Πρόγραμμα εκδηλώσεων στον Ιανό (7/10 – 12/10)

Παρουσίαση – Συγκεντρωτική έκδοση συνόλου ποιητικής παραγωγής | Στρατής Πασχάλης | Στίχοι ενός άλλου: Ποιήματα 1977-2013 | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στις 20:30 οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS παρουσιάζουν τη συγκεντρωτική έκδοση του συνόλου της ποιητικής παραγωγής του Στρατή Πασχάλη, «Στίχοι ενός άλλου: Ποιήματα 1977-2013».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Θα μιλήσουν οι:

Χριστίνα Ντουνιά, καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ

Θοδωρής Παπαϊωάννου, συγγραφέας-δρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paul Valéry

 

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Χατζόπουλος.

 

Λίγα λόγια για τον Στρατή Πασχάλη

«Στίχοι ενός άλλου: Ποιήματα 1977-2013»

Συγκεντρωτική έκδοση του συνόλου της ποιητικής παραγωγής του Στρατή Πασχάλη, ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές.

Ο Στρατής Πασχάλης γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Λέσβο. Ανήκει στη γενιά των ποιητών που άρχισαν να εμφανίζονται από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Πρώτο του βιβλίο η Ανακτορία, το 1977, καθαρή ποίηση μέσα σε καιρούς έντονης πεζολογίας και πολιτικοποίησης. Έκτοτε δημοσίευσε άλλα εννιά ποιητικά βιβλία, ανάμεσά τους τα πιο ώριμα: Ανασκαφή (1984), Βυσσινιές στο σκοτάδι (1991), Άνθη του νερού (1994), η μεγάλη ποιητική σύνθεση Μιχαήλ (1996), η Κωμωδία (1998), το Κοιτάζοντας δάση (2002), το Εποχή παραδείσου (2008, βραβείο ποίησης περιοδικού Διαβάζω 2009) και η τελευταία του ποιητική συλλογή Εικονίσματα (2013). Η έκφρασή του χαρακτηρίζεται από μουσικότητα, έντονη μεταφυσική ανησυχία, μυστικιστική υποβολή αλλά και από αμεσότητα και εμμονή στο γνήσιο και το συγκεκριμένο. Μετέφρασε πολλούς ξένους συγγραφείς και ποιητές, κυρίως Γάλλους, ενώ ασχολήθηκε συστηματικά με τη θεατρική μετάφραση (Shakespeare, Racine, Corneille, Rostand κ.ά.). Έχει ανθολογήσει Καραγάτση και Παπαδιαμάντη, και, επίσης, επιμελήθηκε τον τόμο της σειράς Μια πόλη στη λογοτεχνία των εκδόσεων Μεταίχμιο για την πατρίδα του Μυτιλήνη. Το 2006 εκδόθηκε το μοναδικό μυθιστόρημά του Ο άνθρωπος του λεωφορείου. Έχει βραβευθεί με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή Μαρίας Ράλλη (1977) για τη συλλογή Ανακτορία, με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1994) για τη συλλογή Άνθη του νερού, δύο φορές με το βραβείο ποίησης του περιοδικού Διαβάζω και με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης (1998).

Συζήτηση | John Sellars | Donald Robertson | Stoicon 2019 | Στωική φιλοσοφία στη σύγχρονη εποχή

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στις 18:30 οι εκδόσεις Διόπτρα και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS καλωσορίζουν τον καθ. Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου John Sellars και τον συγγραφέα-ψυχοθεραπευτή Donald Robertson, δύο από τους ομιλητές του συνεδρίου “Stoicon 2019” που φέτος πραγματοποιείται στην Αθήνα, για μία συζήτηση για τη «Στωική φιλοσοφία στη σύγχρονη εποχή».

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η συζήτηση πραγματοποιείται με αφορμή το συνέδριο “Stoicon 2019” και την ελληνική έκδοση των βιβλίων των ομιλητών: John Sellars – Η τέχνη των Στωικών (Μάρκος Αυρήλιος, Επίκτητος, Σενέκας) και Donald Robertson – Μάρκος Αυρήλιος: Σκέψου σαν ρωμαίος αυτοκράτορας

Παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος | Θοδωρής Νικολάου | «Αίμος. Διαδρομές στα Βαλκάνια» | Εκδόσεις Άγρα

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 18:00 οι εκδόσεις Άγρα και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS παρουσιάζουν το φωτογραφικό λεύκωμα του Θοδωρή Νικολάου, «Αίμος. Διαδρομές στα Βαλκάνια». Ένα λεύκωμα που ταξιδεύει στις χώρες της χερσονήσου, με τις εκ παραδόσεως αντιμαχόμενες φυλές, θρησκείες και μειονότητες.

 Για το λεύκωμα θα μιλήσει ο Παντελής Μπουκάλας που έχει προλογίσει τον τόμο και ο φωτογράφος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Απόσπασμα από τον Πρόλογο του Παντελή Μπουκάλα:

«Ο Θοδωρής Νικολάου τ’ αγαπάει τα Βαλκάνια. Το βλέμμα του πάνω τους παραμένει θωπευτικό ακόμα κι όταν το οξύνει η δίκαιη αυστηρότητα η το παράπονο για τη μοίρα τους, καλά συγκρατημένο πάντως, εσωτερικό, όχι φλύαρο. Τα μελετάει σαν ενιαίο τόπο, όχι σαν κερματισμένο χώρο. Σαν τόπο αισθημάτων και στάσεων δοκιμασμένο, ταλανισμένο, φτωχό, αλλά ικανό ακόμα να νιώθει τον απέραντο πλούτο ενός χαμόγελου η ενός παιδικού παιχνιδιού. Η κούνια, το τραμπολίνο, το καρουζέλ, τα παιδιά που παίζουν, αρθρώνουν ένα μοτίβο απαντοχής και προσδοκίας ακριβώς επειδή το παιχνίδι ξετυλίγει την παραμυθητική ανέμη του δίπλα στα ερείπια της φτώχειας η του πολέμου και στα νεκροταφεία, όχι σε ασφαλισμένα θερμοκήπια καλλιέργειας ανθρώπινων μονάδων.

Ο Νικολάου αλωνίζει στα Βαλκάνια· όχι σαν κάποιος τρίτος, όχι σαν εξωτερικός, αδιάκριτος επισκέπτης που, αμέτοχος επί της ουσίας, άθικτος από οποιαδήποτε συγκίνηση, αναζητάει “αυθεντικότητα” η “αρχαϊσμό”. Ταξιδεύει στις χώρες της χερσονήσου, με τις εκ παραδόσεως αντιμαχόμενες φυλές, θρησκείες και μειονότητες, για να ταξιδέψει μέσα του. Είναι προσκυνητής της αντοχής των πραγμάτων και των ανθρώπων παρά μηχανικός καταγραφέας τους. Με τα μάτια της ψυχής του φωτογραφίζει».

–Π. ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ: «Με τα μάτια της ψυχής»

Απόσπασμα από την Εισαγωγή του φωτογράφου:

«Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γοητευτικό κράμα ανθρώπων. Με όψη φωτεινή, βαθιά ανθρώπινη. Με τη βαλκανική ψυχή, η οποία φαντάζει τραχιά και απόκοσμη, αλλά και αυθόρμητη και σαγηνευτική όταν φλέγεται. Αυτά, λοιπόν, τα Βαλκάνια –μέσα σε όλη τους τη σκληρότητα– άρχισα να ανακαλύπτω με την περιπλάνησή μου. Σύμβολα των Βαλκανίων δεν είναι μόνο το μίσος, ο θάνατος και η εκδίκηση, οι τάφοι στη Σρεμπρένιτσα, ο οικονομικός πρωτογονισμός, οι εθνικισμοί. Βαλκάνια είναι τα παιδιά, σαν αντίδοτο στη φθορά, που παίζουν στα ερείπια ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου, λίγο πριν πέσει το σκοτάδι. Το νιόπαντρο ετερόθρησκο ζευγάρι, το πέρασμα από τη μια πλευρά των συνόρων στην άλλη, με μόνο διαβατήριο την πίστη στο μέλλον, όπως το οραματίστηκε ο Ρήγας ».

– Θ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Λίγα λόγια για τον Θοδωρή Νικολάου:

Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1982 στη Χαλκίδα. Η πρώτη του επαφή με την ερευνητική δημοσιογραφία γίνεται στην εφημερίδα Τα Νέα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Ειδικεύεται στο κοινωνικό ρεπορτάζ και πραγματοποιεί δεκάδες έρευνες και αποστολές. Με τα χρόνια, το ενδιαφέρον του στρέφεται στη φωτογραφία και, με χορηγία από το Ίδρυμα Ωνάση, ολοκληρώνει ένα πολυετές οδοιπορικό σε δέκα χώρες της βαλκανικής χερσονήσου. Στον πυρήνα του έργου του επιθυμεί να βρίσκεται πάντοτε ο άνθρωπος. Άρθρα, αφιερώματα, πρότζεκτ, εικόνες, έρευνες και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Έργα του έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει οπτική αφήγηση (visual storytelling) σε εργαστήρια φωτογραφίας και δημοσιογραφίας, προσπαθώντας με τη σειρά του να μεταφέρει τη γνώση και την πείρα που του προσφέρθηκαν απλόχερα. Σε εξέλιξη βρίσκεται το επόμενο έργο του, που αφορά την ψυχική υγεία και το κοινωνικό στίγμα.

 

Παρουσίαση βιβλίου | Μάρω Θεοδωράκη | «Εγώ είμαι η φωνή μου!»| Εκδόσεις Μίνωας

Τη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 20:30 οι εκδόσεις Μίνωας και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο της Μάρως Θεοδωράκη, «Εγώ είμαι η φωνή μου!». Ένα βιβλίο-ταξίδι διερεύνησης πάνω στην ανθρώπινη φωνή και στις ανάγκες της. Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για τον ηθοποιό, τον τραγουδιστή, τον performer, τον μουσικό, τον λογοθεραπευτή, τον εκπαιδευτικό και όχι μόνο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Θανάσης Δρίτσας, καρδιολόγος-αναπλ. διευθ. στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο-συνθέτης-συγγραφέας-μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ΙΑΜΜ)

Στέφανος Κορκολής, συνθέτης-πιανίστας

Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μουσικά ο Θανάσης Δρίτσας (πιάνο), η υψίφωνος Αθηνά Δημητρακοπούλου (τραγούδι), o Στέφανος Κορκολής (πιάνο), η Σοφία Μανουσάκη (τραγούδι) και το μουσικό σχήμα 21st Century Drama.

 Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το νέο βιβλίο της Μάρως Θεοδωράκη, Εγώ είμαι η φωνή μου!, με πρόλογο του γνωστού καρδιολόγου Θανάση Δρίτσα. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα ταξίδι διερεύνησης πάνω στην ανθρώπινη φωνή και στις ανάγκες της. Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για τον ηθοποιό, τον τραγουδιστή, τον performer, τον μουσικό, τον λογοθεραπευτή, τον εκπαιδευτικό, τον πολιτικό, τον δημοσιογράφο, τον νομικό, τον ψάλτη, τον δημόσιο ομιλητή, τον επικοινωνιολόγο, αλλά και όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για το πιο αυθεντικό μουσικό όργανο: την ανθρώπινη φωνή! Η Μάρω Θεοδωράκη, μέσα από την πολυετή της εμπειρία, φωτίζει έννοιες και πτυχές που αφορούν την άρθρωση, την αναπνοή, τη βελτίωση της τεχνικής, την ακουστική αντίληψη, την ερμηνεία, τη μουσική ακρόαση, την επικοινωνία, την παραγωγή λόγου. Η ίδια η φωνητική πράξη είναι μια μέθοδος μουσικοθεραπείας, αποτελεί ένα άριστο εργαλείο κατανόησης του εαυτού μας και του περιβάλλοντός μας. Ας το ανακαλύψουμε!

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μάρω Θεοδωράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα μέσα σε μια δημοσιογραφική και μουσική οικογένεια. Σπούδασε Πιάνο στο Εθνικό Ωδείο, αποφοιτώντας με Άριστα παμψηφεί, Τραγούδι, Φωνητικά στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο, Μουσικοκινητική Αγωγή και Σεμινάρια Φωνητικής Δραματουργίας. Από το 1998 διδάσκει υποκριτικό τραγούδι στις δραματικές σχολές και στο Αμερικάνικο Κολλέγιο (Deree). Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και έχει επιμεληθεί μουσικές παραστάσεις, συνεργαζόμενη με σκηνοθέτες όπως οι Π. Ζούλιας, Γ. Αρμένης, Θ. Μουμουλίδης, Ν. Χαραλάμπους, Ν. Μπουσδούκος, Α. Γύρα, Ν. Καραγέωργος, Κ. Φανουράκη, Στ. Γούτης, κ.ά. Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε πρώτη φoρά το 2008 με τον κινηματογραφιστή R. Crombie, κερδίζοντας και το Α´ βραβείο πρωτότυπης μουσικής για την ταινία Sappho (3ο Φεστιβάλ Κύπρου). Aκολουθούν η ταινία The Good soldier Schweik (Animation film, 2009) και το 2016 το High Season της Κλειούς Φανουράκη, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Χωραφά, στην οποία η Μάρω Θεοδωράκη έγραψε την πρωτότυπη μουσική. Έχει επίσης συνεργαστεί με την κρατική τηλεόραση, με κορυφαία τη μουσική της σύνθεση στο ντοκιμαντέρ Το σκοτεινό τρυγόνι, σε σκηνοθεσία Μ. Δελιοτζάκη στην ΕΤ1. Τα εκπαιδευτικά της προγράμματα έχουν απήχηση σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, με κορυφαία τα «Αριστοφανικά Χορικά» και τις «Μουσικές Πράξεις και Δράσεις μέσα από τα μάτια των παιδιών». Η Μάρω Θεοδωράκη είναι γνωστή και για τη συγγραφική της δράση, έχοντας στο ενεργητικό της πάνω από 50 παιδικά βιβλία, αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία. Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα βιβλία της: Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι (2016), Χιονομπαλού (2016), Δημιουργικό τραγούδι και μουσικοκινητική (2016), Γιαγιά, σ’ αγαπώ (2017), Να ζεις δυνατά (2017), Βάρκα στον γιαλό (2018), Το μικρό μου κουβαράκι (2019).

Παρουσίαση βιβλίου | Αγγελική Καρδαρά | Εκδόσεις Παπαζήση | «Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ. (1993-2018)»

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 18:00 οι εκδόσεις Παπαζήση και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο της Αγγελικής Καρδαρά, «Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ. (1993-2018)». Ένα βιβλίο που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα που προβληματίζουν εντόνως την κοινωνία μας μετά τη διάπραξη ειδεχθών εγκλημάτων, κυρίως κατά της ζωής και κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιάννης Πανούσης, ομ. καθ. Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ

Γιώργος Καραΐβάζ, δημοσιογράφος

Ρομίνα Ξύδα, δημοσιογράφος-νομικός

Χρυσαυγή Ατσιδάκου-Τζόρβα, δικηγόρος-διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια-δημοσιογράφος

Μάρθα Λεμπέση, κοινωνιολόγος-ΜΔΕ Εγκληματολογίας-διευθ. Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Πάνος Σόμπολος δημοσιογράφος-πρ. πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling & Media επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα που προβληματίζουν εντόνως την κοινωνία μας μετά τη διάπραξη ειδεχθών εγκλημάτων, κυρίως κατά της ζωής και κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Η συγγραφέας εμβαθύνει στα κίνητρα εγκληματικής δράσης, στον ιδιαίτερο ψυχισμό του ατόμου που οδηγείται στο έγκλημα, στις ειδικές συνθήκες διάπραξης του εγκλήματος αλλά και στις ευρύτερες κοινωνικές συνθήκες, καθώς και στο προφίλ του θύματος, όπως αναδείχθηκαν σε υποθέσεις που απασχόλησαν τα ΜΜΕ στη χώρα μας από το έτος 1993 έως και το 2018. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο σχετικά με το criminal profiling και αναλύονται παραδείγματα από τη διεθνή εγκληματολογική έρευνα.  Στο δεύτερο μέρος αναλύονται πολύκροτες υποθέσεις εγκληματολογικού ενδιαφέροντος που αποτέλεσαν αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης από τον επιστημονικό κόσμο και τη δημοσιογραφική έρευνα ακόμα και για χρόνια και «φωτίζονται» σκοτεινές πτυχές τους.

Στα παραρτήματα ο αναγνώστης θα βρει ένα χρήσιμο ευρετήριο όρων, το οποίο χωρίζεται σε τέσσερεις θεματικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα θα μπορέσει να αναζητήσει βασικούς ελληνικούς εγκληματολογικούς όρους, στη δεύτερη ελληνικούς νομικούς όρους, ενώ στην τρίτη και στην τέταρτη ενότητα αγγλοσαξονικούς νομικούς και εγκληματολογικούς όρους, με τις αντίστοιχες ερμηνείες και επισήμανση των διαφορών μεταξύ αγγλοσαξονικών και ελληνικών όρων. Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο της Αγγελικής Φ. Καρδαρά (Δρ Τμήματος ΕΜΜΕ Παν/μίου Αθηνών, Φιλόλογος και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος), το οποίο βασίζεται σε έρευνα ετών και αποσκοπεί στην εφαρμογή των αρχών του criminal profiling στο αστυνομικό ρεπορτάζ, ένα εγχείρημα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε συσχετισμό με τα ελληνικά ΜΜΕ.

Παιδική εκδήλωση | Γίργκεν Μπανσέρους | Ντετέκτιβ Κλουζ | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 12:00 οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS καλωσορίζουν για μία μοναδική εμφάνιση στην Αθήνα τον Γίργκεν Μπανσέρους, τον εμπνευστή του δημοφιλούς Ντετέκτιβ Κλουζ. Ο συγγραφέας θα μοιραστεί με τους μικρούς αναγνώστες όλα τα τελευταία νέα του ακαταμάχητου Κλουζ και θα εξιχνιάσουν μαζί ένα «αστυνομικό μυστήριο».

Εμψυχώνει ο ηθοποιός Χρήστος Χριστόπουλος από την ομάδα «Ανεμόμυλοι».

Μετά την εκδήλωση, ο συγγραφέας θα υπογράψει βιβλία στους μικρούς αναγνώστες και επίδοξους ντετέκτιβ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με διερμηνεία στα Ελληνικά, στο IANOS Café (Σταδίου 24) και η είσοδος ελεύθερη.

Για παιδιά από 6 ετών και άνω

Λίγα παραπάνω λόγια για την εκδήλωση

Ο συγγραφέας Γίργκεν Μπανσέρους σας περιμένει να σας αποκαλύψει τα μυστικά του και να εξιχνιάσετε μαζί ένα «αστυνομικό μυστήριο». Φέρτε μαζί σας: αυξημένη παρατηρητικότητα, ορθή αντίληψη, καλή μνήμη, ένστικτο, φαντασία, μα πάνω απ’ όλα διάθεση για παιχνίδι, κι ελάτε να βοηθήσουμε τον Κλουζ να λύσει και αυτή την υπόθεση.

Λίγα λόγια για τον Ντεντεκτιβ Κλουζ

Ο ντετέκτιβ Κλουζ δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ο πιο διάσημος μικρός ντετέκτιβ του κόσμου και εδώ και χρόνια ο αγαπημένος ήρωας εκατομμυρίων παιδιών που μαζί του λύνουν συναρπαστικά αστυνομικά μυστήρια. Αλήθεια εσείς διαβάσατε την τελευταία περιπέτεια του δαιμόνιου ντετέκτιβ Κλουζ;

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Jurgen Banscherus (Γίργκεν Μπανσέρους) γεννήθηκε το 1949 στο Ρέμσαϊντ και ήθελε να γίνει πιανίστας. Στο μεταξύ όμως άρχισε να γράφει πολύ επιτυχημένα παιδικά κι εφηβικά βιβλία. Δε στενοχωριέται λοιπόν καθόλου που δεν τα κατάφερε να γίνει πιανίστας. Ζει με τη γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά στην περιοχή της Ρουρ. Η σειρά του Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ έχει μεταφρασθεί σε 21 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 1.500.000 αντίτυπα. Το 2010 τιμήθηκε για το έργο του με το βραβείο Annette-von-Droste-Hulshoff.

 

Παρουσίαση παιδικού βιβλίου | Γιώτα Αλεξάνδρου | «Όταν παίζαμε για τη νίκη, Καραγκιόζη μου»| Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 18:00 οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο της Γιώτας Αλεξάνδρου, «Όταν παίζαμε για τη νίκη, Καραγκιόζη μου», σε εικονογράφηση Αχιλλέα Ραζή.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Αγγελική Βαρελλά, συγγραφέας

Γιάννης Σ. Παπαδάτος, αν/τής καθ/τής Πανεπιστημίου Αιγαίου-κριτικός παιδικού βιβλίου

Γιώργος Γιώτης, δ/ντής Δημοτικού Σχολείου-συγγραφέας-δρ. Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας

Διονύσης Βαλεριάνος, εκδότης

Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από δραματοποιημένη αφήγηση της ιστορίας στην οποία συμπράττουν ο καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης και οι μαθητές της Δ΄ Τάξης του Γ΄ Αρσάκειου Τοσίτσειου Δημ. Σχολείου Εκάλης, καθώς και Έκθεση ζωγραφικής με έργα των μαθητών εμπνευσμένα από την εικονογράφηση της ιστορίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS Café (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για παιδιά από 7 ετών και άνω

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Διαβατάρικες σκιές στο σεντόνι της ζωής είμαστε.» έλεγε συχνά ο πατέρας.

«Ας πορευόμαστε με γέλιο και τραγούδι. Κι όποτε σκοτεινιάζει ολότελα,

χορό θα στήνουμε με το σκοτάδι. Αβάντι, μαέστρο!»

φώναζε γελώντας κι άρπαζε την αγαπημένη του φιγούρα…

Γινόμουν δώδεκα εκείνη τη μέρα του Οκτώβρη

που το σεντόνι όλων μας γέμισε ξαφνικά σκιές άγνωστες κι απειλητικές.

Είναι ακόμα νύχτα όταν οι σειρήνες κλέβουν τον ύπνο μας…

«Ξυπνήστε, Κολλητηράκια μου, έχουμε πόλεμο.»

Κάπου στην Αθήνα, τον Οκτώβρη του 1940,

ένα αγόρι συναντά την Ιστορία και πορεύεται μαζί της…

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Εκείνο τον Οκτώβρη του 1940 ο μικρός Λευτέρης αποχαιρετά τον πατέρα του, που φεύγει για το Μέτωπο μαζί με τον Καραγκιόζη. Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Λευτέρη παρακολουθούμε την καθημερινότητα της οικογένειάς του στα δύσκολα χρόνια του ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανικής Κατοχής και, συνάμα, την αντίστασή της ενάντια στον εχθρό μέσα από την τέχνη του Καραγκιόζη που στρατεύεται στον αγώνα για τη λευτεριά.

Στο Παράρτημα –που πλαισιώνει την ιστορία– περιλαμβάνονται το γλωσσάρι, το χρονολόγιο με τα βασικά ιστορικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ γίνεται αδρομερής αναφορά στις Τέχνες στα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από το Λιβίσι της Μ. Ασίας. Αποφοίτησε πρώτη, με άριστα, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Με διετή υποτροφία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, σπούδασε δράμα και θέατρο σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ Αγγλίας. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ηθοποιός και ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής σε δημοτικά σχολεία, καθώς και ως εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σήμερα υπηρετεί ως νηπιαγωγός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Είναι μέλος του Δ.Σ. της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (από το 2016), μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Κυκλοφορούν τα βιβλία της: Μόνο αν θέλω, Φον ο Φοβερός, Φένια, η αγαπημένη των ήχων(Έπαινος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), Τα κλαδιά της σοφίας (υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού Ο Αναγνώστης), Χάρης και Φάρις (υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του περιοδικού Ο Αναγνώστης), Θέλω να γίνω μάγος, Ο Αλέκος στη Χώρα των Παθημάτων(Α΄ Έπαινος Παραμυθιού από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου), Οι Νταήδες του Βυθού και ο Ρομπέν των Θαλασσών (Έπαινος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών), Η χειροβομβίδα που ήθελε να είναι σαν… τη βίδα!, Μια μάσκα γελάει και κλαίει, Παραμυθορουφήχτρα & Ο Αστέρης παθαίνει… βλάβη!(θεατρικά έργα για παιδιά).

Ρίξτε μια ματιά
“The Last Time” : Νέο single από τους The Script