Τέσσερα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την σωστή επιλογή.
Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερες γίνονται οι σχολές χορού σε όλη την Ελλάδα. Θα έλεγε κανείς πως σχεδόν σε κάθε γειτονιά υπάρχει μία τουλάχιστον σχολή, κυρίως στην πρωτεύουσα. Αυτή η πληθώρα νέων επιχειρηματιών χορού, οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα η διδασκαλία των περισσότερων χορών (πλην του μπαλέτου κυρίως) αποτελεί ανοιχτό επάγγελμα, με αποτέλεσμα ο καθένας πλέον και με ελάχιστες γνώσεις και κατάρτιση να μπορεί να ανοίξει μια σχολή, χωρίς ιδιαίτερες προδιαγραφές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άγνοια των υποψήφιων μαθητών για το αντικείμενο, μπορεί να καταλήξει σε μια διόλου ευχάριστη συνεργασία. Για το λόγο αυτό λοιπόν, ετοιμάσαμε για εσάς μια λίστα με τα χαρακτηριστικά μιας καλής σχολής χορού, για να σας βγάλουμε από τον περιττό κόπο. Είτε πρόκειται για εσάς, είτε για τα παιδιά σας, μη ξεχνάτε ότι η ενασχόληση με οποιαδήποτε δραστηριότητα θα πρέπει να είναι τόσο ευχάριστη όσο και εποικοδομητική, επομένως πρέπει να γνωρίζετε που να απευθυνθείτε και τι να αποφύγετε στην διαδικασία αναζήτησης μιας σχολής χορού.
1. Το είδος χορού
Ένας καλός τρόπος να περιορίσετε την αναζήτηση σας είναι να επιλέξετε ποιο είδος σας ενδιαφέρει περισσότερο. Η πλειονότητα των σχολών πλέον κάνουν πολλά είδη χορού αλλά όλες έχουν ένα είδος στο οποίο είναι πιο καλές. Ένας καλός τρόπος είναι να βρείτε τρεις-τέσσερις σχολές που προτείνονται για αυτό το είδος μέσω facebook/google reviews, forums κτλ. Μια άλλη λύση είναι να κοιτάξετε το πρόγραμμα -το οποίο συνήθως είναι αναρτημένο online- και να δείτε πόσες ώρες εβδομαδιαίως προσφέρεται το μάθημα που σας ενδιαφέρει. Κατά κανόνα, το είδος που διδάσκεται περισσότερες ώρες σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι αυτό στο οποίο είναι καλύτερη η συγκεκριμένη σχολή.
2. O χώρος
Ένας μεγάλος χώρος προσφέρεται καλύτερα για ένα πιο εύρυθμο και άνετο μάθημα, ιδίως αν πρόκειται να παρακολουθήσετε ομαδικά μαθήματα, που είναι και το πλέον σύνηθες. Ακόμη, σκεφτείτε ότι δεδομένων των περιστάσεων θα υπάρχει και δυνατότητα να τηρείτε και τις απαιτούμενες αποστάσεις, και έτσι θα κάνετε το αγαπημένο σας χόμπι με ασφάλεια και χωρίς άγχος. Ζητήστε μια μικρή ξενάγηση στη σχολή και, επιπλέον, δώστε μεγάλη προσοχή στο θέμα της καθαριότητας και της ασφάλειας όλων των χώρων, καθώς δεν εξυπακούεται ότι θα είναι και τόσο περιποιημένοι. Ελέγξτε, τέλος, εάν υπάρχουν αποδυτήρια και εάν αυτά έχουν επαρκή χώρο για να αλλάζετε και να αφήνετε τα πράγματά σας.
3. Οι δάσκαλοι
Καλό θα ήταν να ελέγξετε το background των καθηγητών που διδάσκουν στην σχολή που θα επισκεφτείτε. Έχουν τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις και την κατάρτιση που απαιτείται για τη θέση τους; Έχουν διδακτική ικανότητα και παιδαγωγικές γνώσεις; Έχουν αρκετά χρόνια διδακτικής εμπειρίας; Οι περισσότεροι δάσκαλοι πλέον, δυστυχώς, δεν διαθέτουν πολλά από τα παραπάνω προσόντα, πολλές φορές και κανένα. Γι’ αυτό αξίζει να ψάξετε λίγο καλύτερα το βιογραφικό τους (ακόμα και μέσω των social media) ιδίως εάν πρόκειται για τα παιδιά σας, καθώς οι ελλειπείς γνώσεις ή/και η ανικανότητα κάποιων ανθρώπων να διδάξουν μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά για την πρόοδο και την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη. Μια καλή ιδέα είναι να επισκεφθείτε τη σχολή για ένα δοκιμαστικό μάθημα (η πλειονότητα των σχολών τα προσφέρει δωρεάν) ή να παρακολουθήσετε ως θεατής ένα. Παρατηρήστε εάν ο/η δάσκαλος/α είναι τυπικός/η στην τήρηση του προγράμματος της σχολής, τι μεθόδους χρησιμοποιεί, εάν αυτές οι μέθοδοι ταιριάζουν σε εσάς· είναι μικρά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη συνεργασία σας.
4. Το κόστος
Το κόστος μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το είδος του χορού, την περιοχή, το είδος των μαθημάτων, την φήμη της σχολής κλπ. Το σημαντικό είναι πριν αρχίσετε να ζητάτε τιμές από κάποια σχολή να σκεφτείτε ποιος είναι ο δικός σας σκοπός: Χορεύετε για χόμπι; Θέλετε να ασχοληθείτε επαγγελματικά; Θέλετε να ασχοληθείτε με τον αθλητικό χορό; Καλύτερα να θέσετε τους στόχους σας πριν αποφασίσετε πόσα λεφτά διαθέτετε για την επίτευξή τους. Για παράδειγμα τα μαθήματα κοινωνικών χορών πρέπει να κοστίζουν πολύ λιγότερο από αυτά του διαγωνιστικού ή επαγγελματικού επιπέδου.
Κλείνοντας, η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσαμε να σας δώσουμε είναι η εξής: Κάντε μια «έρευνα αγοράς». Μην επιλέξετε απευθείας την πρώτη σχολή που θα βρείτε επειδή είναι κοντά στο σπίτι σας ή σας έκανε μια δελεαστική προσφορά. Συζητήστε και με άλλες σχολές και κάντε μια σύγκριση πριν καταλήξετε. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να συνειδητοποιήσετε ποια ελαττώματα μπορεί να παρουσιάζει μία σχολή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι είναι πολλές οι φορές που ξεκινάμε μια καλή συνεργασία η οποία αποβαίνει δυσχερής μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση, να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε μια καλύτερη επιλογή για τον εαυτό σας και να αναζητήσετε μια άλλη σχολή.