Η ποιήτρια Louise Glück είναι νικήτρια του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας, η πρώτη Αμερικανίδα που το κερδίζει έπειτα από 27 χρόνια. Η Glück, «μια αλάνθαστη ποιητική φωνή που με αυστηρή ομορφιά κάνει την ατομική εμπειρία παγκόσμια», είναι η 16η γυναίκα που κερδίζει το Νόμπελ, και η πρώτη Αμερικανίδα μετά τη Toni Morrison, που ήταν νικήτρια το 1993.
Η φετινή κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας γεννήθηκε το 1943 στη Νέα Υόρκη και ζει στη Μασαχουσέτη. Έκανε το λογοτεχνικό της ντεμπούτο το 1968 με την ποιητική της συλλογή με τίτλο «Firstborn», ενώ σύντομα αναγνωρίστηκε ως μια από τις κυρίαρχες ποιητικές φωνές της σύγχρονης Αμερικανικής ποίησης. Έκτοτε έχει κυκλοφορήσει 12 ποιητικές συλλογές και μερικά δοκίμια πάνω στην ποίηση. Είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Yale. Είναι κάτοχος του Βραβείου Pulitzer (1993) και του National Book Award (2014).
Όλα τα έργα της χαρακτηρίζονται από μια προσπάθεια για σαφήνεια. Η παιδική και οικογενειακή ζωή, η στενή σχέση με τους γονείς και τα αδέλφια, είναι μια θεματική που έχει παραμείνει κεντρική στα έργα της. Στα ποιήματά της, ο εαυτός ακούει ό, τι έχει απομείνει από τα όνειρα και τις αυταπάτες του, και κανείς δε φαίνεται να είναι πιο σκληρός από την ίδια την ποιήτρια που αντιμετωπίζει τις ψευδαισθήσεις του εαυτού. Αλλά ακόμα και αν η Glück δε θα αρνηθεί ποτέ τη σημασία του αυτοβιογραφικού υπόβαθρου, δεν θα πρέπει να θεωρείται ως «εξομολογητής ποιητής».
Με τις συλλογές της «The Triumph of Achilles» (1985) και «Ararat» (1990) η Glück απέκτησε διεθνές κοινό. Το «Averno» (2006) είναι μια αριστουργηματική συλλογή, μια οραματική ερμηνεία του μύθου της καθόδου της Περσεφόνης στην κόλαση στην αιχμαλωσία του Άδη, του θεού του θανάτου.
Ο τελευταίος ποιητής που κέρδισε βραβείο Νόμπελ ήταν ο Σουηδός Tomas Tranströmer, το 2011.