Το Κόκκινο Ποτάμι, η δραματική σειρά εποχής σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, ξετυλίγει μια σειρά από γεγονότα που ανατρέπουν όλα όσα έμοιαζαν δεδομένα…
Μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης. Μια σκληρή εποχή που χάραξε τη μνήμη και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Μια τηλεοπτική παραγωγή κινηματογραφικών προδιαγραφών που ταξίδεψε για γυρίσματα σε περισσότερες από 15 πόλεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ένα πολυπληθές καστ καταξιωμένων ηθοποιών.
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Αργύρης Πανταζάρας, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Καζάκος, ΤάκηςΒαμβακίδης, Τατιάνα Παπαμόσχου, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Στέφανος Κυριακίδης, Σωτήρης Χατζάκης, Δημήτρης Δρόσος, Κώστας Ξυκομηνός, Θοδωρής Φραντζέσκος, Λάμπρος Κτεναβός, Δήμητρα Βήττα, Παυλίνα Ζάχρα, Δήμητρα Σιγάλα, Γιωργής Τσαμπουράκης, Κέλλυ Γιακουμάκη, Δημήτρης Τοπαλίδης, Πέτρος Ξεκούκης κ.α.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης
Λίγα λόγια την ιστορία…
Οθωμανική Αυτοκρατορία, 1895. Ο γιατρός Μιχάλης Νικολαΐδης και η γυναίκα του Σοφία, αρραβωνιάζουν την κόρη τους Ιφιγένεια, 9 χρόνων, με τον Μίλτο 12 χρόνων, γιο του έμπορου Γιώργου Παυλίδη και της Ευγενίας. Ένας αρραβώνας σκοπιμότητας, όπως συνηθιζόταν, για να αποτρέψουν την πιθανότητα τα κορίτσια των οικογενειών Ελλήνων να απαχθούν από Μουσουλμάνους, μια που τα αρραβωνιασμένα κορίτσια θεωρούνταν μιασμένα.
Στο επόμενο διάστημα, οι επιθέσεις των φανατικών Τούρκων εναντίον των Χριστιανών οδηγούν την οικογένεια Νικολαΐδη να φύγει για Κωνσταντινούπολη και την οικογένεια Παυλίδη για την Σαμψούντα (Αμισό).
Δεκατρία χρόνια μετά, το 1908, Μίλτος και Ιφιγένεια ξανασυναντιούνται τυχαία στην Κωνσταντινούπολη και ερωτεύονται κεραυνοβόλα, χωρίς να θυμούνται την παλιά γνωριμία. Η αποκάλυψη του παιδικού αρραβώνα τους ξαφνιάζει ευχάριστα και ομολογούν τον κεραυνοβόλο τους έρωτα υπό την αυστηρή επίβλεψη των γονιών της Ιφιγένειας.
Σε δεξίωση που ο γιατρός Νικολαΐδης προσφέρει στους φίλους του Καρτάλ και Ασλάν, στελέχη του κινήματος των Νεότουρκων, ο Μίλτος ξανασυναντά τον παιδικό του φίλο Κερέμ. Επίθεση φανατικών στο γειτονικό σπίτι και το λυντσάρισμα ενός ζευγαριού, Μουσουλμάνας και Χριστιανού, αμαυρώνει τη γιορτή. Ο Μίλτος προσπαθεί ηρωικά, αλλά μάταια, να προστατέψει τα θύματα, τροφοδοτώντας τον θαυμασμό της Ιφιγένειας. Με τον αδερφό του Θέμη, παίρνουν το πλοίο για την Αμισό. Η Ιφιγένεια τον αποχαιρετά. Ο Μίλτος της υπόσχεται γάμο.
Όλη η Αμισός, υποδέχεται τον Μίλτο και τον Μακεδονομάχο Θέμη. Στη σκιά του φανατικού Νεότουρκου Οσμάν, ο Παυλίδης στήνει πανηγύρι για τους γιους του. Ο Θέμης ξαναβρίσκει την αρραβωνιαστικιά του Βασιλική.
Το γλέντι διακόπτεται από την είδηση ότι Αρμένιοι εκτοπίζονται. Το βράδυ ο Μίλτος και ο Θέμης με την αρραβωνιαστικιά του Βασιλική απελευθερώνουν τους κρατούμενους Αρμένιους. Ο Μίλτος επιστρέφει από την Αμισό στην Κωνσταντινούπολη.
Στην Κωνσταντινούπολη, καταφτάνει ο Μπαζίλ Ζαχάρωφ, φίλος του Νικολαΐδη, τραπεζίτης και έμπορος όπλων, από το Παρίσι. Η γνωριμία του Μίλτου με τον Ζαχάρωφ αποδεικνύεται καθοριστική όταν εκείνος του προτείνει να τον ακολουθήσει στο Παρίσι και να γίνει εκεί το δεξί του χέρι. Η Ιφιγένεια αντιδρά, αλλά ο Μίλτος πιστεύει ότι είναι σπουδαία ευκαιρία και για τους δυο τους. Η αναχώρηση του Μίλτου για την Γαλλική πρωτεύουσα φέρνει τα πρώτα σύννεφα και τις αμφιβολίες στη σχέση με την Ιφιγένεια.
Στην Αμισό, ο Γιώργος Παυλίδης, πείθεται να κατέβει στις εκλογές του 1908. Εκλέγεται βουλευτής, αλλά η τρομοκρατία στα χωριά του Πόντου παραμένει. Οι δυνάμεις του Σουλτάνου κάνουν αντεπανάσταση εναντίον των Νεότουρκων, αλλά η αντεπανάσταση πνίγεται στο αίμα και ο Σουλτάνος εξορίζεται.
Η Ιφιγένεια, που διαισθάνεται τους κινδύνους στη σχέση της με τον Μίλτο, πηγαίνει στο Παρίσι, όπου ζει η Ελένη, αδελφή του πατέρα της, για να πραγματοποιήσει το όνειρό της, να σπουδάσει αρχαιολογία. Εκεί, ο έρωτάς τους αναζωπυρώνεται και καταλύει τους πειρασμούς που τους κυνηγούσαν ως τώρα. Μίλτος και Ιφιγένεια ζουν στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ελεύθεροι και ευτυχισμένοι. Την ανέμελη ζωή τους απειλούν τα σύννεφα του πολέμου που απλώνονται πάνω από τη Βαλκανική. Ο γάμος του Θέμη, με τη Βασιλική γίνεται η αφορμή η Ιφιγένεια και ο Μίλτος να ταξιδέψουν στα παράλια του Πόντου για να παρευρεθούν στη σημαντική αυτή στιγμή, που όμως η απειλή του Οσμάν και των φανατικών Τούρκων είναι διάχυτη.
Το ξέσπασμα των Βαλκανικών, βρίσκει την Ιφιγένεια φοιτήτρια, να οργανώνει στο Πανεπιστήμιο εράνους και να μοιράζει προπαγανδιστικό υλικό υπέρ της Ελλάδας και τον Μίλτο, να αποφασίζει, παρά τις αντιρρήσεις και τους φόβους της Ιφιγένειας, να καταταγεί στον Ελληνικό στρατό, για να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Η δράση της Ιφιγένειας στο Παρίσι υπέρ της Ελλάδας και η εθελοντική συμμετοχή του Μίλτου στον Πρώτο Βαλκανικό πόλεμο, από τις τάξεις του ελληνικού στρατού, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις οικογένειες Νικολαΐδη και Παυλίδη, που αντιμετωπίζουν πίσω στα σπίτια τους, την οργή και την εκδικητική μανία των Τούρκων.
Ο Οσμάν και οι τραμπούκοι του ξυλοκοπούν τον πατέρα του Θέμη και του Μίλτου, αφήνοντάς τον παράλυτο. Την ίδια στιγμή, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, τα βήματα του Μίλτου φέρνουν σύντομα, μπροστά στην κάνη του όπλου του, τον παιδικό του φίλο, τον Κερέμ, αξιωματικό πια του Οθωμανικού στρατού.
Η Ιφιγένεια, βλέποντας σε μια προβολή επικαίρων της «Πατέ» από τη μάχη των Γιαννιτσών, τον Μίλτο τραυματισμένο, αποφασίζει να αψηφήσει κάθε κίνδυνο και να ταξιδέψει στην Ελλάδα για να τον βρει. Την ίδια στιγμή, ο αδελφός του Μίλτου, ο Θέμης, επιχειρεί μαζί με τον αδελφό της εγκύου γυναίκας του, τον Παναγιώτη, να βγάλουν από τη μέση, τον ορκισμένο εχθρό των Ελλήνων, Οσμάν. Οι ταραχές που ξεσπάνε μετά από την ενέδρα που του στήνουν, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη ζωή στα παράλια του Πόντου για τους Έλληνες, ενώ τις ανακρίσεις, αναλαμβάνει, φερμένος από την Κωνσταντινούπολη, ο λοχαγός Αλή Ομέρογλου.
Η είσοδος των Ελλήνων στην Θεσσαλονίκη, βρίσκει τον Μίλτο να αναρρώνει από τον τραυματισμό του στην αγκαλιά της Ιφιγένειας, αγνοώντας ότι πίσω στην πατρίδα, γεννιέται ο ανιψιός του και πρώτος εγγονός της οικογένειας Παυλίδη. Η ήττα της Τουρκίας στον Βαλκανικό, βρίσκει τα παράλια του Πόντου να εποικίζονται από Μουσουλμάνους πρόσφυγες και τους ηττημένους του πολέμου να αποδίδουν την ήττα τους στους Έλληνες και Αρμένιους που ζουν στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί, βρίσκουν την ευκαιρία να εισχωρήσουν δυναμικά στην οθωμανική πολιτική σκηνή και στο στράτευμα. Υπογράφεται, η από τους Γερμανούς σχεδιασμένη, γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, των Αρμενίων και Ασσυρίων που ζουν στα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Κερέμ, νιώθοντας τον κίνδυνο που έρχεται, προειδοποιεί το γιατρό Νικολαΐδη, να απομακρυνθεί απ’ την Κωνσταντινούπολη.
Στον Πόντο κλείνουν σχολεία και εκκλησίες, με χαλκευμένα στοιχεία δήθεν συνομωσίας για την ανεξαρτησία του Πόντου συλλαμβάνονται οι σημαίνοντες πολίτες.
«Το Ελληνικόν Έθνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τελεί υπό διωγμόν»
Κάθε Κυριακή στις 21.00 στο OPEN