Πάσχα του 2019. Όταν ο κορονοϊός δεν υπήρχε, ο συνωστισμός επιτρεπόταν και οι αγκαλιές επιβάλλονταν. Το ίδιο και τα ταξίδια. Ιδιαίτερα γι’ ανθρώπους, για τους οποίους τα οδοιπορικά είναι τρόπος ζωής, όπως συμβαίνει με τους δημιουργούς του «Traveling with Kids», τη μαμά Μαρία Βρανοπούλου (@mariavran) και το μπαμπά Θοδωρή Αναγνωστόπουλο (@theoanagno)
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Δύο μικρά παιδιά, ο 8,5 ετών Αλέξανδρος και η 2,5 ετών αδερφή του Μαριάννα – ήδη δεινοί ταξιδευτές – ακολουθούν τους γονείς τους σ’ ένα ακόμη ταξίδι. Αυτή τη φορά, η Μαρία και ο Θοδωρής έχουν αποφασίσει να διασχίσουν οδικώς την Αρμενία και τη Γεωργία. Όνειρο που θα φάνταζε ουτοπικό σήμερα, όχι μόνο λόγω του κορονοϊού, αλλά – κυρίως – του πολέμου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Πρώτη στάση, Αρμενία. Μια χώρα με πλούσια ιστορία. Μια χώρα φιλόξενη, τότε απόλυτα ασφαλής και με πλήθος μνημείων που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Πολυάριθμες εκκλησίες και μονές (η Αρμενία ήταν η πρώτη που υιοθέτησε το Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους). Απαραίτητη στάση, το Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην πρωτεύουσα Γερεβάν, το οποίο είναι αφιερωμένο στα 1.5 εκατομμύρια θύματα που εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πόσο ενδιαφέρουν, άραγε, τα παραπάνω 2 μικρά παιδιά; Τι τους τραβά την προσοχή και τι τα αφήνει παγερά αδιάφορα; Πώς ανταποκρίθηκαν σ’ αυτό το οδοιπορικό; Πόσο δύσκολη έγινε η κατάσταση όταν η μικρή Μαριάννα άρχισε ν’ ανεβάζει πυρετό;
Κάντε κλικ εδώγια να δείτε το πρώτο μέρος του ταξιδιού τους, όπως ανέβηκε πρόσφατα στο κανάλι της οικογένειας στο YouTube «Traveling with Kids». Σύντομα, θ’ ακολουθήσει και νέο επεισόδιο με τη συνέχεια του οδοιπορικού τους σε Αρμενία και Γεωργία.
Αν σας άρεσε αυτό το βίντεο, κάντε like και εγγραφή στο «Traveling with Kids» για να μη χάνετε κανένα από τα ταξίδια της Μαρίας, του Θοδωρή, της Μαριάννας και του Αλέξανδρου.
Η ιδέα πίσω από το «Traveling with Kids»
Ο Θοδωρής και η Μαρία – οι γονείς – ταξίδευαν από μικρή ηλικία. Όταν γνωρίστηκαν, συνέχισαν από κοινού τα ταξίδια σε όλο και πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, από τα νησιά Γκαλαπάγκος μέχρι και την Παπούα Νέα Γουινέα, από την Αλάσκα μέχρι και την Αυστραλία.
Τι συνέβη όμως όταν γεννήθηκαν τα παιδιά τους; Η απόφαση του ζευγαριού ήταν ξεκάθαρη: Το πάθος τους για εξερεύνηση και ταξίδια δε θα σταματούσε μετά τα παιδιά. Γνωρίζοντας, μάλιστα, πως τα ταξίδια είναι ύψιστη μορφή εκπαίδευσης, πως γεμίζουν τα παιδιά με δυνατές εμπειρίες που χαράσσονται μέσα τους και διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους, τα μακρινά οδοιπορικά έγιναν τρόπος ζωής αυτής της οικογένειας. Έτσι, σε ηλικία 9 ετών ο Αλέξανδρος έχει πλέον ταξιδέψει σε 32 χώρες και η μικρή Μαριάννα, σε ηλικία 3 ετών σε 16 χώρες.
Με μοναδικά μέσα τα δύο κινητά τους, οι γονείς καταγράφουν (όσο αντέχουν) τις διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις που προκύπτουν όταν κάποιος ταξιδεύει με δύο μικρά παιδιά. Τις περιπέτειές τους τις ανεβάζουν στο ταξιδιωτικό τους κανάλι «Traveling with Kids».
Ποιοι είναι οι γονείς;
O Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι science communicator, κοινωνικός επιχειρηματίας και public speaker. Πρόεδρος και συνιδρυτής της Κοινωνικής Επιχείρησης SciCo, στόχος της οποίας είναι η προώθηση της επιστήμης μέσω καινοτόμων τρόπων στο ευρύ κοινό, ενώ έχει διεθνή δράση. Από το 2013 έως το 2017 ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνάση. Το 2012 εκπαιδεύτηκε από τον τέως Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore για θέματα κλιματικής αλλαγής και είναι πρεσβευτής του για το Climate Reality Project. Ο Θοδωρής έχει ταξιδέψει σε 92 χώρες και στις έξι Ηπείρους.
Η Μαρία Βρανοπούλου εργάζεται ως φιλόλογος στο Γυμνάσιο του Κολλεγίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων σε θέματα εκπαιδευτικά, ιστορικά, περιβαλλοντικά, θέματα εκπαιδευτικής τεχνολογίας, ψυχολογίας κλπ, ενώ έχει ταξιδέψει σε 70 χώρες. Ξεκίνησε να ταξιδεύει από πολύ μικρή ηλικία, όταν ακολουθούσε τον πατέρα της, επίσης ιστορικό, στα οδοιπορικά που σχεδίαζε και έγραφε, «Στον άγνωστο εκτός Ελλάδος Ελληνισμό». Μάλιστα, ανήκε στην πρώτη ελληνική αποστολή που είχε φτάσει στη φυλή των Καλάς στο Πακιστάν, το 1992, μια φυλή που περήφανα διακήρυττε πως κατάγονταν από τους στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου.