Οι Εκδόσεις Μετρονόμος επιστρέφουν με τρεις νέες κυκλοφορίες μέσα στον Ιούνιο.
«Νίκος Ξυλούρης – Τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο»
Η δεύτερη, συμπληρωμένη, έκδοση του βιβλίου, με μοναδικές αφηγήσεις της γυναίκας του Ουρανίας, του γιου του Γιώργου, του αδελφού του Γιάννη (Ψαρογιάννη), του Χρήστου Λεοντή, του Χριστόδουλου Χάλαρη και πολλών σημαντικών ανθρώπων εμπλουτίζεται με την αναλυτική δισκογραφία του Νίκου Ξυλούρη καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αρκετό από αυτό ανέκδοτο, που παραχώρησε ευγενικά η οικογένεια Ξυλούρη.
«Μέρες αδέσποτες… στο σιδερένιο νησί: όψεις και κοινωνιολογικές προεκτάσεις της ποιητικής του Χρήστου Θηβαίου», του ποιητή και πανεπιστημιακού Νίκου Φωτόπουλου, Μια εξαιρετικά περιεκτική προσέγγιση της εικοσάχρονης κειμενικής πορείας του σπουδαίου Έλληνα τραγουδοποιού και ερμηνευτή από το πρώτο του έργο, «Μέρες αδέσποτες» (με τους «Συνήθεις Υπόπτους») μέχρι και το πιο πρόσφατο, «Σιδερένιο νησί».
«Το κορίτσι του τεκέ – Όδοιπορικό Δραπετσώνα» του Γιάννη Τσιαντή. Ένα μυθιστόρημα κινηματογραφικής γραφής, βασισμένο στη διαδρομή του πρoπολεμικού ρεμπέτικου ήχου του Πειραιά και της Δραπετσώνας, έτσι όπως διαμορφώθηκε στους τεκέδες, στα κακόφημα πορνεία των Βούρλων και στα προσφυγικά παραπήγματα, μέσα σε ένα κοινωνικό συνονθύλευμα προσφυγιάς, μέθης, πορνείας και φτώχειας.
H κυκλοφορία συμπληρώνεται από το ομώνυμο CD με πρωτότυπα τραγούδια, ιδανικό soundtrack για την ανάγνωση του βιβλίου.
Νίκος Ξυλούρης
«Τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο»
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ
ISBN: 978-960-99366-1-3
σελίδες: 152
Μέγεθος: 17×24εκ.
Kυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μετρονόμος η δεύτερη, συμπληρωμένη, έκδοση του βιβλίου «Νίκος Ξυλούρης – Τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο». Στις σελίδες του βιβλίου συναντούμε μοναδικές αφηγήσεις της γυναίκας του Ουρανίας, του γιου του Γιώργου, του αδελφού του Γιάννη (Ψαρογιάννη), του Χρήστου Λεοντή και του Χριστόδουλου Χάλαρη.
Γράφουν επίσης ο Λίνος Κόκκοτος, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Γιώργος Μονεμβασίτης, ο Θωμάς Κοροβίνης, ο Αλέξης Βάκης, ο Θεμιστοκλής Παντελόπουλος, ο Σταύρος Γ. Καρτσωνάκης, ο Σπύρος Αραβανής, ο Σπύρος Κουρκουνάκης, ο Θόδωρος Βαλσαμίδης, η Αγάπη Καλομοίρη και ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης.
Περιλαμβάνεται αναλυτική δισκογραφία του Νίκου Ξυλούρη και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αρκετό από αυτό ανέκδοτο, που παραχώρησε ευγενικά η οικογένεια Ξυλούρη.
Για το Νίκο Ξυλούρη το τραγούδι ήταν οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου από το «Καπνισμένο τσουκάλι», του Χρήστου Λεοντή, που ο ίδιος ερμήνευσε: «…εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ’ τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».
Την έκδοση επιμελήθηκε ο Θανάσης Συλιβός.
Artwork εξωφύλλου: Πέτρος Παράσχης
Νίκος Φωτόπουλος
Mέρες αδέσποτες… στο σιδερένιο νησί
Όψεις και κοινωνιολογικές προεκτάσεις της ποιητικής του Χρήστου Θηβαίου
ISBN: 978-618-5339-47-0,
Σελίδες: 208
Μέγεθος: 17×24εκ.
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μετρονόμος, το βιβλίο του ποιητή και πανεπιστημιακού Νίκου Φωτόπουλου, «Μέρες αδέσποτες… στο σιδερένιο νησί: όψεις και κοινωνιολογικές προεκτάσεις της ποιητικής του Χρήστου Θηβαίου». Πρόκειται για μια εξαιρετικά περιεκτική προσέγγιση της εικοσάχρονης κειμενικής πορείας του σπουδαίου Έλληνα τραγουδοποιού και ερμηνευτή από το πρώτο του έργο, «Μέρες αδέσποτες» (με τους «Συνήθεις Υπόπτους») μέχρι και το πιο πρόσφατο, «Σιδερένιο νησί».
Η περίοδος αυτή έχει ταξινομηθεί ερευνητικά και έχει γίνει αντικείμενο ανάλυσης και ερμηνείας με τρόπο που η προσέγγιση κινείται «σε ένα ενδιάμεσο χώρο» ανάμεσα στον επιστημονικό λόγο και την εκλαϊκευμένη επεξεργασία. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα «μεικτό εργαλείο» προσέγγισης συνδυάζοντας την κοινωνιολογική ανάλυση με την ποιητική ματιά μιας ιδιαίτερης ανάγνωσης που συγκινεί αλλά και προσκαλεί τον αναγνώστη στο «ποιητικό σύμπαν» ενός ευαίσθητου δημιουργού.
Ειδικότερα το βιβλίο αποσκοπεί:
• στην ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της στιχουργικής του Χρήστου Θηβαίου ως ενός ξεχωριστού και αυθύπαρκτου «παραδείγματος» δημιουργικής γραφής μέσα στη σύγχρονη τραγουδοποιΐα.
• στην εμβάθυνση σε επιμέρους ζητήματα τα οποία συγκροτούν τη διακριτή του παρουσία ως δημιουργού στο πλαίσιο της γενιάς του.
• στη διερεύνηση και στην αναζήτηση επιρροών και κοινών τόπων με άλλους δημιουργούς στο πεδίο της ποίησης, της στιχουργικής και της τραγουδοποιΐας.
• στη διαμόρφωση ενός πλαισίου διαλόγου πάνω στην ποιητική και στιχουργική εμβάθυνση του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού
• στην προβολή κοινωνιολογικών προεκτάσεων, με έμφαση σε επιμέρους όψεις του πολιτισμικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η διαδρομή του δημιουργού.
Όπως αναφέρει και ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου: «Με τη μονογραφία αυτή φιλοδοξώ να αναδείξω το ζήτημα της δημιουργικής γραφής μέσα στην ελληνική τραγουδοποιΐα, (…) αφού το ελληνικό τραγούδι, ως ενεργή πολιτισμική πρακτική, αποτελεί το κατ’ εξοχήν μέσο διάδοσης, καλλιέργειας και ανάπτυξης της γλώσσας αλλά και της κοινωνικής μας συνείδησης».
Artwork εξωφύλου: Πέτρος Παράχης
***
Ο Νίκος Φωτόπουλος είναι ποιητής και πανεπιστημιακός. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Άρθρα και δημοσιεύσεις κειμένων του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκτός από το εκπαιδευτικό και κοινωνιολογικό σκέλος του έργου του, ασχολείται ενεργά με την ποίηση και τη δημιουργική γραφή ενώ συγκαταλέγεται στους ποιητές της Γενιάς του ΄90 με πιο πρόσφατο το έργο του: «Δάνειος Χρόνος / Ποίηση 1996 – 2016» που κυκλοφόρησε το 2019 από τις Εκδόσεις Μανδραγόρας.
Γιάννης Τσιαντής
«Το κορίτσι του τεκέ»
Όδοιπορικό Δραπετσώνα
ISBN: 978-618-5339-50-0
Σελίδες: 248
Μέγεθος: 14×21εκ.
«Το Κορίτσι του τεκέ» είναι ένα μυθιστόρημα κινηματογραφικής γραφής, βασισμένο στη διαδρομή του πρoπολεμικού ρεμπέτικου ήχου του Πειραιά και της Δραπετσώνας, έτσι όπως διαμορφώθηκε στους τεκέδες, στα κακόφημα πορνεία των Βούρλων και στα προσφυγικά παραπήγματα, μέσα σε ένα κοινωνικό συνονθύλευμα προσφυγιάς, μέθης, πορνείας και φτώχειας.
Το μυθιστόρημα ταλαντεύεται μεταξύ ιστορίας και επινόησης ακολουθώντας το χρονικό μιας από τις ελάχιστες και άγνωστες τραγουδίστριες του τεκέ στα Χιώτικα της Δραπετσώνας, ενός κοριτσιού που γεννήθηκε το 1905 και έζησε στον τεκέ του Μίχαλου, στα σκληρά χρόνια του νταή Πειραιώτη.
Το πειραιώτικο μπουλασιλίκι, ο προσφυγικός μανές και το χαμαιτυπείο συναντούν με σεβασμό το ανώνυμο κορίτσι που κέρδισε επάξια ένα στασίδι στον μυθικό μουσικό υπόκοσμο των τεκέδων της Δραπετσώνας.
Ένα πρωινό σαμπάχ ακούγεται από τα προσφυγικά του Αϊ -Διονύση… Στα Τσιμεντάδικα μουρμουράνε αμανετζίδικα του Βοσπόρου… Στους τεκέδες της Κρεμμυδαρούς ευωδιάζει το προυσαλιώτικο χαρμάνι και ο δραπετσωνίτικος χαλβάς… Στα Βούρλα, πέθανε ψες η Φιλιώ από χτικιό…
Αφιερωμένο στην ανώνυμη, μη ηχογραφημένη τραγουδίστρια του τεκέ, που τραγούδησε, μέθυσε και εκπορνεύτηκε με ηθική και σεβασμό. Μια ιεροτελεστία που υπερβαίνει τη διαφορά του ταλαίπωρου μεροκαματιάρη από αυτή του παράνομου νταή, δυναμώνοντας την αδελφικότητά μας. Ναι, την αδελφικότητά μας. Μιας και ο αναστεναγμός των ανθρώπων είναι κοινός.
***
Το ομώνυμο cd περιλαμβάνει 10 τραγούδια σε μουσική και στίχους του Γιάννη Τσιαντή που ερμηνεύουν οι Ιουλία Καραπατάκη, Αντώνης Ξηντάρης, Σωτήρης Παπατραγιάννης, Σπύρος Πατράς, Κατερίνα Τσιρίδου, Γιάννης Χαραλαμπάκης και ο Λάκης Παπαδόπουλος καθώς και μία διασκευή του «Έπεσε βροχή κι αγέρας» των Ηλία Ανδριόπουλου και Μάνου Ελευθερίου που ερμηνεύει ο ίδιος ο δημιουργός.
Συμμετέχουν οι σολίστες: Δημήτρης Μυστακίδης, Μιχάλης Παούρης και Νίκος Τατασόπουλος.
Ο συνθέτης ακολουθώντας το ρεμπέτικο ηχόχρωμα, όχι ως μουσειακό στοιχείο αλλά ως ένα ζωντανό μουσικό κύτταρο συνέχειας και εξέλιξης, τροφοδοτεί έναν σύγχρονο ήχο που διατηρεί μια γεφυρική καταγραφή μεταξύ του τότε και του τώρα προσφυγικού «απόκοσμου»…
To βιβλίο «Το κορίτσι του τεκέ. Όδοιπορικό Δραπετσώνα» και το ομώνυμο cd κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μετρονόμος.
***
Ο Γιάννης Τσιαντής γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Χελιδόνα Ευρυτανίας. Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία. Αργότερα μετεκπαιδεύτηκε και εξειδικεύτηκε στις νεότερες τεχνικές υπερήχων καρδιάς. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα – πολυκεντρικές μελέτες και παρουσιάσεις ανακοινώσεων σε συνέδρια. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική και τον στίχο. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου, κλασικής κιθάρας και τρίχορδου μπουζουκιού.
Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του μουσικού συγκροτήματος Λαβύρυθμος, που κυκλοφόρησε τα άλμπουμ Πόλη – Εποχές – Άνθρωποι και Ζωή από το παράθυρο. Συνεργάστηκε με τον Τάσο Κακλαμάνη στη συγγραφή του διηγήματος Επτά, που εκδόθηκε το 2014 από τις Εκδόσεις Μετρονόμος.
Διατηρεί ιδιωτικό καρδιολογικό ιατρείο και αρθρογραφεί τακτικά για θέματα ιατρικής και πολιτισμού.
Κατοικεί στο Χαλάνδρι με τη σύζυγό του Ευαγγελία Παρίση και τις δυο κόρες τους, Πηνελόπη και Αθανασία.
Λοχία Τριανταφύλλου 13, Αγ. Δημήτριος, 173 41
Τηλ./Φαξ: 210 97 03 932, e-mail: metro-no@otenet.gr
www.metronomos.gr
Οι Εκδόσεις Μετρονόμος επιστρέφουν με τρεις νέες κυκλοφορίες μέσα στον Ιούνιο.
«Νίκος Ξυλούρης – Τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο»
Η δεύτερη, συμπληρωμένη, έκδοση του βιβλίου, με μοναδικές αφηγήσεις της γυναίκας του Ουρανίας, του γιου του Γιώργου, του αδελφού του Γιάννη (Ψαρογιάννη), του Χρήστου Λεοντή, του Χριστόδουλου Χάλαρη και πολλών σημαντικών ανθρώπων εμπλουτίζεται με την αναλυτική δισκογραφία του Νίκου Ξυλούρη καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αρκετό από αυτό ανέκδοτο, που παραχώρησε ευγενικά η οικογένεια Ξυλούρη.
«Μέρες αδέσποτες… στο σιδερένιο νησί: όψεις και κοινωνιολογικές προεκτάσεις της ποιητικής του Χρήστου Θηβαίου», του ποιητή και πανεπιστημιακού Νίκου Φωτόπουλου, Μια εξαιρετικά περιεκτική προσέγγιση της εικοσάχρονης κειμενικής πορείας του σπουδαίου Έλληνα τραγουδοποιού και ερμηνευτή από το πρώτο του έργο, «Μέρες αδέσποτες» (με τους «Συνήθεις Υπόπτους») μέχρι και το πιο πρόσφατο, «Σιδερένιο νησί».
«Το κορίτσι του τεκέ – Όδοιπορικό Δραπετσώνα» του Γιάννη Τσιαντή. Ένα μυθιστόρημα κινηματογραφικής γραφής, βασισμένο στη διαδρομή του πρoπολεμικού ρεμπέτικου ήχου του Πειραιά και της Δραπετσώνας, έτσι όπως διαμορφώθηκε στους τεκέδες, στα κακόφημα πορνεία των Βούρλων και στα προσφυγικά παραπήγματα, μέσα σε ένα κοινωνικό συνονθύλευμα προσφυγιάς, μέθης, πορνείας και φτώχειας.
H κυκλοφορία συμπληρώνεται από το ομώνυμο CD με πρωτότυπα τραγούδια, ιδανικό soundtrack για την ανάγνωση του βιβλίου.
Νίκος Ξυλούρης
«Τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο»
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ
ISBN: 978-960-99366-1-3
σελίδες: 152
Μέγεθος: 17×24εκ.
Kυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μετρονόμος η δεύτερη, συμπληρωμένη, έκδοση του βιβλίου «Νίκος Ξυλούρης – Τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο». Στις σελίδες του βιβλίου συναντούμε μοναδικές αφηγήσεις της γυναίκας του Ουρανίας, του γιου του Γιώργου, του αδελφού του Γιάννη (Ψαρογιάννη), του Χρήστου Λεοντή και του Χριστόδουλου Χάλαρη.
Γράφουν επίσης ο Λίνος Κόκκοτος, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Γιώργος Μονεμβασίτης, ο Θωμάς Κοροβίνης, ο Αλέξης Βάκης, ο Θεμιστοκλής Παντελόπουλος, ο Σταύρος Γ. Καρτσωνάκης, ο Σπύρος Αραβανής, ο Σπύρος Κουρκουνάκης, ο Θόδωρος Βαλσαμίδης, η Αγάπη Καλομοίρη και ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης.
Περιλαμβάνεται αναλυτική δισκογραφία του Νίκου Ξυλούρη και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αρκετό από αυτό ανέκδοτο, που παραχώρησε ευγενικά η οικογένεια Ξυλούρη.
Για το Νίκο Ξυλούρη το τραγούδι ήταν οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου από το «Καπνισμένο τσουκάλι», του Χρήστου Λεοντή, που ο ίδιος ερμήνευσε: «…εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ’ τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».
Την έκδοση επιμελήθηκε ο Θανάσης Συλιβός.
Artwork εξωφύλλου: Πέτρος Παράσχης
Νίκος Φωτόπουλος
Mέρες αδέσποτες… στο σιδερένιο νησί
Όψεις και κοινωνιολογικές προεκτάσεις της ποιητικής του Χρήστου Θηβαίου
ISBN: 978-618-5339-47-0,
Σελίδες: 208
Μέγεθος: 17×24εκ.
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μετρονόμος, το βιβλίο του ποιητή και πανεπιστημιακού Νίκου Φωτόπουλου, «Μέρες αδέσποτες… στο σιδερένιο νησί: όψεις και κοινωνιολογικές προεκτάσεις της ποιητικής του Χρήστου Θηβαίου». Πρόκειται για μια εξαιρετικά περιεκτική προσέγγιση της εικοσάχρονης κειμενικής πορείας του σπουδαίου Έλληνα τραγουδοποιού και ερμηνευτή από το πρώτο του έργο, «Μέρες αδέσποτες» (με τους «Συνήθεις Υπόπτους») μέχρι και το πιο πρόσφατο, «Σιδερένιο νησί».
Η περίοδος αυτή έχει ταξινομηθεί ερευνητικά και έχει γίνει αντικείμενο ανάλυσης και ερμηνείας με τρόπο που η προσέγγιση κινείται «σε ένα ενδιάμεσο χώρο» ανάμεσα στον επιστημονικό λόγο και την εκλαϊκευμένη επεξεργασία. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα «μεικτό εργαλείο» προσέγγισης συνδυάζοντας την κοινωνιολογική ανάλυση με την ποιητική ματιά μιας ιδιαίτερης ανάγνωσης που συγκινεί αλλά και προσκαλεί τον αναγνώστη στο «ποιητικό σύμπαν» ενός ευαίσθητου δημιουργού.
Ειδικότερα το βιβλίο αποσκοπεί:
• στην ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της στιχουργικής του Χρήστου Θηβαίου ως ενός ξεχωριστού και αυθύπαρκτου «παραδείγματος» δημιουργικής γραφής μέσα στη σύγχρονη τραγουδοποιΐα.
• στην εμβάθυνση σε επιμέρους ζητήματα τα οποία συγκροτούν τη διακριτή του παρουσία ως δημιουργού στο πλαίσιο της γενιάς του.
• στη διερεύνηση και στην αναζήτηση επιρροών και κοινών τόπων με άλλους δημιουργούς στο πεδίο της ποίησης, της στιχουργικής και της τραγουδοποιΐας.
• στη διαμόρφωση ενός πλαισίου διαλόγου πάνω στην ποιητική και στιχουργική εμβάθυνση του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού
• στην προβολή κοινωνιολογικών προεκτάσεων, με έμφαση σε επιμέρους όψεις του πολιτισμικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η διαδρομή του δημιουργού.
Όπως αναφέρει και ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου: «Με τη μονογραφία αυτή φιλοδοξώ να αναδείξω το ζήτημα της δημιουργικής γραφής μέσα στην ελληνική τραγουδοποιΐα, (…) αφού το ελληνικό τραγούδι, ως ενεργή πολιτισμική πρακτική, αποτελεί το κατ’ εξοχήν μέσο διάδοσης, καλλιέργειας και ανάπτυξης της γλώσσας αλλά και της κοινωνικής μας συνείδησης».
Artwork εξωφύλου: Πέτρος Παράχης
***
Ο Νίκος Φωτόπουλος είναι ποιητής και πανεπιστημιακός. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Άρθρα και δημοσιεύσεις κειμένων του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκτός από το εκπαιδευτικό και κοινωνιολογικό σκέλος του έργου του, ασχολείται ενεργά με την ποίηση και τη δημιουργική γραφή ενώ συγκαταλέγεται στους ποιητές της Γενιάς του ΄90 με πιο πρόσφατο το έργο του: «Δάνειος Χρόνος / Ποίηση 1996 – 2016» που κυκλοφόρησε το 2019 από τις Εκδόσεις Μανδραγόρας.
Γιάννης Τσιαντής
«Το κορίτσι του τεκέ»
Όδοιπορικό Δραπετσώνα
ISBN: 978-618-5339-50-0
Σελίδες: 248
Μέγεθος: 14×21εκ.
«Το Κορίτσι του τεκέ» είναι ένα μυθιστόρημα κινηματογραφικής γραφής, βασισμένο στη διαδρομή του πρoπολεμικού ρεμπέτικου ήχου του Πειραιά και της Δραπετσώνας, έτσι όπως διαμορφώθηκε στους τεκέδες, στα κακόφημα πορνεία των Βούρλων και στα προσφυγικά παραπήγματα, μέσα σε ένα κοινωνικό συνονθύλευμα προσφυγιάς, μέθης, πορνείας και φτώχειας.
Το μυθιστόρημα ταλαντεύεται μεταξύ ιστορίας και επινόησης ακολουθώντας το χρονικό μιας από τις ελάχιστες και άγνωστες τραγουδίστριες του τεκέ στα Χιώτικα της Δραπετσώνας, ενός κοριτσιού που γεννήθηκε το 1905 και έζησε στον τεκέ του Μίχαλου, στα σκληρά χρόνια του νταή Πειραιώτη.
Το πειραιώτικο μπουλασιλίκι, ο προσφυγικός μανές και το χαμαιτυπείο συναντούν με σεβασμό το ανώνυμο κορίτσι που κέρδισε επάξια ένα στασίδι στον μυθικό μουσικό υπόκοσμο των τεκέδων της Δραπετσώνας.
Ένα πρωινό σαμπάχ ακούγεται από τα προσφυγικά του Αϊ -Διονύση… Στα Τσιμεντάδικα μουρμουράνε αμανετζίδικα του Βοσπόρου… Στους τεκέδες της Κρεμμυδαρούς ευωδιάζει το προυσαλιώτικο χαρμάνι και ο δραπετσωνίτικος χαλβάς… Στα Βούρλα, πέθανε ψες η Φιλιώ από χτικιό…
Αφιερωμένο στην ανώνυμη, μη ηχογραφημένη τραγουδίστρια του τεκέ, που τραγούδησε, μέθυσε και εκπορνεύτηκε με ηθική και σεβασμό. Μια ιεροτελεστία που υπερβαίνει τη διαφορά του ταλαίπωρου μεροκαματιάρη από αυτή του παράνομου νταή, δυναμώνοντας την αδελφικότητά μας. Ναι, την αδελφικότητά μας. Μιας και ο αναστεναγμός των ανθρώπων είναι κοινός.
***
Το ομώνυμο cd περιλαμβάνει 10 τραγούδια σε μουσική και στίχους του Γιάννη Τσιαντή που ερμηνεύουν οι Ιουλία Καραπατάκη, Αντώνης Ξηντάρης, Σωτήρης Παπατραγιάννης, Σπύρος Πατράς, Κατερίνα Τσιρίδου, Γιάννης Χαραλαμπάκης και ο Λάκης Παπαδόπουλος καθώς και μία διασκευή του «Έπεσε βροχή κι αγέρας» των Ηλία Ανδριόπουλου και Μάνου Ελευθερίου που ερμηνεύει ο ίδιος ο δημιουργός.
Συμμετέχουν οι σολίστες: Δημήτρης Μυστακίδης, Μιχάλης Παούρης και Νίκος Τατασόπουλος.
Ο συνθέτης ακολουθώντας το ρεμπέτικο ηχόχρωμα, όχι ως μουσειακό στοιχείο αλλά ως ένα ζωντανό μουσικό κύτταρο συνέχειας και εξέλιξης, τροφοδοτεί έναν σύγχρονο ήχο που διατηρεί μια γεφυρική καταγραφή μεταξύ του τότε και του τώρα προσφυγικού «απόκοσμου»…
To βιβλίο «Το κορίτσι του τεκέ. Όδοιπορικό Δραπετσώνα» και το ομώνυμο cd κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μετρονόμος.
***
Ο Γιάννης Τσιαντής γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Χελιδόνα Ευρυτανίας. Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία. Αργότερα μετεκπαιδεύτηκε και εξειδικεύτηκε στις νεότερες τεχνικές υπερήχων καρδιάς. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα – πολυκεντρικές μελέτες και παρουσιάσεις ανακοινώσεων σε συνέδρια. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική και τον στίχο. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου, κλασικής κιθάρας και τρίχορδου μπουζουκιού.
Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του μουσικού συγκροτήματος Λαβύρυθμος, που κυκλοφόρησε τα άλμπουμ Πόλη – Εποχές – Άνθρωποι και Ζωή από το παράθυρο. Συνεργάστηκε με τον Τάσο Κακλαμάνη στη συγγραφή του διηγήματος Επτά, που εκδόθηκε το 2014 από τις Εκδόσεις Μετρονόμος.
Διατηρεί ιδιωτικό καρδιολογικό ιατρείο και αρθρογραφεί τακτικά για θέματα ιατρικής και πολιτισμού.
Κατοικεί στο Χαλάνδρι με τη σύζυγό του Ευαγγελία Παρίση και τις δυο κόρες τους, Πηνελόπη και Αθανασία.
Λοχία Τριανταφύλλου 13, Αγ. Δημήτριος, 173 41
Τηλ./Φαξ: 210 97 03 932, e-mail: metro-no@otenet.gr
www.metronomos.gr