Στην εποχή του γρήγορου Διαδικτύου έχουν εισέλθει ήδη 3.000 σχολεία ανά την Ελλάδα, στα οποία ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των συνδέσεων για την πρόσβασή τους στο Internet με ταχύτητες των 50 Mbps. Η γρήγορη σύνδεση μαθητών και εκπαιδευτικών με το Διαδίκτυο γίνεται εφικτή μετά από την συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ).
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, 11.400 σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 10.000 εργαστήρια πληροφορικής, 1,37 εκατ. μαθητές και 142.000 εκπαιδευτικούς, θα έχουν σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε σχέση με σήμερα.
Στο μεταξύ, άλλη μία εξέλιξη προς τη βελτίωση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, που αναμένεται εντός του 2020 – όπως τόνισε χθες ο κ. Τζωρτζακάκης κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους – είναι το WiFi4GR. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη δημιουργία 3.000 δημόσιων σημείων ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο από πλευράς των δήμων και υλοποιείται στο πλαίσιο της φιλόδοξης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας WiFi4EU για την εγκατάσταση δωρεάν δικτύου Wi-Fi σε δημόσιους χώρους.
Ανεβάζει ταχύτητα το Διαδίκτυο
Η αύξηση των ταχυτήτων των ευρυζωνικών συνδέσεων είναι ένας τομέας, όπου το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνέχιση και επέκταση της δράσης “Superfast Broadband”, που παρέχει επιδότηση €130 για την απόκτηση σύνδεσης άνω των 100 Mbps. Η δράση, προϋπολογισμού €50 εκατ., η οποία αφορούσε αρχικά μόνο οικιακούς καταναλωτές και αποκλειστικά συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας, αφενός επεκτείνεται, ώστε να συμπεριλάβει και τις επιχειρήσεις. Αφετέρου το πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, θα συνεχιστεί, ώστε σε επόμενη φάση να συμπεριλάβει όλες οι τεχνολογίες, που προσφέρουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps και όχι μόνο οι υλοποιήσεις οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο ή το σπίτι.
Σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκη, σήμερα, η σύνδεση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι είναι εφικτή για περίπου 200.000 – 230.000 γραμμές, με τον αριθμό αυτόν να εκτιμάται ότι θα φθάσει στις 500.000 γραμμές στο επόμενο έτος. Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι, προς το παρόν, η ζήτηση για συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 100 Mbps είναι σχετικά μικρή.
Η πορεία προς το 5G
Όσον αφορά την πορεία της Ελλάδας προς την τεχνολογία 5G, σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκη, μέσα στους επόμενους 3 μήνες αναμένεται να είναι έτοιμο το κείμενο για την εθνική στρατηγική όσον αφορά στην αξιοποίηση των δικτύων 5G.
Για τις συχνότητες, ο στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι μία διαδικασία δημοπράτησης αδειών σε αρκετές φασματικές περιοχές ταυτόχρονα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του 2020. Θα περιλαμβάνει δε την εκχώρηση φάσματος στα 3,5 GHz και στα 26 GHz, αλλά και την ανανέωση των αδειών στα 2,1 GHz. Για το φάσμα στην περιοχή των 700 MHz, το οποίο θα προέλθει από τη “μετακίνηση” των τηλεοπτικών δικτύων της Digea και της ΕΡΤ και είναι το αποκαλούμενο Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ, ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2021, αρκετά νωρίτερα από την προθεσμία της Ε.Ε. που είναι για το τέλος του 2022.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, η Ελλάδα πρόκειται να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές Οδηγίες της Ε.Ε. αναφορικά με τα θέματα ασφαλείας.
πηγή: http://www.sepe.gr/