Τελικά, μας κάνει καλό ή όχι ο καφές;
Οι περισσότεροι ανησυχούν για τις επιδράσεις του καφέ στην διατροφή και την καθημερινότητά τους, και όσον αφορά τις θερμίδες του και όσον αφορά τις επιδράσεις του στην γενικότερη υγεία.
Σε τι μας βλάπτει:
1. Προκαλεί προβλήματα υγείας: Όπως στην περίπτωση όλων των τροφών, πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση. Ο καφές δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα του μέτρου. Οι κόκκοι του καφέ περιέχουν μια ουσία, το ακρυλαμίδιο, η οποία, σύμφωνα με έρευνες, προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στα άτομα που την λαμβάνουν σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά.
2. Αυξάνει το σωματικό βάρος: Είναι γεγονός ότι ορισμένοι τύποι καφέ έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Πρόκειται για καφέδες που περιέχουν σαντιγί, σιρόπια, κρέμα κτλ. Γι’ αυτό η κατανάλωση των συγκεκριμένων καφέδων πρέπει να γίνεται με μέτρο. Αντίθετα, ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ (ή με ελάχιστη ζάχαρη) και ελαφρύ γάλα πρέπει να προτιμάται.
3. Μας αφυδατώνει: Είναι γεγονός ότι ο καφές έχει διουρητικές ιδιότητες, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, γι’ αυτό και αφυδατώνει τον οργανισμό μας.
Σε τι μας ωφελεί:
1. Βελτιώνει την συγκέντρωση: Σύμφωνα με έρευνες (EFSA- European Food Safety Authority), 75mg καφεΐνης την ημέρα βελτιώνουν την συγκέντρωση, την προσοχή και την μνήμη μέχρι και για τέσσερις ώρες.
2. Καλή πηγή αντιοξειδωτικών: Ο καφές έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύει, δηλαδή, τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες.
3. Βελτιώνει την αντοχή: Σύμφωνα με έρευνες (EFSA), 3-4 mg καφεΐνης ανά κιλό βάρους σώματος, μία ώρα πριν από την γυμναστική και γενικά την έντονη δραστηριότητα, βελτιώνει τα επίπεδα αντοχής μας.
4. Βελτιώνει τον μεταβολισμό: Λόγω της υψηλής διεγερτικής αξίας του καφέ στο κεντρικό νευρικό σύστημα, βελτιώνει τον μεταβολισμό μας.
Έχουμε πολλούς λόγους να εντάσσουμε τον καφέ στην διατροφή μας, καθώς πρόκειται για καλή πηγή αντιοξειδωτικών, έχει διεγερτική αξία στην διάθεσή μας, βελτιώνει τον μεταβολισμό μας και αυξάνει την αντοχή μας, αλλά και την γνωσική μας λειτουργία μέσα στην μέρα. Όμως, όπως ισχύει για όλες τις τροφές, δεν πρέπει να αφηνόμαστε στην υπερβολική κατανάλωσή του και να μην υπερβάλλουμε στα συνοδευτικά με υψηλό θερμιδικό φορτίο.