Το Μikrofwno εξασφάλισε για εσάς ΔΙΠΛΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ για τη συναυλία «4 Concerti Grossi», a preparar l’ avvenire, από το κιθαριστικό σύνολο Guitarte την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 20:30 μ.μ. στην αίθουσα Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: https://bit.ly/2NKDDw0
Για να μπείτε στην κλήρωση κάντε τα εξής βήματα:
- Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook -> http://bit.ly/2dVQYEf
- Εγγραφή στις ειδοποιήσεις μας για να λαμβάνετε πρώτοι το τι συμβαίνει, είτε πατώντας το κουδουνάκι στα αριστερά κάτω που εμφανίζεται στην οθόνη σας (όσοι έχετε υπολογιστή) είτε πατώντας στο “Θέλετε να λαμβάνετε πρώτοι ενημερώσεις για ό,τι συμβαίνει στο Mikrofwno” (όσοι είστε από κινητό)
- Κάντε Public Share το αντίστοιχο Post που θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook
- Κάντε Comment με Tag το άτομο που θέλετε να πάρετε μαζί σας κάτω από το συγκεκριμένο post
- Στείλτε μας στο Inbox της σελίδας γράφοντας τη λέξη Guitarte 29/11 και το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ σας.
Ο διαγωνισμός λήγει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 10:00 και οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου
“4 Concerti Grossi”, a preparar l’ avvenire
Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 20:30 μ.μ. στην αίθουσα Ωδείο Φίλιππος Νάκας παρουσιάζεται από το κιθαριστικό σύνολο Guitarte η συναυλία με τίτλο “4 Concerti Grossi”, a preparar l’ avvenire, μουσική των συνθετών Corelli, Geminiani, Händel, Vivaldi σε μεταγραφή για 7 κιθάρες από τον Νίκο Χατζηελευθερίου.
Η μουσική της εποχής του Μπαρόκ, για πολλούς μουσικούς, αποτελεί χώρο έρευνας και ανάδειξης ιστορικών και στιλιστικών ερμηνευτικών προσεγγίσεων. Για άλλους, πάλι, είναι πεδίο πειραματισμών και τολμηρών διασκευών. Το Guitarte παρουσιάζει λοιπόν, τέσσερα Concerti grossi σε μεταγραφές για 5 έως 7 κιθάρες, με τους κιθαρίστες σε εναλλασσόμενους ρόλους, soli και tutti. Η μουσική των Händel, Vivaldi, Corelli, Geminiani, με τον ήχο της σημερινής κιθάρας, σε απόδοση για κιθαριστικό σύνολο, διεκδικεί μια θέση, στο σύγχρονο ηχητικό περιβάλλον, για όσους αγαπούν να απολαμβάνουν τη μουσική του 17ου και 18ου αιώνα.
Η σχέση του συνόλου Guitarte με τα κονσέρτα που περιέχονται στο τελευταίο τους CD με τον ομώνυμο τίτλο, ξεκινά από τη σπουδή και τη μελέτη έργων της εποχής για λαούτο (J. S. Bach, S. L. Weiss, A. Vivaldi κ.ά.), περνάει από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πορεία (από τα μαθητικά ακόμη χρόνια) με κιθαριστικά σύνολα κι έχει ως τελευταίο σημείο αναφοράς το έργο του J. S. Bach – Musikalisches Opfer (BWV 1079), το οποίο ηχογράφησε το σύνολο στο προηγούμενο CD Traces.
Πρόγραμμα
Α. Corelli: Concerto Grosso Op.6 No.2 in F major Μεταγραφή (in A major) Νίκος Χατζηελευθερίου για 7 κιθάρες
- Vivace-Allegro-Adagio 2 Allegro 3. Grave-Largo 4. Allegro
- Geminiani: Concerto Op. 3 No. 1 in D major Μεταγραφή Νίκος Χατζηελευθερίου για 5 κιθάρες 5. Adagio-Allegro 6. Adagio 7. Allegro
- F. Händel: Concerto in D minor Op. 6 No. 10 Μεταγραφή Νίκος Χατζηελευθερίου για 5 κιθάρες 8. Overture-Allegro 9. Air 10. Allegro 11. Allegro 12. Allegro moderato
Α. Vivaldi: Concerto Grosso Op. 3 No. 8 in A minor Μεταγραφή (in B minoir) Μεταγραφή Paul Gerrits-Jacques Chardonnet για 7 κιθάρες
- Allegro 14. Larghetto e spiritoso 15. Allegro
Βιογραφικό:
Το Guitarte ensemble ιδρύθηκε το 2005 και διευθύνεται από τον Νίκο Χατζηελευθερίου, με συνοδοιπόρους τους Χρήστο Φάκλαρη, Φραγκούλη Καραγιαννόπουλο, Άννα Σαρτζίδου και Μαρία Παπαμιχαήλ. Από το 2015 στο σχήμα συμμετέχουν και οι Χριστίνα Πολυκρέτη και Νεκτάριος Σακελλαρίου. Έχοντας κοινή τους αφετηρία την κιθάρα στοχεύουν στη δημιουργία ενορχηστρωτικής δυναμικής, χωρίς την αφαίρεση όγκου, συνηχήσεων, αρμονικού εύρους, διατηρώντας, δηλαδή, τον χαρακτήρα της κλασικής κιθάρας ως solo όργανο. Αυτό το επιτυγχάνουν μέσα από την ανάδειξη νέων έργων, αλλά και μεταγραφών που βασίζονται σε αυτήν τη λογική. Το μουσικό σύνολο Guitarte έχει, μεταξύ άλλων, παρουσιάσει έργα των J. S. Bach, F. Geminiani, L. Boccherini, A. Schoenberg, B. Britten, D. Milhaud, N. Rota, αλλά και έργα Ελλήνων συνθετών, όπως των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Δ. Φάμπα, Φ. Τσαλαχούρη, Γ. Βασιλαντωνάκη, Γ. Αγγελάκη, Μ. Κεφάλα, Ν. Παναγιωτάκη, κάποια από αυτά ειδικά γραμμένα για το σύνολο. Έχει, επίσης, δημιουργήσει σύνθετες μουσικές παραστάσεις με τραγούδι, αφήγηση, χορό, video art, όπως “Τα ημερολόγια ενός διαβόλου” (μουσική Ν. Χατζηελευθερίου, έργα Κ. Π. Καβάφη και Φ. Πεσσόα), τα “12 νυχτερινά” (μουσική Μ. Θεοδωράκη, κείμενα Ν. Τσιφόρου), το “Καταραμένο φίδι” του Μ. Χατζιδάκι (κείμενα Α. Πετράτου, θέατρο σκιών Άθω Δανέλλη), το δρώμενο “Ήχοι και μύθοι από την ιστορία και την περιπέτεια του αρχαίου πνεύματος” με σωζόμενα αποσπάσματα αρχ. ελληνικής μουσικής και τραγούδια σύγχρονων παραστάσεων αρχαίου δράματος, τη σκηνική μπαλάντα “Στο όνειρο ενός νηφάλια μεθυσμένου” (μουσική Μ. Θεοδωράκη για την παράσταση “Ένας όμηρος” του Μπ. Μπήαν) κ.ά. Τον Δεκέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο CD του συνόλου “ΙΧΝΗ” με έργα των J. S. Bach, Μ. Χατζιδάκι, Γ. Αγγελάκη.