμα των γερμανικών οφειλών. Όμως, η ασύμμετρη οικονομική ισχύς Γερμανίας και Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες γεωπολιτικές συγκυρίες, συνέβαλε στη μη ανάληψη ουσιαστικής πρωτοβουλίας για συστηματική οργάνωση της διεκδίκησης των ελληνικών αξιώσεων, καθώς αυτές προσέκρουαν σταθερά στη γερμανική άρνηση για συζήτηση.Ο συγγραφέας μελέτησε 100.000 σελίδες υπηρεσιακών εγγράφων από το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και από γερμανικά αρχεία. Από το υλικό αυτό, επιλογή του οποίου δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο Παράρτημα του βιβλίου, συντίθεται η εικόνα των επιμέρους φάσεων διεκδίκησης του τρίπτυχου αποζημιώσεις-επανορθώσεις-αποδόσεις, των προσπαθειών των ελληνικών Κυβερνήσεων αλλά και των αδυναμιών τους, έναντι ενός πρώην ηττημένου εχθρού που αναπάντεχα προέκυψε –οικονομικά ισχυρός– σύμμαχος. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα συνέβαλε στην οικονομική και άρα και κοινωνική ανάκαμψη της Δυτικής Γερμανίας, συμφωνώντας στην αναβολή ρύθμισης του ζητήματος των γερμανικών οφειλών το 1953, όταν το 1990 έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, η ενωμένη πια Γερμανία επιδίωξε με τεχνάσματα να αποφύγει τις συνέπειες των νομικών ευθυνών της.Είναι όμως δυνατόν μια τραυματισμένη σχέση να στηριχθεί σε νέες, στέρεες βάσεις, εάν το κράτος που ευθύνεται για ανείπωτη βία σε βάρος των πολιτών ενός άλλου κράτους, καταστροφή του παραγωγικού του ιστού, λεηλασίες και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους επιλέγει την κατάθεση στεφάνων και την εκφώνηση λόγων αναγνώρισης της ηθικής ευθύνης του, αρνείται όμως την καταβολή υλικής αποζημίωσης για όσα προκάλεσε;
Παραθέτοντας τα πραγματικά ιστορικά δεδομένα γύρω από το θέμα, ο συγγραφέας επιδιώκει να συνδράμει τον ειλικρινή διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Ταυτόχρονα, η μελέτη αυτή αποτελεί μία παραίνεση προς το Βερολίνο να αντιληφθεί το μέγεθος του τραύματος που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία ο συνδυασμός της βιαιότητας της γερμανικής Κατοχής και της άρνησης για ειλικρινή αντιμετώπιση του ζητήματος των πολεμικών οφειλών από τη μεταπολεμική Γερμανία.
Λίγα λόγια για τον Άρη Ραδιόπουλο
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και ελληνική φιλολογία και γλωσσολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Κολωνίας. Συνέχισε τις πιανιστικές και μουσικολογικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ρόμπερτ Σούμαν του Ντύσσελντορφ. Στο πλαίσιο της πιανιστικής του σταδιοδρομίας ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική του 20ού αιώνα, δίνοντας έμφαση στην προώθηση του έργου του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα. Το 2007 εντάχθηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπηρέτησε στην Κεντρική Υπηρεσία (Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Χωρών και Γραφείο Γενικού Γραμματέα) και από το 2011 στην Πρεσβεία Βερολίνου. Από το 2013 ως το 2016 διηύθυνε το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας.
Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος 1989-2019 | Εορτασμός 30 ετών δημιουργικής παρουσίας
Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στις 18:00 η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος (ΕΣΕ) γιορτάζει στον ΙΑΝΟ της Αθήνας τα 30 έτη (1989-2019) δημιουργικής παρουσίας της.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αλέξανδρος Κακαβάς θα αναφερθεί διεξοδικώς στη συνεχή παρουσία της στον οπτικοακουστικό χώρο και στις πολιτιστικές δραστηριότητες της των προσφάτων ετών.
Πέραν του προέδρου θα αναφερθούν στο πολιτιστικό έργο της Ε.Σ.Ε., η αντιπρ. Άννα Χατζησοφιά, ο γεν. γραμμ. Θάνος Τσάμπρας, ο ταμίας Κώστας Καπώνης και ο Κώστας Παπαπέτρος, μέλος του Δ.Σ., καθώς και πολλοί άλλοι εκλεκτοί συνάδελφοι και συνεργάτες.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS Cafe (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Λίγα λόγια για την εκδήλωση
Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στους άκρως επιτυχημένους διαγωνισμούς συγγραφής σεναρίου και θεατρικού έργου, τα ποικίλα σεμινάρια μύησης στην τέχνη και τεχνική του σεναρίου που έχουν λάβει χώρα, δωρεάν για το κοινό, σε πολλούς δήμους της χώρας, τις καλαίσθητες παραγωγές βιογραφικών ντοκιμαντέρ, την υπηρεσία κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων, τις εκδόσεις της Ε.Σ.Ε. κ.ά..
Iανός | Κύκλος συζητήσεων | Απρόβλεπτες συναντήσεις | Η Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με την Αγγελική Κοτταρίδη
και τον Δημήτρη Αθανασούλη για την αξιοποίηση των πολιτιστικών μας μνημείων
Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στις 20:30 οι «Απρόβλεπτες Συναντήσεις» στο café του ΙΑΝΟΥ ξεκινούν για τη φετινή περίοδο με μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική αρχαιολογία τον 21ο αιώνα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει για την ανακάλυψη, ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων.
Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα υποδέχεται δύο διακεκριμένους δημόσιους λειτουργούς, την Έφορο Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη και τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS Cafe (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr
IANOS | Παρουσίαση βιβλίου | Νίκος Βαρμάζης | Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης (1929-2016)| Εκδόσεις Γράφημα
Την Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος στις 18:00 οι εκδόσεις Γράφημα και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο «Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης (1929-2016)» του Νίκου Βαρμάζη.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λίζυ Τσιριμώκου, καθ. Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας ΑΠΘ
Παντελής Μπουκάλας, δημοσιογράφος-αρθρογράφος στην Καθημερινή-συγγραφέας-ποιητής-μεταφραστής
Αναστάσιος Στέφος, Δ.Π. Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων
Θα προλογίσει και θα συντονίζει την εκδήλωση η πρόεδρος της ΠΕΦ Τασούλα Καραγεωργίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ (1929-2016)
Επέλεξα για τον υπότιτλο τέσσερις χαρακτηρισμούς, που νομίζω ότι πρέπουν στον Δ. Ν. Μαρωνίτη: εμπαθής δάσκαλος, πολύτροπος φιλόλογος, ανένδοτος διανοούμενος και ισοβίτης της γλώσσας. Το «εμπαθής», μολονότι έχει φορτισθεί και με αρνητική σημασία, ταιριάζει στον Μαρωνίτη, που, ως δάσκαλος, κατά την μαρτυρία των μαθητών του, ήταν παθιασμένος: αναστάτωνε τις αίθουσες και τα αμφιθέατρα, συνάρπαζε τους φοιτητές, απαιτούσε πολλά και κάποιους δυσαρεστούσε. Το ομηρικό επίθετο «πολύτροπος» το δικαιούται και ο Μαρωνίτης, διότι επέδειξε μια αξιοθαύμαστη φιλολογική ευκινησία και ευρύτητα. Κινήθηκε με την ίδια άνεση και την ίδια μέθοδο τόσο στην κλασική όσο και στη νεοελληνική γραμματεία, διευρύνοντας έτσι τα πεδία της φιλολογικής ερμηνείας.
Ο Μαρωνίτης και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος αλλά και ως πολίτης και πνευματικός άνθρωπος στάθηκε ανυποχώρητα συνεπής στις αρχές και τις πεποιθήσεις του. Εναντιώθηκε με αξιοπρέπεια και αλύγιστο θάρρος στη στρατιωτική δικτατορία, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Μάτωσε στη συνέπεια «ανένδοτος» διαβίου.
Με το «ισοβίτης της γλώσσας», υπογραμμίζω την ισόβια κάθειρξη του Μαρωνίτη στην ελληνική γλώσσα, αρχαία και νέα, και την αγωνία του για την κατάκτηση της έκφρασης. Η γλώσσα του ξεχωρίζει για την αιχμηρή της ακρίβεια, τις υπολογισμένες αποχρώσεις της, την πειθαρχημένη νεολογιστική ροπή της.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Νίκος Δ. Βαρμάζης κατάγεται από τον Μοσχοπόταμο Πιερίας. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κατερίνης και από το κλασικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, στο οποίο αναγορεύτηκε και διδάκτωρ. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση επί 38 συναπτά έτη (1961-1999). Εργάστηκε στο Aμερικανικό Kολλέγιο Aρρένων Aνατόλια, στη Σκοτούσα Σερρών, στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ως Σχολικός Σύμβουλος φιλολόγων στους νομούς Xαλκιδικής και Θεσσαλονίκης (1984-1999). Από το 1999 ως το 2004 διετέλεσε επίκουρος καθηγητής του Tμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη διδακτική των αρχαίων ελληνικών.