Ο πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και συνεργάτης στα Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής του ΙΑΝΟΥ Γιάννης Σκαραγκάς μίλησε στο αμερικανικό περιοδικό AUTHORITY μεταξύ άλλων και για τη δημιουργική γραφή.
Αυτές είναι οι πέντε συμβουλές του:
1. Να στέλνετε διηγήματα στα αγαπημένα σας λογοτεχνικά περιοδικά. Η διηγηματογραφία είναι ένα υπέροχο εργαλείο δημιουργικότητας. Σας βοηθά να ακονίσετε τα εργαλεία σας, να πειραματιστείτε με τους χαρακτήρες, να βελτιώσετε τη συγγραφική σας διαδικασία και να προβάλετε το όνομά σας στα μάτια καλών επιμελητών και ατζέντηδων. Η διηγηματογραφία είναι μια πανέμορφη, πυκνή φόρμα και ένα καλό διήγημα είναι η απόδειξη ότι δεν η βραχεία φόρμα δεν διαφέρει στην ουσία της.
2. Αντισταθείτε στους περιορισμούς για αυτό που μπορείτε ή δεν μπορείτε να γράψετε. Σε έναν κόσμο που επαινεί τον παραδειγματισμό και την αυθεντία του προσωπικού βιώματος, χρησιμοποιήστε την ενσυναίσθησή σας για να φανταστείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου.
3. Μάθετε (περισσότερες) γλώσσες. Διαβάστε περισσότερα (μεταφρασμένα) βιβλία.
4. Μη φοβάστε τις ιστορίες ιδεών. Αντισταθείτε στη σκόπιμη έλλειψη πνευματικότητας από τη λογοτεχνία. Η λογοτεχνία των αισθήσεων είναι μια πολύ ωραία και αξιόπιστη τέχνη, αλλά δεν θα βάλει απαραίτητα το βιβλίο σας στη λίστα με τα ευπώλητα. Δεν είναι ελιτίστικο να θέλετε να έχει επίπεδο το αναγνωστικό κοινό.
5. Να έχετε εμπιστοσύνη στην ομορφιά και την αλήθεια. Αποτελούν αμφισβητήσιμα και ασαφή ουσιαστικά, αλλά έχουν υπερβολικά μεγάλη σημασία για να τα εγκαταλείψετε στους ανόητους. Μην προσπαθείτε να παραβλέψετε τις αδυναμίες και τα κουσούρια της ομορφιάς. Μην περιμένετε από την αλήθεια να μοιάζει απλώς πραγματική.
Περισσότερες πληροφορίες για τα Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής του Γιάννη Σκαραγκά θα βρείτε:
Για το «Διήγημα – Νουβέλα: Μυθοπλασία – Εργαλεία, ψεύδη και χειρισμοί» εδώ
Για το «Θέατρο: Η γραφή στη σκηνή» εδώ
Για το «Σενάριο: Θεωρία και τεχνικές (e-learning)» εδώ
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Σκαραγκά εδώ