Παρμενίων Χαρμάνης: «Οι κατασκευές από ξύλο είναι μία έκπληξη και κάθε κομμάτι είναι μοναδικό.»

Στην Τ. Οικονομάκη 49 στο Βόλο, κοντά στον Άγιο Νικόλαο, αυτό που σου κεντρίζει την προσοχή είναι μία τηλεόραση της δεκαετίας του ’80, στολισμένη με το απαραίτητο σεμεδάκι, και πολλά ξύλινα αντικείμενα – γυαλιά ηλίου, παπιγιόν, κοσμήματα… Η πόρτα σε οδηγεί σε ένα χώρο με σκαρπέλα, πλάνες, τριβεία και κορδέλες – εργαλεία αρκετά οικεία σε μένα – εκεί σε υποδέχεται κουνώντας χαρούμενα την ουρά του ο Mike και το αφεντικό του ο Παρμενίων Χαρμάνης.

Ο Παρμενίων – ένα ωραίο τυπάκι, με ξεχωριστό ταλέντο –  γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Μετά τις σπουδές του στο βιομηχανικό σχέδιο, επέστρεψε στην πόλη και δημιούργησε με πολύ μεράκι ένα ξεχωριστό χώρο χειροποίητων ξύλινων αντικειμένων, προσφέροντας στο κόσμο μοναδικές προτάσεις και πρωτότυπες ιδέες. Οι γνώστες τον αποκαλούν καλό τεχνίτη, παθιάζεται με τη δουλειά του και σκοπός του είναι να σε μυήσει στην τέχνη του ξύλου και να υλοποιήσει για σένα χειροποίητες δημιουργίες εξασφαλίζοντας τη μοναδικότητα.

Το mikrofwno.gr  συνάντησε τον Παρμενίων Χαρμάνη – και τον Mike –  στο Woodplay και  συζήτησε μαζί του για τις ξυλογλυπτικές του ανησυχίες, τα  σχεδία του και τις δημιουργίες του.

 

Παρμενίων πότε μπήκε το ξύλο στη ζωή σου;

Ο πατέρας μου είναι ξυλουργός και δούλευα μαζί του από πολύ μικρός. Κάποια στιγμή έφτιαξα ένα κόσμημα για μία φίλη μου και στη συνέχεια για τις κοπέλες φίλων μου. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε ένα χόμπι σε ένα υπόγειο, να φτιάχνω δηλαδή ξύλινα αντικείμενα για φίλους και γνωστούς. Εδώ και πέντε χρόνια το Woodplay κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον του κόσμου, με αποτέλεσμα να πάρει τη σημερινή του μορφή. Στην ουσία το Woodplay είναι η δική μου πρόταση, η δική μου ματιά για τα ξύλινα αξεσουάρ.

 

Τι δυσκολίες έχει να δουλέψεις το ξύλο και με ποιο υλικό μπορείς να το παντρέψεις;

Δεν μπορώ να το πω δυσκολία, αλλά μικρές αναποδιές. Είναι πιθανό  ένα κομμάτι να σπάσει  λίγο πριν την τελειοποίησή του λόγω κάποιας ρωγμής που μπορεί να υπάρχει στο εσωτερικό του ξύλου και δουλεύοντας το βγήκε στην επιφάνεια, οπότε πρέπει να το ξεκινήσεις από την αρχή. Δεν υπάρχει δυσκολία, όπου κάνεις λάθος απλά ξηλώνεις και το ξαναφτιάχνεις από την αρχή. Αναποδιές στη δουλεία αυτή πάντα θα υπάρχουν, όμως αν έχεις γνώση και υπομονή όλα διορθώνονται. Δύο πολύ καλά υλικά που ταιριάζουν με το ξύλο είναι η πέτρα και το μέταλλο. Είναι  υλικά που δουλεύονται εύκολα και δένουν αρμονικά με το ξύλο.

 

Αν δεν ήσουν ξυλόγλυπτης τι θα ήσουν;

Δεν χρειάστηκε ποτέ να το σκεφτώ αυτό … πάντα ασχολούμουν με το ξύλο και νομίζω είναι αυτό που μου ταιριάζει. Τα πράγματα ήρθαν μόνα τους και όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να ανοίξω το Woodplay σκέφτηκα ότι θα κάνω αυτό που γουστάρω και ας μην πετύχει. Τελικά από ότι φαίνεται πέτυχε. Ας πούμε ότι είμαι από τους προνομιούχους που έχω κάνει το χόμπι μου επάγγελμα.

 

Το Woodplay είναι ένα μαγαζί που απευθύνεται σε συγκεκριμένη μερίδα κόσμου. Μπορεί ο Βόλος να υποστηρίξει ένα τέτοιο μαγαζί;

Ο Βόλος μπορεί να υποστηρίξει ότι θέλει!! Στην αγορά της πόλης μπορείς να βρεις τα πάντα και για όλα τα βαλάντια. Η διαφορά του Woodplay με τα άλλα μαγαζιά είναι ότι εδώ ο πελάτης έχει τον έλεγχο της κατασκευής του προϊόντος. Θα συζητήσω μαζί του για το τι έχει στο μυαλό του και το πως έχει φανταστεί τη παραγγελία του. Παρακολουθεί το προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής του.  Εγώ θα ασχοληθώ προσωπικά μαζί του και δουλεύω αποκλειστικά για αυτόν. Σε μία κατασκευή εκτός από την οικονομική άξια, μεγάλο ρόλο παίζει και η συναισθηματική αξία. Πολλές φορές κατασκευάζω βέρες και στέφανα, αντικείμενα που θα κρατήσει κάποιος για πάντα και θα του θυμίζουν μια πολύ σημαντική στιγμή της  ζωής του. Προσπαθώ λοιπόν και εγώ να φανώ αντάξιος σε αυτό. Το ότι το Woodplay υπάρχει πέντε χρόνια σημαίνει ότι ο Βολιώτης μπορεί να στηρίξει μαγαζιά που είναι ξεχωριστά.

 

Σου έχουν ζητήσει ποτέ κάτι ιδιαίτερο, κάτι που να είναι έξω από την αισθητική σου; 

Ποτέ δεν βάζω το προσωπικό μου γούστο ως κανόνα, σέβομαι την γνώμη του πελάτη και κατασκευάζω με όλη μου την αγάπη και την καλή μου διάθεση το αντικείμενο που μου έχει παραγγείλει. Το αν είναι κάτι που εγώ θα επέλεγα να κάνω δώρο αυτό είναι άλλο θέμα. Υπάρχουν φορές βέβαια που θα πετάξω μια πινελιά δική μου αλλά πάντα με μέτρο. Έξαλλου ποτέ δεν φεύγει κάτι από εδώ μέσα αν δεν πάρω το τελικό οκ από τον πελάτη. Το πιο ιδιαίτερο αντικείμενο που μου έχει ζητήσει κάποιος είναι ένα δαχτυλίδι πιτόγυρο… και ναι, έμενα μου άρεσε πολύ γιατί ήταν κάτι αληθοφανές.

 

Έχεις κάποιο αγαπημένο σχέδιο; Και ποιο απολαμβάνεις περισσότερο;

Προσπαθώ να μην επαναλαμβάνω τα σχέδια μου, νομίζω όμως ότι ένα από τα αγαπημένα μου είναι τα δαχτυλίδια με υγρό γυαλί. Στην περίπτωση αυτή ποτέ δεν ξέρεις την τελική τους μορφή παρά μόνο στο τέλος της κατασκευής τους. Είναι μία έκπληξη και κάθε κομμάτι είναι μοναδικό. Είναι πολύ δημιουργικό και μου αρέσει πολύ η διαδικασία του να φτιάχνεις πολλά κομμάτια που τεχνικά είναι ίδια αλλά τόσο διαφορετικά το ένα με το άλλο. Περισσότερο απολαμβάνω όμως τα γαμήλια γιατί βλέπω τη χαρά του ζευγαριού όταν αντικρίζουν το αποτέλεσμα και μπορώ να πω ότι έχει μόδα πλέον.

 

Είσαι ο πρώτος ξυλογλύπτης που κατασκεύασε ψηφιδωτό από ξύλο. Πως προέκυψε αυτή η ιδέα και τι αντιμετώπισες κατά την διάρκεια της  κατασκευής του; 

Έτυχε να δω πέρυσι μια εκπομπή για ψηφιδωτά και αμέσως μου ήρθαν στο μυαλό τα πολλά μικρά κομματάκια που μου περισσεύουν από κάθε κατασκευή μου. Έψαξα στο ίντερνετ να δω αν υπάρχει ξύλινο ψηφιδωτό, δεν μου έβγαλε κανένα αποτέλεσμα και μου μπήκε η ιδέα να το κάνω εγώ! Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία και όποιο πρόβλημα δημιουργήθηκε αντιμετωπίστηκε, όπως για παράδειγμα ο αρμός, δεν ήξερα με τι υλικό θα μπορούσα να τον αντικαταστήσω. Σκέφτηκα εναλλακτικές που θα μπορούσα να δοκιμάσω και τελικά κατέληξα στο υγρό γυαλί. Ένα άλλο σημείο που με ταλαιπώρησε ήταν η λάμπα που έπρεπε να κάνω το ξύλο να μοιάζει με γυαλί. Το πάλεψα όμως και βρήκα ένα τρόπο, μια τεχνική να το κάνω.

 

Τι σε έκανε να αποτυπώσεις τη μορφή του κοσμοκαλόγερου Φώτη σε ψηφιδωτό; 

Ήθελα να εκθέσω ένα κομμάτι στο μαγαζί που να είναι όμορφο και να το θαυμάζουν όλοι και βλέποντάς το να τους έρχεται στο μυαλό η πραγματική εικόνα. Όταν έπρεπε να αποφασίσω το θέμα στο  μυαλό μου ήρθε ο Φώτης, έτσι απλά. Ο Φώτης ήταν ένας άνθρωπος πολύ αγαπητός, δοτικός πάντα είχε μια καλή κουβέντα για όλους, μοίραζε χαμόγελα και καλημέρες στους Βολιώτες . Νομίζω ότι η επιλογή μου με δικαίωσε, το επόμενό μου θέμα βέβαια θα είναι διεθνές… στο μυαλό μου έχω τον Ρόμπιν Ουίλιαμς.

 

Όταν κατασκευάζεις κάτι για αγαπημένους σου ανθρώπους το απολαμβάνεις περισσότερο; 

Η δουλειά μου με ιντριγκάρει, παίρνω μπροστά μου το ξύλο, το σχέδιο, βάζω μουσική και αρχίζω και σκαλίζω. Προφανώς όταν κάνω κάτι για δικούς μου ανθρώπους σκέφτομαι να χρησιμοποιείται από αυτούς και αυτό δημιουργεί μία διαφορετική όρεξη και ίσως προσθέσω μια δική μου πινελιά. Συνήθως δεν επεμβαίνω σε προτάσεις των πελατών για σχέδια, αλλά όταν κατασκευάζω κάτι για την αδερφή μου ή για κάποιο φίλο μπορώ να τους πω τι θα ήταν καλύτερο και τις περισσότερες φορές με ακούνε γιατί ξέρουν ότι γνωρίζω καλά την τέχνη αυτή.

 

Στην αγορά υπάρχουν εκατομμύρια μαγαζιά με χειροποίητα προϊόντα, τι θα με κάνω να επιλέξω το Woodplay; 

Να ξεκινήσουμε ότι η λέξη “χειροποίητο” είναι η πιο  διαστρεβλωμένη λέξη που υπάρχει στο εμπόριο. Χειροποίητο είναι κάτι που το πιάνεις στα χέρια σου από το μηδέν – στη δική μου περίπτωση ένα κορμό –  είσαι από πάνω του και ασχολείσαι μαζί του μέχρι την τελική του μορφή. Το να βάλω μία πλάκα ξύλο στο μηχάνημα, να πληκτρολογήσω στον υπολογιστή τις διαστάσεις, να πάω για καφέ και όταν επιστρέψω να βρω έτοιμα δέκα κομμάτια, όσο και αν τρίψω στο τέλος, δεν το κάνει χειροποίητο. Είναι πολύ λίγα τα μαγαζιά που δουλεύουν χειροποίητα, και ένα από αυτά είναι και το Woodplay. Θα έρθεις σε εμένα γιατι θα συζητήσουμε την ιδέα σου, θα την προσεγγίσουμε και θα την δούμε σφαιρικά και θα αποφασίσουμε μαζί την τελική της μορφή. Όταν θα έρθεις σε 10 μέρες θα δεις ότι αυτό που είχες στο μυαλό σου βγήκε από εκεί και έπεσε πάνω στο τραπέζι. Και το πιο σημαντικό ότι το κομμάτι αυτό είναι μοναδικό.

INFO:
Facebook: https://www.facebook.com/woodplaygr/     Official site: http://www.woodplay.gr
Instagram: woodplaygr

 

 

 

More Stories
Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Κοτανίδης